Wednesday, May 25, 2011

Clean FB interface- Mari download!


Memang sungguh annoyingkan bile bukak FB ade jek iklan-iklan menyemak kat side wall kite tu kan? (Ke ade yg ske? Heheh!) Kalau akulah, aku memang nyampah ade benda-benda yang menyemak sebab mengganggu je tumpuan aku nak baca apa yang ade kat wall tu. So kalau korang nak dapatkan interface yang 'clean' dan bebas dari iklan, silalah download application ni yang aku dapat dari blog SuffianOthman. Just klik je kat sini dan download okeh! Tapi harus diingat, application tu berfungsi untuk Google Chrome je ye jadi marilah kite beramai-ramai menggunakan Chrome! Heheee...

Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Tuesday, May 24, 2011

Harini & Esok je wehhh!!! (24 & 25/05/2011)


Ade sesape yg kena blanje orang makan McD taim ujong-ujong bulan neh? Aaa... kalau ghase-ghase duit dalam poket tu cukup untuk makan sorang je tapi ade sekor lagi sebok nak soh blanje, ape tunggu lagi... download je voucher kat bawah ni pastu print dan jangan lupe bile sampai je depan kaunter McD letak printout tu kat dada sambil sengih, :pandaGeli_03: hehe... Nanti konpem korang dapat McChicken percuma! Aaa... tapi harus diingat! Ni untuk McChicken je tau, kalau tak ske dah shuuh gi jauh-jauh. Jangan plak gi mintak percuma berger lain!:pandaGeli_14:

Tunggu pe lagi tu? Cepatla print!


:23:
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Friday, May 20, 2011

Al-Fatihah: Allahyarham Hakim Kamal (Telordibasuh)


Allahyarham Hakim Kamal bukanlah seorang selebriti malah bukanpun seorang yang dikenali seantero dunia. Aku pun cume kenal arwah sebab dia adalah owner kepada blog telordibasuh yang penuh dengan posting lawak. Sebab itu bile aku 'feeling blue', aku akan singgah ke blognya untuk baca artikel-artikel lawak dia.

Tanggal 19hb Mei 2011 yang lalu, aku mendapat tau dari sahabat FB yang dia telah kembali ke rahmatullah kerana penyakit asma. Walaupun aku tak pernah bersua muka dan mengenalinya secara dekat tetapi sebagai 'Follower' blognya dan khususnya sebagai seorang sahabat seagama, aku nak mengajak korang sume untuk menyedekahkan Al-Fatihah buatnya. Semoga rohnya ditempatkan bersama para soleh dan solehin, amin.

Ini petikan dari blog rakan sebilik aka sahabat baiknya untuk info semua:

Al-Fatihah. Memandangkan ramai yang bertanyakan tentang Allahyarham Hakim Kamal aka owner telordibasuh. Maka, aku postkan entri part II ini. FYI, arwah berusia 25 tahun dan sambung degree di UniKL MIIT dalam jurusan Network Security. Tanggal 16/5/2011, arwah dikhabarkan semput dan pengsan ketika berkelah bersama-sama rakan-rakan di Hutan Lipur Kanching dekat-dekat waktu Asar. Aku tak tahu sangat sebab aku tiada di tempat kejadiaan. Yang aku tahu, malamnya member yang join arwah mesej aku mengatakan arwah dimasukkan dalam wad ICU di Hospital Putrajaya. Arwah masih koma. Semalam, aku sempat hantar SMS kepada no.phone arwah bertulis "Salam, hakim. Ko macam mane? Ok x?" Namun, tak ada feedback. Aku cuma mampu berdoa agar arwah selamat. FYI, arwah mempunyai masalah asthma. Sebelum ini pernah terjadi kes dimana arwah pernah semput tetapi aku sempat hantar arwah ke HKL. Namun, kali ini, ajal arwah dah sampai. Tanggal 19/5/2011 lebih kurang 11.00 pagi, Allah SWT telah pun mengambil nyawa hambaNya ini. Doktor beritahu bahawa arwah terkena jangkitan kuman di paru-paru.


