Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Isnin, 16 Februari 2015

Resepi: Mushroom Soup Homemade! Jimat sey!

Isnin, Februari 16, 2015 10 Comments


Warghahaha.. tokei kedai kalau dapat tau ni konpem marah punya sebab buat pendedahan eksklusif ni! Heee... Korang tau dak, sempena CNY ni kan, ade offer tau Mushroom Soup yang dalam tin tu (namanya dirahsiakan hehe...) RM13.90 untuk 3 tin. Tapi korang nak tau tak? Sebenarnya dengan kos 3 tin harga promosi tu, korang boleh dapat seperiuk mushroom soup homemade yang fresh lagik! Tak tipu! Meh tengok bahannya: -


  • 200 gm/ 1 peket Cendawan Shitake
  • 500gm Single Cream atau Fresh Milk (saya pakai Fresh Milk je sebab dah tawaf satu supermarket tapi tak jumpak gak single cream tu)
  • 12 sudu tepung gandum
  • Sedikit butter
  • Air secukupnya
  • Garam
  • Perasa (kalau suke)


Cara buatnya pulak: -

Memula hiriskan cendawan shitake nipis-nipis dan gorengkan dengan butter sampai layu dan warnanya bertukar agak keperangan. Kendian, masukkan tepung gandum dan kacau sampai rata. In case korang terlupa macam saya ngeh, ngeh... jangan risau sebab korang boleh bancuh ia ngan sedikit air untuk jadikannya pes dan simpan dulu sehingga next step.

Masukkan cendawan tadi ke dalam blender bersama sedikit air dan blendkan sekejap. Kendian tuangkan ke dalam periuk.
Tuangkan susu dan kalau rasa perlu bolehlah tambahkan air lagi ikut banyak mana suka. Last sekali masukkan garam dan serbuk perasa. In case korang terlupa goreng cendawan dengan tepung gandum tadi, well nilah masa yang tepat untuk masukkan tepung yang korang dah jadikan pes tu tadi ye!
Okay! Dah siap! Wallah!

Notakaki Saiz Tujuh:
In case korang buat untuk kuantiti yang kecil, reducekanlah amount bahan-bahan tu tau. Yang ni bahan untuk satu periuk besar!


Signature

Isnin, 9 Februari 2015

Resepi: Nasi Arab Noxxa

Isnin, Februari 09, 2015 4 Comments


DURASI: 30 minit
JENIS OPERASI: Stir Fry & High Pressure

Semenjak ada piuk Noxxa ni makin bertambah ghajin plak nak masak nasik yang bukan nasi putih. Abeslaa atkins mak, nak huhuuu...Boleh je abaikan nasi dan makan lauk dengan sayur aje tapi mana aci penat masak tak dapat makan kan? Hehehe... Haa meh kite kaji bahan-bahannya: -



  • 2 cawan beras basmathi- rendam 1/2 jam & tos (saya pakai beras biase jek)
  • 2 cawan air
  • 1/2 cawan susu cair
  • 5 ketui ayam
  • *2 ulas bawang putih- hiris halus
  • *1 labu bawang besor- hiris
  • *1/2 inci halia- cincang
  • *3 biji buah pelaga
  • *1 batang kayu manis
  • *1 biji cili hijau- cincang
  • *1 tangkai daun saderi- cincang
  • *1 helai daun pandan
  • 1/2 cawan kismis hitam dan perang
  • Secubit safron- hujung jari (saya tak letak sebab takdok! Heh!)
  • Minyak jagung & garam


Caranya:  -

  1. Masuk minyak, tekan button 'Stir Fry' dan button 'ON'. Masukkan bahan tumis yang bertanda * di ataih tu ye dan kacau sampai wangi. Kendian masukkan ayam dan safron. Masak sampai garing pastu masukkan iar, susu cair, garam dan beras. Tutupkan periuk dan tekan button 'OFF'.
  2. Tekan butang 'High Pressure' dan setkan masa selama 7 minit serta tekankan button 'ON'. Bila dah masak, tekan button 'OFF' dan lepaskan tekanan pada tombol atas sekejap. Bila dah boleh bukak penutupnya, masukkan kismis, gaulkan dan tutup semula.

Jelatah ni option. Sonang je buatnye. Hiris timun, carrot dan nenas pastu gaulkan dengan garam, gula dan cuka sikit. Dah boleh makan hee...
TADAAAAA! Dah siap! OK FINEEEEEE..!!!! Nasik terlembik!! Kahkah!


