Saturday, May 18, 2013

Selamat Hari Guru, cikgu!


 

Memang tiada kompromi. Kalaulah ada orang selepas ibubapa yang berhati mulia tanpa mengira apa mendidik anak-anak kita dah tentu tak lain dan tak bukan; itulah orangnya... GURU. Saya sangat suka dengan sebuah sajak dari Usman Awang yang kali pertama saya membacanya didinding Sekolah Rendah Danau Kota dan sehingga kini bila tiba Hari Guru, inilah sajak yang akan saya hadiahkan buat semua guru-guru yang telah berjasa tanpa mengenal jemu mengajar saya dan anak-anak saya sehingga apa yang kami capai hingga ke hari ini.




Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum jadi dewasa.
Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetiaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.
Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.
Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakili seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.
Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulangi ilmu
Panggilan keramat “cikgu” kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.
USMAN AWANG
1979



Mekaseh kak Zila sebab sudi order brownies untuk hadiahkan cikgu anaknya diSKSU.

Maseh gak pada Siti @Ibu Darwisy sebab sanggup datang collect order kek nipis Moist Chocolate Cake tu ye.


Last but not least, ekcellikan... sebenarnyakan... guru yang paling dekat dan yang paling banyak berjasa dalam hidup kita... ialah
IBU & AYAH.
Kerana merekalah yang mengajar kita menyebut perkataan pertama didunia ini, 
merekalah yang pertama mengajar kita berjalan sehingga kite boleh berlari tanpa dipimpin. 
Merekalah yang pertama mengajar kita tentang Allah SWT dan 
merekalah yang selama-lamanya mengajar dan terus mengajar kita sehingga akhir hayat mereka.

'TERIMA KASIH GURU-GURUku!'
Hanya Allah SWT yang mampu memberikan balasan yang terbaik untuk kamu!

  Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Monday, May 13, 2013

Happy Mother's Day Mom! :(


 

Semalam dapat VideoCall guna WeChat dengan mak. Bestnya walaupun dia tak dengar apa yang kiteorang cakap tapi sekurang-kurangnya kiteorang anak-beranak nampak cermin mata besar dan hidung wan hehe... Lepas tu try call pulak tapi line teruk giler sampai putus. Hmm... tulah berukband ni memang menjarakkan perhubungan betullah...! Bilelah stimik nak masuk kat sini ni gamaknye huhuu...

Tapi dalam pada tu saya tau mak mesti tunggu saya datang semalam sebab tiap-tiap tahun bile tiba minggu ke-2 bulan Mei, saya anak-beranak akan beli kek pagi-pagi bute untuk surprisekan dia. Pastu nanti dia nanges-nanges la sume, peluk-peluk haha... *Hmmm.. missed those days sob, sob...* Paling pilu bile dengar ayat dia tanya kat Rayyan, "Bile hangpa suma nak datang tido sini?" Huaaaaa.....!!!


Ok habes cite jiwang. Pada kastemer yang sudi beli dan rasa chicken rendang pie yang saya wat khusus untuk Hari Ibu hari tu, mekaseh banyak-banyak ye. Korang dan semua ibu diseluruh dunia ni memang deserve the BEST! Happy Mother's Day mom!

Notakaki Saiz Tujuh:
*Pssstt... tak salah mengingati dan meraikan hari ibu kalau niat bukan untuk mengagungkan Mother Mary. Semuanya pun bergantung pada nawaitu. Yang penting jangan langgar hukum syarak okeh! *Wink*


  Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Wednesday, May 8, 2013

WW: Serangan PolkaDot di SugarPlum's Closet!





Info: On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description...

so this is mine.



Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Sunday, May 5, 2013

Mr. Spidey & Macaroni attack!



Harini alhamdulillah dapat order dari jiran belakang umah, Puan Suriani untuk besday anaknya Alif yang ke-5 tahun. Kek coklat ni memang saya suggest disalut dengan coklat ganache aje sebab saya tau budak-budak kalau pasal coklat memang giler! Puan Suriani request 1.5kg sebab dia nak hantar ke taska besday boy tu. Seronok betul si Alif masa tengok kek ni . Mekasey mama belikan Alif kek heheh! Saya suke! Ngee...



Lastly, mekaseh gak pada semua yang memborong makaroni cheese saya hari Jumaat lepas. Untuk pengetahuan sume, pada hari tertentu (dimana tahap kerajinan adalah melebihi paras biasa hehe...) maka saya akan announce Special Menu of The Day dan menu ni akan berubah-ubah dari masa ke semasa. Oleh sebab itu, kalau korang nak tau apa latest offer, better korang Like page SugarPlum's Kitchen tau kalau tak nanti jadik macam offer ni- tak sampai 2 jam saya bukak offer sumenya dah sold out! ;P Sayang korang! Muahhh!

Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

KITE KAWAN2!

 
Photobucket