Nampak gayanyer dah x masuk citer pasal muffin & kek, aku citerlah pasal menu pantang aku ye. Minggu pertama ni, mak aku gunakan ikan haruan je sebagai main dishnyer. Dari bakar, terus ke sup dan masak asam. Sayur plak ulam2an jer macam ulam pegaga dan cekur manis. Sini aku kongsi sket cara mak aku masak: -
(1) HARUAN BAKAR
- -Lumur aje lada hitam yang ditumbuk halus, halia dan lengkuas yang ditumbuk kat atas ikan tu. Pastu bakar ler.. heee...
- Best nih.. makan panas2.. Aku cume guna sup ikan ADABi. Campur ngan serai dan halia & lada hitam, didih sampai kuah jadik naik itam.. fuhhh.. camno gaye le aku nak kecik nih? Hee...
- Hiris halia & lengkuas, ketuk serai dan rebus dengan air yang ditambah dengan serbuk kari daging. Brand ape tu suke ati korang la nak gune ape. Pastu masuk je lah ikan tu. Dah pun siap.
- Sayur cekur tu digoreng tanpa minyak ngan halba campur. Kalau nak perasa sket masuk la garam. Rasa dia perghhh...
terliur tgk gambo masakantu
BalasPadam-najah-
Hehe! Bleh torai nanti!
BalasPadam