Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Selasa, 8 November 2011

Resepi: Dodol

Selasa, November 08, 2011 2 Comments


Sila sebut betul-betul ye- DODOL bukan Badul! Ape itu dodol? Haaa.. meh kite tambah pengetahuan sket. Mengikut kata Wikipedia: -


Dodol adalah sejenis makanan yang boleh dikategorikan dalam kumpulan makanan yang manis (atau manisan/penganan). Dodol sangat terkenal di Melaka dan di Muar,Johor . Membuat dodol boleh dikatakan amat rumit. Ramai orang selalu mencuba untuk membuatnya. Tetapi tidak semua yang akan menghasilkan dodol yang bermutu tinggi. Biasanya mereka yang mahir membuat dodol ini terdiri daripada mereka yang telah berusia. Jarang sekali generasi muda mahir membuat dodol. Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat dodol terdiri daripada santan kelapatepung beras,gula pasirgula melaka dan garam.

Kini, Dodol merupakan suatu makanan manisan yang amat popular dan digemari di Indonesia,MalaysiaFilipinaSingapura, dan Sri Lanka. Manakala di Filipina, khususnya pada wilayahIlocosLuzon dan di bahagian LanaoMindanao serta di India khususnya pada wilayah Goa.

Pada asasnya, manisan Dodol ini diperbuat daripada perahan susu dari buah kelapa tua, jageri (gula batu merah yang diperbuat dari ekstrak tebu atau gula melaka) serta tepung beras ataupuntepung pulut. Semua ramuan ini akan diadunkan melalui kaedah kacauan yang berlangsung berterusan selama lebih kurang 3 hingga 4 jam pada suhu tinggi untuk masakan yang sesuai. Hasilnya, fizikal dan rasa Dodol akan berubah menjadi melekittebal dan manis. Di kebanyakan negara Asean, Dodol telah menjadi bahan santapan khususnya pada hari perayaan Hari Raya Aidilfitri and Hari Raya Haji. Terdapat banyak versi Dodol yang berlainan samaada dari segi warnanya yang kebanyakannya berwarna perang gelaphijau dan kuning. Rasa Dodol juga turut dipelbagaikan, namun versi rasanya yang selalu dinikmati adalah dalam keadaan rasa Durian,Kelapa dan Pisang.

Ye... selain kite ade tukang kacau yang gagah, kite juge mesti ade sorang mandor pemerhati dan sorang tukang rasa untuk melengkapkan korum.

Haritu kami sume adik-beradik belah pak ustad diseru balik untuk menggodek dodol. Mentua's aku memang suke buat sendiri sume kuih tradisional ni. Yelah kalau beli blom tentu dapat yang sedapkan. So haritu sume kaum bapa selinsing lengan la mendayung dodol satu kawah, hehe... Resepi ni aku tak sure same ke tak dengan mentua aku punye tapi bolehlah kalau nak terai. Aku tau bedal je ngeee...



Bahan-bahan:
  • 1.8 kg tepung pulut
  • 300 gm tepung beras
  • 3.6 kg gula melaka 12 biji kelapa parut
  • 15 helai daun pandan
Cara penyediaannya:
Bancuh tepung beras dan tepung pulut dengan santan. Setelah itu tapis ke dalam kuali besi. Masak gula melaka dengan sedikit air dan daun pandan. Bila telah larut masukkan ke dalam adunan tepung tadi. Dengan menggunakan api yang perlahan jerangkan adunan ini sambil dikacau dan apabila setengah masak, masukkan pati santan dan terus kacau sehingga masak.
Untuk membuatnya, bahan-bahan tersebut hendaklah dicampurkan bersama di dalam kuali yang besar atau dikenali sebagai kawah dan dimasak dengan api yang sederhana besar. Dodol yang dimasak tidak boleh dibiarkan kerana jika dibiarkan, dodol akan hangus atau hangit di bahagian bawahnya/kerak. Oleh itu, dodol hendaklah sentiasa dikacau bergilir-gilir untuk mendapatkan hasil yang baik. Dodol yang dimasak memakan masa yang agak lama iaitu lebih kurang 4 jam kerana sekiranya kurang dari 4 jam, dodol yang dimasak tidak sedap dimakan. Setelah 2 jam dodol tadi dimasak, dodol akan bertukar kepada warna coklat yang pekat sedikit. Dodol tersebut akan mendidih dan mengeluarkan gelembung-gelembung udara yang banyak.
Seterusnya, dodol hendaklah dikacau supaya gelembung dodol tersebut tidak terkeluar dari kawah sehinggalah dodol tersebut masak dan diangkat. Akhir sekali, dodol tersebut hendaklah disejukkan di dalam periuk yang besar. Untuk mendapatkan hasil yang baik dan rasa yang sedap, dodol mestilah berwarna coklat tua, berkilat dan pekat.


