Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Selasa, 18 September 2012

Nak renovate rumah? Camno???

Selasa, September 18, 2012 31 Comments


Okeh, kali ni saya nak bagi tips bagi sesapa yang bercadang nak renovate umah ye. Kan per, pasal saya dah melaluinya kan, jadi saya nak share la sket ape yang saya tau pasal ni kat engkoram. Ekcelli manyak mende gak yang korang kena wat tau. Bukan setakat panggey orang datang umah, bagitau nak wat ape pastu jalan, takdenye... Kira-kira nak sampai ke tahap kontraktor nak mulakan renovation tu pun ade la gak makan sebulan, dua. Hari ni gi tengok tiles, hari nun gi pilih bunga tembok pulak, minggu depannya gi diskas wiring lak... letih gak beb. Canerpun, meh tengok prosedurnya: -


#1
Menda yang pertama-tamanya korang kena wat yelah carik kontraktor yang boleh dipercayai dan bincang pasal bahagian mana yang korang nak renovate tu, mintak nasihat samada majlis luluskan ke tak pastu berapa bajet. Bila dah setuju, carik sorang arkitek yang bertauliah untuk lakarkan layout rumah korang yang nak diubahsuai tu. Sebab utama kena carik arkitek yang bertauliah yelah sebab hanya spesis dorang je yang layak gi submit permohonan korang untuk renovate rumah tu kat Majlis Perbandaran okeh. So janganlah berangan korang bleh pakai lukisan korang yang macam budak tadika tu ye akaka... Cam saya guna arkitek yang diproposed oleh kontraktor ni jugak sebab arkitek tu memang ade plan umah taman perumahan tu. Cuma paham-paham ajelah, bila dah atas orang sure la ade komisen sket tapi tak kesahlah janji settle. Sebab kalau kiteorang yang gi carik sendiri, pastu nak dapatkan pelan dari majlis lagi, pastu nak tunjuk nak renovate camne lagi... pehhh, cam letih je kan?


#2
Saya tak taulah proses nak siapkan layout dan submit kat Majlis Perbandaran tu makan bape lama sebenarnya tapi since saya submit dah tinggal seminggu nak raya haritu, so makan 3-4 minggu gak la baru dapat surat kelulusan dari Majlis Perbandaran Kuala Selangor. So, lepas dah dapat surat tu (nanti surat tu kena tampal kat depan umah ye) next korang kena gi carik tiles (ni untuk yang pasang tiles sekali lah ye. Kalau tak, abaikan!) Makan 2 hari gak misi mencarik tiles ni. Di waktu orang masih dok gi open haus, kiteorang laki bini ni sebok kuar masuk kedai jubin tau hahaha...


#3
Dah dapat tiles yang berkenan dihati, pastu korang kena plak carik bunga untuk tembok pagar. Step ni pun korang bleh abaikan kalau korang tak gatal nak cabut pagar dawai dan gantikan dengan tembok batu cam kiteorang ye. Bab memilih bunga ni lagi la lama. Kontraktor tu dah setat keje separuh jalan, kiteorang masih tak jumpa-jumpa lagi yang comel. Ada la seminggu kot mencarik. Ekcelli sume keje tu bleh je soh kontraktor yang uruskan tapi kalau dia tak beli yang macam kite ndak, sah-sahlah dah panjang lagi citekan? So usaha sendiri ye!


#4
Benda ni walaupun cam remeh tapi sebenarnya sangatlah penting tau yeitu bagitau kontraktor tu yang kite nak dia buat wiring. Benda ni amat penting kalau korang ade nak pasang ekon ke, water heater ke kan... sebab kalau korang soh orang wat wiring selepas selesai kerja-kerja renovate, dinding korang kena pecah balik sebab dia nak tanam wayar dalam dinding tu. Lagi parah kalau korang dah masuk perabot sume pastu baru tingat nak wat wiring maka taim tu bukan takleh pasang, boleh gak cuma rumah korang jadik kotor la balik, pastu kena kemas balik, ubah balik perabot... kan manyak keje tu? So ingat ye, membuat wiring itu penting!


Okeh, bile dah selesai suma, korang blehlah mula pilih jenis dan design camner korang nak wat untuk kabinet dapur pulak. Haaa... bab yang ni saya belum sampai lagi. Insyaallah nanti saya dah selesai, saya share yek! Skang mari kite sambung verangan balik! Zassss!!!

Ni bahagian dapur basah (wet kitchen). Tak lama lagi kat sinilah opis baru saya theee...


Signature

Jumaat, 14 September 2012

Ghaye, Ghaye, Ghaye!

Jumaat, September 14, 2012 22 Comments


Orang sume dah abes cite pasal ghaye, Mak Jemah sorang ni baru nak post cite ghayekan? Muahaha... allooo... bawak bertenang. Ade motipnya okeh. Sebabnya saya baru je betul-betul raye ni haa... so barulah best cite pasal rayekan? Kalau tak abes pose lagi, tak rase cam raye lagilah... hehe... *Nampak no lembab! Dah berapa banyak hari dok skip pose- sampai dah nak abes Syawal baru clear utang akaka...* Okeh, mari layan gambo sampai lebam!


