Friday, November 25, 2011

Tetiba terwindu FUNMUFFIN. Apa kes?



Hmm... bile tengok gambar-gambar lama mase wat bisnes FUNMUFFIN on da Net dulukan, :look: tetiba rindu la plak, heheh! Teringat zaman-zaman bizi body itew. Tapi itu cite 3-4 tahun lepaslah. Waktu tu masih de kederat lagi. Ngandungkan siRayyan- sampai perut cecah pintu oven dulu sebelum tangan pun tak reti-reti nak brenti masak lagi. :01: Masuk bulan ke-9 barulah tersedar yang tak lama lagi dah nak beranak, barulah reti nak tobat hehe...

Macam-macam experience sebenarnya yang saya dapat mase wat bisnes tu. Bukan setakat belajar cipta kek atau muffin baru, hari-hari kena cipta deko baru, belajar jalan baru :mRempit: (ate nak deliver cane? Taim tu bukan de GPS lagi!) dan macam-macam lagilah. Pengalaman jumpe berbagai ragam manusia pun ade. Ade yang baik, terlebih baik, ade yang kurang ramah, yang salahkan saya sebab dia tak tau jalan pun ada! :08: Ahaks! Well, dalam dok belek-belek gambo lama-lama tu, ade la saya terjumpa beberapa pict yang simpan banyak kenangan.
Antaranya: -



Muffin ni bukannya cantik pun tapi quiet memorable gak sebab kawan lama mase sekolah teknik dulu sanggup datang dari Pulau Pinang nak rasa muffin ni. Kerana muffin jugak la saya dapat jumpa ramai gak kawan-kawan sekolah lama saya dulu. Lagi, muffin ni sangat bermakna buat saya sebab gambarnya terpilih dalam Explorer Flickr. Bukan senang tau nak masuk dalam tu, tetiba alih-alih cek gambar muffin ni bulih tersenarai! :hua: Perghhh... Kembang idung selamanya sekejap.


Yang ni pulak kawan sepermainan mase darjah 6 kat SRK Gombak Satu punya order. Ingat lagi dulu main kejar-kejar ngan beskal sampai luka-luka tumit kaki kena pedal, alih-alih jumpa balik dah anak tiga :01: (Ceh! Macam saya baru anak satu, kui, kui!) Yang jadi kenangannya sebab ni first taim dan satu-satunya request yang mintak saya wat deko dengan menggunakan acuan dari customer sendiri. Takut wo nak guna barang orang. Rosak ke hape tak ke naya sebab dah le acuannye tu sume mahal-mahal belaka huhu... Tapi alhamdulillah tiada acuan yang perlu diganti kerana saya sangat cermat orangnya *Muntah*


Hat ni order dari best friend mase kat Semengkeb. Cehhh! Dah macam sume yang order dari saya tu sumenya kawan-kawan saya belaka je, kan? :pandaGeli_11: Haha... Kebetulan! Permintaan yang ni saya gigih giler memikirkan idea nak wat deko caner. Maklumlah.. yang mintak saya wat ni yelah kawan berkongsi suka-duka saya taim sekolah dulu. Kawan same gelak same nangis. Owh tipu- nanges takde. Gelak je. Dan gelak yang banyak. Dia cume bagitau yang anak dia suke Chipmunks. Full stop. Akhirnya kuarlah idea cenggini. Taim ni otak leh produce idea lagi. Skang kalau korang bagi saya theme Chipmunk ke, chimpanzee ke, makan setahun kot baru saya dapat idea!


Haaa yang ni konpem bukan kawan sekolah hehe. Dia dok nun kat Kedah tapi saya dah kate kalau saya hantar pakai post, saya takleh jamin akan sampai seperti dalam gambar tu jugak. Tapi nak wat camnerkan, customer is always right. :11: Since dia sanggup tanggung risiko so saya pun hantar pakai Nationwide. Keputusannya? Of course la pecah! Sampai sane sume Dora tu tak pakai skirt lagi dah, haha... Sian kat anak-anak dia tapi bukan saya tak pesankan? Akhirnya bile dia turun KL satu hari tu, dapat gak la dia merasa dapat muffin saya yang SEMPURNA. In fact bukan sekali; tapi dua kali, alhamdulillah. Dan dia jugak akhirnya jadik kawan blogger saya jugak hingga sekarang.


