Sunday, May 27, 2007

Aduhaiiiii laaa anak Ummi..!

Actually harini aku dah plan untuk bersenang-lenang sepanjang hari disamping menggodam website aku sendiri (dah takde keje la tu namanyer kan..) Memandangkan harini hari Ahad, cuti skolah plak tu, ayah budak2 ni g outstation... so aku ingat memang aku akan cuba menghabiskan mase aku dengan sesuka hatinyer.. wakaka! Make sepanjang hari aku pun bermalasannnn jelah..
Dalam pada tu, anak sulung aku si Maria tu dok la berulang kali tanye aku bila
nak buat muffin atau kek lagi. Dia tanye harini takde order ke sebab dia rase tak sabar nak makan kek aku lagi. Aku pun malas la nak layan dia sebab aku baru je nak berehat harini selepas menyiapkan order yang alhamdulillah tak putus jugakla sepanjang bulan ni. Tetiba tengah aku mem'bege'2 website aku, Maria muncul belakang aku sambil cakap dengan nada slownyer; "Umi ni kalau org lain order, Umi buat je kek atau muffin, tapi kalau kakak yang mintak, Umi taknak buat.." Aku pun terus la tersentak cam kena petir dengar kata2 dia.. terus aku bangun g dapur & buat kek sponge. Bila dah masak, aku nak g panggey dia, skali tengok dia dah tertido kat kosi panjang menunggu nak makan kek aku.. Huaaa.. siannya anak Ummi! Sorila sangat sayang!
Akhirnya bila dia bangun, dia terus tanye aku nak makan kek. Lega hati aku dapat tengok dia makan sepuas2nyer.. maafkan Ummi ye sayang..

Moral of the story: Jangan sesekali abaikan anak.. nak godam tunggu depa tido, ok! Theehee...
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Saturday, May 26, 2007

Back 2 School..! Pergh..!

Haha! I could'nt believe myself- Farah is going to baking lesson?? Har! Har! But that's a fact! Bukan aku taknak pegi pun selama ni, tapi tau jelah banyak benda nak diutamakan kat umah bila hari cuti tu kan. Tapi bila ada kekosongan camni, dapat la aku pegi. Harini kelas macamana nak memperalatkan coklat dalam hidangan manisan, disampaikan oleh Chef Pak Ahmad di bawa khas dari seberang nun. Banyak no ceklat sampai aku tak larat nak makan. But one thing yang best aku learn from attending class yelah aku dapat kawan baru yang sama meniaga bakery so banyak gak la ilmu dapat aku korek dan kongsi! Hee...
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Saturday, May 19, 2007

Happy Belated Birthday Cu & Welcome Baby Aina!

Selalu sangat buat muffin dan cupcakes untuk orang, harini aku wat untuk famili pulak. Harini aku nak balik Klang untuk 3 event- Pertama: Nak tengok orang baru, baby Nur Aina yang lahir kat Klinik Damo kol 4.10 petang tadi; kedua: Nak sambut besday adik ipar aku, Iya yang study kat MMU dannnnn yang ketiga: Nak tengok Final AF5 ramai2 kat umah mentua aku! Har! Har!
Harini aku wat macam2 jenis muffin & cupcakes..ada spongy sponge cupcakes, oldies butter cupcakes, chocolate, bluberry & vanilla muffin. Actually bukanlah sebab rajin buat macam2 jenis tu tapi sebab kebetulan ade lebihan bancuhan yang org order dan ada pulak orang nak sample senin nanti. So alang2 nak bakarkan, aku pikir baik buat sekali harung je. Topping pun pakai yang lebih2 tu je.
Projek aku bermula seawal 8.30 pagi. Habis wat topping je, aku pun memulakan la masakan lain yang bakal aku bawak kang. Bila makan reramai kang, barulah best!
Hehe.. Menu aku harini cume spaghetti je dengan paiti. Tapi aku cakap betul la, ni lah kali pertama dan terakhir aku akan buat kulit paiti tu, TENSION weiiii!! Sampai naik kematu kaki tapi yang jadik cume berapa jerk! Dah ler tuh, yang jadik pun upenyer cam shrek, menggerutu. Rasa nak nangis tol nengok. Sapo ade jual kulit dia yang dah ready made tolongla jual kat aku wehhhh! Theehee..
Anyway, kol 6.30 petang aku sampai kat Klinik Damo.. Sronot sangat tengok baby.. bestnyer kalau aku ade baby lagi. Hehee.. slalu gak berangan dapat baby girl lagi, bertambah orang yang bleh tolong aku kat dapur selain Maria, har! Har! Tapi wat mase ni, selagi aku x sembuh and get my normal life back, tayah la nak berangan apa2 Farah oiii... hmmm...
Ok, so balik pada citer. Malam tu kami sume pakat berkumpul la depan tv nengok Final AF5. Bersemangat tol! Hidup Mila.. u deserved it! Sampai umah pagi tu kol 1.30 pagi rasenyer.. bahana AF. Terok tol! Thee..
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Friday, May 18, 2007

Happy Teacher's Day!

