Thursday, November 22, 2012

Home » , » 10 Perkara yang hanya ada di Saujana Utama, Sg Buloh

10 Perkara yang hanya ada di Saujana Utama, Sg Buloh



Apakah motip letak gambo karipap? Abaikan....


Haritu saya membuat percubaan menjadik warganegara Saujana Utama selama seminggu so inilah sepoloh perkara yang saya dapat belajar kat sana. Semoga ianya sama-sama memberi manfaat kepada mereka yang telah menjadi warganegara ataupun bakal warganegara tak lama lagi ye hahaha... *Sungguh skema*

Fakta #1
Stok ayam kat ACE Centralmart cepat abes. Kalau pergi sana lepas kol 11:00 pagi, silelah simpan angan-angan anda untuk membeli ayam ye. Kalau nak juge, silelah datang semula petang tapi itupun ikut nasib huahua...

Fakta #2
Nak dapatkan ikan-ikan dan ayam yang segar adalah lebih baik korang gi beli kat kedai runcit sebelum Petronas tu. Kat sana lebih segar, gemuk-gemuk dan yang penting, BANYAK!

Fakta #3
Kedua-dua orang perkhidmatan pelanggan lelaki dan pompuan kedai CELCOM yang kat ACE Centralmart itu adalah sangat tidak mesra-alam dan tak tau senyum (ke haritu dorang dua gadoh? Hmmm...) Yang lagi pelik, kedai CELCOM tapi sebok dok promote amek P1 instead of CELCOMnye produk. Salah boothkan daku?

Fakta #4
Sepanjang-panjang jalan dari tengahari sampai le ke malam dipenuhi dengan penjaja kuih-muih, nasi kukus, cendol, durian, dan sebagainya *Owh heavennyaaa hahaha...*

Fakta #5
Malam Khamis ada pasar malam dekat area Petronas yang jual mee goreng, mee kari dan laksa yang giler sedap!

Fakta #6
Jalan nak keluar/masuk Saujana Utama adalah jalan yang paling sesak setiap weekdays bermula dari jam 6:50 pagi hingga 7:30 pagi. *Phewww... seb baik ku amek keputusan jadik surirumah je!*

Fakta #7
Rata-rata penduduk yang saya usha akan menjawab line Celcom yang paling okeh kat situ.

Fakta #8
Barang-barang kat kedai hardware sebelah dengan pasaraya 99 Speedmart itu harganya adalah murah giler gaban.

Fakta #9
Kalau beli air panas segera/ mee maggi cup/ slurpee kat 7-Eleven... semuanya kena wat sendiri sebab ianya berada di kaunter layan diri. *Wat dajal boh slurpee banyak-banyak sampai tumpah-tumpah! Hahaha... tamak!*

Fakta #10
Traffic light yang kat simpang empat itu adalah sangat lama nak tunggu turn lampu merah-ijonya bertukar.

Hahaha... amacam? Ade komen?

Signature Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

50 comments

November 22, 2012 at 9:01 AM

suka sgt fakta #4 :)

November 22, 2012 at 9:11 AM

hahahahah sempoi je entri ni... tang 7E tu tak menahan memang kite pun selalu boh penuh penuh.. dah bayar kan...

November 22, 2012 at 9:15 AM

Hahahaha... teman nak komen jugak nie...

Fakta 1 :
Ayam segar boleh di beli di Kuang. Perkhidmatan penghantaran turut disediakan. Calling jer... Kedainya bersebelahan dgn kedai satay sri subang...

Check entrynya disini... http://apakehei.blogspot.com/2012/04/satay-sri-subang.html

Fakta 2 :
Teman tak layan sangat ikan2 kat Saujana Utama nie... Kebiasaannya teman ambil stok ikan di Kuala Selangor... Check entrynya disini http://apakehei.blogspot.com/2011/01/pasar-pasir-penambang-gps-coordinates.html

Lepas beli ikan, boleh pekena mee udang banjir... check entry kat sini... http://apakehei.blogspot.com/2011/08/mee-udang-kuala-selangor.html

Lain fakta, no komen... hahahahaha...

November 22, 2012 at 9:19 AM

@Lynda Che LahHeheheee.. kannnn! Sonang idop!

