Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Tuesday, July 5, 2011

Apa itu Dreambox? Kotak mimpi???




Haritu aku de la post status kat FB pasal keseronokan kegediksan aku dapat hadiah besday yeitu sebijik Dreambox dari Pak ustad. Tak sangke lepaih tu banyak lak yang menanye pasal Dreambox tu jadi aku dedicate entry ni untuk sume yang menanye tu termasuk la yang tak tau apa-apa lagi pasal menatang nih ye.


Cengginilah ghupe Dreambox tu tatkala berada di dalam kotak


K, skang kite mulekan cite ye. Dreambox ni yelah dekoder untuk tengok TV dan dengor radio same cam dekoder Astro yang kite ade kat umah tu. Harga dia ade memacam ikut spec dia la, lagi mahal lagi manyak la function dia. Yang pak ustad beli ni yang paling minimum yeitu RM500/- regenya. Memula sekali bior aku ekplen spek untuk model aku punye ni ye: -


DREAMBOX DM 518-S

Features:
  • 250 MHz IBM PowerPC Processor (350 Mips)
  • Linux Operating System
  • 1x Smartcard-Reader
  • MPEG2 Hardware decoding
  • Common available NIMs (DVB-S, DVB-C, DVB-T)
  • V.24/ RS232 Interface
  • Video Cinch Out
  • Audio Cinch Out
  • 100 Mbit full duplex Ethernet Interface
  • Up to 32 MByte of RAM
  • Unlimited channel lists for TV/Radio
  • Channel-change time <1 second
  • Full automatic service scan
  • Supports directly bouquet-lists (indirec unlimited)
  • Supports EPG (Electronic Program Guide)
  • Supports Multiple LNB-Switching control
  • Fully adaptable OSD in many languages (skin-support)
  • SPDI/F nterface for digital bit stream out (AC-3)
  • Scart-interfaces (fully controlled by software)


Inilah dekodernye...


Orait... secara umumnya, apa yang korang dapat dengan menggunakan dekoder Astro= itulah ape yang korang akan dapat gak dengan dekoder ni. Sume functionnya lengkap- ada pilihan bahasa, pilihan subtitle, menu channel pilihan, menu provider cam Astro ke, TV Malaysia ke, Telco ke, TV Thai ke, menu satellite... whatsoever la. Lagi korang boleh tengok sume channel list dalam pakej Astro tu termasuk Astro Warna peberet aku tanpa perlu bayar fee subscribtion tambahan! Astro FIRST pun tayah buang RM15 hokeh! Tengok aje sampai lebam. Cuma Astro FIRST ni dia cuma dapat tengok hari Jumaat malam sampai malam Ahad aje. Hari lain takdok ye hehe...  :03: Lagi satu untung sebab TV luar negara pun korang bleh tengok (tapi kena ade piring Beyond la ye! Piring biase tu tak support)


Apa yang senang pasal benda alah ni yelah, korang just pakai piring Astro tu gak je. So cam aku; lepas dah terminate Astro haritu :best: aku just guna piring depa tu jelah untuk guna Dreambox ni. Kalau korang nak tengok HD, beli la piring beyond. Piring Astro biase tu rege dia RM1++ dan yang Beyond tu lebih sket la tapi kedua-duanya pun ade dijual gak ngan supplier aku nih. Yang penting sekali untuk guna Dreambox ni yelah korang musti ada line tenet- itu WAJIB! Aku guna stimik Wifi je. Taim aku tengok Tv, budak-budak pakai tenet 3 bijik laptop sekaligus tapi tiada gangguan lansung kat TV. Hujan lebat pun tiada gangguan- bleh tengok TV seperti biase cuma kalau de kilat tu aku advice supaya korang tutup la ye sebab kalau tenet korang kena sambor petir, korang gak yang menganga takde line tenet kat umah nanti! Pastu nanti nak salahkan Tv la pulak takleh nengok. :24: Huk-elehhh...

Dreambox ni korang cume kena bayar setiap 6 bulan sekali yeitu sebanyak RM150/- bersamaan RM25/- setiap bulan. Ekcelli sewa tu adalah untuk bayar server je coz benda ni guna server. Kalau korang gi kat Pakej Baru Astro yang bijak itu, cube korang tick kat sume pakej dan channel yang dia offered (excluding Astro On Demand, Personal Video Recorder Service, External Hard Drive PVR Service dan Super Pack tu) Nanti korang akan dapat amount kena bayar monthly:

Your Price: RM 240.756%
Govt Tax: RM 14.45
Total: RM 255.20


Means= Setahun kena bayar RM3,06.24 kat Astro! Kalau pakai Dreambox, korang cume kena bayar= RM500 (dekoder) + RM150 (6 bulan pertama) + RM150 (6 bulan kedua) = RM800/-. Tahun berikutnya korang just bayar RM300/- untuk setahun. Boleh imagine tak bape banyak kite bleh save kat situ? :07: Pehhh...



