Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Selasa, 20 September 2016

JJCM: Hyderbadi Charchoal DUM Briyani, Gombak

Selasa, September 20, 2016 0 Comments



Tahukah engkorang bahawasanya di Gombak sekarang dah ada 'The World Famous Hyderbadi Dhum Biryani'

Apa bendakah itu? 
Hoho.. beriani ni guna resepi tok moyang zaman dulu kala. Dari nasi membawak ke lauknya, semuanya dimasak guna periuk tanah guna dapur arang okeh. Oleh sebab itu, rasa dia memang sangat SEDAP GILER la wei!

Ni ialah set nasi beriani ayam. Nasik dia kalau takde lauk, makan saje pun sodap! Kadang-kadang dapat sekali telur sebijik, kadang-kadang dapat papadom dan kadang-kadang pulak, ada ubi rebus sekali! Mungkin tengok stok hape yang hado kot hehe... dan portion dia adalah serius banyak. Saya selalunya kena kongsi dengan budak-budak sekali. Tapi ekhem... err tak taulah kot kantung perut saya comel! *perasan* 65

Nin dia ayam rose dia! Ayam dia sangat besar, juicy dan sedap giler!

Selain dari ayam, kambing pun ada juga tapi saya tak pernah lagi cuba jadik takleh la nak review. Tapi kalau dah ayam sedap, rasanya kambin ni konpemlah sedap gak! 3

Bila dah makan nasi berempah cenggitu kan, pe lagi... pekena jus mangga depalah! Pekat okeh!

Ada jugak menu lauk yang lain korang boleh pilih dan ada pakej mengikut bilangan yang nak makan. Deliberi pun boleh tau! Bestnyaaaaa... seb bek dok jauh kalau tak hari-hari kot order haha!
So sesapa yang belum cuba, tolonglah percaya- korang memang rugi ahaks! Kedai dia betul-betul berhadapan BP Petrol Station dan berada dibangunan Plaza Idaman. Owh ye, kedai ni cuma ada satu meja makan yang kecik jadi better la korang beli dan tapau je ye! Sesapa nak usha Facebook dorang, silalah sediakan tisu wat kesat ayorliur pastu baru gi link SINI.

OOpppss! Berapakah ratingnya??? Tadaaaa...

RATING
Service: starstarstarstarstar
Food: starstarstarstarstar

*Gambo yang tiada remarks kredit to official FB Hyderbadi Charcoal DUM Briyani

Signature

Isnin, 5 September 2016

Resepi: Daging Salai Masak Lomak Cili Api

Isnin, September 05, 2016 0 Comments




Punyalah bersawangnya blog ni kan? Hagaga... jadi mari kita penuhkan dengan resepi ye anak-anak!

Bahan-Bahan:

Bahan-bahan utama :
1 kg daging salai
15 biji belimbing buluh (saya hiris nipis sebab tak tahan masam makan sejibik hehe...)
4 batang serai dititik
Semangkuk santan segar
3 keping asam gelugor

Bahan-bahan kisar :
4 ulas bawang merah
Segenggam cili padi kampung (saya tak kisar sebab budak-budak tak tahan podeh!)
1 inci belacan (saya tak bubuh)
1 inci halia
2 inci kunyit hidup (takde pulak kat dapo jadi saya ganti dengan kunyit serbuk aje!)


Cara Penyediaan:

  1. Masukkan kesemua bahan kisar kedalam periuk berserta daging salai dan renih sebentar sambil digaul dengan sudip.
  2. Tuangkan santan kedalam periuk bersama serai dan asam keping. Sentiasa kacau
  3. Bubuh garam dan serbuk perasa jika suka.
  4. Apabila mendidih, masukkan pula belimbing dan kacau rata. Masak diatas api perlahan sehingga belimbing lembut.


Dah siap, ape tunggu lagi! Jom makan!





Signature

Rabu, 17 Februari 2016

JJCM: Boat Noodle Chef

Rabu, Februari 17, 2016 2 Comments


RATING
Service: starstarstarstarstar
Food: starstarstarstarstar

Meh nak kongsi satu tempat makan baru kat dalam Saujana Utama, Sg Buloh nih. Kedai makan ni sebenarnya dibuat di rumah jadi memang berada dalam kawasan perumahan la kan. Nak jadik cite, kedai makan ni terletak di laluan saya hantar dan amek bebudak sekolah tiap hari jadik sehari ampat kali saya kena telan ayorliur bila lalu depan kedai nih. Korang bleh bayangkan tak betapa terseksanya keimananku di situ harhar...  (。◝‿◜。) Meh kite tengok apa yang ada kat Boat Noodle Chef ni!