November 22, 2012 at 9:20 AM

@jueleeHahaha.. ade geng yeay! Ate dah dia soh kite buat sendirik kannn so boh la ikut napsu tamak haloba har har... (bengkrap 7E kalau sume pun camni)

November 22, 2012 at 9:21 AM

@Izni Hafiz Abdul RashidWahhh sangat lengkap dan terperinci! Maklumlah ku baru dok sana seminggu tu pun lepas tu tak sanggup balik Gombak balik boleh? Hahahaha.. anyway mmg info tu berguna sangat. Maseh jiran!

November 22, 2012 at 10:32 AM

boleh jadi penyiasat CSI awk ni. Pemerhatian lengkap terutamanya bab makan. 5 daripada 10 fakta tu adalah berkenaan dgn makan. Dalam banyak2 fakta no 4 paling seronok di dgr. Ohh cendolll...

November 22, 2012 at 10:51 AM

@LydSunshineBab makan kewajiban!!! Muahaha... Cendol dia ade pulut Lydd.... sodappp haaa... *terliur tak? Terliur tak?*

November 22, 2012 at 11:23 AM

hehe..bersahaja je n3 ni..suker2!..
drpd xde n3 kan..sempoi pon boleh..hehe

November 22, 2012 at 11:39 AM

@Nens CollectionYe ke suker? Alaaaa (gaya malu kucing terlampau)

November 22, 2012 at 11:41 AM

x pernah smapi lg saujana utama...tdo smlm umah akk bule?kekekeke

November 22, 2012 at 12:06 PM

@oshin-jamelHehehe... bulih, bulih... tp skang ni tengah semak lagi. Perabot pun tak cukup. Kite pakat tido ghamai2 kat hall ye! Lagi best boleh borak sampai pagi! Cewahhh gituh!

November 22, 2012 at 12:28 PM

sangat menginfokan walaupun tak duduk kat sana. hehehe....

November 22, 2012 at 12:48 PM

ooo dok saujana ke
kite puncak alam..atas lagi sket
ada 1 kedai makan situ *lupa nama*
pagi2 jual nasi dagang, nasi kerabu, nasi minyak
sedappp..

November 22, 2012 at 12:55 PM

hehe. yang fakta 10 tu kat bangi pun ada. lama tuh nak tnggu hijau. hehe

November 22, 2012 at 2:20 PM

@Fitri HussinHehe.. tak sia-sia ku menghapal list ni haha...

November 22, 2012 at 2:22 PM

@SyaNaKite kat Bukit Saujana Syana. Ooo Puncak Alam ikut jalan keluar Batu Arang tu kan? Hehe... *berlagak pandai* Kat mana agaknya kedai makan tu ye? Situ cam manyak tol kedai makan. Nanti kite survey hehe (bab makan mmg aktif sket haha)

November 22, 2012 at 2:22 PM

@محمد رازيقOwh ye ke? Hehe...

November 22, 2012 at 3:22 PM

nak karipap

November 22, 2012 at 4:03 PM

@Tina OthmanMarilah mariii... ngeee...

November 22, 2012 at 4:19 PM

kemain sedap karipapnyer..tu...daah lama tak makan slurpee..

November 22, 2012 at 4:29 PM

@lizzAk-ah memang sedap! 10 biji frozen harga RM4- opsss! Pecah rahsia beli yg frozen hahaha... slurpee sedap woo.. terbaru ade perasa berry vanilla yg sungguh yummy hehe...

November 22, 2012 at 5:12 PM

waaahh.. itu belum bermastautin lame lagikan.. lagi banyak benda yang tau kan.. hihi..
tak tahan tengok karipap tu tau.

November 22, 2012 at 6:27 PM

owhh ok noted ;)

November 22, 2012 at 8:37 PM

Hi Farah, I love that curry puffs, really nice texture and colour. Looks delicious, I think masuk mulut lupa nama mak, ha ha.
You have a nice day, and keep a song in your heart.
Lee.

November 23, 2012 at 9:23 AM

@Farah ShamsudinKalau dah bermastautin, rasanya sebulan leh dapat 100 fakta kot! Agaga... Meh order karipap nak? haha... 10 pieces RM4 (promote lagik!)

November 23, 2012 at 9:23 AM

@Bitt (double IS);)

November 23, 2012 at 9:24 AM

@Uncle LeeThanks Uncle Lee. Whoaaa masuk mulut terus lupe nama mak? Dasyat tu! ;P

November 23, 2012 at 4:22 PM

ngam2..10 fakta

November 25, 2012 at 11:43 AM

adouuuuiii sedapnye karipap!!!