Dah puas makan kacau dodol, petangnya sambut besday mak mentua, adik ipar ngan Maria pulak. Turutan tarikh besday dorang ni cam ketapi- 20/21/22hb - selang sehari je beranak weh, heheh! Tapi sumenya wat cepat-cepat since sume nak kena balik sebelum Maghrib haritu. So ini jelah yang ada. Layannn...

Kek ditaja oleh ibu dan anak-anak

Ni je yang sempat wat. Kuih lapis tu kakak ipar wat. Jangan tanye dibelakangnya tu kek apa. Itu kek tak jadi *Malas nak cite*

Akhil- nak dapat adik lagi... ! Jelesnya i.... haha!

Sesi berebut ngaku siapa punya


Notakaki saiz tujuh:
Toksah mintak nak rase dodol tu ye. Belom sempat ghaye dah abes!!! Pelahap betul lah korang nih! Haha!


Signature

Jumaat, 4 November 2011

Freebies: Instagram kini dalam Photoshop!

Jumaat, November 04, 2011 5 Comments


Bagi pengguna tepon iPhone, korang mesti pernah dengar pasal Instagram kan? Instagram ni yelah satu applikasi iPhone yang membolehkan pengguna tepon tu mengedit gambar cun-cun. Lepas tu ske ati la korang nak wat wallpaper ke, nak eksyen kat mukabuku ke atau nak print. Bagi yang tak mampu pakai tepon iPhone macam aku, skang korang bleh meng'hedit' gamba korang sejibik cam applikasi tu. Okehlah tak sejibik... tapi 99% menyamai-lah. In fact aku rase guna action ni lagi cantik kot. Ntahlah hehe... korang terai dan nilailah sendiri ye!


Gambar Bunyet -budak gemok di atas ni yelah gambar ORIGINAL diambil menggunakan Canon EOS 5D Mark II *Saje je tulis sebab nak eksyen pernah guna kamera mahal. Tapi pinjam orang punye je laa...hahaha!* Terima kasih kepada dua pupu pada pakcik belah ayah aku- Hencek Daniel Box kerana telah mencipta action ni setelah dia pun cube gugel untuk action yang sama tapi tak jumpe-jumpe. Sehingga akhirnya dia telah men'decide'kan dirinya untuk cipta action-action nih. Ade macam-macam style dalam action pack dia so korang bleh la pilih nak pakai yang mana. Bawah ni contoh-contoh style dia yang aku dah cube: -

Gotham
Earlybird
Inkwell
Brannan
Hefe
Nashville
Lomo-fi
LordKelvin
XProII
Sutro
Toaster
Walden

Amacam? Cantikkan? Kalau korang tanye aku- aku paling suke style XProII. So, kalau korang pun nak edit gak gamba korang camni silelah download kat InstagramAction by @dbox ni. Lepas dah download, extractkan dalam folder Adobe Photoshop >Preset> Action korang. Pastu dah boleh guna dalam photoshop! Senang jekan? Tak tau? Gi tanye jiran sebelah ye kui, kui...


Anyway, bagi pengguna Ovi cam aku, ekcelli ade je application yang hampir seghope ngan Instagram ni. Kalau tak caya, cube download applikasi MOLOME dari Ovi Store. Style-style edit yang ada dalam applikasi tu lebih kurang sama je ngan Instagram tu. Gambar Rayyan kat atas tu sample aku edit guna applikasi MOLOME direct di tepon Nokia murahan aku je. Cun kan? So pilihan ditangan anda- Renung-renungkannnn dan selamat beramaaaal!


Signature

Rabu, 2 November 2011

Inovasi: Daging Burger Tiruan Daripada Najis Manusia!

Rabu, November 02, 2011 4 Comments


Sumber: Email

Makanan tiruan kini kerap menjadi isu, khabarnya dunia mengalami krisis makanan global. Dan ada pihak yang bertindak untuk menyelesaikan masalah dengan mencari inisiatif untuk mencipta makanan tiruan seperti telur ayam tiruan, daging lembu tiruan dan yang terbaru Jepun telah muncul dengan inovasi baru iaitu menghasilkan daging burger dari bahan buangan manusia!

Mitsuyuki Ikeda, seorang pengkaji dari Okayama Laboratory, telah menghasilkan steak tiruan dari tahi manusia. Tokyo Sewage mulanya menghubungi saintis tersebut mencari penyelesaian kepada najis yang terlalu banyak di loji buangan najis. Mereka memintanya mencari kegunaan lain untuk najis tersebut kerana ianya mengandungi protein yang berlebihan disebabkan bakteria yang banyak.

