Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Thursday, September 29, 2011

Resepi: Colek Paru & Perut



Hahahahahaaa...!!! Haaalaaaaa... takde sape nak culik paru ngan perut korangnyeeee...! Ini sebenarnya nama satu makanan yang korang boleh jumpe belah-belah pantai timur sana. Resepi ni dari colleague aku si Aju. Bahan-bahan dia dan cara wat dia tersangatlah mudah so kalau nak terai, meh le menerai!



Bahan-bahannya:
  • Paru dan perut lembu yang dipotong kecil dan direbus
  • Timun dipotong halus dan panjang (alaa pakai sagat tu je senang!)
  • Taugeh yang dicelur
  • Sos Cili Thai dicampur dengan sedikit hirisan daun ketumbar (bagi wangi)
  • Keropok goreng

Cara-caranya:Gaulkan paru, perut, timun dan taugeh dalam mangkuk dengan sos cili thai yang dah digaul dengan hirisan daun ketumbar tu. Bile dah sebati, pecah-pecahkan keropok di atasnya. Banyak mana keropok tu ske ati korang la, kan korang yang nak makan, ahaks! Sekarang nganga mulut dan makan! Siap!



Signature

4 comments:

  1. Wahhh .. dis is nice. buleh la KC cuba.

    ReplyDelete
  2. Cube jangan tak cube! Haha! Pastu pos kat Gombak ye! *Wink*

    ReplyDelete
  3. Colek perut kelantan, sos pencicah dia pakai Gula Melaka @ Manisan, dimasak dengan cili kering, sedikit cuka,...Guna Sos Cili Thai pun ok, lagi sedak dimasak bersama dengan gula Melaka..

    ReplyDelete
  4. @AnonymousWooo baru ku tau.. thanks eh sharing info! Hehe...

    ReplyDelete

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Follow Me at flickr! .