Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Isnin, 15 Jun 2015

Siapa kata Hari Guru tak best? Meriah uols!

Isnin, Jun 15, 2015 2 Comments



Macamana saya boleh terbabit?Ni semua Wid punye pasal lah!
Dia yang pi up nama saya kat Kumpulan Sokongan Ibubapa PIBG SKSP! Harhar...!
#Tugasan: URUSETIA FOTOGRAFI & VIDEO.
Dah! Jom layan!


Memula biar saya perkenalkan siapa dorang-dorang ni ye. Semua pinky di atas ni yelah ibubapa dari Kumpulan Sokongan Ibubapa PIBG SK Seri Pristana. Mereka-mereka ini sungguh berdedikasi dan komited untuk menjayakan sambutan Hari Guru SKSP 2015 sampai sanggup amek cuti, beli MC (ehh, tak! Acah je!) dan abaikan dapur (macam saya hehe...) Ekceli kami sume baru je berkenalan haritu tapi satulah nak kabo... walaupun baru kenai tapi kami punya sembanggg... pehh, macam jumpa balik kawan sekolah lama!

Ni majlis perasmian baru nak mula. Siap ada dayang, hulubalang segala bawak watikah perasmian kepada puan GB. Sekolah korang hader? Harhar... Lupe lak nak bagitau. Tema Hari Guru tahun ni ialah tradisional. Tu pasallah semua pakai cenggitu.
Peribahasa baru- Teacher borek, student rintik!

Pembuka tirai mejelis- tarian asmaradana. Budak-budak ni dibawa oleh Dato' Ajla - SKSP punye tokei kantin.

Pisang-pisang ni ditaja oleh FAMA. Ni dorang tengah susun untuk agihkan kepada pelajar nanti.

Bacaan ikrar Hari Guru.

Tengok! Bebudak begitu teruja okeh!

Err, cikgu-cikgu pun teruja gak hehe... Dorang dengan penuh semangat nyanyikan lagu Hari Guru... korang mampu? Harhar...

Okeh, mari saya perkenalkan barisan juri ye. Mereka-mereka ni wakil dari Majalah Asuh.

Okehhhh.. persembahan dah mula! Ni persembahan tarian 1Malaysia dari guru-guru dan pembantu murid Pra-Sekolah.

Persembahan drama sekaligus persembahan yang paling panjang pada hari tu dari guru-guru Tahun Lima.

Ini namanya boria dari guru-guru Tahun Enam.

Yang ni sungguh tacing. Persembahan guru-guru dan murid-murid PPKI (pelajar kurang upaya). I dah cuba untuk tidak keluarkan air di idung tapi tidak berjaya! Sigh!

Heiii... GB sekolah korang sporting tak macam GB sekolah ni? Join menari dengan Dato' lagi untuk murid-murid, okeh!

Tadi tu selingan je. Sambung balik dengan persembahan. Yang ni persembahan drama musikal Gembala Kambing Upin Ipin dari guru-guru Tahun Satu.

Nope! Dorang bukan tengah bersilat tu... ini persembahan dikir 'Sakitnya tuh di sini' oleh guru-guru Tahun Dua.

Ni lagi satu persembahan boria dari guru-guru Tahun Tiga. Yang ni spesel sket sebab takde muzik latar. Depa nyanyi sendiri live okeh... L-I-V-E! Dan suara cikgu itu merdu!

Persembahan drama musikal inspired by *ewah* babak dari 'Malam Pesta Muda-Mudi' filem Allahyarham Tan Sri P. Ramlee oleh guru-guru Tahun Empat. Yang ni memang make my day betui lah! Har har... pak meon! (sambung gelak!) Har, har...!

JUARA OF THE DAY!- persembahan drama musikal dari filem 'Labu-labi' oleh Pentadbir Sekolah! Percaya tak hangpa.. diantara hantu-hantu ni ada gurubesar, guru penolong kanan dan orang-orang kuat sekolah? Cayalah!

Sementara guru-guru tengah berpeluh buat persembahan kat ataih pentas tu kan, bebudak ni dengan cikgu amek bahagian dalam pertandingan menghias kek.

Persembahan selingan dari tokei kantin sekolah- Dato' Ajla & team. Kelas tak kelassss....