Sume channel list dalam pakej ni korang akan dapat tengok tanpa perlu bayar caj tambahan lain. Banyak tul Astro kaut untungkan? Padan le tokeinya bleh tersenarai dalam jutawan Malaysia. Pengguna gak yang makin muplis!

Ekcelli entry aku ni bukan percubaan untuk melingkupkan Astro tapi lebih kepada nak bagi cobaan kesedaran betapa korang sebenarnya bleh cut cost korang untuk benda yang lebih penting. Tau jelah sume menda pun semedang dok naik harge. Bak kata pak ustad,

"TV tu cuma hiburan duniawi aje..."

Gulp! *Tersedar dari kelalaian* Ngeee..... (Itu ayat serangan aku dapat mase usha nak Aquos haritu haha! Tapi udahnya dia belikan gak! :01:Hehe...)


Signature

43 comments:

  1. semngt berkobr2 dh ni nk terminate astro..tpi mn nk cri ye?

    ReplyDelete
  2. wow menariksss tu..cam mana nak beli??

    ReplyDelete
  3. Ndak sile bagi id unt YM/PM @ FB ye.

    ReplyDelete
  4. salam farah,

    share skit camner nk beli dreambox and langgan citer tu semua..:)

    ReplyDelete
  5. amoaman_k17@yahoo.com
    nak try la
    mana nak cari

    ReplyDelete
  6. jay280584@gmail.com
    nak try la
    mana nak cari..?
    tolong.

    ReplyDelete
  7. Untuk pengetahuan sume abg yg jual ni dah x amek buyer lagi sebab server dia dah penuh quota so kepaa yang interested tu, korang bleh gi kedai jual komputer dan tanye dorang. Ekcelli dreambox ni ade jual kat kedai pc cume korang kena tanye dorang cara setting tu jelah. Kalau ngan abg yg psg kite punye tu dia yg watkan sume.

    ReplyDelete
  8. perghhhh, syok gilaa. korea ade? hehehe. kak farah, nanti buat 2nd entry pasal cara-2 nak setting, nak beli kat mana. camna nak pasang and so on laa. kalau piring biasa astro tu cenel luar negara tak boleh dpt ke? eksaited pulak nak beli. hehehe.

    ReplyDelete
  9. @diari cyraTayah wat 2nd entry kot. Akak bgtau ni ha. Gi carik kat mana-mana kedai komputer sure ade. Setting pun kena tanye dorang tapi kiteorang dulu bwk blk menatang tu cucuk je kt tv terus boleh tengok TV dah! Hehe...

    ReplyDelete
  10. salam,
    apa khabar? sy nk tanya gak psl dreambox nie. mcm mana nk contact provider awk 2? sy berminat nk bl juga.
    terima kasih

    ReplyDelete
  11. @cylop2002Walaikumsalamwarahmatullah & Alhamdulillah. Skang ni provider kite dah cukup quota (dah penuh) untuk server dia la @cylop2002 so awak kena gi carik kat kedai komputer. Musti adanya! :)

    ReplyDelete
  12. Farah, awak mentioned psl gune "wifi streamyx", dreambox ni leh connect ke wifi ke? ke kene guna ethernet cable?

    ReplyDelete
  13. @AdnanOo dia guna ethernet cable. Wifi tu just nak bgtau yg kiteorg guna wifi dan manyak pc sekali bukak guna tenet tapi dia tak ganggu tv je. Hehe...

    ReplyDelete
  14. Terima kasih. Baru saya faham apa itu dreambox. Saya dah bookmark page ni. Info yang sangat berguna dan mudah faham.

    ReplyDelete
  15. Farah, siapa yg nak guna pakej ni boleh minta send email kat saya, nanti saya send detail..blog tengah upgrade sekarang ni.

    Saya buat juga benda ni
    Siapa yg berminat sila contact saya sebelum kuota penuh:

    emzeti8@yahoo.com

    ReplyDelete
  16. salam..boleh bagi detail pasal dreambox ni ..mana nak dapat?...ni email saya azzlynaa@yahoo.com

    ReplyDelete
  17. @AnonymousAno: Email kat pengkomen atas ni ye! Dia buat!