Yes.. to all teachers out there, especially to teacher Zailani, Ustaz Saiful Azli, Ustazah Aisah, teacher Zaleza & teacher Ani for being really responsible and hardwork teaching my lovely daughter, Mariatul Qibtiyah at Sekolah Danau Kota, i wish them a very2 Happy Teacher's Day and thank you soooooooooooooo much for your kindness and love that you share with her. Muahhhhhhh!
Sebagai tanda penghormatan aku ke atas jasa2 mereka ni, aku hadiahkan Spongy Sponge Cupcakes dengan frosting peppermint (putih), strawberry (merah) dan blueberry (ungu). Hope all of you will enjoy it eventhough i knew that these is not enough to pay off your kindness. Thank you again.
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Saturday, May 12, 2007

Lotihnye mak..

Ni pagi aku cadang nak g wat rwtn ulangan kat Bangi so dari malam tadi aku pun struggle la menyiapkan muffin yang diorder Kak Wan untuk bagi bakal mak mentua. Gituhla nak ambek hatikan.. hehe. Dah siap sume, skali si Mirul pulak sakit perut. Sampai ke tengahari dok la menahan sakit so aku pun cancel la nak g. Sementelah si Aju pun nak dtg amik kosi sofa aku harini, so aku pun kemaih la umah sampai malam. Lotihnyer la mak hai, tu baru kemaih bhg tgh umah tu ha! Thehee..
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Sunday, May 6, 2007

Minggu Yang Panjang...

Rabu, 25hb April 2007
Malam ni balik je keje aku masuk dapor sbb nak kukus apam. Ada org nak sample & lagipun aku nak wat bekal untuk trip g kelantan lusa. Yang bagus apam ni sebab dia tahan lama walaupun berminggu aku simpan. Tapi kalau sebulan aku x jamin. Haha.. Actually aku x brape sihat sbb demam berulang aku tu jadik balik mgg ni. Dokt pun bg MC tapi aku g gak keje sbb nak settlekan sume keje sblm g trip ni.
Jumaat, 27hb April 2007
Hari ni aku stat projek wedding Aju. 500 biji mini muffin + 37 biji Wedding Muffin untuk depan pelamin + 10 biji untuk sample. Letih wehhh!! Aku berjaye habiskan wat toping, masuk casing, masuk kotak & bungkus tepat waktu aku dengar azan subuh berkumandang. Mase tu rase nak nangis giler psl kain baju aku & budak2 pun blom packing lagi. Otak dah jammed sbb ubat+demam+x tido... huaaaa... anyway, demi pengantin.. hee.. aku tabahkan hati.. Farah, u can do it! Mekasey la pd anak sedare aku yg dipaksa tolong sampai larut malam haritu. Lain kali bleh tolong lagi ye? Theehee..
Sabtu, 28hb April 2007
Akhirnya jam 7.30 pagi tepat aku dah ready to go. Kami berkumpul depan opis dulu reramai kat Sri Gombak unt konvoi. Hujan lebat lak pagi tu.. masuk van aku pun lentok sampai Kelantan. Bangun pun sebab lapo je. Hehe. Kami sampai ke Rantau Panjang kol 6:00 ptg waktu M'sia gitu. Lepas check-in lepak sat sblm siap2 g umah pengantin pompuan unt majlis nikah & aku kena serahkan muffin2 aku tu. Letih gak la tapi hilang bila aku dpt shot gambar2 nikah tu. Tapi ada tpt2 yg aku x dpt celah, hubby aku la tlg shootkan. Mekasey hubby! Nasib ade pro standby! Weehee.. Almaklumlah, lame dah meninggalkan bidang ni skali nak asah balik, rase cam dummy gak. Sorila ye Aju kalau gambo x cantik.
Ahad, 29hb April 2007
Tghr ni aku terus g umah pengantin pompuan unt shoot gambo hantaran sementara menunggu dia bersiap & ketibaan pengantin lelaki. Disbbkan cuace amatlah panehnyer make aku pun perambat budak2 balik ikut ayahnyer g lepak kat hotel. Hehe. Kalau tak asek merengek je aku nak memulakan keje x brape nak profesional ni pun susah. Haha. Byk la gak aku dpt dr kenduri harini tapi yang paling berharga sbb aku dpt ilmu dari sifu pro photographer, abe ape namanye aku lupe nak tanye.. dia ni hubby pada mak andam, Kak Jye. Keramahan & x kedekut ilmu couple ni mmg aku salute la. Anyone nak carik mak andam & photographer area Kelantan, contact aku, aku bleh recommendkan ke couple ni. gerenti x nyesalnyer. Kalau nak tgk hasil keje Kak Jai silelah lawati gambo2 kenduri ni kat sini. Memang ade kelassss... hehe. Akhirnye tibelah waktunyer aku dpt tgk muffin aku diperagakan di depan pelamin.. wahhh.. banggenyer aku weh! Hehe.. Berbaloi la aku x tido semalaman. Tapi skali ujan turun lebatnyer, terpakse la aku menyelamatkan muffin2 aku tu dulu.. haha. Benda lain aku x g slamatkan, yg tu priority oo.. Anyway, lepas tu sume bjln lancar tp aku x dpt stay sampai acara potong kek sbb nak kena bersiap unt dinner lepas isya'. Maka terlepaslah aku melihat muffin2 aku dibaham dengan selamatnyer.
Malam tu kami seopis g makan kat Restoran Noor dekat Rantau Panjang. Punye la lame menunggu order, pas2 xde lauk yg tinggal kecuali telur ngan ayam je? Upenyer meja sebelah (boss aku la tu) dah order dulu lauk lain sampai licin. Huaaa... mkn telur ngan ayam je la kami ni... Wakaka! Sampainyer hati kome.. Tapi xper.. aku ngan Med dah nekad nak belasah ikan byk2 mlm besok mase barbeque unt lepas dendam. Hehe..