Ni Tomyam Chef Noodle. Sedap! Sape minat tomyam mesti suke!

Ni namanya Thn'g Noodle- my peberet! Sup dia lite sangat.

Pulut mangga yang terbaek di alam semesta! 

Ni nasi dengan ayam masak Thai ke apa namanya hehe... Sedap gak. Mengingatkan pada rendang samah mak saya! Huhi...

Selain dari ni, ade menu lain jugak tapi saya belum try macam kat bawah ni: -

Harga dia adalah wayyyyyyyy to cheap berbanding kesedapan yang tidak terhingga itu okeh!Tapi saya cedih cikit sebab kali kedua saya pi sana dengan harapan nak try pumpkin custard, balik umah tengok dalam plastik custard tu takdok, depa lupa letak..sob,sob.. Tapi takpa lah redha, redha.. takdok rezeki tu namanya!

Giler tempting! O(≧▽≦)O

Okeh, so sesapa yang berhajat nak rasa tu meh la singgah ke Jalan Cemara 7  dan bukak mata luas-luas untuk banner kat atas ni ye. Waktu operasi ialah pukui 12:00 tengahari sampai 10:00 malam. Kalau korang nak tau, semua menu ni dimasak oleh Chef Radzi sundrik so rasanya memanglah kaw kaw! Heheh... Boleh gak tengok FB depa kat sini dan jugak kalau nak berkenalan dengan Chef Radzi yang pandai masak ni boleh cekidaut kat FB beliau di sini!

Alamak, tak tahan tengok pulut mangga tu. Jom start kete! o(〃^▽^〃)o

Signature

Selasa, 22 Disember 2015

Resepi: Bubur Asyura Penang Mari!

Selasa, Disember 22, 2015 5 Comments


Korang tau kan biasanya bubur asyura ni orang buat time bila? Yaaaaaaa.. bila hari Asyura- iaitu kira-kira bulan Oktober untuk tahun ni yeitu tahun 2015. Jadi silelah perasan bahawa entri ni sebenarnya dah lama giler ku peram, kan? Haha...

Taktaulah cemana idea nak buat bubur asyura ni boleh muncul. Tetiba je kan, kiteorang mak-mak grup outing ni boleh terplan, tersediakan bahan, terdatang tolong dan termasak haha...。゚(TヮT)゚。Okeh, jom kite tengok resepi dia dulu!



Bahan-bahannya:
300 gm. kacang tanah
300 gm. kacang merah
300 gm. biji sagu (kiteorang tak bubuh)
300 gm. kacang hijau
3 ketul ubi keledek merah atau kuning
6 batang jagung mentah / 1 tin jagung
1 ikat pisang raja yang masak
4 helai daun pandan
300 gm.biji gandum (gandum untuk dibuat bubur) (Kiteorang guna kacang dhal)
100 gm gula melaka / gula kabung
200 gm. gula putih
500 gm pati santan (2 biji kelapa diambil santan nya)
Garam secukup rasa 


*resepi kredit Blog Tok Wan


Sekarang meh tengok cara-cara membuatnya!

Memula kacang merah, kacang hijau, biji gandum (kiteorang ganti dengan kacang dhal) dan keledek- korang rebus sampai empuk. Dalam periuk lain, masukkan gula putih, gula kabung atau gula melaka, garam, daun pandan dan santan. Masak adunan ni sampai bertukar warna macam di atas nun.

Bila dah nampak pekat, campak masuk semua kacang yang direbus tadi- kacang merah...
 
..kacang hijau... fuhh laju betui depa kacau hehe...

... kacang tanah dan semua kekacang ye.

Kacau lagik sampai pekat lagi sikit, baru masukkan bahan-bahan yang lembut macam jagung, pisang dan keledek.
Bila korang tengok adunan dah agak-agak kental, bolehlah brenti masak. Tunggu sejuk jap lepas tu cedok bubuh dalam bekas.

Yummeh nyaaaaaa.....!!!! Kalau buat kat rumah dah cedok masuk mulut je nih! Agaga...!
Okeh, bubur asyura versi penang dah masak... skang cedok bubur asyura versi perak pulak hehe... Ni tuan umah saje je buat sebab kami baik mihihiii... (*´▽`*)
Hat ni pun sodap! Yang ni guna kekacang tadi gak tapi beza hat ni guna nasi!

Sementara tunggu sejuk berebut menyicah pelam haha...
 
Seronoknya masak reramai cenggini kan? Weh korang bila nak on dapo lagik nih! Hehe...!


Signature
Follow Me at flickr! .