Ni persembahan ad-hoc namanya dari pelajar Tahun 3. Dorang ni wakil sekolah untuk pertandingan 'Action Song' dan jadik juara peringkat negeri pada tahun ni. Syabas kiddos!

Kek-kek yang dah siap dihias! Cantik depa hias kek tu, kan? Tak sia-sia daku berbahang muka dua hari dok depan oven membako kek-kek ini! Hehe...

Pertandingan menghias kek ni yang jadik jurinya ialah YH Dato Nazipah Jamaluddin dari FAMA, Puan Shima dari Majalah Asuh dan GB sendiri.
Ekhemmm!!! Nak bagitau gak *tak kira! Haha..* Ini kek yang saya buat untuk guru-guru SKSP sumbangan Kumpulan Sokongan Ibubapa PIBG yang owhsem tu!
Sebelum budak-budak balik, kiteorang bagi goodies dulu kat depa. Kalau korang sume nak tau, pembikinan goodies ni bermula seawal dua minggu sebelum event ni lagi. Memang terbaeklah KSIB PIBG SKSP nih!

Dah habes persembahan, tunggu ape lagik? Kasik belanja satu gambo la kannn? Cikgu-cikgu SKSP ni memang terbaek!

Owh ye, wajib gak dikenang.. mereka-mereka ni wakil dari FAMA & Majalah Asuh yang sudi menaja dan jadik juri of the day! Terbaek!

and last but not least....




Untuk info:
Sambutan Hari Guru SKSP 2015 ni merupakan yang pertama seadanya dari semua sekolah di Malaysia ini, yang mana kesemua pengurusan aturcara majlis termasuk dana adalah hasil usaha dan dilaksanakan oleh Kumpulan Sokongan Ibubapa PIBG SK Seri Pristana sendiri. 
HEBAK DOK? 



Signature

Rabu, 13 Mei 2015

Jom camping!

Rabu, Mei 13, 2015 4 Comments


Siyesli spiking...
I is tak ske masuk hutan.
Tak ske serangga yang tah hapa-hapa spesis lebih-lebih lagi yang bangsa keje asek nak menggigit semedang.
Tak ske baju basah.
Tak ske baju basah.. eh tertulis dua kali!

Tapikan, i kan gigih nak rebut takhta isteri mithali jadik i kenalah support apa yang encek syuben suka buat, walaupun kena terima hakikat kulit gebu i akan kena gigit, baju melekit dan yang sewaktu dengannya. So haritu pak ostad bawak kiteorang gi camping kat Sg. Tua kat batukep (heh, dekat je pun!) Ekcelli hari sebelum tu, kiteorang gamble gi Hulu Langat konon nak camping. Tapi apela punye naseb ramei sungguh orang dari Sg Congkak sampai le ke Sg Gabai. Dah ler jem dalam 20 minit sebab ada eksiden. Akhirnya dari pukul 11:00 pagi sampai pukul 6:00 petang haritu, kiteorang cuma bawak makanan, khemah dan segala eksesori tu berjalan-jalan je dengan kete kompeni haha... sadis!

Sebenarnya Sg. Tua ni pun kiteorang main gamble aje sebab balik umah hari sebelum tu Rayyan dah merajuk sendu sebab tak jadik camping. So hari tu memang tekad ajelah. Lagipun makanan pun dah berapa lama nak simpan perap dok kluar masuk esbok tu daaa...

Mari sediakan tempat lepak dulu ye. Ummi takleh wat keje nanti sakit pinggang jadi ummi amek gambo hajer hehe...
Nama tempat yang kiteorang pegi ni Hutan Lipur I. Lokasi dia kat tepi jalan je melalui Jalan Ulu Yam lama. Kalau korang ke depan sikit nanti jumpa satu lagi spot namanya Hutan Lipur II tapi haritu kiteorang tak gamak nak masuk situ sebab penuh!

Yang macam pondok kaler merah tu tempat nak memasak tapi rasanya itu untuk orang yang sewa resort kat dalam tu kot. Tapi nama resort tu tak tau sebab tak nampak pulak signboard. Kat belah sana jugak banyak pondok untuk orang yang duduk kat resort tu. Outsiders yang datang macam kiteorang ni kena pilih tapak batu jelah bentang khemah huhu...

