Tuesday, March 5, 2013

Home » , » Resepi: IKEA's Swedish Meatball

Resepi: IKEA's Swedish Meatball





Kalau korang biasa pergi iKea, sure korang tau kan dengan signature's dish iKea ni. Resepi ni saya dapat dari FB Masterchef Musim Pertama si doktor gigi yang pandai masak itew. Memula share je ngan kengkawan kat FB tapi bile dah hari-hari bukak FB gambonye melekat kat dinding sendiri mana boleh tahan maaa... maka tetiba terajin le jugak nak mencubanya ngeee....  Haa... ni bahan dan cara buatnye ye anak-anak: -



BAHAN-BAHAN: -

  • meatball jenama MARINA secukupnya digoreng tanpa minyak dan api sederhana. Pastikan selalu balik-balikkan, jangan sampai hangus. *Saya tak jumpa jenama MARINA so saya pakai cap SAUDI aje*
  • kentang goreng secukupnya
  • 1 sudu jem strawberry/blueberry/mixed fruit



BAHAN UNTUK GRAVY: -


  • 2 sudu butter *saya pakai PLANTA*
  • 1 1/2 sudu tepung gandum
  • 1 biji bawang besar kuning - didadu kecil
  • 2 biji tomato sederhana besar - didadu kecil
  • 1 1/2 cwn air sejuk
  • 100 ml susu segar/susu cair
  • 3 sudu sos tomato
  • 3 sudu sos tiram
  • 2 sudu kicap manis
  • 2 sudu sos lada hitam/serbuk lada hitam
  • 1 kiub pati ayam
  • 1 sudu gula 
  • serbuk beef gravy segera/1 kiub pati daging *saya pakai cap Knorr Beef Gravy*

CARANYA: -


Cairkan butter guna api perlahan

Tumis bawang hingga bawang layu dan warna kecoklatan. Jangan sampai garing.


Masukkan tepung gandum. Kacau hingga berubah warna sedikit coklat. Masukkan tomato dan biar hingga tomato layu. Masukkan air sejuk, susu segar, sos tomato, sos tiram, kicap manis, sos lada hitam, kiub ayam, gula dan beef gravy (Chef tak bagitau boh berapa so saya bantai pi boh 4 sudu besar sebab nak cepat bagi habes pasal terbeli 1kg punye peket haha). Kacau rata dan biar sampai mendidih. Sentiasa kacau bagi tak berketul. Perasakan dengan garam jika terasa tawar. Kalau kuah terlalu pekat, campurkan sedikit air, dan jika cair, tambah sedikit air tepung jagung.


Kacau sebati, tutup api dan blender gravy tadi hingga halus. Tuang semula dalam periuk dan didihkan sebentar. Kacau sentiasa. Apabila sudah mendidih, tutup api dan tuang atas meatball.


JOM MAKAN!


Note: Jem stoberi/ blueberri tu letak la kat sebelah fries tu ke. Sambil makan cicah gravy, cicah jem skali hehe... tapi ku malas nak boh jem-jem bagai so makan jelah ape yang hado ngeh, ngeh.... Inipun dah sodap!


Signature Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

36 comments

March 5, 2013 at 9:42 AM

sedap nyer!!!!!!

March 5, 2013 at 9:54 AM

wui..terliur tgk ni deeb..hihihi..

March 5, 2013 at 11:23 AM

patot la gravy dia cm smoth je rupanya dia blend dlu erk...

March 5, 2013 at 12:24 PM

tq share..ahaha..malas nak beratur panjang kat ikea..masak sendiri puas hati kan :P

March 5, 2013 at 1:17 PM

sedap! akak pun nak ckp sama mcm cik zura lee tu..., rase nak buat pulak lah...hehe.

March 5, 2013 at 2:29 PM

5 ketul je kewwww meatballnya? Diet ke?

Camtu je ke buatnya. Senang la jugak. Tak sangka guna kicap jugak ye.

March 5, 2013 at 3:35 PM

@:: Mrs.Eady ::Tak tipu!!! ;P

March 5, 2013 at 3:36 PM

@DeeLap cepat ayor tuu agaga...

