Tuesday, January 15, 2013

Home » , , » Sayonara AZDE! Sob! Sob!

Sayonara AZDE! Sob! Sob!



Sebenarnya ni cite dah basi tapi lambat nak cite sebab saya down syndrome ngan line tenet ni. FEI (For Everybody Information- hehe... cipta singkatan baru sesuke hati) saya sekalang sudah officially naik pangkat *la sangat* jadik D.O. (Dapur Officer daa...)


Kenaikan pangkat ni memang berat sebenarnya nak terima sebab saya dah mule keje sejak abes SPM lagi yeitu kire-kire 17 tahun yang lepas. Tak sambung belajar? Owh memang saya sambung tapi kat kolej swasta je sebab saya takde sape nak sara kos pengajian since arwah abah saya pergi mengadap Ilahi sebaik je saya abes amek SPM. So terpaksalah saya belajar berdikari- siangnya kerja, malam dan hari minggu gi kelas-study.


So hari terakhir saya kat AZDE haritu, company wat farewell sappede sket kat Jombali Jalan Genting Klang nun. Ekcelli keje kat AZDE ni bukan keje pertama saya. Asalnya saya ni keje melukis tapi tulahkan kalau dah takdir namanya- ko study cemana pun, ko minat cemanapun tapi kalau Allah SWT dah tulis nak jadik gini-jadiklahkan. Ni keje-keje yang saya pernah wat dari awal mule bekerja sampai le kat AZDE: -

  • 1995 (tengah tunggu result SPM taim nih! Masih sweet 17 gituh- KONON)= Saya saje carik pengalaman keje kat tempat wat batik jadik Pelukis Batik dengan gaji cuma RM217 aje! Tapi mase tu kan baru je merasa dapat gaji, so banyak tu pun dah rasa manyak giler! Thee...
  • 1996= Siang keje sebagai penyambut tetamu kat MIA (Malaysian Institute of Art). Malam study grafik. *perghhh korang jangan tak tau Mak Jemah taim tu sikit punye slim hahaha... pakai kebaya dok depan kaunter sambut tetamu bajet bagus jek agaga*
  • 1997= Praktikal kat WARTA Superstore Selayang sebagai Artist (skang dah tutup). Habes praktikal terus boss amek keje sebab cun rajin design gile hebat tak cukup staff.
  • 1998= Keje sekejap kat kilang wat jubin sebagai Graphic Designer. Kojo den pe laei kalau bukan reka design tiles baru. Tapi boss tu cam h***m so sekejap je kat situ. Lagipun dari Jalan Ipoh tetiba dia pindah kat Seri Kembangan- jauh giler. Pendek kate mase keje sana tak pernah merasa dapat tengok matahari. Mana taknye kalau kuar keje kol 6:30 pagi, sampai umah kol 9:00 malam tiap-tiap hari. So saya brenti sebab takut hilang Vitamin E.
  • 1998= Keje dengan AZDE bermula disini. Tu pun sebenarnya saya keje kat group publication so keje saya melukis illustrasi untuk buku cerita kanak-kanak. Tapi dek kerana saya satu-satunya staff mase itew, jadik sayalah gak tukang gi bank, tukang sapu sampah, tukang anto surat dan segala tukang yang boss leh kasik haha... 

  • 1999= Taim ni Malaysia dilanda kegawatan ekonomi. Saya yang tak high score subjek Prinsip Akaun ni pun tetiba bleh tau sangat apa yang melanda negara pada masa itu. So terpaksa terima hakikat bile bahagian publication itu terpaksa memindahkan saya ke bahagian company secretary. *Mase ni dah nak kawen so terpaksa la redha keje ape pun sebab tengah kumpui duit kui, kui!*
  • 2000= Disinilah segala-galanya bermula. Sebenarnya waktu ni AZDE dah berpecah so saya plak tak minat lansung wat keje secretary ni maka saya amek keputusan nak jadik isteri pemalas mithali jek kat umah *owh ye mase ni dah tawen ngeee...* Lagi pulak pak ustad memang soh saya dok umah aje lepas tawen. Maklumlah, bini cun baru nak belajar jadik isteri orang. Tapi tetiba arwah partner saya Encik Azmi (masa tu Boss saya lah kan) call ajak saya join company sebab tak de staff yang tau pasal secretary task kecuali saya *kembang idung* pastu pak ustad plak ijinkan saya tolong arwah sementara dia dapat staff lain yang sehebat saya huahua... *sedikit perasan*
  • 2002= Masa ni staff dah ramai maka pak ustad pun mintak saya berenti keje dan cadangnya nak jadik penghuni Bukit Beruntung sebab dekat ngan tempat keje pak ustad. Ghumah sume dah survey, surat brenti pun dibagi tapi malangnya surat tu kena reject sebab arwah mintak saya stay tolong dia lagi. So saya pun staylah dan tak jadik pindah umah. Tahun tu jugak saya lulus lesen secretary so bermulalah kerjaya saya sebagai Company Secretary dengan gigihnya.
  • 2003= Alhamdulillah rezeki Allah nak bagi sebab tahun ni arwah lantik saya jadik partner company dan secara automatiknya saya mengambil-alih pengurusan management bermula dari sini. *Sebenarnya bile dipikir-pikir balik, mase nilah Allah dah bagitau arwah yang dia akan meninggal awal sebab tu dia letgo siap-siap urusan duniawi dia dan train saya- sob!*

