Tuesday, January 27, 2009

Papa Roti Mania @ JB


Takde maknenye... ni bukan resepi baru aku daaa tapi ni nak citer sket pasal roti yang diberi nama 'Papa Roti' ni. Selepas je selesai majlis kenduri tu hari, hubby kene ngajar kat JB lagi. Kebetulan budak2 lak cuti sekolah seminggu so ayahnyer pun ajak la ikut sekali (peluang jangan ditolak maaa...). Aku malas nak citer aktiviti kat sana pasal same je: makan, minum, lepak, tido. Hari2 tu jelah keje kiteorang anak-beranak cume kali ni bezanya cume aku ngan hubby kene pakse kayuh beskal sampai 45 minit oleh budak2 tu kat Danga Bay. Dorang memang hepi giler la sebab depa nak kayuh kaki x sampai. Yang berpeluh, krem kaki sume mak bapaknyerlah, sabo jelah anak2ku.

Berbalik pada kisah cite roti ni tadi, kalau nak diikutkan, rasa2 aku la kan, rase roti ni mirip kepada 'Mexico Bun' cuma bezanya Papa Roti ni ada inti butter kat tengahnya. Bagi yang x pernah makan Mexico Bun, rasanya ala2 kopi gitu sebab diatas roti tu dituangnya adunan berkrim kopi. Apa yang menarik bagi aku tentang roti ni yelah 'kefofularan'nya sehinggakan aku pergi kemana2 saja, pasti aku akan ternampak lot kedai roti ini dan paling pentingnya, kalau terlambat walau seminit, pasti terlepas nak merasa kelazatannya sebab jualannya memang laku sungguh. Hubby pun kalau pi JB misti nak carik Papa Roti dulu sebelum benda lain. Memang aku kasik tabik spring la kat 'founder' Papa Roti ni sebab dengan hanya memperdagangkan (btol ke perkataan ni?) sejenis produk saja tapi beliau mampu meraih jualan yang memberangsangkan. Hebatkan? Syabas Inspektor Saab!


P/s: Ade sesape nak komen pasal Papa Roti ni? Silakannn....
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Sunday, January 25, 2009

Selamat Pengantin Baru - Emi & Ahza!

TAHNIAH kepada pasangan pengantin EMI & AHZA

Akhirnya hari yang ditunggu oleh sume ahli keluarga mentua aku akhirnya tiba jua. Ekcelli persiapan termasuk la mesyuarat, gotong-royong sumenyer dah bermula 1-2 bulan lebih awal memandangkan ke2-2 mak dan pak mentua aku x sihat. Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar berkat hasil kerjasama adik-beradik dan saudara-mara. Takde pe nak citer kot so layan gambar jelah... hehe!

Ni majlis cukur jambul anakku-Rayyan dan sepupu2nya Ain & Jasmin. Acara ni saja je diselitkan pagi sebelum majlis kenduri.

Ni muffin yang direka khas untuk goodies dalam majlis cukur jambul tu.

Ni pun same. Lain design sebab mentua mintak tambah last minute so gambo dah x sempat nak order. Hehee...

Ni wat tambah doorgift tetamu untuk kenduri.

Muffin ni direka khas untuk keluarga pihak pengantin lelaki & VIP yang hadir



Kek Fondant dengan Zebra Cake punyer base.

Ni cake tier untuk majlis potong kek lepas pengantin selesai makan beradap.

Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Wednesday, January 7, 2009

Rumahku????

Cam tak caye je kuar paper. Inilah umah aku beli dari Mirul dalam perut, la ni dah masuk darjah satu, jgn kate umah, tiang pun xde... ape naseb? Duit dah berbelas ribu habes rumah xde?????!!! Mat Saleh ni penipu je sebabnyer mana mungkin projek ni diteruskan kalau dah sebahagian lot yang kononnya nak dirikan rumah tu kerajaan dah pun wat highway baru. Dia memang dah lama pun tau hal ni... tp xperlah, bak kate hubby aku, kat dunia dia bleh lari, kat akhirat sok kite jumpe!

Hilang sabar

Oleh Maiamalina Mohamed Amin
maiamalina@hmetro.com.my

RAWANG: Hampir tujuh tahun menunggu, pembeli kediaman Serendah Perdana di sini tidak boleh bersabar lagi apabila rumah impian mereka gagal disiapkan, malah terbengkalai begitu saja sejak permohonan pembelian diajukan sekitar 2002.

Namun, kontraktor bertanggungjawab terhadap projek terbabit yang juga program di bawah skim pemberian tanah secara terancang tetap melahirkan keyakinan kediaman berbentuk ‘country resort living’ itu akan dibangunkan.

Meskipun sedar banyak kesulitan dihadapi termasuk kelewatan mendapatkan kelulusan dan bantuan teknikal, Kamsu Sdn Bhd (Kamsu) masih dengan pendirian pihaknya akan menyiapkan 550 unit banglo dan rumah berkembar di tanah berkeluasan 100 ekar.