Theme kerang-kerangan ni saya dapat order dari customer kuih tat saya sebenarnya hehe... Agak menjadi kenangan gak la sebab untuk pastikan dapat sume kerang-kerang tu, seminggu, dua awal saya dah sebok gi carik acuan, gugel sane, gugel sini berhari-hari... :mDarah: pastu dah dapat, buat satu-satu kerang tu dan keraskan sampai mase nak wat keknya. Bukan satu, dua hari punye kejelah kiranya nak menyiapkan kek ni. Agak mencabar gak dan ini satu-satunya order saya yang ade theme menarik yang pernah saya wat. Kak Zaliza ni pun sampai skang masih menjadi sahabat di alam maya walaupun dah tak jadik customer saya lagi dah. That is the sweet thing 'bout it. :flower: Ramai customer saya dulu skang bertukar jadi sahabat!


Yang ni lagi hawau punye cite. Mase memula saya dapat order dari amoi ni- saya dok pikir boleh ke tidak nak wat ni hah...??? Tapi since itulah first taim ade orang approached saya untuk wat deko camni, :puteh_14: saya cuba sahut cabaran. Kalau korang nak tau, saya tengah demam mase ni dan saya amek mase dua hari untuk siapkan sebuah keluarga tu. Selama dua hari tu gak saya tido kol 2:00 pagi dan yes, mase tu saya pregnantkan Rayyan nearly 7 months. Haha... korang bayangkan jelah azabnya tapi bile semangat dah melampaui segala-galanyakan, korang tak sedar pun yang korang dah terlepas waktu nak makan atau tido! Sedor-sedor dah pagi!


Last but not least- inilah juara yang menjadi kenangan paling tak dapat dilupakan sampai bebila pun. Bermula dari mase order sampailah ke mase nak anta kek ni- macam-macam dugaan yang saya hadapi. Cubelah korang bayangkan- orang order ngan korang- tak tinggalkan particular dan tak online lepas order. Pastu saya pun satu bongok bijak tak amek nombor phone dia. :mPanas: Jenuh saya gugel dengan susah hati tapi tak gak kuar particular si amoi ni. Akhirnya demi janji, saya wat gak dan saya pikir kalau takde rezeki, kek tu nanti saya sedekah jelah kat anak yatim. Nak dijadikan cite, malam sebelum wedding dia tu, akhirnya dia call. *Seb baik saya wat gak kek tu*
Pastu taim nak anta lagi satu bala. Jenuh carik tempat tak jumpe-jumpe sampai lewat satu jam. :bofu_10: Akhirnya waktu saya sampai saya terpakse pulak wat muka tebal masuk dalam closed wedding VIP's tu. Dalam tu sumenya mat-mat saleh (amoi ni kawen mat saleh) yang sumenya pakai baju formal dan berkot bagai! Saya plak t-shirt buruk ngan jeans lusuh! Adehhhh...!!! :40: Dah siap pasang kek terus nak blah tapi saya rase kene gak gi jumpe amoi tu nak thanks dia. Sekali dia layan saya cam seolah-olah saya ni kawan lama dia! Siap muke saya masuk video kawen dia lagi. Hampeh tul! *Sile note saya sangat serabai mase itu okeh* Owh, ye- taim ni gak kena marah ngan pak ustad sebab nyusahkan dia kena jadik drebar sesat, hahaha... sebab tu takleh lupe!.. :heh sogan:


So itulah kenangan-kenangannya. Ekcelli banyak lagi tapi yang ni the best in ranking la... Huhu... *Lap air liur mata jap* Skang kalau korang nak soh saya wat hoho sorilah... tulang sume dah klentung, klentang! Hehe... Anyway bagi yang nak guna design saya untuk idea deko korang, dipersilekanlah ke Flickr saya under set FUNMUFFIN on da net ataupun klik jelah kat sini. Aiman kate dia tak kesah! Lagipun apelah gunanya ilmu kalau tak diwarisikan? Cuma satu je syaratnye:

JANGAN MINTAK SAYA WATKAN OKEH! Heheh!



Signature:koreks:
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Wednesday, November 23, 2011

Anak Pak Yusop kena tagged!




