Resepi: Mushroom Soup Homemade! Jimat sey!
Farah Deeb
Isnin, Februari 16, 2015
10 Comments
Warghahaha.. tokei kedai kalau dapat tau ni konpem marah punya sebab buat pendedahan eksklusif ni! Heee... Korang tau dak, sempena CNY ni kan, ade offer tau Mushroom Soup yang dalam tin tu (namanya dirahsiakan hehe...) RM13.90 untuk 3 tin. Tapi korang nak tau tak? Sebenarnya dengan kos 3 tin harga promosi tu, korang boleh dapat seperiuk mushroom soup homemade yang fresh lagik! Tak tipu! Meh tengok bahannya: -
- 200 gm/ 1 peket Cendawan Shitake
- 500gm Single Cream atau Fresh Milk (saya pakai Fresh Milk je sebab dah tawaf satu supermarket tapi tak jumpak gak single cream tu)
- 12 sudu tepung gandum
- Sedikit butter
- Air secukupnya
- Garam
- Perasa (kalau suke)
Cara buatnya pulak: -
Masukkan cendawan tadi ke dalam blender bersama sedikit air dan blendkan sekejap. Kendian tuangkan ke dalam periuk. |
Okay! Dah siap! Wallah!
Notakaki Saiz Tujuh:In case korang buat untuk kuantiti yang kecil, reducekanlah amount bahan-bahan tu tau. Yang ni bahan untuk satu periuk besar!