Resepi: Kek Confetti Madeleines Berkelapa
Farah Deeb
Rabu, November 16, 2011
4 Comments
Nama kan main panjang walhal kek biase je pun, haha... Ekcelli namanya gitu sebab ghupe asal kek ni berbentuk ala kon (atau 'Madeleine') menggunakan acuan nama yang serupa. Kek ni memang 'trademark' mak aku sebab bile hari perayaan cam hari raya ke, besday ke... kek nilah yang dia akan wat. Cuma bezanya mak aku bakar dalam acuan empat segi jek so takdelah kek tu berbentuk kon aka madeleine itu.
Meh kaji bahan-bahannya dulu:
- 1 cawan kelapa kering (diwarnakan lain-lain kaler. Kalau maleh cam mak aku bior je kaler putih tu)
- 2/3 cawan= 133gm Buttercup (wajib- kalau pakai butter lain tak sodap!)
- 1 cawan gula kastor
- 1/2 sudu teh garam
- 3 biji telur saiz A
- 1 3/4 cawan= 200gm Tepung naik sindri
- 3 sudu besar air
Skang cara membikinnya: -
- Gaulkan mentega dengan gula sampai ringan dan lembut. Kalau tak, tak aci.
- Masukkan telur secara sikit demi sikit sambil pukul sampai abes.
- Masukkan berganti-ganti tepung dan air. Kalau mula dengan tepung, akhirnya pun mesti tepung gak. Ko tak langgar syarat.
- Lepas tu bakar dalam oven suhu 180 darjah Celcius selama 50-60 minit sampai
lebammasak.- Bila dah masak, sejukkan dan sapu jem di permukaan kek (Ak-ahkan? Kat bahan tu tadi tak taruk jem. Ahaks! Dah- gi beli skang!) Pastu taburlah kelapa kering kat atasnya. Dah siapppp...!
Owh ye, lupe lak. Mak aku tak kalerkan kelapa kering tu. Instead dia kalerkan kek tu ala-ala marble technique gitu je.
Notakaki saiz tujuh:Wah, wahhh... pict Farah skang sume dah de watermark blogspot dowh! Ak-ah! Kalau tak wat senaseb gak gamaknye aku ngan rakan blogger aku yg gambonye kena curik! Pastu tak malu lak ngaku gambo tu dia yg hamek. Dia tak tau yg kite ni banyak tul mase nak masak pastu amek gambo lagik, tertonggang-tonggeng! Dia slumber badak je curik pastu ngaku dia yg punye. Erk!!! Takmo, takmooo... tak baikkk...!