Hahaa.. tak sangka dah lama dah tak kena tagged. Alih-alih minggu lepas dapat tau dah kena dahhhh...!!! Last kena 3-4 tahun sudah kot haha... *Gila lama orang tak ingat kat ko Farah! Sian kan, kan, kan...* Kali ni saya di'tag oleh Oshin. Meh tengok pe benda yang kena wat ni haa... : -


  1. Anda mesti pos peraturan-peraturan ini
  2. Setiap org mesti ceritakan 11 perkara tentang diri mereka..
  3. Anda mesti menjawab soalan2 yg telah mereka tag kepada anda dan anda mesti mewujudkan 11 soalan baru utk di tag kepada org lain.
  4. Anda perlu memilih 11 org utk di tag dan link mereka di bawah.
  5. Pergi ke blog mereka dan bagitahu mereka telah di tag!!!
  6. Anda tidak boleh tag org yg telah tag anda.
  7. Tiada hadiah jika anda di tag.. Hanya suka2... "anda ditanda JIKA ANDA MEMBACA INI" ANDA Wajib (aka BENAR,AMANAH DENGAN KEJUJURAN SEMUA) telah ditandai 11 orang.

Ooo gitu ye. Kite mulekan skang: -

Soklan 1: CERITAKAN 11 PERKARA TENTANG DIRI SENDIRI
Mencabar gak nih. Kang cite ober-ober orang kate riak lak kan akaka. I'll terai, i'll terai...

  1. Saya ni anak bongsu tapi tak manje tau. Ngade jek!
  2. Saya suuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuke PINK! 
  3. Walaupun saya ni keturunan mat saleh tapi saya sorang je dalam adik-beradik yang muke macam maid indon + filipina. Mak kate mungkin sebab dia terlampau banyak tengok muka tukang kebun mase ngandungkan saya dulu kot! Dia siap bagitau entah-entah mak tersilap amek anak orang lain kat hospital dulu kotttt!!! Huaaaa... mak jahaattttt!!!!
  4. Saya budak yang kreatif *Kan dah kate dah. Ni tanda-tanda awal nak riak la nih!* Saya pernah dapat maaaaaaanyak anugerah seni sebelum tawen dulu. Since dah tawen, nak pegang berus pun tak dapat. Adelah berbelas tahun dah tak meng'involve'kan diri dalam aktiviti seni ni. Huhuuuu....
  5. Saya sangat PUNCTUAL orangnya. Kalau berjanji ngan saya atau saya berjanji ngan orang... selalunya saya akan pastikan saya sampai dulu.
  6. Saya sangat mementingkan KETELITIAN dan KEKEMASAN. So kalau saya nampak ade something dah men'cacat'kan sesuatu benda, saya OTOMATIK hampe!
  7. Dari kecik sampai beso makanan feveret saya taknah berubah- Pizza dan sate!
  8. Saya pengidap migrain tegar cuma dah tua-tua ni dia pun dah beransur ilang. Kalau tidak tu, dalam seminggu wajib 4 hari kene attack. Pastu kalau kena, sampai je umah taim balik keje terus pengsan depan pintu. Pastu sedar2 dah pagi. Mak memang suke biarkan saya tido depan pintukan, kan.... *Dia kata dia kesian nak panggey saya. Tapi yang sebenarnya dia tak larat nak hangkut anak dia yang menyamai berat sekor tapir ni lah tu!* (Anggapan reka sendiri)
  9. Saya gile KUCING! Tolong jangan bagi saya kucing atau saya akan gomol dia!!!
  10. Saya bukan jenih boleh dok diam lebih dari 1 minit. Mesti ada benda yang nak dibuat!
  11. Kalau saya tido, saya memang PANTANG orang ganggu. Kalau ganggu gak-Nahas! Heheh!

Hmmm... okay now kena jawab soklan dari Oshin pulak: -

1) Apa yang anda tao tentang oshin.
Kacang eh tuuu... sorang single mother yang sangat comel hehe!
 
2) Nom feveret anda adalah .... knpe pilih nom tersebut ? 
No. 2. Sebab: Entahlah... it's just instinct. Tiap kali kena choose number kalau pilih no. 2 mesti dapat benda best *Tipu... selalu no 6*  Peksa pun selalu dapat no. 2. *Lagi la tipu* No. giliran SPM pun 2020. Lahir pun hari yang ke-2 dalam bulan Julai... hehe...

3) Apakah habit yang x boleh dibuang sampai sekarang?!
Tido mesti peluk bantal busuk Garfield yang mak beli dari umur 16 tahun haha!

4) Lagu yang paling diminati adalah ...... 
Wat masa ni takde. Dah lame tak mengikuti perkembangan muzik. Dulu taim anak dare kan kuat berangan. Taim tu berlambak la koleksi lagu pilihan haha!

