Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Rabu, 28 Oktober 2015

Resepi: Baklava

Rabu, Oktober 28, 2015 2 Comments


Pernah dengar manisan dari negara Turki ni tak? Saya pun sebenarnya tak pernah tau pun kewujudan benda sedap ni. Ntah cemana haritu semasa sessi menggugel tetiba tersampai ke satu page resepi dia. Nampak cam sedap so saya terailah hee...


Bahan-bahan dia tak banyak dan nak buat dia pun senang yang hamat. Meh saya tunjukkan follow dari resepi ChefGunaWanMalaysia: -


Bahan-bahan untuk filling baklava :
  • 2 cawan walnut + pistachio + almond dikisar medium fine ( separuh halus tau..nak kasar pun boleh juge.. ) *Saya malas jadi saya guna cocktail mixed nuts macam gambo di atas ni je hehe...
  • 8 sudu besar gula pasir 
  • 1/2 cawan air Bunga Mawar, kalau tak ade boleh guna sedikit essen rose.... *saya guna serbuk kayu maneh
  • 1 packet fillo pastry *saya guna kulit popiah segera je
  • 250 gm melted unsalted butter/ margerine ( kalau tak ade jugak boleh guna minyak masak atau minyak zaitun ) 

Cara membuat baklava:
  1. Sapukan unsulted butter pada loyang ( bie guna guna 12 x 12 " , ikut suke korang nak kecil atau nak lagi lebar..)
  2. Letak satu / sehelai lapisan fillo ke atas loyang .
  3. Kemudian sapukan fillo 1 dgn melted butter/ marjerin
  4. Lepas tu, Lapiskan lagi fillo pastry no.2 ke atas lapisan fillo no.1 yg telah siap disapu butter tadi..
  5. Korang perlu lah mengulang langkah ini sampai lebih kurang 18-20 helai.amacam penat tak?iskh benda baik dan sedap..kena lah sabar membuatnye..okay..
  6. Part ni agak penting, tuangkan adunan kacang td di atas fillo pastry yang telah hampir 20 helai disapu butter, ratakan adunan kacang..kasi cun tau..padat sikit..baru besh..
  7. Ulang balik langkah melapis fillo pastry, jangan lupa sapukan butter sampai fillo habis...
  8. Potong baklava straight / serong / atau ikut suke korang...
  9. Bakar 180C lebih kurang 30- 45 min.

Setelah dibakar & potong, masak gula 1/2 cawan bersama air 1/2 cawan + sedikit air rose @ esen rose masak hingga bubble... jangan sampai jadi karamel. Kemudian..gunakan stener atau sudu.. tuangkan atas baklava yg telah dibakar dan dipotong..pastikan meresap...

Credit: Resepigunawanmalaysia.blogspot.my

Notakaki Saiz Tujuh:
Hee sori chef! Kena guna gambo chef sebab lepas masak makan tak hengat. Dah licin baru terperasan tak amek gambo lagi hagaga...!


Signature

Isnin, 26 Oktober 2015

Lapar kalu, jangan tengok! (。•̀ᴗ-)✧

Isnin, Oktober 26, 2015 7 Comments


Muahahaha... lagi entri yang dah basi comin' up!
Masa besday mak yang ke-79 haritu kan, kiteorang adik-badik berkumpul sesambil berpotluck. Biase le kannn... aktiviti potluck tu wajib sebab kiteorang memang suke makan harhar 。゚(TヮT)゚。 Meh nengok apa kiteorang bawak!

Sayur goreng campur ni besday gal yang request saya buat. Bangga, bangga hagaga...!

Takkan lew nak makan sayur je kannnn... jadik saya buat ayam goreng rempah ni jugak!

Ini ayam bakar kakak saya yang bawak.

Kari telur ni pun di'request' oleh besday gal. Tapi kakak saya yang kena masak thee...

Hat sambal belacan ni pun besday gal yang ndak tapi macamana daa boleh lupa nak bawak ulam kahkah.. teruk betul tahap ingatan la ni!

Yang ni kami tak bawak. Besday gal yang sediakan sebab dia nak kami kuruih makan buah aja. Mana aci... .·´¯`(>▂<)´¯`·.

Dimsum blackpepper beef dengan chicken sodap ni abang den yang bawak! Dia masak kat pasar tani, haha!

Tahun ni punye kek ada spesel sikit ecehhhh... bangga Wan Dolly ek bila cucu yang keje kat SR tu belanja kek idaman sejibik. Sodappppp!!!! 5 minit licin! Bukan besday gal yang habiskan tapi kiteorang! Hahaha.. lepaih ni mesti mak sorok kek kannn??? Dah boleh baca firasat tu heh!

HAPPY BIRTHDAY MOMMMMMM!!!!!
CAYANG MAK 18 JUTA KALI! ( ˘ ³˘)♥



Signature
Follow Me at flickr! .