Saje nak menyelit: -

Aku pun dah masuk 6 tahun mengidap asma dan 6 tahun lepas cek paru-paru aku dah rosak 60%. Skang ni tak tau la dah recover ke tak sebab aku dah malas nak gi cek... tapi alhamdulillah nampaknya Allah SWT masih bagi aku masa untuk terus beramal kepada-Nya. Mungkin berkat doa mak dan suami jugak kot yang tak putus-putus berdoa untuk aku. Satu hari nanti bila Dia dah tentukan masa aku dah sampai, aku harap sangat akan ada pengganti yang terbaik untuk menyambung amanah yang Allah bagi pada aku skang ni supaya anak-anak aku tu dapat terus membesar dengan kasih-sayang dan jadik anak-anak yang soleh dan solehah hendaknya, amin.

Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Thursday, May 19, 2011

Review: Jom Bali Restaurant

RATING
Service: starstarstar
Food: starstarstarstarstar


Kalau aku ke Taiping, biasenya bila tiba time lunch aku akan bawak budak-budak gi makan kat restoran ni yang terletak di dalam Taiping Sentral Mall tu. Memula dulu aku hengat kat sane je yang ade restoran ni, tup-tup haritu aku tengok kat Foursquare, :11: kat KL ni pun ade upenye!!! Kalau dekat area Gombak nih, restoran ni terletak kat dalam bangunan Carrefour Wangsa Maju. Lokasi dia kat tingkat 1 (...kot! :01: Hehe...) tapi nak senang carik, dia betul-betul berhadapan dengan First Lady punye butik. Ye... pecah rahsia. Sebelum tu aku pegi ronda dalam itu butik sebelum terdengar perutku berbunyi, :10: hehe...


Nasi Lemak ala Jom Bali style

Memandangkan aku memang suke dengan signature dish dorang yeitu, Nasi Lemak ala Jom Bali style, maka tu hari aku pilih yang itu la juge. Bahannya same je cam nasik lemak biase kat tepi jalan tu cume yang different tu pasal dia ade pilihan rendang, samada nak rendang daging atau ayam dan disertakan sekali ngan pappadom. Air dia yang aku suke yelah sirap bandung dengan longan tapi ntah nape kat sini air dia kurang power plak berbanding kat Tepeng. Kurang mandrem kot, ahaks!


Fried 'Silang' Beef Kueytiaw

Maisarah cube Fried 'Silang' Beef Kueytiaw. Apa yang bersilang ntahla... Rasa dia lebih kurang cam kantonese style la, ada telur... kuah likat etc. Sedap gak cume tak larat nak rase banyak sebab terlalu kenyang sebab tamak kena habiskan nasi lemak aku tu. Selalunya aku kongsi ngan Mirul dan Rayyan bolehlah abes sebab kuantiti dia banyak. Ini kali makan dengan Rayyan yang kantung perut dia besar penumbuk je mana la nak abes.


Chicken Chop with Black Pepper sauce

Mem besar aku cam biaselah. Nak kate apa kalau dah orang putih tu, orang putihla jugak la kan. Dia order Chicken Chop with Black Pepper Sauce. Rasa dia cam chicken chop la camner lagi :20: muahaha! Cumenya... ye, gravy dia pekat so best la cicah-cicah di dalamnya. Tapi takla rasa sangat pun sebab dah kekenyangan gile.

5 minit je bleh diam budak ni...

So, overall makanan kat sini nampak menyelerakan tapi aku takleh kate sume sedap sebab blom terai yang lain-lain itu. Sesape nak aku review menu yang lain tu silelah blanje aku makan kat sini tunggu aku pegi lagi ye. Yang best kat sini sebab suasana dia berkonsepkan ala Bali gitu, meja kayu jati, ade kayu jati sana, kayu jati sini... pastu dapat tengok cite 'Merong Mahawangsa' lagik! Hahaa... tapi takla mengikuti sangat sebab aku memang out sket bab sejarah ni :06: theee... tup, tup pandang screen dah kuar list nama. Dah abes upenye heee...

Menu kat sini ada macam-macam, dari kampung style, chinese style, western... hmmm tayah gi lain-lain kedai sebab sumenya ada kat sini. Untuk info lanjut, korang gi la belek website dia kat sini.

