Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Monday, April 18, 2011

Resepi: Apam Polka Dot/ Dot Dot (jgn makna lain sudah! Ekeke)


Dah berkurun sebenarnya tengok gambar cik apam dot dot ni. Rasanya dah setahun lebih la jugak tapi apakan daya masa tu aku adalah puan bizi menyiapkan order orang sampai sendiri nak makan pun takde mase nak wat. Haaa... so setelah setahun berlalu, akupun kene pakse dengan mak ade masa terluang, so aku cubalah. Resepi asal aku tiru dari blog Hana lagi hehee.. kalau ndak cube jugak, silelah tiru ye ngeh, ngeh... :6:



Bahan-bahan

  • 3 biji telur - dari peti sejuk (tak tau nape kene amek dari dalam peti tapi mak akukan sungguh lurus orangnya so dia paksa aku soh follow haha!)
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus
  • 150gm susu segar
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovalleteFilling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag) - Aku ganti ngan jem strawberry yang disebat dari peti ais mak aku ngeh, ngeh,ngeh...
  • Pewarna

Cara-cara membuatnya: -


Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit. (Aku tak berapa suggest korang guna method campurkan sume ni sbb dr pengalaman aku better korang pukul telur, gula dan ovalette sampai gebu baru masuk yang lain. Dengan cara ni apam tu bile masak tak keras walaupun simpan 1,2 minggu).


Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).


Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.


Picitkan blueberry/ strawberry filling secukupnya.


Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.


Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit. Siap!


Jemput makan, errr... tengok!... Lagi!!! Heheh!

15 comments:

  1. alahai .. nmpk kiut sgt apam tu. putih suci!! hihi

    ReplyDelete
  2. baru makan kelmarin apam camni...memang sedap.. :)

    akak, gambar2 yang akak amik cantikla...hee... ;p

    ReplyDelete
  3. hi dear...
    lookz yummy n easy je...
    nak tny skit...klu tak guna ovallate takpe ke?or blh ganti ngan bnd lain tk?plz help ASAP ya...coz tk sabar nk buat..:P

    ReplyDelete
  4. @shanazOvalette tu ekcelli yg watkan apam tu cair bile masuk mulut. Kalau tak guna okeh je cume takla akan melting camtukan. Dia akan jadik sort of cam kek biase jelah kalau tak bubuh dia. So nasihat den- gi kedai beli! Hahaha...

    ReplyDelete
  5. nak tanya ni...kaler dot dot tu guna kaler breand apa?

    ReplyDelete
  6. @AnonymousKaler tu beli kat kedai bakeri maka takde brand thee...

    ReplyDelete
  7. hari tu pernah buat...but kaler tu cam tak sesuai.. ker...adunan tu kena mix ngan kaler dot2 tu...?

    ReplyDelete
  8. @AnonymousErmm taklah! Mebe kaler tu yang tak sesuai. Biase kite pakai yang dari kedai bakeri kalernya memang cantik.

    ReplyDelete
  9. @IBU GEBUItu baru kejadian belum menelannya! Hehehe...

    ReplyDelete
  10. this is so nice, I must try this out!

    ReplyDelete
  11. best gak..le copy paste n buat sekali..cam sdap je die tu ngap..hehehehe

    ReplyDelete

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Follow Me at flickr! .