5) Perkara yang x dijangka oleh anda tp anda boleh melakukan tnpa sebarang pertolongan
Beranak!!!

6) Pada umur berapa anda dapat lesen ?
26! Itupun sebab insiden kena ragut yang boleh wat berani nak amek lesen gak. Kalau tidak haram! Pegang stereng je dah gigil so naik turun bas jelah jawabnye!

7) Pengalaman pahit ketika memandu? 
Orang suke langgar kete saya. Saya tak nah lagi langgar kete orang. Okeh tipu. Ade sekali tapi tu pun sebab kete depan tu brek mengejut tetiba dan takde pe pun yang terjadi.

8) 4 perkataan tentang oshin yang terlintas dipikiran anda sekarang
  • Comel
  • Ibu kepada sorang lagi budak comel bernama Acha
  • Kuantan
  • Jepun! (hahaha... jangan mara haaa...)

9) Impian apakah yang masih x tertunai lagi ?
Nak tinggal kat umah yang ade laman besar, ade kolam ikan dan ruang dapur yang luas!

10) sapa yang pikat suami/pakwe?anda @ pasangan anda?! hehehe
Kalau nak ikutkan... dua-dua pun cam tak je kah, kah! Sebab pilihan kedua-dua belah pihak keluarga. Tapi yang break the ice of course la Pak Ustad! Kalau saya yang mulekan cam miang la pulokkan!

11) Sebelum wat entry nie , anda tgh wat ape ek?!
Baca blog Oshin pastu terkono juooooo.. akaka....


Orait.. jeng, jeng, jengggg... skang tiba masanya untuk menembak 11 orang pulak haha! Sile telan air liur skang: -




Wokeh! Skang masenya untuk saya plak bagi soklan untuk ke-11 bloggers malang bertuah ini ye, ahaks! Sile jawab. Soklannye berbunyik: -


  1. Korang sayang tak kat saya? (apa punye soklan daaa... kurang kasih-sayang!)
  2. Apa yang menyebabkan korang amek keputusan berani mati untuk melawat blog saya yang poyo ini?
  3. Apa yang korang tau pasal saya? *Ngengada*
  4. Apa yang korang rasa masih kurang dalam blog saya ni?
  5. Bile korang dapat tau kena tagged, ade tak rasa cam nak bunuh diri?
  6. Ni soklan peribadi sket- Pernah tak korang terkentut kat public? (Heheh! Jawab jangan tak jawab!)
  7. Berape kali korang gosok gigi dalam seminggu?
  8. Artis mana yang korang paling nyammmmmpah sekali... kalau boleh rase nak tendang, tendang kat dinding?
  9. Pada saat korang tulis ni, korang de berhutang tak ngan sesape?
  10. Bile first taim korang jatuh chenta? *Wahhhh!!! Overrnye mak!*
  11. Pernah tak korang jatuh depan orang ramai? Kalau iye- angguk kepala pastu tulis apa yang korang wat lepas tu. Kalau tak pernah, geleng kepala skang jugak pastu tulis 'Tak pernah'.

Akhirnya! Lepas dah utang den ngan mek Oshin nih! Hahaha... legaaaa....! Apo tunggu laei? Yang kono tagged tu copek jalankan tugasan anda skang! Heheh!


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Tuesday, November 22, 2011

TErime... KAAA...sih Cek..GU! (nada macam dalam kelas)



Entry ni yelah satu entry khas buat semua guru-guru kelas 3 Bestari dan 5 Cemerlang yang telah membimbing dan mendidik anak-anak saya yeitu; Said Amirul dan kakaknya, Mariatul Qibityah sebagai tanda TERIMA KASIH dari saya dan bapa mereka kepada semua. Pencapaian cemerlang mereka berdua dalam peperiksaan akhir tahun 2011 baru-baru ini amat-amat mengharukan saya sebagai seorang ibu kerana akhirnya penat-lelah saya untuk memastikan kejayaan mereka berdua telah pun membuahkan hasil. Bagaimanapun, sudah pastinya kejayaan mereka juga adalah hasil usaha yang tidak jemu dari guru-guru mereka berdua dari awal persekolahan hinggalah sekarang. Oleh sebab itu, saya ingin mendedikasikan entry kali ini buat sume guru-guru yang mengajar mereka berdua yeitu: -


  • Ustazah Rosnirah
  • Puan Kalaivani
  • Encik Fairuz
  • Ustad Hafifi
  • Puan Rohaya
  • Puan Malini
  • Puan Nabilah
  • Puan Maslianee
  • Cik Nurulhaizan
  • Puan Norlela
  • Puan Norlina
  • Ustazah Arikah
  • Puan Rosnita
  • Encik Rizal
  • Puan Salwah
  • Ustad Saiful Azli
  • Encik Shahrul
  • serta semua guru-guru yang terlibat secara tidak lansung mengajar mereka berdua tetapi tidak disebutkan di sini.