November 26, 2012 at 2:30 PM

@Ema BlogHehe... bleh je jadik 20, 30 ke.. tapi kite mulekan dengan 10 dulu ye, ahaks!

November 26, 2012 at 2:31 PM

@Eny AbdullahAduiii memangnye punnnn! Hehe...

November 29, 2012 at 12:11 PM

Wah dah jadi org SU,...Tahniah deep.rindu gmbk x?heheh

November 29, 2012 at 12:40 PM

@Peri PiABlom agi sepenuhnya Phia. Lepas bulan 12 ni kot insyaallah. Skang ni weekend je balik sana hari lain dok umah mak kat Gombak lagi hehe...

March 2, 2013 at 4:27 PM

only in saujana..jalan 2hala jadi sehala sbb budak2 sekolah..hahahaha

March 5, 2013 at 11:06 PM

#fakta 11 : Pakej Sauna Herba serendah RM10 (Bilik Sauna) hehe
FB : Assyafi Wellness Center
Lokasi : Sebelah KFC atas MYMYDIN

Ada juga:
Bekam Sunnah
Urutan Bersalin

March 7, 2013 at 4:28 PM

Salam..nak tanya sesape tau x nursery mana yg ok at saujana ni?

March 11, 2013 at 3:01 PM

@Ika AdliHahahahahaa.. SANGATTTTTT BETUL!!!!! (baru tau lepas dah jadi penduduk tetap!) Huhuuu...

March 11, 2013 at 3:01 PM

@Assyafi Saujana UtamaAmboih tumpang iklan nampak! Hahaha.. boleh, bboleh.. nanti kite datang dapat diskaun 50% kan? Gulp! Ngeee...

March 11, 2013 at 3:02 PM

@CHENTAAisehmen, kalaulah ku tahu Chenta! Sebab daku pun sindrik jaga! Hehe... tapi memang manyak taska kat sini. Senang2 bley survey!

Anonymous
May 31, 2013 at 12:42 PM

SU tarak line tenet .streamyx pun bru ade..lopekkk..

June 3, 2013 at 8:53 AM

@AnonymousBiar betik??!!! SU kan dah lama wujud, stimix baru nak hado? Oh My tenet?!!

October 8, 2013 at 10:43 PM

Iskh dah lama la ade internet. Unifi je blom ada. I dok saujana since 2006 :) unifi tak dpt info ade yg ckp dah ada tak sure tp awal 2013 mmg tadak lagi.

October 9, 2013 at 3:54 PM

@NanaAk ah unifi takdok lagi. Kite pun baru je dapat bulan 6 stimix 4mbps. Okehla tu...

December 7, 2013 at 9:56 PM

streamyx dh lama ade kan. awk baru register ke baru pindah? sbb saya duduk sini mmg ade je internet

December 8, 2013 at 2:14 PM

@NanaNana, dua-dua pun iye! Thee... saya baru je pindah kat Bukit Saujana dan mase saya masuk memang takde streamyx. Bulan Jun 2013 haritu baru ada dan insyaallah tahun depan TM kata kawasan ni akan ada Unifi. Yiehaaaa!!!

November 28, 2014 at 1:48 PM

As salam sume sy dok sini 51/2thn dr awal dh ada stemmyx. ...di saujana ni sume benda mahal skt ....tp suasana kehidupan lebih tenang.kedai mkn byk....tp x byk yg sedap....

December 4, 2014 at 4:49 PM

@turin jaafarWow lama gaks. Tapi Bukit Saujana ni baru je naik so sebab tu takde stimik mase saya masuk memula dulu huhu... SU memang dah wujud dari tahun 19++ lagikan? So wajiblah SU dah ade stimik masa cik masuk tu ngee.. bab lain no komen! ;)

March 26, 2015 at 11:45 AM

Restoran yang dekat jalan ke simpang traffic light luar (bersebelahan car wash), ada satu restoran pattani yang sedap. Kalu nak makanan laut saya pilih pergi ke Aroma Ikan Bakar Umbai, best.

August 24, 2015 at 1:22 AM

Waa tahun 2012..skrg dh 2015....dh banyak sgt perubahan kt sojana ni...tapi bap jem tu mmg x de berubah2..semakin parah adalh...hehe
apapn mmg damai duk kt sini...alhamdulillah...

Post a Comment

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KITE KAWAN2!

 
Photobucket