Menurut beliau, setelah membuat kajian didapati bahan buangan manusia mempunyai jumlah protein yang tinggi. Warna merah pada daging burger itu diwarnakan dengan pewarna artifisial untuk membuatkan ia nampak segar, menarik dan kelihatan seperti daging burger yang sebenar dan menggunakan perasa soya sebagai bahan tambahan untuk memberikan rasa sebenar daging kepada najis yang diproses tersebut. Ujian awal menunjukkan orangramai yang merasa daging tahi ini tidak dapat membezakannya dengan daging lembu.
63% protein, 25% karbohidrat, 3% lemak dan 9% mineral merupakan kandungan yang ada dalam daging ini. mengasingkan bahan proteinnya, mencampurkannya dengan pemangkin dan memasukkan bahan bahan tersebut ke dalam mesin peletup untuk menghasilkan steak tiruan.

Tambah beliau, masalah utamanya bukan dari segi kesihatan tetapi dari psikologi manusia iaitu daging ini dibuat daripada najis. Ditambah pula dengan kos pembuatannya yang rumit menjadikannya agak mahal membuatkan harganya 10 hingga 20kali ganda lebih mahal daripada daging lembu biasa. Namun, itu hanyalah kos untuk kajian dan mungkin apabila kajian ini selesai harganya akan boleh dikurangkan supaya setanding dengan harga daging burger biasa. Jika tidak, ia tidak akan di pasarkan.
Katanya lagi, daging burger daripada najis manusia ini kurang lemak dan rendah kalori. Dan video berikut adalah tentang kajian Profesor ini sendiri.

- POOP BURGER: Japanese Researcher Creates Artificial Meat From Human Feces (Inhabitat, June 15, 2011):
Some hardcore carnivores have a hard time finding meat alternatives such as soy protein or tofu burgers to be palatable. But non-meat eaters may lose their appetite along with their carnivorous friends over this one – a meat alternative made from HUMAN EXCREMENT. Yep, you heard me correctly — Japanese scientist Mitsuyuki Ikeda has developed a “burger” made from soya, steak sauce essence, and protein extracted from human feces. Hit the break for a video explaining the process!

The meatpacking industry causes 18 percent of our greenhouse gas emissions, mostly due to the release of methane from animals. The livestock industry also consumes huge amounts of feed and water in relation to the amount of meat that it yields, and many find the industry to be inhumane and cruel to animals. These factors alone are reason enough for vegetarians to replace their meat intake with vegetable proteins and legumes. But Ikeda, a scientist at the Environmental Assessment Center in Okayama, sought to further the field of alternative proteins by recycling a form of protein-rich waste : sewage mud.

“Sewage mud” is exactly what you think it is – poop. Ikeda’s process begins by extracting protein and lipids from the “mud.” The lipids are then combined with a reaction enhancer, then whipped into “meat” in an exploder. Ikeda then makes the poop more savory, by adding soya and steak sauce.

Currently, the price of the poop burgers are 10-20 times that of regular meat, due to the cost of research, but he feels they will even out in a few years. He admits that “some people” may have a psychological aversion to eating artificial meat made of their own poop at first, but thinks many would be open to personally completing the food chain. He also notes that the burgers are extremely low in fat.
The artificial meat is low in fat and reduces waste and carbon emissions, however it’s hard to believe that any number of benefits could persuade consumers to take a bite out of a poop sandwich.
Notakaki saiz tujuh:
Hagak-hagak korang sanggup tak telan? Buwekkkk...!!!!


Signature

Isnin, 31 Oktober 2011

Di suatu hari Sabtu lepas Deepavali *apa kaitan ntah*

Isnin, Oktober 31, 2011 3 Comments


22/10/2000

Cantik nombor tu, kan? Udah!!! Jangan bawak pi nyangkung! Itu tarikh aku pertame kali beranak! Akaka... Mase tu umo baru 24. Caner ghupe nak pecah ketuban, nak meneran...sume hagham tak gheti haha! Itulah kali pertama aku dianugerahkan seorang anak yang akhirnya aku namakan, Mariatul Qibtiyah- sempena nama salah sorang isteri Nabi junjungan kite yang amat dicemburui oleh isteri-isterinya yang lain kerana kehebatannya memasak kebab untuk Rasullullah SAW. Dengan harapan dah besor sok dia jugak akan hebat memasak bukan setakat kebab malah ape je yang di'order' oleh umminya haha! *Rancangan jahat*

Percubaan membengkokkan pisau. Konon untuk menakutkan waiter supaya siapkan order cepat.