Oleh sebab saya tak pandai bersajak *malu*, maka saya tujukan sajak dari Encik Gugel yang telah diubah-suai ni buat semua guru-guru Sekolah Kebangsaan Danau Kota, Kuala Lumpur. Sekian, sekali lagi TERIMA KASIH!


Thank you teacher,
for your commitment
to impact your students in a positive way
with the dynamic gift of knowledge
We have not grasped before today.

Thank you for coming to work early
and staying long into the night
making sure each of our children has gotten the lesson right.
Thank you for the hours you spend
doing work for administration,
attending meeting and often-
sacrifying your vacation.

Thank you for the progress reports
we need to see
so we will know that our children
are improving gradually.

Thank you for repeating each lesson
when our children's concentration wanes,
for answering their endless question,
And remembering their names.

Thank you for teaching them to obey the rules,
and to do as they are told.
Thank you for enduring their restlessness
as their character you mold.

Thank you for continuing your own education,
learning more each year
about advancements and teaching techniques
that are essential in your career.

And, we thank you for your family
for all the time you spend with our children.
We appreciate them too,
for they are truly generous.

Thank You, teacher!

Mariatul Qibtiyah merupakan penerima Anugerah Anjakan Saujana manakala Said Amirul  berjaya mendapatkan 9A dalam keputusan peperiksaannya.

Nak gak interprem! Haha... gambo muka tahan nanges! Gambar kredit to Cikgu Jasni Daud (pun salah sorang cikgu yang dah banyak tolong saya ni. Mekaseh!)


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Friday, November 18, 2011

Resepi: Jelly Konyaku versi Deeb!



Haritukan si Maria soh saya (SAYA???) wat apam polka dot versi stroberi? Dah jenuh saya wat eksperimen, tetiba dia tuka pikiran nak bawak jelly pulak ke jamuan akhir tahun kelas dia tu. :puteh_16: Baran? Owh tidakkk... saya ni kan penyabar orangnya. Saya wat jugak jelly tu selepas membuat bunyi-bunyian guna subwoofer semulajadi saya sebab dah dia ndakkan? Alahh, bukan selalu pun, setahun sekali je...


So saya pun decide jelly yang paling malas sedap yelah jelly Konyaku. Korang pernah terai tak? Sure la pernahkan? So ekcelli bukanlah saya nak bagi resepinya pun :14: sebab kalau korang beli jelly tu, resepinya dah memang ade kat belakang peketnya. Yang nak saya bagitau ni yelah cara-cara caner nak bagi lagi sedap. Ahaaa...! :mDarah:


Kalau ikut cara saya, kurangkan 250ml dari air yang sepatutnya korang masukkan dengan jelly tu (rasanya air supposedly 1000ml). Pastu gantikan amaun air yang sepatutnya korang masuk tu dengan kordial apa-apa perisa yang korang suka contohnya cam sarsi ke, grape ke... tapi yang penting pastikan kordial tu yang dah siap air gula okeh contohnya cam brand F&N dan Jalen. Pehtu masak la jelly tu ikut aturan belakang peketnya tu cam biasa. Nak lagi sedap, masukkan sebijik dua nata de coco dalam acuan sebelum tuangkan jelly ke dalamnya. Hmmm... memang sedap! :07:


Notakaki saiz tujuh:
Hopefully entry ni telah menjawab soklan cikgu-cikgu Maria yang mintak resepi haritu ye, hehe....

Psstt lagi satu: ... *sambil tersipu-siput malu* skang dah bahasakan diri 'saye'... lagi! Cam ayu je mak kan? *muntah 3 baldi* Haaalaaa... since rasanye cam ramai yang masuk sini dah tak diketahui umur dan latar-belakangnya so rasanya saya kena tukar kot supaya lebih 'mesra alam' *Kate kau* (tak kena potong markah sebab sebut 'kau' bukan 'aku' kan? Ngeee...)


Signature:03:
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

KITE KAWAN2!

 
Photobucket