Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Ahad, 1 November 2020

Resepi: Nasi beriani kambing tersenang dialam semesta


Resepi ni saya dapat dari mukabuku haritu dan ntah nape bila baca resepinya tetiba skala kerajinan tu jadi tinggi. Mungkin sebab senang sangat nak buatnya sesuai untuk pemalas cam saya. *jujur* Mari tengok apa bahan-bahannya dan cemana nak masak: -
BAHAN-BAHANNYA: -
2 sudu mentega *saya pakai minyak sapi lagi mantol huhu...*
Rempah tumis
Sedikit bawang merah
2 biji tomato potong dadu
6 pot beras basmathi *rendam 10 minit*
4 tin kari kambing Adabi
1 tin susu cair
6 cawan air *boleh ekjas sendiri*
Garam kasar dan perasa jika perlu
Daun ketumbar, daun bawang, bawang goreng, kismis dan gajus *kalau nak, tanak bubuh kalu nohal*

CARA MEMASAKNYA: -
Cam biasa memula panehkan minyak dan tumis bawang. Bila dah naik bau boleh la masukkan segala rempah tumis tadi. Gaul sekejap.

Pastu masukkan tomato yang dah dipotong dadu tadi tu dan kacau bagi mesra. Hidup mesti saling bermesraan barulah bahagia ehhh... *tiber*
Sekarang boleh masukkan 4 tin kari kambing Adabi. Ekcelli korang boleh je ganti kari kambing dengan kari daging atau kari ayam Adabi mengikut selera korang ye.
Kendian masukkan susu cair dan air. Saya biasanya guna tin susu cair tu jugak untuk sukat air sebab senang koje malas basuh banyak.

Dah sebati susu cair dengan air tadi, bolehlah masukkan beras. Jangan lupa buang dulu air rendam beras tadi tu. Pastu masukkan garam kasar dan perasa ikut suka. Garam tu kalau garam biasa ok je tapi biasanya kalau masak nasi guna garam kasar lebih sodap! Tak caya cer wat eksperimen sendiri.

Tanak nasi sampai masak ye. Kalau guna piuk Noxxa macam saya setkan HP 7 minit sajer.

Bagi yang guna periuk nasi biasa, bila nasi dah masak bolehlah masukkan daun ketumbar, daun bawang, kismis bawang goreng dan gajus *kalau suka*. Kalau guna piuk Noxxa, korang masukkan semua tu dan set steam selama 2 minit. Bila dah bunyi tit tit tu dah boleh tutup karen.
Salad aka jelatah ni saja je buat, kalau dak seronok sangat budak-budak tu makan nasik takdok sayur. Campur je kobis, timun, tomato, bawang besar, cili api dan perahan limau kasturi. Pastu tambah la gula dan garam ikut selera.
Tadaaaaaa... dah siap! Jemput makan!


Signature


2 ulasan:

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Follow Me at flickr! .