So... ekcelli besday dia dah lepas seminggu dah pun tapi mak bapaknye blom lagi belikan hadiah sebab makbapak blom dapat gaji lagi tengah sengkek dia kate dia blom dapat decide nak apa. Akhirnya dia kate tak kesahlah nak beli apa dia okeh je yang mana membuatkan aku semakin buntu tak tau nak belikan apa, so aku decide bawak dia gi kedai sendiri dan pick up apa benda yang dia ndak. Kan senang! Takkk... sebenarnya tak senang gak sebab dah round sampai sakit kaki pun dia masih tak tau nak apa until dia masuk kedai gift shop dan jumpe keychain bear ke panda ni.

Keychain menatang Korea ni je yang aku beli. Tepon tu Maria beli pakai duit ghaye dia haritu.

Hehe... Ummi dia bagi hadiah rege RM4.90 aje. Apak dia kena belanje makan kat restoren pilihan besday gurl which is kat Secret Recipe... jangan harap la dapat resit under RM10.00 okeh! Itupun aku bedal Rayyan punye diet so meals untuk 4 orang jelahkan- total RM96.00! Haha... sian ayah! Takper, demi anak... (Selamat aku...) Lagipun ayah dia memang utang belanje makan ngan 3-3 anak dia sebab: -

  • Maria: Besday dia + akademik dia meningkat 3 kali ganda dalam peksa akhir tahun lepas.
  • Mirul: Dia dapat achieved target dan achievement dia pun meningkat dalam peksa akhir tahun lepas tu gak.
  • Rayyan: Nak gak? Haa yelah- sebab dah 5 hari dia berjaya tido tanpa puting hehe...


Akupun berjaya gak carik Apple Vinegar yang aku idam-idamkan selama sebulan lamanya sebab takde duit nak beli tak jumpe kat sini. Tapi brand tak sama macam yang kak Shella cakap tu. Yang tu dah abes stok. Yang aku beli ni harga dia lagi mahat RM39.00 kat Watson tapi demi nak kuruih- apelah sangat RM39.00 itukan berbanding gi Slimming World ke hape, wahaha! Owh donia- lepas ni lihatlah selulit-selulitku ilang! *Berangan Mat Jenin- Padahal baru je minum 4 sudu*


Lepas Maghrib lak aku gi majlis tahlil untuk arwah kakak ipar aku yang meninggal dunia seminggu sebelum raye haritu. Sian abang aku tu sorang-sorang kelola majlis so kiteorang adik-beradik pun pakat la tolong mana yang patut. Since dia hire katering je so senang sket la cume sesi mengemas je yang kena wat. Mak aku sedekah gak dessert untuk dia + abang aku lagi sorang bawak pulut kuning ngan rendang.

Orang dok dalam surau baca yassin, yang 4 orang manusia ni (termasuk yg amek gambo le) siap bleh posing-posing lagi kat luar akaka... (halooo coti okeh!) Nasihat saya: amalkanlah ye. Kan dah termasuk cahaya entiti ke hape tu hah! Padan muke! Hahaha....

Alhamdulillah ramai gak yang sudi join bacakan Yasin dan tahlil untuk arwah. Makanan pun tak banyak yang tak habes. Termasuk yang kiteorang mentekedaghah dan tapau bawak balik, sikit je tinggal. Tu pun dah bagi orang yang datang tu tapau jugak. Akupun demi untuk mengelakkan pembaziran, terpakselah makan dengan banyak. Bukan sengaja okey. Lagipun tadi sebelum datang dah minum cuka epal 2 sudu haha. Sile jangan salahkan aku ye. Kalau korang pun mesti layan gak, tak caye tataplah makanan-makanan di bawah ini. Sekian.

Dessert

Set beriani- Nasi beriani, daging kurma, ayam masak merah & jelatah. Kecuuurrr...

Pulut kuning same rendang daging pedas, perghhh...!

Owh lupe plak. Harini aku dapat anak angkat baru. Wahhhh... tak malu declare diri mak angkat. Mak dia pun aku tak jumpa haritu tetiba announce anak orang binatang jadi anak angkat! Heheh! Anyway, meh aku tunjuk anak-anak angkat aku tu...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Comelkan? Ade 5 ekor. Ngeee... Nama tak tau sebab mak dia tak tinggalkan surat beranak kat kotak tu. Okeh, skang baru SEKIAN!


Signature

Jumaat, 28 Oktober 2011

Maseh sume! Rayyan dah OK!

