Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Khamis, 17 Disember 2015

JJCM: Kafe Maa Thai, Saujana Utama

Khamis, Disember 17, 2015 0 Comments


Kafe ni dah lama dah gak nampak beroperasi tapi tak pernah lagi sampai kat sini. Kebetulan haritu nak pergi kedai lain tapi masa nak u-turn tetiba ternampak kedai ni dan rasa nak cuba la plak so kami pun teruih tak jadik nak gi kedai yang memula plan nak pi haha.. boleh tak cenggitu?

Ada macam-macam thai cuisine dalam menu dia tapi yang ni ialah yang paling top.

Nasi Ayam Penyet ni complete sedap semua sekali! Saya tau walaupun ni bukan saya punya tapi saya tapau untuk anak teruna yang menjaga umah hehe... Tengok gaya dia makan je pun dah boleh baca *jangan percaya sangat*

Berebut amek gambo ngan hencek ostad haha.. sebok macam ada blog gak je kekdahnya! Agaga... Tomyam thai campur ni sedap!
 
Mesti korang ingat ni padprik kan? Haa...salah! Ni lah Nasi Goreng Banjir! Bawah segala sayur-mayur tu yelah nasik goreng yang dibungkuih dalam telor dadar. Sodapnyeeeee!!!!

Yang ni Nasi Goreng Kampung. Sedap jugak walaupun kampung aje!

Gabungan air epal susu, tembikai+susu dan milo. Sangat sedap! Macam dah terjatuh chenta pulak ngan gelas empat segi tu huhu....

Overallnya... makanan kat sini memang terbaek! Sangat rasa keaslian rasa thai itu okeh! Awat la selama ni taknah pi kan? Hoho... Owh ye, untuk student UITM ade diskaun 20% tau.... so saya akan pastikan bila Maria masuk sana nanti, each time dia balik Sejana Hill nak suruh dia singgah kedai ni tapau untuk mak apak sekali huhi.. Untuk yang nak mencuba, silalah carik kedai buku Bookworm dan korang akan jumpak kedai ni berdekatan!


RATING
Service: starstarstarstarstar
Food: starstarstarstarstar

Signature

JJCM: Kedai Ikhwan, Saujana Utama

Khamis, Disember 17, 2015 2 Comments
 


Masa memula saya dengar cite yang kedai ni diusahakan oleh budak-budak tahfiz, kan.. saya punya skala keterujaan nak terai punyelah tinggi hehe...

Bila korang melangkah je kat dalam kedai ni, memang lain la dari kedai makan biasa sebab konsep dia macam kat rumah. Dapur memasak pun kat sebelah cashier je. Kat dinding kedai depa ada rak yang penuh dengan produk Ikhwan iaitu produk dari sekolah tahfiz yang semestinya produk muslim dan halal! Ada sos cili, sos tomato, kicap dan macam-macam lagi. Murah jugak!
Hehe... tak ingat dah semua ni air apa. Tapi okehlah cuma kurang ais hehe... Silalah berhusnuzon... ais tu memang tak baik untuk kesihatan dalaman hehe...

Ini chicken chop. Rasa dia sedap tapi haritu kami dapat hat terober garing sket hehe...

Yang ni Grilled Chicken Chop.. pun tergaring mihmih...

Overall, tempat dia adalah cozy dan bagusnya kita bukan je boleh gi makan tapi bleh gak beli produk muslim kat sini. Cumanya servis agak lambat. Untuk satu menu sampai dan menu kedua sampai pun amek masa sikit. Portion pun tak besar tapi untuk harga tu rasanya okeh kot. Tapi cemanapun saya tak kesah sangat sebenarnya sebab dorang ni sume budak-budak rasanya dalam lingkungan umur 10-18 tahun. Mungkin bila dah lama-lama dorang akan develope la kan... Apa-apa pun tabik gak kat depa sebab bukan calang budak umur macam tu boleh beroperasi kat kedai tanpa pengawasan orang yang lebih dewasa tau. So, sesapa nak gi kedai ni, dia terletak berdekatan kedai buku Bookworm di bangunan shoplot baru tu je. Meh support anak-anak tahfiz okeh! (✿ ♥‿♥)


RATING
Service: starstar
Food: starstarstar

Signature

JJCM: Captain Cafe, Saujana Utama

Khamis, Disember 17, 2015 2 Comments


Sebenarnya dah lama giler saya gi makan kat cafe ni tapi macam biasalah kan hehe... apabila kesibukan dunia dan penyakit M menyerang thee... Jom review!

Suasana dalam cafe ni sangat kemas, bersih dan selesa. Rasa macam kat umah je hehe...

Harga dia pun standart.
Ni namanya Beef Meatball Satay. Rasa dia oklah.. biiasa je. Bila baca word 'satay' saya expect meatball tu depa panggang tapi rupenya goreng aje.