    ReplyDelete
  18. Salam lebaran Farah (maaf lambat sebab balik kampung wife takda coverage internet):
    Semoga idulfitri kali ni lebih bermakna dengan segala amalan kita pada bulan Ramadhan diterima hendak-Nya.

    ---------------------------------
    Saya masih buat pakej ni, siapa yg masih berminat sila contact saya sebelum kuota penuh:
    emzeti8@yahoo.com

    Saya di UUM Sintok Kedah, penghantaran seluruh malaysia..

    Zam

    ReplyDelete
  19. mana nk beli dish astro beyond?leh kasi contact?

    ReplyDelete
  20. Untuk pembelian sykbox/openbox/dreambox boleh lawat ke laman sesawang berikut :

    http://satellitepvr.blogspot.com/ ;)

    ReplyDelete
  21. rm150 tu bayar kat sapa??

    ReplyDelete
  22. banyak tak volume data yg diguna kan sewaktu menonton. sbb saya sekarang menggunakan broadband YES 4g. Monhtly saya 4gb. sekiranya banyak mungkin nak pakai streamyx semula.

    ReplyDelete
  23. @Anonymousfee tu bayar kat orang yg jual dreambox tu :)

    ReplyDelete
  24. @AnonymousErmm rasanya itu awak kena tanya pengomen di atas ni ade 2 orang yg wat dreambox ni. Saya bab teknikal ni ngak tau dong! Tau on & nonton sampai lebam aje! Ahaks!

    ReplyDelete
  25. salam nak buat assignment ni, trus bawak ke blog deeb. huhu nak compare Astro ngn competitor die. hehe trus melekat kat sini la. :)

    ReplyDelete
  26. Dah lama dengar pasal ni..tapi takut astro saman company ni sbb takut rugi beli dekoder dia...klau ok nk gak terminate astro ni tunggu hbis pantang astro...mahal sangt astro

    ReplyDelete
  27. @qasehHehe baiknya ati Qaseh risaukan co tu kena saman. La ni dah ramai yang wat benda ni Qaseh. Sendiri wat pun boleh janji ada server.

    ReplyDelete
  28. rumah saya x ada intenet..... mcmana...... intenet tu skali ngan pakej dia ke.....

    ReplyDelete
  29. @Anonymoustenet kenalah pasang streamyx Ano! Thee...

    ReplyDelete
  30. salam kak,,,tapi cenel HD astro dia x de kan???mcm mne nk tgok runningman...hehhee...g 1 semua cenel dri negara korea ade ke kak?

    ReplyDelete
  31. @AnonymousHD takdok. Astro first pun dia boleh tgk 1 cite satu minggu. So tiap mgg cite dia lain la. Katelah ade 4 cite dlm astro first tu kan? So mgg ni dapat tgk cite A, pastu mgg depan cite A dah x dapat tengok tp cite B plak dapat haa camtulah. Channel korea channel bape hehe.. idok le minat korean ni so tak tau hehe...

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum.
    Memangla murah, bukannye ade kos besar, bukan nak kene bayar kat content provider, kat EPL, HBO, AXN...main cilok je, bley la murah. Try ikut peraturan bebetul, amek secara sah, kompem mahal. Kalau betul murah, nape TV free malaysia tak beli cite2 ngan bola2 tu sume? Hm...dalam Astro tu banyak orang carik rezki halal nak sara keluarga tau, buat program sampai tido kat opis, pening pale pikirkan nak buat itu ini, sampai masuk spital bagai, korang sedap2 je curik...bukan ke kire curik tu? Bukan hak kalau amek kire curik la kan? Kire same cam beli dvd cetak rompak, donlod lagu sume kan? Sume tu hasil titik peluh orang tau tak. Tau la mende hiburan, tapi yang salah tetap salah. Hm...aku tau mesti ade yang bantai aku, tapi aku yakin, dalam hati korang still ade perikemanusiaan lagi, fikir2kanla...dengan perbuatan macam ni makin ramai yang mungkin hilang punca pendapatan...banyak lagi akibat-akibat yang korang tak tau betapa seksa nak tanggung. Ingatla, orang pun ade anak kecik nak suap susu gak...

    ReplyDelete
  33. @Chaonne NaimmeErr.. bukan patut ayat ni bagi kat yang supply ke hehe... Kite pengguna surelah nak carik yg murah so takleh nak marah. Kalau awak nak duit beli susu, kami pun pengguna kena cut cost untuk beli susu. Maybe awak kena bg usul kt boss suruh bagi harga mesra pengguna kot barulah skybox ni sume tak laku hehe.. Just my 2 cents ;)

    ReplyDelete

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Follow Me at flickr! .