Monday, April 18, 2011

Home » » Resepi: Apam Polka Dot/ Dot Dot (jgn makna lain sudah! Ekeke)

Resepi: Apam Polka Dot/ Dot Dot (jgn makna lain sudah! Ekeke)


Dah berkurun sebenarnya tengok gambar cik apam dot dot ni. Rasanya dah setahun lebih la jugak tapi apakan daya masa tu aku adalah puan bizi menyiapkan order orang sampai sendiri nak makan pun takde mase nak wat. Haaa... so setelah setahun berlalu, akupun kene pakse dengan mak ade masa terluang, so aku cubalah. Resepi asal aku tiru dari blog Hana lagi hehee.. kalau ndak cube jugak, silelah tiru ye ngeh, ngeh... :6:



Bahan-bahan

  • 3 biji telur - dari peti sejuk (tak tau nape kene amek dari dalam peti tapi mak akukan sungguh lurus orangnya so dia paksa aku soh follow haha!)
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus
  • 150gm susu segar
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovalleteFilling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag) - Aku ganti ngan jem strawberry yang disebat dari peti ais mak aku ngeh, ngeh,ngeh...
  • Pewarna

Cara-cara membuatnya: -


Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit. (Aku tak berapa suggest korang guna method campurkan sume ni sbb dr pengalaman aku better korang pukul telur, gula dan ovalette sampai gebu baru masuk yang lain. Dengan cara ni apam tu bile masak tak keras walaupun simpan 1,2 minggu).


Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).


Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.


Picitkan blueberry/ strawberry filling secukupnya.


Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.


Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit. Siap!


Jemput makan, errr... tengok!... Lagi!!! Heheh!

Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

15 comments

April 19, 2011 at 10:34 AM

nyum²..sedap!!!!!!!!!

April 19, 2011 at 2:54 PM

alahai .. nmpk kiut sgt apam tu. putih suci!! hihi

April 20, 2011 at 6:32 PM

baru makan kelmarin apam camni...memang sedap.. :)

akak, gambar2 yang akak amik cantikla...hee... ;p

December 27, 2011 at 4:39 PM

hi dear...
lookz yummy n easy je...
nak tny skit...klu tak guna ovallate takpe ke?or blh ganti ngan bnd lain tk?plz help ASAP ya...coz tk sabar nk buat..:P

December 27, 2011 at 5:07 PM

@shanazOvalette tu ekcelli yg watkan apam tu cair bile masuk mulut. Kalau tak guna okeh je cume takla akan melting camtukan. Dia akan jadik sort of cam kek biase jelah kalau tak bubuh dia. So nasihat den- gi kedai beli! Hahaha...

Anonymous
April 12, 2012 at 12:13 PM

nak tanya ni...kaler dot dot tu guna kaler breand apa?

April 13, 2012 at 9:23 AM

@AnonymousKaler tu beli kat kedai bakeri maka takde brand thee...

Anonymous
April 20, 2012 at 4:38 PM

hari tu pernah buat...but kaler tu cam tak sesuai.. ker...adunan tu kena mix ngan kaler dot2 tu...?

July 28, 2012 at 2:31 AM

sangat cantik kejadiannya :)

July 30, 2012 at 10:52 AM

@AnonymousErmm taklah! Mebe kaler tu yang tak sesuai. Biase kite pakai yang dari kedai bakeri kalernya memang cantik.

July 30, 2012 at 10:52 AM

@IBU GEBUItu baru kejadian belum menelannya! Hehehe...

October 15, 2012 at 2:38 PM

this is so nice, I must try this out!

July 9, 2014 at 1:37 PM

best gak..le copy paste n buat sekali..cam sdap je die tu ngap..hehehehe

July 10, 2014 at 1:08 PM

@CacaTerai jangan tak terai ewah!

July 10, 2014 at 1:09 PM

@otakotakmalayaSile le jangan le memalu hehe...

Post a Comment

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KITE KAWAN2!

 
Photobucket