Ini adalah kubur atok Maria aka abah saya. Tahun ni kubur arwah abah ade bunge kaler kuning lagi, cewah! Kubur dia wajib pergilah taim ghaye-ghaye ni tapi tahun ni saya pergi awal sehari sebelum raye. Atok mesti seronok sebab tahun ni cucu-cucu dia pun ikut kena paksa same sedekahkan Yassin untuk dia. Suka sangat rumput atas kubur tu- sungguh gebus! Rasa cam nak tido baring atas dia aje! *Hilang akal*

Ni gambo mase malam raye kat umah Wan Dolly depa. Biasalah, besoknya kan dah nak salam-salam jadik malam raye adalah waktu yang paling sesuai untuk menambahkan dosa sesama adik-beradik dulu. (Sila abaikan harta-benda yang tak sempat kemas lagi di belakang mereka-mereka itu ye!)

Perkara paling dah tau sangat! Pepagi raya- kena posing sorang-sorang kendian ramai-ramai pulak sebelum beraya. Sungguh skema.

Kemain ayu lagi daku meminta ampunkan? Jangan tak tau, gaya tu penting untuk mendapatkan angpau yang isinya hebat akaka... Tengoklah pegang tangan laki cam nak salam Agong gayanya *propa sungguh!*

Depa ni memang terserlah bebenor beraya sebab nak angpau. Lenkali ikut gaya ummi ye, cover-cover sket. Yang paling ketara yang dua orang ustad kenit tulah!

Kay abes cite rayaaa... yeayyyy... opsss de lagi! Haritu penutup beraya diakhiri kat umah kakak saya kat Batang Kali nun. Rumah lain pergi gak tapi sebab korang bukan yang terakhir pergi,kan, jadik gambar korang takde hahaha... *pilih kasih* Meh layan...

Ayam goreng tapi goreng-goreng pun sodapppp!!!

Udang masak kunyit. Ini menu kakak ipar saya bawak. Bosa-bosaaaa...

Rojak. Menu pemalas camni konpemlah saya yang bawak. Itupun timun smuggle opis punye heee...

Agar-agar sirap ni dah pasti konpem Wan Dolly lah yang bawak.

Bedal tak nyempat-nyempat pastu baru amek gambo maka terhasillah gambar ini. Ayam masak merah yang dah nak abes hahahaa... sedappp!

Ni pun sodap- daging masak kicap. Simple tapi power.

Orang Perak wajiblah ade jelatah ni kalau masak nasi minyak! Eh, lupe plak nak amek gambo nasik! Theee...

Muke baru bangun tido dalam kete- sampai je terus bedal nasik! Tamak haloba pulak tu conquer meja. 

Laaa... dah abes raya???!!!


Signature

Khamis, 13 September 2012

Jamuan Ghayer Opis tahun ni (2012)

Khamis, September 13, 2012 8 Comments



Bagi yang tak taukan, saya kehilangan senior partner sebelum puasa haritu lagi. Citanya kat sini. Sebab itu kalau ikutkan hati pemalas saya ni, saya takde mood nak wat jamuan untuk opis tahun ni. Entahlah... semenjak arwah dah takde, suasana kat opis dah macam takde 'spark'. Kalau tak dulu ade orang yang boleh kiteorang kenakan, buli dan sebagainya hehe...*dosa*  Tapi canerpun 'client' harus jugak dihargaikan? Sebab doranglah perniagaan ni masih boleh bertahan sampai ke hari ni tul tak? So instead wat jamuan hari raya aje, tahun ni kiteorang mulekan jamuan dengan majlis tahlil terlebih dulu.


Huhuu... Okeh, habes mukadimah lara. Skang meh gossip cite pasal jamuan tu. Eh? Ade cite ke? Owh, takde. Sile layan gambar je... sekian!

Para penyambut tetamu dah bersedia memulakan tugasan heheh... Ngelat tol siap ade air minuman. Konon-konon ala welkam drink la tu....

Bukan paksa dorang makan kat bawah okeh. Dorang yang nak dok kat lantai walaupun dah 
disua kosi ngeee...

Karok dengan tepon. Amalan yang tak patut dicontohi ye anak-anak.
Marah tul saya candid gambar dia kan? Ngeh, ngeh...
Staff pun nak gak mentekedaghah!








Cer teka muke si guru besar ni macam muke pelakon kanak-kanak yang mana satu? Ngeh, ngeh... Cepat jawabbb..!!!

Oh My Ustad! Dua sekali ko sapu anakku! Huhuuu...

Ni pakaian-pakaian milik arwah yang nak disedekah. Tinggal ni je. Sape la pulak mengangkut pokok Ladybird den masuk dalam bilik ni haaa...???!!!

Sian Mirul takde kapel hahaha...

Cam biase, mereka ini memang takleh tengok orang pegang kamera!


