Resepi ni saya dapat dari mukabuku haritu dan ntah nape bila baca resepinya tetiba skala kerajinan tu jadi tinggi. Mungkin sebab senang sangat nak buatnya sesuai untuk pemalas cam saya. *jujur* Mari tengok apa bahan-bahannya dan cemana nak masak: -
BAHAN-BAHANNYA: -
2 sudu mentega *saya pakai minyak sapi lagi mantol huhu...*
Rempah tumis
Sedikit bawang merah
2 biji tomato potong dadu
6 pot beras basmathi *rendam 10 minit*
4 tin kari kambing Adabi
1 tin susu cair
6 cawan air *boleh ekjas sendiri*
Garam kasar dan perasa jika perlu
Daun ketumbar, daun bawang, bawang goreng, kismis dan gajus *kalau nak, tanak bubuh kalu nohal*
CARA MEMASAKNYA: -
Cam biasa memula panehkan minyak dan tumis bawang. Bila dah naik bau boleh la masukkan segala rempah tumis tadi. Gaul sekejap. |
Pastu masukkan tomato yang dah dipotong dadu tadi tu dan kacau bagi mesra. Hidup mesti saling bermesraan barulah bahagia ehhh... *tiber* |
Sekarang boleh masukkan 4 tin kari kambing Adabi. Ekcelli korang boleh je ganti kari kambing dengan kari daging atau kari ayam Adabi mengikut selera korang ye. |
Kendian masukkan susu cair dan air. Saya biasanya guna tin susu cair tu jugak untuk sukat air sebab senang koje |
Tanak nasi sampai masak ye. Kalau guna piuk Noxxa macam saya setkan HP 7 minit sajer. |
Tadaaaaaa... dah siap! Jemput makan! |
rajinnye mak.. beriani kambing sedapp tuu
BalasPadamMasak masakan bagi pemalas memang mak rajin hua, hua...
Padam