Jumaat, Oktober 28, 2011 0 Comments
No more gigi rabbit...


Harini dah masuk hari yang ke-4 Rayyan makan ubat. Alhamdulillah, nampak keadaan dia dah okay walaupun sehari, dua lepas gusi kat gigi yang terperosok masuk ke dalam tu kejap-kejap masih kuar darah. Bukan setitik, dua okeh... tapi sesudu teh la gak. :puteh_11: (Bayangkan jelah caner sesak napasnya aku bile tengok darah!) Tapi masuk hari ke-3 dan 4 ni nampak dah takde bleeding. Gusi pun nampak dah tak bengkak dah cume of course macam encek doct kate, mesti monitor takut-takut kalau dia tetiba muntah atau sawan. Kalau jadik-terus bawak gi spital! Hopefully takde la sume tu kan.

So, entry kali ni aku nak tujukan wat sume yang sudi mendoakan Rayyan haritu. Memang menakjubkan macamana DOA boleh mengubah keadaan Rayyan dalam masa yang singkat. :puteh_30: Tengahari taim aku balik umah haritu dia merengek-rengek sampai tertido (pun nangis lagi dalam tidonya) Darah tak renti-renti kuar dari gusi dia. Mulut pun takleh tutup so tido dalam keadaan mulut ternganga. Kejap-kejap nampak dia cube tutup mulut tapi pastu sakit-sambung nanges. Akupun masuk keje balik pastu hati dah serabut terus publishedkan status itu dan tak sangka ramai plak yang mendoakan.

Sile abaikan lubang hidung. Tengok giginya sudah.

Alih-alih petang balik dari keje tu tengok dia dah improved. :puteh_2: Sampaikan malam tu bile aku bawak gi jumpe doct, doct kate dia okay, nampak active. Rayyan siap boleh ajuk nganga-nganga mulut ikut doct tu bercakap lagi sampai doct ketawa. Dan bagi aku, sume tu takkan terjadi dengan adanya doa-doa dari sume. So kat sini aku nak ucapkan bebanyak mekaseh pada mereka yang telah sudi mendoakan Rayyan haritu:kiss: - Keluarga aku: Akak Haslina, akak Salina, Imelda, Emi Hf, Cik Mona. Bekas customer muffin aku dulu: Kak Zaliza. Bahkan kawan-kawan sekolah lama & their wives pun wishedkan Rayyan gak cam: Aniza Abdullah, Saliza, Anor Haris, Nora Yasmeen, Precious Darling, Gee Mat Salleh, Nazirah Ibrahim & Emi Lia. For those yang aku tertinggal nak mentioned dan jugak yang mendoakan dia senyap-senyap, pun; aku ucapkan mekaseh dan semoga Allah SWT balas budi baik korang tu.


Last but not least- aku nak hadiahkan korang satu ilmu yang sangat-sangat-sangat berguna ni. Ekcelli aku dah lama tau pasal ayat ni cume aku tak amalkan sehinggalah satu hari aku betul-betul dalam kesusahan, dan masa tu ntah caner tetiba Allah SWT gerakkan hati aku untuk hafal dan amalkan ayat ni. Since then, each taim aku de problem, konpem prob tu selesai sebelum aku dapat carik jalan nak selesaikannya. Seperti yang terkandung dalam ayat tersebut:

'Dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah SWT (dengan mengerjakan suruhan-Nya dan meninggalkan larangan-Nya) nescaya akan dijadikan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya)'

Camtu jugak dalam hal Rayyan ni, sebelum aku dapat jalan nak hadapinya, Allah SWT dah bantu aku dengan bantuan doa-doa korang, cepatkan penyembuhan Rayyan dan kurangkan kesusahan hati aku. Sumenya dengan izin Allah SWT.

So, sesape yang blom amalkan ayat ni- SILELAH berbuat demikian. Tak panjang pun- 2 ayat je. Amalkan 5 kali setiap hari selepas solat. Dan paling penting disebut:

'dengan mengerjakan suruhan-Nya dan meninggalkan larangan-Nya'

Ni bermakna, keberkatan ayat ni pun bergantung pada ibadah dan amalan kite yang lain jugaklah ye. So pastikanlah korang follow syaratnya, insyaallah berkesan!

Notakaki saiz tujuh:
Caye tak caye- sume gambar Rayyan tu diamek lepas balik dari jumpe doct malam tu. Tengoklah caner aktifnya dia tak cam orang sakit sedangkan tengahari tu aku sampai dah putus harapan nak wat apapun. Subhanallah!


Signature:flower:
Follow Me at flickr! .