Dia punye environment boleh kata lebih kurang macam Sg Chiling kat Batang Kali. Air dia DEFINITELY lah sejuk! Cuma i is tetap tak ske serangga yang berlompatan di atas permukaan air yang asek sebok nak datang dekat, huhu! Kenapalah mereka itu sangat besar!!!! Huaaaa...! Mencik!!!

Percubaan guna setting blur tapi macam kena tambah lagi jek, kan? Okeh failed!

Bab masak & makan memang ditunggu-tunggu! Yeszzz!!! Ngee...

Pestaim masak dalam bekas ni tauuu... bangga uols mak dapat masak nasi tak mentah! Harhar!

Cik minah ni hobi dia tiap lima minit gi basuh kaki sebab kaki kena pasir, huhu...! Mari kite abadikan gambonye sebagai bukti. Besok-besok nanti cucu tanya bolehlah tunjuk, haa ni lah gaya mak hang masuk hutan huhu...

Heaven btol bila daging & ayam dipanggang atas arang. Nampak jek macam hangit tapi ekcelli okeh. Mungkin sebab effect madu ke atas pembakaran kot hehe! Nak masak kat umah pakai arang memang tak lah. Adekah daku harus mengikut pak ostad lagi bercamping? Owh tidakkk!!!

Semua itu untuk dia sorang. Apekahhh???
Tak taulah ape ke nama spesis encek ni. Dia ada banyak kat pokok tempat parking.

Beware of budak-budak merah ni. Sekali kena geget, seminggu pun blom tentu ilang gatal dia tau huhu...
NOTAKAKI SAIZ TUJUH: 
Silalah abaikan tarikh kat gambar tu ye. Nampak nau dah lama tak guna kamerakan? Sampai date dia pun dah larik setting harhar..


Signature

Jumaat, 8 Mei 2015

Resepi: Nasi Goreng Berempah & Sotong Rangup

Jumaat, Mei 08, 2015 2 Comments

 

Nasi goreng ni sebenarnya mak saya yang cipta. Dia cedok tang mana tak tau la tapi nak kabo, walaupun dia omputeh tapi bab kari, nin dia... cengginiiii... memang champion! Toksah cong la kata dia pi kelas belajar. Dia belaja pun sampai darjah tujuh jek (wujud wei darjah tujuh, la ni dah takde) tetiba jepun serang Malaya. Jadi bila Jepun dah balik negeri, dia amek upah jaga anak India pekerja kebun kelapa sawit. Nak jadik cita dua badik ni len takmo makan kecuali kari jadi mak saya pun gigih la menuntut ngan mak depa masak kari sampai la terer hingga ke hari ini. Ate kalau dah hari-hari masak kari mana tak sandang title champion huhu... eh! Panjang pulak intro ngeh,ngeh.. Ekcellikan,  bukan je kari, tapi semua makanan yang based kari semua dia tererlah termasuk pajeri mangga, nenas, *adeh menitik dah airlior!*  nasi goreng berempah ni, ayam goreng rempah dan sewaktu dengannya. Jadi hari ni meh saya turunkan ilmu buat nasi goreng ni kat korang eh!

Bahannya: -
2 pot nasi putih
2 ulas bawang merah- ditumbuk
1 ulas bawang putih- ditumbuk
1 sudu besar serbuk kari bancuh dengan sedikit air untuk dijadikan pes
1 tangkai daun kari
2 biji telur
Sotong/ udang/ isi ayam/ daging (ikut suka)
2 batang kacang panjang dihiris nipis
sedikit butter untuk menumis
garam dan serbuk perasa


Caranya: -

  1. Cairkan butter dan tumiskan bawang. Bila dah kekuningan, masukkan daun kari dan pes kari. Kacau dan biarkan sampai garing sikit.
  2. Kendian masukkan telur dan kacau sampai masak. Masukkan sotong/ udang/ ayam/ daging, kacang panjang dan nasi. Gaul rata. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa.


Kali ni saya tak campurkan sotong dalam nasi sebab tetiba teringat makan sotong rangup kat restoran  sini dulu jadi goreng dia asing. Saya cuma celup depa dalam putih telur dan salut dengan tepung goreng kentucky aje. Lepas goreng baru saya campurkan dalam nasi. Krup, krap wehhhh!



