Wednesday, September 10, 2014

Home » , , » JJCM: Restoran Malaya, Saujana Utama, Sg Buloh

JJCM: Restoran Malaya, Saujana Utama, Sg Buloh



Lama sudey tak buat Jalan-Jalan Carik Makan (JJCM) ni, kan? Ate masakan kat ghumah sedap tak cukup bajet maka takdelah nak gi JJCM selalu kannnn... Ni pun saja je nak celebrate wedding enibeseri yang ke-15 uols... Ate taktau nak pegi mana pastu teringat kat restoran ni ada jual lempeng cicah sambal yang power *orang kata* jadi nak cubelah terai hee...

Ni set nasi putih asam pedas ikan pari. Sedap weh! Datang sekali (comes with hehe...) dengan sayur gobeh (tu kalau mak saya sebut) aka kobis goreng, telur masin dan sambal belacan. Ini pengantin lelaki punye order, wahhh??? Hahaha...!

Restoran ni kira baru gak macam setahun bukak. Specialty dia cam yang digembar-gemburkan tadi yaitu lempeng, asam pedas claypot dan kari kambing. Menunya cuma lempeng, set nasi putih dengan pilihan asam pedas claypot (boleh pilih nak ikan/daging), set nasi putih dengan kari kambing dan jugak western food. Lain dari tu jangan mintak.


Sungguh malang pengantin pompuan yeitu saya (hehe...) lempeng dah abis le plak malam tu so terpakselah buat pilihan lain yang tidak berapa menyumbang kepada ternakan lemak yeitu Lamb Chop. The verdict: Daging kambing tu ade sikit liat la. Gravy dia pun lebih kepada kicap dan kurang penggunaan blackpepper disitu menyebabkan saya rasa tak begitu menepati seleralah. Tapi bagi Mirul dia kata sedap. Mungkin la gravy style cenggitu budak-budak suke kot.


Yang ini Mirul punya- Fish & Chips. Dia punya filet ikan tu memang sedap- luarnya garing tapi lembut di dalam. Saya suka! Nyesal le plak tak amek yang tu tadi huhu... Buat pertukaran barter dengan Mirul tak berjaya pulak tu! Cisss...!


Chicken Chop ni Maria punya tapi tapau. Tau jelah anak dara i tu kan tuan puteri jadi dia memang duduk dalam istana aje tanak keluar maka kenalah tapau untuk dia. Ayam dia garing dan lembut kat dalam macam fish & chips tadi gak. Sedap. Tapi saya tetap kata gravy dia sikit failed. Walaucanerpun, tuan puteri kata gravy tu sedap dan dia suka sangat. So kite just assumed yang gravy ni memang direka khusus untuk budak-budak. Eh, tapi tuan puteri bukan budak dah? Hrmmmm.... Ahh... what ever jelah kan haha...


Haaa hamek, licin ngko! Hagaga... Okeh sesape yang nak datang restoran ni senang sangat. Dari jalan utama masuk ke Saujana Utama tu, restorannya kat sebelah kanan anda dibarisan bangunan kedai yang pertama korang jumpa. Signboardnya kaler merah menyala bertulis 'Restoran Malaya' berhampiran dengan Shell.



I suka motto dia weh- 'Mak kata kalau masak biar sedap' huhiii... kelassss... 
Tambah best, layanannya sangat owhsem okehhhh!!!!
Jom,lah!


RATING
Servis: starstarstarstarstar
Food: starstarstar star



Signature Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

6 comments

September 10, 2014 at 4:22 PM

kalo gravy lamb chop tu mcm kicap, maknanya... boleh panggil kambing masak kicap la tu kan. hahaha... bila ko sebut restoren malaya, ingatkan asam pedas dan masakan melayu je yg ada. sekali tgk, western food pon hade. power power power.

September 10, 2014 at 4:38 PM

@LydSunshineHrmmm ade gak kebenaran kata-katamu itew huhu...

September 10, 2014 at 11:01 PM

macam menarik jer... simpan dalam list.. tak jauh tu dari umah saya tu.. saya ni bab2 kedai makan memang tak tau mana yang besh..mekaseh share.. :)

September 11, 2014 at 10:07 AM

Aku nengok gravy dia itam mmg hati dah terdetik..ni msk kicap ke menda...suh tukang msk dia nuntut ngan ko kekdah wat gravy yg ala2 amarikana giteww..;p

September 11, 2014 at 12:20 PM

@Aty_FaredAty dok katner? Mailah ghumah hehe.. samelah kite Aty. Selalu main redah aje sebab tak tau mana yang best hehe...

September 11, 2014 at 12:21 PM

@Najmin AzizHahaha... takpalah. Ni style depa, trademark depa wehhh.. Kalau sameeee jeeee pun tak best gak kan kan kannnn.. ngeh, ngeh...

Post a Comment

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KITE KAWAN2!

 
Photobucket