Notakaki Saiz Tujuh:
Kalau korang rasa nak gak periuk Noxxa ni, 
korang boleh whatsapp/ telegram saya kat
(016) 2290.444 ye.
Boleh beli by cash, ansuran ataupun kutu dengan saya!
Eh! Terpromo lagik! Thee...!

Signature

Rabu, 28 Januari 2015

Resepi: Nasi Ayam Hainan Noxxa

Rabu, Januari 28, 2015 3 Comments


Rasanya kan, semua gegel dalam dunia ni mesti selalu berangan kalaulah boleh petik jari je kendian makanan pun dah siap terhidangkan? Punyelah malas habaq hangggggg... kannn? Maka harini saya nak cite macamana nak jimat masa memasak nasi ayam hainan. Walaupun bukan sepetik jari je boleh siap tapi at least masa yang saya guna cuma 30 minit aje, hebat tak? Ecehhh... Saya guna 5 minit untuk rebus ayam, 10 minit untuk tanak nasi dan 15 minit untuk sediakan bahan-bahan sampingan yang lain. Haaa meh nengok caner caranya. Memula kite tengok bahan-bahannya dulu. Saya cuba guna resepi dari Ariana'sStory ni dan diubah sesedap rasa hehe: -


Bahan untuk rebus ayam: 
1/2 ekor ayam
Air ~ mesti cukup untuk tenggelamkan ayam
Garam
Serbuk pati ayam ~ kalau suka
1 inci halia ~ diketuk

Cara penyediaanya: -

  1. Masuk je semua bahan tu dalam periuk Noxxa. Pastikan periuk tu tutup rapat dan set pada STEAM pada tombol laras bahagian atas penutup periuk tu. 
  2. Tekan button STEAM gak pada periuk dan setkan timer selama 5 minit. Tunggu sampai masa tamat dan keluarkan ayam dari periuk. 
  3. Simpan air rebusan ayam tu untuk tanak nasi dan bikin sup ye.


Actual colour nasik tu takdelah kuning ngat sebenarnya. Ni sebab kena cahaya kuning direct dari atas periuk hehe...

Untuk nasi:
2 cawan beras 
3 cawan air rebusan ayam - jika beras lembut kurangkan airnya bergantung kpd jenis beras yg digunakan
2 ulas bawang putih - ditumbuk*
1 inci halia - ditumbuk*
Garam*
1 sudu besar majerin*
1 sudu besar minyak masak*
sedikit kulit kayu manis*
daun pandan*
sedikit pati nasi ayam hainan (jika suka)*

Notakaki saiz tujuh:  Semua bahan bertanda * di atas tu saya abaikan sebab saya guna serbuk DeliChef Hainanese Chicken Rice Mix. Mak bagi dia beli kat Cosway hehe...

Cara penyediaan:

  1. Beras dibersihkan kemudian ditoskan.
  2. Panaskan majerin dan minyak, masukkan bahan-bahan tumbuk kemudian goreng hingga wangi. Masukkan beras, goreng beras sebentar baru masukkan air rebusan ayam dan garam. (Skip kalau guna serbuk DeliChef macam saya. Cuma masukkan beras dalam periuk, masukkan air rebusan dan tuang serbuk DeliChef)
  3. Pastikan periuk ditutup rapat. Setkan STEAM pada tombol atas periuk dan tekan button STEAM pada periuk. Setkan timer kepada 10 minit. Dah. Nanti dia dah masak dia tutup sendirik. Meh buat bahan sampingan plak.


Untuk sup:
Air rebusan ayam 
Daun sup ~ dihiris boleh juga bubuh sedikit sayur kobis jika suka.

Cara penyediaan: 
Air rebusan ayam tadi dididihkan.
Letaklah garam secukup rasa. Hidangkan bersama hirisan daun sup. Saya suka tabur bawang goreng sikit hehe...


Untuk sos cili: 
10 biji cili merah 
1 inci halia
2 ulas bawang putih 
1 sudu besar gula 
Garam 
2 sudu besar jus limau nipis 
1/2 botol sos thai 

Cara penyediaan:

  1. Kisar cili merah, halia. bawang putih dan jus limau.
  2. Masakkan dalam periuk. Masukkan gula, garam dan sos thai.
  3. Tumis seketika ( jika suka)


Untuk sos kicap: 
2 sudu besar sos tiram 
2 sudu besar sos cili 
2 sudu besar sos tomato 
3 sudu besar kicap manis 
5 sudu besar air rebusan ayam 
1 sudu besar gula 

Cara penyediaan: 
Campurkan semua bahan dan masak di atas dapur sehingga mendidih.

