Cucur roti ni ekcelli lebih kurang macam cucur-cucur yang len tu je cuma yang ni ada penambahan roti. Bila makan cucur ni rasa dia macam ala-ala roti goreng gitu- rangup-rangup tapi gebus di dalam. Resepi asal saya amek dari dak instagramer nursyafiqnasir tu… Kecur ayorliur menengok dia krup krap jadi mak pun paksa lemak-lemak malas ini untuk mencuba... ahaks!
Tapi resepi ni saya dah olah sikit ikut selera sendiri la. Meh nengok bahan-bahannya:
- Roti 3 kepin- dicarik-carik
- Tepung gandum & tepung jagung ratio 1:1 cawan
- Bawang besar suku- dicincang dadu
- Ikan bilis segenggam- ditumbuk
- Cili masak/ cili api ikut suka banyak mana- ditumbuk
- Air satu cawan
- Garam dan perasa ikut suka
Cara membuatnya:
Campurkan kesemua bahan dan masukkan air perlahan-lahan. Kacau sehingga sebati.
Masak dalam minyak yang panas sampai kekuningan dan bolehlah dihidangkan.
Sebenarnya makan saja pun dah sedap tapi nak dabelkan kenikmatan silelah cicah sos cili… nyummm!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!