  Signature

Jumaat, 17 April 2015

Resepi: Pulut Mangga Noxxa

Jumaat, April 17, 2015 5 Comments


Jenis operasi: High Pressure & Warm/Reheat
Durasi: 12 minit


Benda yang paling saya nyampah sekali bila masak pulut,kan yelah: -
1) Bila bukak penutup tu nanti semua wap naik kat muka
2) Air menitik-nitik kat penutup periuk
3) Paneh! Hehe...

Tapi kan guna periuk Noxxa ni, senanglah yang amat. Tiada lagi wap kena muka, air pun takde menitik-nitik berebut nak basahkan kuih, lantai dan dapo dan semestinya ketiak pun tak masyem harhar! Tak caya meh saya ajor caner.

Bahan-bahan:
2 cawan beras pulut susu- takyah rendam
2 cawan air (atau paras pulut sahaja)
1/2 cawan pati santan
1 helai daun pandan
Sedikit garam
450gm santan
6 sudu besar gula
3 sudu kecil gula
6 sudu kecil tepung jagung
2 sudu kecil tepung beras

Cara-caranya: -

  1. Masukkan pulut dalam periuk, tambah air, daun pandan dan garam. Tutup penutup dan setkan tombol kepada 'pressure'. Set butang 'high pressure' selama 6 minit serta tekan 'On'. Bila dah bunyik tit tit maka lepaskan tekanan.
  2. Panaskan santan dengan 3 sudu gula sampai santan seakan-akan keluar minyak. Tuang sikit demi sikit santan ni dalam pulut tadi sambil kacau rata. Berhenti sebelum pulut nampak macam nak jadi lembik atau basah. Dia sepatutnya sedang-sedang aja, tak lembik dan tak keras.
  3. Tutup semula periuk dan tekan butang 'Warm/Reheat' selama 6 minit. Selepas tu bolehlah tekan butang 'off' dan hidang di atas pinggan.
  4. (Untuk membuat sosnya) Baki santan yang masukk dalam pulut tadi tu, letakkan semula di atas api dan tambah 6 sudu besar gula. Kacau sebati dan last sekali masukkan tepung jagung dan tepung beras. kacau sampai sebati.
  5. Last sekali, potong je mangga dan letakkan dalam pinggan pulut tadi dan tuangkan sos ke atasnya. Melelehhhhhhh you!


NOTAKAKI SAIZ TUJUH: 
Bagi yang berminat nak dapatkan piuk serbaguna Noxxa ni dari saya, bolehlah SMS/Whatsapp/Telegram saya kat (016) 2290.444 ye! Kalau korang nak bayo secara ansuran pun saya terima apetah lagi kalau bayo cash! Heee... Owh ye, sesapa yang buat pembelian melalui saya, saya akan bagi kompilasi resepi menggunakan periuk Noxxa PERCUMA!

Signature

Rabu, 18 Mac 2015

Resepi: Nasi Daging Istimewa Noxxa

Rabu, Mac 18, 2015 10 Comments


JENIS OPERASI: Stir fry & high pressure
Durasi: 1 jam

Nasi daging ni kan sesuai sangat kalau korang malas nak masak lauk sebab lauk dia masuk sekali dalam nasi. So lepas masukkan nasik dalam periuk Noxxa ni dia automatik masak so korang bolehlah gi berjimba hehe... Jom kite kaji bahan-bahannya dulu ye!

Bahan-bahan:
2 cawan beras basmathi- rendam 1/2 jam dan toskan
1 1/2 cawan air rebusan daging/ air+ 1/2 ketul kiub daging
1/2 cawan susu cair
300gm daging- potong dadu
1 labu bawang besar- hiris
2 ulas bawang putih- hiris
1/2 inci halia- mayang halus
1/2 sudu kecil jintan manis biji
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 kulit kayu manis
1 helai daun bay
1 sudu besar kismis- cincang halus
Sedikit kunyit dan garam
Minyak jagung/ sapi

Caranya: -

1) Tekan butang STIR FRY dan tekan ON. Panaskan minyak. Masukkan bawang, bunga lawang, pelaga, kayu manis, halia dan kayu manis. Bila wangi masukkan daging dan jintan manis. Kacau sekejap dan tekan butang OFF. Tutup penutup dan halakan tombol kepada PRESSURE. Setkan butang HIGH PRESSURE selama 40 minit dan tekan butang ON. Sementara tu boleh gi mandi ye agaga....

