Monday, September 9, 2013

Home » , , , , » Terlepas sudaaa... :(

Terlepas sudaaa... :(



Selama ni kan, saya ingat kalau dok umah lagi senang nak pose enam di bulan Syawal tapi rupanya TIDAK!!!... Ini kalilah! First time tak dapat wat pose enam. Dah la ni jugak first time bersahur, berpose dan berbuka dirumah sendiri.. Nampak gayanya tahun depan saya kena wat schedule la camni, uhuks! Nawaitu tu memang dah pasang lepas raya lagi tapi lepas raya banyak la pulak umah nak pegi. Belum yang orang datang umah lagi, pastu order pulak mencurah-curah masuk. Kena plak kekanak masih coti sekolah, doploh-pat jam asek nak order makanan soh masak je...! Ate hengat iman mak ni idok ke tergugat asek mengadap masakan kat dapo kalau dah camtu? Huhuu...

Ok dah- Order pertama saya lepas raya ni bermula dengan permintaan dari tempat lama saya keroje dulu- AZDE untuk majlis open opis. Memang tiap-tiap tahun opis buat jamuan cuma tahun ni je saya dah takde bersama-sama ngan dorang huhu...


Pastu jiran taman bawah (apala punye susah nak explain haha)Encik Izni dia order selepas order yang pertama haritu Japanese CheeseCake untuk besday wifenye kan? Kali ni dia saje je order sebab sendiri nak makan kek nipis Red Velvet tu hehe... Siap berjemput datang open house lagi tapi mintak maap banyak-banyak sebab haritu ada tetamu datang umah dari siang bawak ke malam. Lepas tetamu balik sempat gi beraya open house umah jiran selang 3 umah tu je pastu balik sebab dah pukul 12:00 tengahmalam! (kalau tak reti nak balik gak tu tak taulah kan hahaha...)


Order ni plak dari Nana (sejiran ngan Encik Izni tu hehe...) Dia mintak watkan kek nipis Red Velvet ni untuk jamuan hari raya kat Hospital Selayang.

Ni kek besday merangkap kek untuk Jamuan Raya kelas tahun 6 anak Cikgu Ros- cikgu kelas Rayyan! Thee...

Kebetulan saya ada wat kek nipis red Velvet lebih jadi saya sedekahkan untuk jamuan kelas Pra-Sekolah Rayyan haritu.

Roti jala ni permintaan dari jiran saya, Siti -100 pieces untuk jamuan raya kat umah dia.

Ni plak jiran, Eyta mintak wat sebab ada tetamu datang umah.

Kendian masuk order dari kastemer tetap saya yang memang setia, Kak Sal nak 20 packs Baked Macaroni Cheese dan 7 packs Hotpot Potatoes. Tapi saya rasa bersalah yang hamat sebab nak jadik cite masa saya baked makaroni dia tu, rombongan dari ex-colleague di AZDE datang beraya. So ko paham-paham jelah mak jemah ko ni kalau dah borak, WAJIB lupe benda masak kat dapo hahaha...! Haa hamek ngko sume OVERBAKED! Tapi alhamdulillah Kak Sal ni sudi terima kekurangan masakan saya kali ni huhu... *blush* 

 Currypuff (Ewah! Karipap je pun!) ni jiran belakang umah, Sarah mintak watkan sebab kat opis hubby dia ada wat jamuan sikit. Sile abaikan bahagian kelim tu haha...

Creampuff ni pun Sarah mintak dengan kuih Seri Muka tapi kuih tu tak sempat nak amek gambo sebab mak tak cukup masa! Hehe...

Brownies ni Eyta (jiran saya yang order Jap CheeseCake tadi tuh) mintak watkan untuk majlis kahwin anak sedare dia.

Ni pun Eyta order untuk majlis yang sama.