*Notakaki: Jangan lupe bawak tisu (nak lap air liur kang! )

:03:
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Monday, May 16, 2011

Penyimbah Asid



Fotofit suspek

Skang ni makin ramai lak mangsa wanita di sekitar Kuala Lumpur yang kena surgeri 'asid' percuma dari 2 lelaki mental yang dipercayai berbangsa india dan menaiki motorsikal Honda EX5. Memandangkan jenayah ni serius, aku amek peluang ni untuk share tips yang aku dapat dari Facebook Datin Tiara Jacquelina untuk share ngan korang:

All of us must be on our toes from now onwards. We must work hand-in-hand to track down this animal. This serial acid splasher is of dark complexion and he rides either a Honda EX5 or Yamaha bike with a basket in front. So you should be more careful when you see these 2 types of bike approaching you. If you are a woman, a girl....or well just about anyone who is staying in KL-you might want to follow the following guidelines here:

  1. Always walk facing against the traffic: So that the serial acid splasher will not attack you from the back. Besides that by walking against the traffic you will have a better chance of avoiding anyone who looks suspicious to you.
  2. Avoid walking by the side of the road: If possible don't walk at the side of the road at all if it is unnecessary. You will be exposed and make yourself easy target for this serial acid splasher. Walk near the building where there are crowded people.
  3. Always bring along an umbrella: This might sound crazy...but I suggest that you bring along a huge umbrella with you. So whenever you see someone suspicious approaching you, immediately open that umbrella to shield yourself from any possible attack. Yes! Just open it even though it is not raining. Best of all use the umbrella all the time. Moreover your umbrella can be a potent weapon for you to defend yourself in dangerous situations.
  4. Inform the police of any suspicious motorcyclist: Banking on our lazy and inefficient Malaysian police alone is not enough. So the moment you see anyone riding a bike with dark complexion and looks suspicious...immediately take down the number plate and inform the police to come over as soon as possible. Who knows? Your information might lead to the nabbing of this serial acid splasher!
  5. Put on more clothes: I know the weather is scorching hot right now. But putting on an extra jacket or vest might buy you some time to escape the devastating acid if *touch wood* you are being splashed!
  6. Don't go out at all: No matter where you go, try not to walk...at all. If possible don't even go out if you don't have any transport, preferably car. It doesn't matter if the sundry shop is only 50 metres away from your home...you don't want to risk being splashed with acid right? So ask your parents, husband or other family members to ferry you around if you can.
  7. Use as much water as possible: Water is the best remedy to counter the corrosive acid. The moment someone is being splashed with acid (either it is you or other victims), pour as much water as possible onto the affected body parts especially the eyes. Keep on pouring a large amount of water to dilute the acid. Keep on doing this until the acid has been diluted and washed away. So I suggest all of us to bring a water bottle all the time.


Sinopsis kes:
    1. March 2 - Eight Year 4 and Year 6 pupils and a teacher of SK Bukit Bandaraya in Jalan Bangkung, Bangsar were splashed with a liquid by a motorcyclist clad in black.

    2. March 24 - Two marketing executives were splashed with acid as they were walking along Jalan Tun Sambanthan at 5.30pm.

    3. March 25 - A 25-year-old history teacher, on the way to school, wasattacked near the back gate of a school in Jalan Sultan Abdul Samad at 7am.

    4. March 26 - A Frenchman and his female companion became the 13th and 14th victims of a corrosive liquid-splashing attack by a motorcycle duoin Jalan Conlay about 3pm.

    5. April 2 - In Jalan Mantin, Negri Sembilan, a 27-year-old woman and her18-year-old niece were attacked by two men on a motorcycle 9pm.

    6. May 6 - Two women were splashed with acid when a motorcyclist attackedthem from behind in Jalan Pudu Lama at 9pm.

    7. May 6 - Thirty minutes later, a lawyer in her 30s, was attacked near aparking lot in front of The Mall shopping centre in Jalan Putra.

    8. May 7 - A woman and her one-year-old baby were standing in her housecompound in Persiaran Titiwangsa when the splasher rode by and threw theliquid at them at 3pm.


    And the number is still going on...

:bofu_18:
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

KITE KAWAN2!

 
Photobucket