March 5, 2013 at 3:36 PM

@Zura LeeKan? Ku pun baru tau itu tekniknya hahaha...

March 5, 2013 at 3:37 PM

@Lynda Che LahAk-ah. Dapat manyak lak tuh! Jimat pun jimat!

March 5, 2013 at 3:37 PM

@SallyBuatlah hehe.. ermm bile nak jemput kiteorang datang umah makan-makan? Hahaha... *motip?*

March 5, 2013 at 3:38 PM

@LydSunshineAlaaa jangan laaa... heee, malunye i... Ak-ahkan Lyd. Ku tak pernah menyangka adanya sume bahan-bahan itu di dalamnya.

March 5, 2013 at 4:22 PM

sedapnya... tapi malas je nak buat... hehe..

March 5, 2013 at 4:50 PM

nampak sedap

March 6, 2013 at 5:15 PM

sedapnyaaaa...kak..bila nk bg cntik blog fa plak nie.huh7



jemput snggah

http://ourlovebonding.blogspot.com
:)

March 8, 2013 at 4:10 PM

sedappnyerr..mesti rs setanding ikea kan,..hehe

Anonymous
March 9, 2013 at 4:10 PM

pinggan cantiknya!!-anor

March 11, 2013 at 2:46 PM

@mama leenHahahaa haa... penyakit yang itu ku tak dapek nak nolong ye! Huhuu...

March 11, 2013 at 2:46 PM

@Ema BlogMemang sedap Ema. Ala-ala sos blackpepper gitu hehe...

March 11, 2013 at 2:47 PM

@mama darwisyHualaa sian mama menunggu yek! Insyaallah bile stimix masuk menggantikan berukband ku skang ni ye. Susah mau godam blog kalau pakai beruk ni huhuu...

March 11, 2013 at 2:48 PM

@Nens CollectionBetul tu Nen. tayah berkire nak gi iKea dah skang kalau nak makan meatball ni hehe... (tapi rugi loh sebab tak dapat shopping haha)

March 11, 2013 at 2:49 PM

@AnonymousHehe... Anor, gi carik kat Nilai! Murah! ;P

March 15, 2013 at 1:24 PM

mak aiiiii menyelerakannnnyaaa gambar niii!
wahh, deeb pon buat perabot dekat ahchai ye. yeayy boleh geng. header? header mana? header blog ke header ape eh?

March 21, 2013 at 2:17 PM

@nadiaHehe geng, geng... nadia yang kite maksudkan header blog huhuuu...

Anonymous
April 1, 2013 at 8:25 PM

cun..nnti nak try la..tq :)

April 2, 2013 at 3:26 PM

@AnonymousTerai la... pastu hantar sini tukang rasa ye! Ahaks!

May 5, 2013 at 5:48 PM

kak, kalau tak letak beef gravy takpe kan? takut rasa dia lari pulak

May 7, 2013 at 8:41 AM

@Nadhirah BaharuddinMemang akak pun letak beef gravy je pun dik! Hehe...

Anonymous
July 14, 2013 at 10:18 PM

Saya dah try resepi ni mmg sedap

July 16, 2013 at 8:28 AM

@AnonymousKan? Ermmm bile nak hantar tukang tester rasa kat sini? hehe...

Anonymous
July 20, 2013 at 4:17 PM

Kalau tak letak beef gravy tak pe kan?

July 22, 2013 at 5:53 AM

@AnonymousHmmm taknah lak try tak bubuh. Tapi rasanya mesti rasa lain sket kot kan sebab takdek rasa beef tu hee.. kotlah!

November 22, 2013 at 10:38 AM

untuk berapa orang kuah tu?

November 29, 2013 at 4:26 PM

@SyafiErmmm ramai kot sebab selalu wat boleh simpan lagi dalam fridge dan makan next time ;)

January 12, 2014 at 12:47 AM

Sedapnya

January 16, 2014 at 4:06 PM

@cikNanaMemang Cik Nana! Cubelah! :)

Post a Comment

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KITE KAWAN2!

 
Photobucket