Monday, April 28, 2008

Aqiqah & Besday

Hubby aku begitu excited sain perjanjian sambil diperhatikan kambing2

Harini seperti yang dirancangkan, kami sedekahkan daging kambing buat aqiqah anak ketiga aku, Danish Rayyan yang dah berusia 2 bulan ni. 3 hari sebelum ni kami dah gi tengok dan pilih kambing kat Ladang Ternakan Haji Ismail yang letaknya kat Batu 5, Gombak.
Time Maria & Amirul dulu tak beli kat sini tapi entah nape kali ni hubby yang nak pilih tempat ni so aku ngikut je, almaklumlah.. dia tukang membayor! Thee..! Tapi kali ni cuma wat sekor je kambing pasal budget tak berape mengizinkan daa.. so tak la dapat banyak bahagian untuk diagihkan, cuma dapat 26 bungkus aje. Tapi itupun alhamdulillah la sebab takde la yang tak dapat merasa lansung.
Bonda aku pun join same gak menyumbang dengan membuat pulut kuning ngan bunga telur. Aku cuma tambah muffin ceklat je, tu pun sesimple yang mungkin sebab ade budak kecik ni susah la sket nak gerak.

Tengahari ni aku adalah masak sket sebab keluarga mentua aku sume nak datang singgah, tak tahan rindu kat Rayyan depa kate, hehe.. hebat tol penangan si Rayyan ni nampaknye, kalah kakak n abang dia. Aku masak ayam lemak cili api, sambal tumis udang makan ngan ulam cicah sambal belacan je. Dessert jamu agar2 laici. Sekali depa datang bawak lak kerabu mangga, rendang ayam, kek & puding. Alhamdulillah la kan, banyak lak rezeki hari ni.

Petang lepas sessi delivery kepada jiran tetangga, ade plak upacara sambut harilahir anak sedare aku, Siti Khadijah yang ke-10 tahun dan umminya yeitu kakak aku, Salina yang ke-39 tahun. Aku tak la wat keknya sebab kakak aku si besday girl tu mengofferkan dirinya sendiri untuk wat kek. Tengoklah tu, hebat gak hasil kerjatangan dia ngan 2 orang anak2 daranya tu haa.. hehe! Anyway, hepi besday!!!

Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Sunday, April 13, 2008

Happy Birthday Dayana & Daniel!

Yak yak yeaaa... akhirnya aku dapat balik masuk dapur buat kek! Har! Har! Entah nape rindu bangat la plak lame tak pegang tepung... perghhh.. best giler! Ni kire 1st job aku la selepas beberapa bulan brenti since Jan 2008 haritu lagi. Ni pun sebenarnye bukan la sesape order pun tapi aku yg teringin nak watkan moist choc cake untuk 2 orang besday boy & girl ni: Daniel & Dayana, anak2 sedare aku.. Tapi jangan tertipu ye, kek yg butter tu kek beli kat kedai, bukan aku yang wat! Har! Har! Cantik giler tu.. x mungkin akunyer hasil keras tangan de... ntah bile le aku ni nak pandai ntah.. !
Antara menu lain yang ade kat majlis harijadi depa tu hari yelah laksa, sandwich, hairstring carbonara (haa.. yg ni pun aku wat ni, jgn mara haa.. ), puding jagung, serimuka, pulut kuning, rendang dan ade lagilah yang aku pun dah lupe sebab gambo x sempat nak snap. Hehe.. so enjoy gambarnyer!
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Tuesday, April 8, 2008

Danish Rayyan the latest!

Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Lauk pantang lagi...

Lame rasenyer x tulis. Bila dah balik umah sendiri, biaselah kan.. sure la tetiba jadik bizi! Theehee.. Kalau dok kat umah mak, sume mak uruskan. Kite tinggal tengok baby je. Bila dah balik umah, haa.. amek la.. haha!

So harini aku dah lepas pantang! Merdeka untuk diriku.Yak2 yeaa...! Barulah aku ade mase sket nak tulis ni haa. So citer aku xder per sgt pun cume aku nak tunjuk gambo makanan mase aku pantang haritu je. Sumenyer simple, kalau x bikin sup, kite bakar je. Sonang cito! Haa.. apo laie, jamulah mato. Sapo nak resepi bgtau eden yo!

Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

KITE KAWAN2!

 
Photobucket