Sebenarnya ayam hainan tayah boh kicap tapi anak-anak saya suke style cenggini. Amek je ayam yang dah direbus tadi, lumur ngan kicap ABC dan sedikit garam. Lepas tu goreng sekejap.

Bahan sampingan (ulaman)
Terpulang kpd citarasa anda. 
1 batang timun ~ dihiris 
2 biji buah tomato ~ dihiris 
Salad ~ dihiris 
Bawang goreng ~ ditabur di atas nasi dan di dalam sup 
Minyak bijan ~ taburkan ke atas ayam yg telah dipotong.

SIAP SUDAHHHH! JEMPUT MAKAN errr.. TENGOK!

Notakaki Saiz Tujuh:
Kalau korang rasa nak gak periuk Noxxa ni, korang boleh whatsapp/ telegram saya kat
(016) 2290.444 ye.
Boleh beli by cash, ansuran ataupun kutu dengan saya!
Eh! Terpromo plak! Ngee...!

Signature

Selasa, 27 Januari 2015

Resepi: Pizza Paling Ringkas Di Alam Semesta!

Selasa, Januari 27, 2015 8 Comments


Salah satu benda yang 'MEMBAHAGIAKAN' menjadik sorang surirumah ni bagi saya ialah masa menyediakan bekal untuk anak-anak pi sekolah. Hek elehhh tah apa-apa.. macam la kalau kerja tak bahagia ek? Haha... well, truly saying- dulu masa keje pun saya buat jugak bekal untuk depa tapi 'the feeling' tu tak pure sebab sambil sediakan bekal tu dalam otak dok ligat pikir kang kita lambat nak gi kejelah, kang jalan jemlah, kat opis ada client tengah tunggu nak bambulah, nak pi hantar sikecik kat umah mak la lagi bla, bla bla.... Tapi bila jadi surirumah- waktu sediakan bekal dalam otak hati tele ngan dalam otak iaitu nak sediakan bekal- je! So automatik korang akan rasa hepi sangat lebih-lebih lagi bila anak tu balik kang tunjuk bekas kosong dan jerit, "Ummiiiiii, saya dah makan abes!" *Kembang hidung tujuh tahun!*


Ok back to resepi. Harini saya nak share resepi bikin pizza sendiri yang amek masa kurang dari setengah jam. So pizza ni sesuai dijadikan bekal sebab bukan saja cepat disediakan tapi dia jugak boleh difrozenkan dan dipanaskan semula bila-bila masa korang nak mamam!.
Jom tengok bahannya: -

  • Roti arab (saya beli kat pasar malam tapi biasanya kat kedai mamak banyak)
  • Sos Spaghetti Kimball perisa kari (sukeati koranglah nak perisa apa. Saya saja je nak try hee...)
  • Daging/ ayam kisar
  • Sosej dipotong serong
  • Sayur-sayuran ikut suka
  • Cheese cheddar/ mozarella parut
  • Daun basil/ oregano/ thymes atau apa je untuk tabur kat atas cheese (takde pun takpe)

Caranya: -

Memula amek je sebijik (?) roti arab tu dan sapukan sos spagheti tu kat atasnya rata-rata. Ikut suka la nak boh banyak ke sikit.

Susunkan sayur-sayuran dulu supaya dia tak kena api ngat nanti. Saya guna tomato je sebab tu je yang ade hehe... Bolehlah boh sayur lain macam cendawan, capsicum dan apa je yang korang rase logik. Kalau letak kangkung macam kuajaq plak kan...hehe...

Pastu baru susunkan sosej dan taburkan daging/ ayam kisar kat atasnya rata-rata. Kita tanak ade bahagian yang daging lebih atau sosej kurang sebab nanti akan berlaku perebutan ye...

Bila dah puas hati, last sekali barulah taburkan keju parut dan jugak daun basil/ oregano/ thymes atau ape je lah untuk hiasan dan bagi extra flavour sket... Bakar guna suhu 200 darjah celcius 10-15 minit atau sehingga keju mencair dengan menggunakan api atas saja. Kipas offkan ok.

Tadaaaaaa!!! Kan dah kata senang je! Jemput makan semua! Nyum, nyummmm...


Signature
Follow Me at flickr! .