Saturday, May 18, 2013

Home » , , » Selamat Hari Guru, cikgu!

Selamat Hari Guru, cikgu!


 

Memang tiada kompromi. Kalaulah ada orang selepas ibubapa yang berhati mulia tanpa mengira apa mendidik anak-anak kita dah tentu tak lain dan tak bukan; itulah orangnya... GURU. Saya sangat suka dengan sebuah sajak dari Usman Awang yang kali pertama saya membacanya didinding Sekolah Rendah Danau Kota dan sehingga kini bila tiba Hari Guru, inilah sajak yang akan saya hadiahkan buat semua guru-guru yang telah berjasa tanpa mengenal jemu mengajar saya dan anak-anak saya sehingga apa yang kami capai hingga ke hari ini.




Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum jadi dewasa.
Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetiaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.
Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.
Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakili seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.
Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulangi ilmu
Panggilan keramat “cikgu” kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.
USMAN AWANG
1979



Mekaseh kak Zila sebab sudi order brownies untuk hadiahkan cikgu anaknya diSKSU.

Maseh gak pada Siti @Ibu Darwisy sebab sanggup datang collect order kek nipis Moist Chocolate Cake tu ye.


Last but not least, ekcellikan... sebenarnyakan... guru yang paling dekat dan yang paling banyak berjasa dalam hidup kita... ialah
IBU & AYAH.
Kerana merekalah yang mengajar kita menyebut perkataan pertama didunia ini, 
merekalah yang pertama mengajar kita berjalan sehingga kite boleh berlari tanpa dipimpin. 
Merekalah yang pertama mengajar kita tentang Allah SWT dan 
merekalah yang selama-lamanya mengajar dan terus mengajar kita sehingga akhir hayat mereka.

'TERIMA KASIH GURU-GURUku!'
Hanya Allah SWT yang mampu memberikan balasan yang terbaik untuk kamu!

  Signature Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Post a Comment

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KITE KAWAN2!

 
Photobucket