Isnin, 30hb April 2007
Pagi ni kami sume pakat turun Rantau Panjang.. watper? G shopping arr. Malangnyer nasibku sbb tersesat dkt 1/2 jam jadik aku cume ade dlm 45 minit je mase unt shopping sblm times up. Naisb dpt gak la aku beli ape yg mmg dah ade dlm pale hotak selama ni tp sian gakla pd mak aku yg x pueh hati sbb x sempat nak berwindow lame sket. Nak kena balik cepat tu bukan per, sbb tghr tu kena berZohor kat surau rumah pengantin sblm sume berkonvoi bertolak ke umah pengantin lelaki kat Pasir Mas. Perjalanan x lame, dlm 20 minit sampai le. Sampai je sume perut dah berkeroncong + kepenatan berjln shopping pg td, habisla umah si Jemi (pengantin lelaki) kami serbu. Lauk best.. ade yg tambah sampai 3 kali (sape tu ek? Hee..) Mekasey byk2 unt kluarge belah pengantin lelaki atas sambutan kedatangan kami yang kuat makan ni haa..
Habis je dari situ, kami sume bertolak ke Pantai Tok Bali untuk acara barbeque malam ni. Kami samai kol 6:00 ptg. Pantai dia mmg best tapi bilik yang aku dapat tu... mcmmmm... hee, JGN PANDANG BELAKANG sket arr. Tapi aku wat derk je la w/pun dlm hati dok berdoa je jgn le jadik apa2 mlm ni. Acara stat kol 9:00 mlm. Hujan renyai2 tapi k/org x kesah tu sume. Bakar tetap bakar! Banyak tol ikan, sotong, ayam yang Abe Me belikan untuk k/org. Sampai terpakse tepon kengkwn lagi yg sewaktu dgnnya unt perabihkan tapi pagi aku cek, byk lagi ike dlm kotak tu. Murah tol la ike sane, kalau kat KL aku rase dah beratus ribu hinggit tu. Bestnyer kalau dpt dok kat sane... hmmm...
Akhirnyer besok paginyer kami pun bertolak balik. Time aku bgn pagi tu sume org dah bertolak.. aku je yg blom.. siankan. Tapi aku ade reason x dpt tido mlm tu.. tp xper.. biar aku dan mereka2 yg sewaktu je yg tau ape yg berlaku.. heee... ingat, JGN PANDANG BELAKANG!.. Upenyer patutla pun, bile pagi aku nak amik gambo ni, baru la sumeorg terperasan yang bilik k/org tu btol2 kat barisan yang penoh ngan pokok ketapang. Patutla.. jeng,jeng,jeng..... Heeee...
So, kami sampai kol 7:00 ptg kat Taman Ibukota. Alhamdulillah sumenyer dah pun slamat. Untuk Aju & Azmi, tahniah dan selamat menempuhi alam rumahtangga yang penuh cabaran. Ingat pesan nenek tuuuu.. Wakaka! Kalau ada apa2 yang terkurang tu aku mintak halal la ye. Untuk semua yg baik hati menyambut kedatangan kami, terima kasih byk2. Allah SWT saja yang balas budi baik sume. Untuk Cek Azmi yang sudi menaja trip opis tawon ni pun time kasey byk2. Next year bleh set up tpt lain plak ye?..Hee...
Akhirnya berakhirlah satu minggu ku yang panjang.. hahhhhhh...!



*Notes: Untuk view sume gambar wedding & trip ni blehla klik kat sini

Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

KITE KAWAN2!

 
Photobucket