2) Bila dia dah berbunyik tit tit tu maknanya dah masak la tu. Tekan butang OFF dan bebaskan tekanan pada tombol. Masukkan air, susu cair, garam, kunyit, kismis dan beras. Tutup penutup dan halakan tombol kepada PRESSURE. Setkan butang HIGH PRESSURE selama 7 minit dan tekan ON. Selepas 7 minit dia akan berbunyik tit tit lagi menandakan nasik dah siap! Bebaskan tombol tekanan dan biarkan selama 5 minit. Lepas tu hidanglah! Senangkan!
Daging ni saya tak masuk sekali dalam nasi sebab budak-budak nak makan daging blackpepper. kalau korang nak buat macam ni, korang cuma mulakan langkah memasak dengan melembutkan daging guna HIGH PRESSURE selama 40 minit. Keluarkan dan gunakan airnya untuk memasak nasi ikut step di atas tadi. Cuma waktu untuk memasak nasi tadi (Step 1) bolehlah reduce kepada 10 minit saja, okeh!

NOTAKAKI SAIZ TUJUH: Bagi yang berminat nak dapatkan piuk serbaguna Noxxa ni dari saya, bolehlah SMS/Whatsapp/Telegram saya kat (016) 2290.444 ye! Kalau korang nak bayo secara ansuran pun saya terima apetah lagi kalau bayo cash! Heee... Owh ye, sesapa yang buat pembelian melalui saya, saya akan bagi kompilasi resepi menggunakan periuk Noxxa PERCUMA! Yeay!



Signature

Selasa, 3 Mac 2015

Resepi: Apam Pisang Kukus

Selasa, Mac 03, 2015 5 Comments


Memulakan, rasa macam tak yakin ngat betul ke kalau masak dalam piuk Noxxa ni boleh menjadik kann..? Kalau bab nak bagi lembut daging guna high pressure tu rasa macam memang logik la tapi boleh meh nak masak lain guna dia? So saya cube eksperimen buat apam pisang kukus sebab nampak gambo dia macam mengecurkan! Meh kaji bahan-bahannya dulu: -


Bahannya: -

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 2 biji telur
  • 1/3 cawan minyak jagung
  • 1/4 cawan gula perang
  • 1/2 cawan pisang emas- dilanyak lenyek
  • Secubit garam


Sekarang kite pergi ke cara membuatnya!

Campurkan gula, minyak dan telur dalam mangkuk dan pukul sampai kembang dan sebati. Saya takut jari rosak jari saya pakai mixer je bhawawa... Last sekali masukkan tepung dan gaul sampai dia sebati. Okeh ready dah!
Tuang dalam acuan yang boleh muat periuk Noxxa tu. Sementara tu masukkan air ke dalam periuk pada paras 1/5. Letakkan rak besi dan acuan berisi adunan tadi kat atasnya. Tutup penutup dan setkan tombol pada tudung kat 'STEAM' dan set butang steam selama 12 minit. Tekan butang ON. Kalau tak ON jenuh sampai subuh pun tak masak lagi kihkih...

Bila dia dah berbunyik tit tit tu, tekan butang OFF. Biarkan apam pisang dok dalam piuk tu untuk 3 minit lepas tu baru keluarkan untuk dimamam! Loh! Senangnya!

TIPS: MIL saya pernah berpesan, kalau nakkan kaler apam ke, kek ke jadik gelap, jadikan gula perang tu gula hangus dulu tau!


NOTAKAKI SAIZ TUJUH:
Bagi yang berminat nak dapatkan piuk serbaguna Noxxa ni dari saya, bolehlah SMS/Whatsapp/Telegram saya kat (016) 2290.444 ye! Kalau korang nak bayo secara ansuran pun saya terima apetah lagi kalau bayo cash! Heee... Owh ye, sesapa yang buat pembelian melalui saya, saya akan bagi kompilasi resepi menggunakan periuk Noxxa PERCUMA! Yeay!


Signature
Follow Me at flickr! .