Yang ini pulak Cikgu Aspalela dari SK Sri Pristana mintak watkan untuk jamuan raya adik-beradik dia. Kalau korang nak tau, dia ni cikgu kelas kepada anak Cikgu Ros yang order untuk besday tu. Dek kerana rasa kek masa jamuan tulah terus dia order 2 bijik kek ni hehe... alhamdulillah :)

 Yang ni order dari kastemer baru, Nurul dari Puncak Alam tapi dia kata dia selalu baca blog ni, hehe... *nampak tak i tengah tersipu-sipu ni ngee...*

Ni pun Nurul order untuk jamuan raya kat opis dia.


Huuuarghhh! Kejang otot jap. Korang tak penat ke wei dok tenung gambo makanan ni? Agaga... Okeh, sambung balik...

 Order ni dari kastemer tetap dan setia haha, Kak Miza yeitu jiran taman bawah gak- kek nipis span pandan.

Ni pun Kak Miza yang request :)

.......selepas 2 hari........

Kak miza mintak watkan kek marble simple ni sebab ipar dia ngidam! Mujur sempat wat sebelum dia bawak terbang gi Indon!

Order untuk kek pengantin ni sebenarnya saya dapat dari bulan lapan lagi so memang dok lebih perhatian kat kek nilah. Kek pengantin ni rumit sikit sebab kena bagi betul-betul menepati tema perkahwinan dan paling penting kena bagi nampak sebijik cam kek kawen!
Ni pun kek pengantin yang diorder oleh orang yang sama, Raihana kat Desa Coalfields. Pengantin ni amatlah polite, saya datang siap dijamu air bagai. Sepanjang saya baking since 2005 sampai skang, inilah kali pertama saya hantar kek, orang treat saya sebagai tetamu instead sebagai penghantar kek! Pengantin pulak tu yang hidang sume tu walhal dia tengah sibuk lagi beberapa jam nak akad nikah!


...last sekali...

Untuk kastemer baru, Mastura yang order untuk jamuan opis dia! 

MEKASEH SUME!!!!

SO... kepada yang ada membuat percubaan untuk place order tapi saya terpaksa tolak, korang tengoklah sendirik berapa banyak order yang saya harus lunaskan masa tu dan sebab itulah saya tak berani nak amek order lain. Ada yang sanggup offer saya harga tinggi kalau saya sanggup hantar ke tengah-tengah bandaraya KL lagi tapi demi Allah saya wat ni sebab minat dan bukan sepenuh masa sebab priority saya ialah AMANAH saya kepada Allah yeitu menguruskan anak-anak. Harap tak ada yang amek hati ye. Lagipun, apalah sangat hasil masakan saya berbanding kedai-kedai kek yang sedia ada *tetiba karat har! Har!*

Okeh, kalau rasa-rasa entri kali ni tak cukup wat korang rasa nak gastrik, tunggu entri selepas ni okeh sebab ada lagi order yang masyuk! See ya! ;)

Signature Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

8 comments

September 10, 2013 at 9:59 AM

Perg... banyaknya order masyuk...

September 10, 2013 at 10:03 AM

@Izni Hafiz Abdul RashidHehe... Alhamdulillah.. err, tanak order lagi ke? Hiu hiu...

September 10, 2013 at 10:05 AM

Jenuh ku skroll gambar makanan kak haha

Eh yg rvc tu guna loyang cutter ye buatnya, ke kak deeb potong sendiri

September 10, 2013 at 10:13 AM

dapnye tgk kek2 itu...yummmmmmmmmmm

September 10, 2013 at 10:44 AM

sedapnya....

September 10, 2013 at 6:08 PM

@Tina OthmanHahaha saje je bagi penat. Cutter dia memang datang sekali ngan loyang Tina!

September 10, 2013 at 6:09 PM

@mama tisyaHehe... marilah mariii.. :P

September 10, 2013 at 6:09 PM

@adda syuhadaTengok je dah tau sedap ke tak eh? Pinjam mata!

Post a Comment

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KITE KAWAN2!

 
Photobucket