Tahun ni tahun akhir saya bersama-sama staff wat jamuan ni. Tahun depan saya dah takde dah. Harap-harapnya korang sume berjayalah manage sume mende masing-masing ye. Saya dah tak mampu lagilah rasanya nak teruskan. Terlalu banyak kenangan kat sini. *Sob, sob* -Ok, bye-

Di tengah-tengah tu balu senior partner saya. Dialah skang menggantikan tempat arwah. Harap-harapnya bile saya dah takde nanti, AZDE akan terus maju jaya di bawah pimpinan dia kay, insyaallah!
Huk-a-lohhh! Cameraman ni apesal tak bagitau tudung saya senget weiii! Cesss...!


Signature

Selasa, 4 September 2012

myChef's - Gourmet Blog Challenge: Pau Ayam Kalio

Selasa, September 04, 2012 12 Comments


Produk myChef's inspirasi dari Chef Ismail ni rasanya hampir nak sama dengan rendang samah yang mak saya selalu masak tapi mak saya kata itu rendang style orang belah-belah utara nun. Tak sangka rasa Ayam Kalio tu hampir sama dengan masakan mak saya so memang saya bagi 10 bintang la kan! Hehee... Oleh sebab rasanya yang sedap itu, akhirnya terkeluarlah pulak idea nak jadikan hidangan Ayam Kalio ni sebagai hidangan petang iaitu- Pau!

Cam biasa meh nengok bahan-bahan yang wajib ade ye: -


Bahan-bahannya: -


  • 1 kotak myChef's Ayam Kalio
  • 4 biji kentang- direbus bersama 1 sudu besar garam sehingga lembut dan ditoskan.
  • Tepung pau segera Green Grass



Cara-cara membuatnya: -


  • Panaskan myChef's Ayam Kalio dengan menggunakan ketuhar mengikut aturan pada kotaknya. Kalau nak lebih senang, buat macam saya je- panaskan dalam kuali! Thee... Bila dah cair dan panas semuanya, keluarkan dari kuali dan carik-carikkan ayamnya menjadi cebisan kecil. Jangan lupa untuk keluarkan semua tulang-tulang ayam, daun limau purut dan serai yang terdapat dalam kuah tu. Kalau tak, kang ade yang makan pau tercekik tulang haha...! (Okeh, tak lawak...) 
  • Bila dah pasti tinggal isi ayam ngan kuah aje, bolehlah tuangkan dalam bekas berisi kentang yang dah direbus tadi tu ye. Lenyek-lenyekkan ubi tu bagi hancur sket dan sebati ngan ayam kalio tadi okeh.

Lepas boh inti, rehatkan dia supaya dia gebus ye...


  • Sementara tunggu inti sejuk, korang bolehlah preparekan paunya. Saya pakai pau instant Green Grass je sebab seumo idup ini kali pertama wat pau hehe... Oleh sebab itu sebelum tak jadik dan kena gelak ngan budak-budak, baiklah tayah amek risiko kan? Haha... (alasan... walhal malas) Okeh, lepas korang dah uli dan rehatkan doh pau tu sampai gumuk (saya biarkan sampai 30 minit) korang bolehlah bahagikannya kepada 15 biji doh yang sama saiznya. 
  • Pastu sudukan 2 sudu besar inti tadi kedalamnya dan bunjutnya kemas-kemas. Letak doh di atas sekeping kertas minyak dan pastikan yang bahagian bunjut tadi berada kat bawah ye. Pastu susun atas loyang yang dah ditabur sedikit tepung. Jarakkan supaya bila dia gemuk nanti dia tak melekat antara satu sama lain.


Dah tembam!!!


  • Selepas 30 minit, korang blehlah setat panaskan pengukus dan kukus pau tadi tu selama 10-15 minit. Pastikan air pengukus tu dah mendidih dulu baru masukkan pau tu okeh! Skang dah boleh makan! Yeay!



INFO BERGUNA: -


  1. Resepi Ayam Kalio ni memang memenuhi citarasa masakan melayu sebab cukup rasa serainya, daun limau purutnya dan pedasnya. Tak perlu tambah garam, gula atau perasa kecuali pada ubi yang direbus sebab ubi menghilangkan rasa masin pada masakan. Sebab tu saya bubuh garam waktu merebus ubi tu tadi ngeee...
  2. Pau merupakan makanan yang sihat sebab ianya lansung tidak menggunakan minyak. Selain jadikan minuman petang, jadikan bekpes di hari minggu pun best gak kan? Theee...


Hmmm baca sudah, nengok gambo pun sudah, skang mase untuk gi carik produk myChef's Ayam Kalio pulak dan cuba ye! 

Cam biasa jugak, sudi-sudikanlah menge'LIKE' entry saya ni kat SINI ye! Hanya dengan satu klik pada butang Like tu, korang secara tak lansung sebenarnya telah membuka peluang saya untuk ke final! Insyaallah! Maseh!!!


Signature
Follow Me at flickr! .