Menurut Pengarahnya, Mat Saleh Manap, tanggungjawab menyempurnakan projek Serendah Perdana perlu digalasnya, tetapi dalam pada itu beliau turut mengharapkan kerajaan negeri dan agensi berkaitan membantu dari segi teknikal.“Ini bukan projek perumahan biasa sebaliknya projek di bawah program pemberian tanah secara terancang membabitkan syarikat saya, Kamsu dilantik sebagai kontraktor dan kerajaan negeri.“Atas sebab itu saya bertanggungjawab menyempurnakannya meskipun sedar kini hampir tujuh tahun ia tergendala berikutan kerenah birokrasi dalam mendapatkan kelulusan kerja tanah dan kebenaran menjalankan pembangunan.

“Kelewatan ini bukan disengajakan kerana pihak kami menghantar permohonan membangunkan kawasan sejak 2000 sebelum ia dilancarkan pada 2002 dengan hampir 340 pemohon peringkat pertama dan kedua memohon sebagai pembeli.

“Saya tidak pasti apa yang membuatkan proses melulus memakan masa terlalu lama, tetapi selepas diasak barulah 27 Mac tahun lalu menerima kelulusan bagi pelan kerja tanah, bangunan dan infrastruktur,” katanya ketika ditemui, semalam.

Ditanya bila kerja pembinaan akan dimulakan, Mat Saleh berkata, sukar memberitahu tarikh tepat berikutan mendakwa terima arahan mengatakan projek tidak boleh diteruskan meskipun menerima kelulusan sepenuhnya daripada Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor.

Penjelasan itu bagaimanapun gagal memuaskan hati pembeli apabila ada antaranya menyifatkan Serendah Perdana bakal menjadi projek gajah putih selepas tiada tanda kontraktor mahu membangunkannya.

Ahmad Hisham Hashim, 30-an, berkata dia sudah menjelaskan pendahuluan hampir RM30,000 membabitkan 10 peratus deposit termasuk yuran pengesahan dan guaman, tetapi hampa rumah belum siap, malah tapaknya tetap kosong tanda tiada pembangunan.
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Friday, January 2, 2009

Janji Ummi... Hehee..


Mase Maria nak amek final exam haritu, adela aku gatal2 tanye dia, kalau dia bley score pekse ni, dia ndak hadiah pe. Dia tanye kalau dia nak gi belajar masak bleh x? So aku pun bet ngan dia, brape banyak 'A' dia boleh score, banyak tulah kelas yang dia bleh attend. Sekali bile dapat result, dia balik tunjuk kat aku dia dapat 5A. Alhamdulillah, tenangnyer yang amat aku rase time tu. Tetiba perasaan tu tergugat kjap bile aku dengar suara, "Ummi, maknanyer kakak bley masuk 5 kelas memasak la kan??? Kan Ummi kan??" Hehee.. ak-ah laaa... baru aku teringat yang aku dah buat perhitungan ngan anak dara aku sorang ni maka terpakselah aku kotakan janji!

Maka bermulalah kelasnya dari minggu ke-3 hingga minggu terakhir cuti sekolah ni sebanyak 5 kelas dia gi attend. Bangga gak sebab banyak perubahan positif pada anak ummi ni smenjak 2,3 menjak ni. Alhamdulillah. Kelas yang dia pick yelah: Kelas membuat t-shirt, kelas memasak popiah goreng dan samosa sardin, kelas memasak bread pudding & banana cupcake, kelas memasak shepperd pie dan akhir sekali kelas memasak mee goreng mamak. Ekceli kelas buat t-shirt tu tak masuk senarai tapi sebab tersalah miscommunication sket mase booking nama tu, so instead masuk kelas memasak spagetti terus tukar ke kelas buat t-shirt.

Untuk pengetahuan korang, The Little Khalifah Shop ni memang selalu anjurkan aktiviti yang bagus untuk anak2 so selalu2 lah cek dorangnyer blog untuk update info. Kalau xde mase nak cek blog selalu, korang register la untuk subscribe berita terkini dan korang akan dapat yang terkini melalui e-mail sebelum orang lain dapat tahu! Theee... Kedai ni ekceli merupakan kedai menjual busana muslimah dan bahan bacaan kanak2. Bleh gak cek aktiviti dorang kat dalam majalah Asuh.

Kesimpulannya:
Parking senang, tempat yang bersih dan ceria, tenaga pengajar yang berbudi bahasa dan mesra kanak2 dan yang paling penting, aktiviti berkonsepkan landasan khalifah; buatkan aku label tempat ni dengan 5 bintang!!! Mekasey cikgu Mas & Fariza!

Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

KITE KAWAN2!

 
Photobucket