Ni ialah makanan peberet Maria tapi tak taulah mungkin bukan rezeki dia haritu dapat hidangan carbonara yang tak menepati citarasa ni. Rasa macam kurang sesuatu huhu...

Chicken chop ni sedap. Penyelamat of the day hehe...

Ni grilled chicken chop yang yummeh jugak! Normally kalau namanya grilled, maka ayamnya digril. Tapi kat sini dia goreng.

Sizzling claypot yeemee ni saya punya. Lama dah tak makan benda alah ni. Dulu time koje kat Jalan Raja Chulan sanggup dua kali seminggu menapak gi Kotaraya nak makan dia ni. Tapi kannn... kesian saya. Kalau saya salah maapkanlah hamba ye. Tapi saya rasa macam dia tak dimasak dalam claypot ni. Means masak kuali lain dan masukkan dalam claypot so takde rasa claypot disitu. Claypot tu pun tak panas huhu... Keduanya, yee mee tu dah lembik sebab dimasak sekali. Supposedly, yee mee tu letak je dalam claypot dan kuahnya dituang kat atas tu. Dan ketiga failed yelah sebab telur tu tak sepatutnya hancur. Dia kena dipecahkan dalam claypot dan dibiarkan masak macam telur mata huhu... Okeh takpe redha  。゚(゚∩´﹏`∩゚)゚。 

Macamanapun, korang cubelah terai. Mungkin haritu memang bukan rezeki kiteorang dapat hidangan yang sedap macam selalu so tak salah korang lak cuba. Lagipun dah lama giler saya pergi cafe ni yeitu masa dorang baru pindah ke lot baru ni. So, sesapa yang berhajat nak cuba, kedai dia dekat area-area Bookworm, Maa Thai dan kedai repair komputer tu. Cubalah!

RATING
Service: starstarstarstarstar
Food: starstar

Signature

Rabu, 28 Oktober 2015

Resepi: Baklava

Rabu, Oktober 28, 2015 2 Comments


Pernah dengar manisan dari negara Turki ni tak? Saya pun sebenarnya tak pernah tau pun kewujudan benda sedap ni. Ntah cemana haritu semasa sessi menggugel tetiba tersampai ke satu page resepi dia. Nampak cam sedap so saya terailah hee...


Bahan-bahan dia tak banyak dan nak buat dia pun senang yang hamat. Meh saya tunjukkan follow dari resepi ChefGunaWanMalaysia: -


Bahan-bahan untuk filling baklava :
  • 2 cawan walnut + pistachio + almond dikisar medium fine ( separuh halus tau..nak kasar pun boleh juge.. ) *Saya malas jadi saya guna cocktail mixed nuts macam gambo di atas ni je hehe...
  • 8 sudu besar gula pasir 
  • 1/2 cawan air Bunga Mawar, kalau tak ade boleh guna sedikit essen rose.... *saya guna serbuk kayu maneh
  • 1 packet fillo pastry *saya guna kulit popiah segera je
  • 250 gm melted unsalted butter/ margerine ( kalau tak ade jugak boleh guna minyak masak atau minyak zaitun ) 

Cara membuat baklava:
  1. Sapukan unsulted butter pada loyang ( bie guna guna 12 x 12 " , ikut suke korang nak kecil atau nak lagi lebar..)
  2. Letak satu / sehelai lapisan fillo ke atas loyang .
  3. Kemudian sapukan fillo 1 dgn melted butter/ marjerin
  4. Lepas tu, Lapiskan lagi fillo pastry no.2 ke atas lapisan fillo no.1 yg telah siap disapu butter tadi..
  5. Korang perlu lah mengulang langkah ini sampai lebih kurang 18-20 helai.amacam penat tak?iskh benda baik dan sedap..kena lah sabar membuatnye..okay..
  6. Part ni agak penting, tuangkan adunan kacang td di atas fillo pastry yang telah hampir 20 helai disapu butter, ratakan adunan kacang..kasi cun tau..padat sikit..baru besh..
  7. Ulang balik langkah melapis fillo pastry, jangan lupa sapukan butter sampai fillo habis...
  8. Potong baklava straight / serong / atau ikut suke korang...
  9. Bakar 180C lebih kurang 30- 45 min.

Setelah dibakar & potong, masak gula 1/2 cawan bersama air 1/2 cawan + sedikit air rose @ esen rose masak hingga bubble... jangan sampai jadi karamel. Kemudian..gunakan stener atau sudu.. tuangkan atas baklava yg telah dibakar dan dipotong..pastikan meresap...

Credit: Resepigunawanmalaysia.blogspot.my

Notakaki Saiz Tujuh:
Hee sori chef! Kena guna gambo chef sebab lepas masak makan tak hengat. Dah licin baru terperasan tak amek gambo lagi hagaga...!


Signature
Follow Me at flickr! .