Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Rabu, 17 Februari 2016

JJCM: Boat Noodle Chef

Rabu, Februari 17, 2016 2 Comments


RATING
Service: starstarstarstarstar
Food: starstarstarstarstar

Meh nak kongsi satu tempat makan baru kat dalam Saujana Utama, Sg Buloh nih. Kedai makan ni sebenarnya dibuat di rumah jadi memang berada dalam kawasan perumahan la kan. Nak jadik cite, kedai makan ni terletak di laluan saya hantar dan amek bebudak sekolah tiap hari jadik sehari ampat kali saya kena telan ayorliur bila lalu depan kedai nih. Korang bleh bayangkan tak betapa terseksanya keimananku di situ harhar...  (。◝‿◜。) Meh kite tengok apa yang ada kat Boat Noodle Chef ni!

Ni Tomyam Chef Noodle. Sedap! Sape minat tomyam mesti suke!

Ni namanya Thn'g Noodle- my peberet! Sup dia lite sangat.

Pulut mangga yang terbaek di alam semesta! 

Ni nasi dengan ayam masak Thai ke apa namanya hehe... Sedap gak. Mengingatkan pada rendang samah mak saya! Huhi...

Selain dari ni, ade menu lain jugak tapi saya belum try macam kat bawah ni: -

Harga dia adalah wayyyyyyyy to cheap berbanding kesedapan yang tidak terhingga itu okeh!Tapi saya cedih cikit sebab kali kedua saya pi sana dengan harapan nak try pumpkin custard, balik umah tengok dalam plastik custard tu takdok, depa lupa letak..sob,sob.. Tapi takpa lah redha, redha.. takdok rezeki tu namanya!

Giler tempting! O(≧▽≦)O

Okeh, so sesapa yang berhajat nak rasa tu meh la singgah ke Jalan Cemara 7  dan bukak mata luas-luas untuk banner kat atas ni ye. Waktu operasi ialah pukui 12:00 tengahari sampai 10:00 malam. Kalau korang nak tau, semua menu ni dimasak oleh Chef Radzi sundrik so rasanya memanglah kaw kaw! Heheh... Boleh gak tengok FB depa kat sini dan jugak kalau nak berkenalan dengan Chef Radzi yang pandai masak ni boleh cekidaut kat FB beliau di sini!

Alamak, tak tahan tengok pulut mangga tu. Jom start kete! o(〃^▽^〃)o

Signature

Selasa, 22 Disember 2015

Resepi: Bubur Asyura Penang Mari!

Selasa, Disember 22, 2015 5 Comments


Korang tau kan biasanya bubur asyura ni orang buat time bila? Yaaaaaaa.. bila hari Asyura- iaitu kira-kira bulan Oktober untuk tahun ni yeitu tahun 2015. Jadi silelah perasan bahawa entri ni sebenarnya dah lama giler ku peram, kan? Haha...

Taktaulah cemana idea nak buat bubur asyura ni boleh muncul. Tetiba je kan, kiteorang mak-mak grup outing ni boleh terplan, tersediakan bahan, terdatang tolong dan termasak haha...。゚(TヮT)゚。Okeh, jom kite tengok resepi dia dulu!



Bahan-bahannya:
300 gm. kacang tanah
300 gm. kacang merah
300 gm. biji sagu (kiteorang tak bubuh)
300 gm. kacang hijau
3 ketul ubi keledek merah atau kuning
6 batang jagung mentah / 1 tin jagung
1 ikat pisang raja yang masak
4 helai daun pandan
300 gm.biji gandum (gandum untuk dibuat bubur) (Kiteorang guna kacang dhal)
100 gm gula melaka / gula kabung
200 gm. gula putih
500 gm pati santan (2 biji kelapa diambil santan nya)
Garam secukup rasa 


*resepi kredit Blog Tok Wan


Sekarang meh tengok cara-cara membuatnya!

Memula kacang merah, kacang hijau, biji gandum (kiteorang ganti dengan kacang dhal) dan keledek- korang rebus sampai empuk. Dalam periuk lain, masukkan gula putih, gula kabung atau gula melaka, garam, daun pandan dan santan. Masak adunan ni sampai bertukar warna macam di atas nun.

Bila dah nampak pekat, campak masuk semua kacang yang direbus tadi- kacang merah...
 
..kacang hijau... fuhh laju betui depa kacau hehe...

... kacang tanah dan semua kekacang ye.

Kacau lagik sampai pekat lagi sikit, baru masukkan bahan-bahan yang lembut macam jagung, pisang dan keledek.
Bila korang tengok adunan dah agak-agak kental, bolehlah brenti masak. Tunggu sejuk jap lepas tu cedok bubuh dalam bekas.

Yummeh nyaaaaaa.....!!!! Kalau buat kat rumah dah cedok masuk mulut je nih! Agaga...!
Okeh, bubur asyura versi penang dah masak... skang cedok bubur asyura versi perak pulak hehe... Ni tuan umah saje je buat sebab kami baik mihihiii... (*´▽`*)
Hat ni pun sodap! Yang ni guna kekacang tadi gak tapi beza hat ni guna nasi!

Sementara tunggu sejuk berebut menyicah pelam haha...
 
Seronoknya masak reramai cenggini kan? Weh korang bila nak on dapo lagik nih! Hehe...!


Signature

Khamis, 17 Disember 2015

JJCM: Kafe Maa Thai, Saujana Utama

Khamis, Disember 17, 2015 0 Comments


Kafe ni dah lama dah gak nampak beroperasi tapi tak pernah lagi sampai kat sini. Kebetulan haritu nak pergi kedai lain tapi masa nak u-turn tetiba ternampak kedai ni dan rasa nak cuba la plak so kami pun teruih tak jadik nak gi kedai yang memula plan nak pi haha.. boleh tak cenggitu?

Ada macam-macam thai cuisine dalam menu dia tapi yang ni ialah yang paling top.

Nasi Ayam Penyet ni complete sedap semua sekali! Saya tau walaupun ni bukan saya punya tapi saya tapau untuk anak teruna yang menjaga umah hehe... Tengok gaya dia makan je pun dah boleh baca *jangan percaya sangat*

Berebut amek gambo ngan hencek ostad haha.. sebok macam ada blog gak je kekdahnya! Agaga... Tomyam thai campur ni sedap!
 
Mesti korang ingat ni padprik kan? Haa...salah! Ni lah Nasi Goreng Banjir! Bawah segala sayur-mayur tu yelah nasik goreng yang dibungkuih dalam telor dadar. Sodapnyeeeee!!!!

Yang ni Nasi Goreng Kampung. Sedap jugak walaupun kampung aje!

Gabungan air epal susu, tembikai+susu dan milo. Sangat sedap! Macam dah terjatuh chenta pulak ngan gelas empat segi tu huhu....

Overallnya... makanan kat sini memang terbaek! Sangat rasa keaslian rasa thai itu okeh! Awat la selama ni taknah pi kan? Hoho... Owh ye, untuk student UITM ade diskaun 20% tau.... so saya akan pastikan bila Maria masuk sana nanti, each time dia balik Sejana Hill nak suruh dia singgah kedai ni tapau untuk mak apak sekali huhi.. Untuk yang nak mencuba, silalah carik kedai buku Bookworm dan korang akan jumpak kedai ni berdekatan!


RATING
Service: starstarstarstarstar
Food: starstarstarstarstar

Signature
Follow Me at flickr! .