  • 2005= Pengalaman yang tak mungkin akan saya lupakan sampai bila-bilapun bilamana 2 orang staff saya tiru tandatangan saya untuk dapatkan client bagi diri sendiri. Bukan tu aje, akaun syarikat pun diubah ke nombor akaun dorang dan sempat gak dorang sebat 3 bijik henpon company sebelum kegiatan hebat dorang tu terkantoi bilemana satu hari client dorang tu call marah-marah sebab duit dah amek tapi keje tak buat lagi. Tahun ni banyak turun-naik SSM dan ke balai wat report.
  • 2006= Dapat penyakit misteri dan telah didiagnose sebagai santau. Takde yang mengaku buat tapi Allah SWT dah tunjukkan siapa mereka itu, insyaallah. Masa ni jugak dapat tau yang paru-paru saya dah rosak kat stage 60%. Down sangat masa ni sebab pikirkan masa depan anak-anak. Tahun ni penuh ngan aktiviti berubat termasuk gi jumpa doktor pakar dan perawat Islam. Tapi alhamdulillah dan terima kasih bebanyak kepada mereka, kerana kesakitan itu sebenarnya telah mendekatkan saya lebih lagi kepada siPencipta. Masa ni jugak pak ustad mula berguru cari ilmu bagi mengubat saya sehingga tahap apa yang dia ada pada hari ni- tacing sangat!
  • 2007-2012= Terus berusaha memajukan AZDE sehinggalah sampai takdir Allah bahawa pada 21 Disember 2012 saya akan berpisah dengannya huhuu...

Okehlahh... saya tau korang bukan nak baca pun sebab layan gambarkan? Hehe... haaa layan ler...
Ni air mango laici saya... yummeh!
Ni air teh tarik 3 layer. Dia rasa ala cendol sebab layer yang paling bawah dia letak gula melaka.
Ini cendol biasa tapi macam luarbiasa juge hehe... yelahkan, kalau beli yang kat tepi jalan tu mana de eskrem.

Yang ni cendol special- ade lebihan bahan-bahan dari yang biasa. Kalau saya mungkin amek masa dua tahun setengah baru abes.
Ni roti bakar anak boss punye tak tau rasa apa. Ku bedal kang nanges lak thee...
Kalau suke pedas, silelah order spaghetti sambal ini- konpem meleleh ingus! Agaga... tapikan, rasa dia cam sambal nasik lemak ler huhuu... (siap ada ikan bilis lagi- sejibik!)

Yang ini lamb chop. Boss kata sedap. Rugi sey tak order ni tadi hehe...
Fish and chips ni sedap. Wahhh bukan order sendiri tapi boleh tau, hebat kan? Agaga...
Nak habes sudahhhh... jom bali! Eh, jom balik!

Semoga korang sume kat AZDE terus maju jaya tanpa mak tirimu ini disisi, okeh!


Signature Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

9 comments

January 15, 2013 at 10:53 AM

Saya rasa mcm banyak kali dah farewell party awk kat Azde ni. Eh, ke, perasaan saya je? Hehe.

Kerja pertama saya pun gaji rm200++ jgk. Jadi cikgu komputer. Tapi masa tu tahun 2001. Matawang dah makin kecik. Kira gaji saya masa tu mmg ciput giler vavi nak mampus la.

Wei, jahatnya staff 2 org tu. Kaya ke derang buat camtu? Yg penting nama ofis ku termasuk dlm entry ni. Lalala.

Really? Kena santau? Confirm la bukan saya kan? Saya baik tau. Lagipun waktu tu saya pun tak kenal awk lagi. Skrg pun tak la kenal mana pun tapi boleh la. Dah jadi kwn fesbuk kita kenal la tu.

*gmbr makanan taknak komen sebab cemburu buta. Kbai.

January 15, 2013 at 11:05 AM

Pertama sekali ingin ku katekan, opis ku mmg selalu je ade party hahaha tapi kali ni konpem untuk daku! Wahh saya punye gaji pertama lebih Rm17 la dari awak hahah...(riak- nak jugak lebih tu!) Dorang 2 tu kaya ke kayap wallahualam la sebab lepas tu terus missing in action. Moga-moga Allah bukakan pintu taubatlah untuk mereka itu (suara iklan Pintu taubat-kena bisik tau)... Yelahkan, baru je nak kenal itupun saya yang nak menyibuk add awak hehe.. (biaselah bizi body nak tau sape yg keje kat SSM tu- senang gi SSM bleh pau) Gambar makanan tak nak komen? Okeh merajuk- bye!

January 15, 2013 at 11:28 AM

nk komen pic last mak tiri anggun pkai tudung pink sambil 2 jari detepi...hehehehe.....semoga akk maju jaya lps nie dgn kerjaya baru opismother sepenuh masa :)

January 15, 2013 at 11:40 AM

@oshin-jamelHehe... biaseler nama pun mak tiri wajibler vogeu huahua... Maseh Oshin, amin!

January 15, 2013 at 12:37 PM

sebak pula saya baca
kira nya deep punya company juga la tu kan?

dah tiba mase utk let go??

January 16, 2013 at 11:20 AM

bagus betul ingatan Farah ni...ingat setiap pengalaman.... dah berhenti ke?

January 16, 2013 at 4:07 PM

@Peri PiAYelah Phia. Dah sampai masa tumpu perhatian pada anak-anak dan tambahkan ibadah. Ntah esok lusa Allah amek kite dah tak sempat nak penuhkan ibadahkan, huhuuu...

January 16, 2013 at 4:08 PM

@Ema BlogHehe.. itu jelahpun yang hengatnye pun hehe... ieylah Ema- 21hb Disember 2012 haritu last keje.

Post a Comment

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KITE KAWAN2!

 
Photobucket