Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Selasa, 10 Disember 2013

D.A: Menu Lunch/Dinner -5

Selasa, Disember 10, 2013 4 Comments


Menu ni kita pakai fish fillet lagi tapi ingat ye, sebaiknya korang pilih fish fillet yang tak breaded sebab yang ber'breaded' camni masih tinggi kalorinya sebab ada kandungan roti di situ. Meh nengok caner nak wat: -

Bahan-bahannya: -
2 keping fish fillet (atau buat 4 terus sekali untuk dinner)
(Untuk sos tartar)
Beberapa sudu mayonis (ikut suke ati koranglah)
Sedikit cili jeruk (ikut kalau nak pedas boh la banyak)
Sedikit daun parsley dicincang halus
Sedikit bawang besar dipotong dadu
Garam
Minyak Olive
Sedikit perahan lemon


Caranya: -

  1. Fish filet tu dipanggang dalam kuali pemanggang ajaib sampai masak. Tak perlu minyak. kalau nak nampak garing sikit cuma percikkan sikit minyak olive je dah.
  2. Untuk sos tu, gaulkan aje sume bahan-bahannya dan akhir sekali perah sedikit jus lemon. Dah siap!
  3. Hidangkan dengan daun salad atau apa je sayur yang korang nak. Den punye sayur dah abes time ni har har...


Notakaki Saiz Tujuh:
Jangan risau pasal kalori. Saya dah cek sos ni kandungan carbo dia cuma 1gm aje untuk satu serving!


Signature

Isnin, 9 Disember 2013

D.A: Menu Lunch/Dinner -4

Isnin, Disember 09, 2013 4 Comments


Menu yang ini tak berapa sesuai untuk peng'diet atkins' tegar ye. 

Sebabnya untuk ayam ni saya perap dengan Rempah Ayam Madu so ada kandungan gula yang tinggi di situ. Kalau ikut info pakcik gugel, katanya kadar carb dalam madu saja ialah 84.4 gram huhu... Tapi kalau korang peng'diet' suam-suam kuku cam saya ni boleh aje. Yang penting jangan makan dengan nasi dan jangan amal selalu, okeh!


Bahan-bahannya: -
2 ketul ayam (4 ketul untuk makan malam sekali kalau malas hiu hiu...)
Sedikit rempah ayam madu (saya beli ngan Fiza. Sapa nak beli boleh direct kat dia)
Daun salad
Daun Kubis
Tomato dipotong dadu
Satu sudu besar mayonis
Garam


Caranya: -

  1. Perap ayam dengan rempah ayam madu selama sejam dan panggang sehingga masak.
  2. Sayuran digaulkan dengan garam dan sesudu besar mayonis. Siap dan boleh dihidangkan dengan ayam madu panggang tadi!



Signature

D.A: Menu Lunch/Dinner -3

Isnin, Disember 09, 2013 0 Comments


Resepi ni saya bagi nama 'Fish Fillet & Salad'. Untuk yang 'newbies' atau yang betul-betul perlu jaga kadar kandungan carb dalam makanan dorang, saya kena bagitau yang 'breaded fish fillet' macam ni adalah tidak boleh ye anak-anak. Disebabkan ade roti di situ maka kandungan carb dia agak tinggi so susahlah kalau korang betul-betul nak turun berat badan dengan cepat. Sebaiknya korang carik fish fillet yang kosong tanpa breaded atau nak fresh lagi, beli je ikan sekor dan belah buat fillet (kalau rajin ler hehe...).

Untuk menu ni saya cuba guna gravy sos hijau dari blogger Ummisalsabila sebab saya suka sangat sos fillet caribbean kat Secret Recipe tu. Cuma saya terpaksa skip krim masakan tu so resultnya taklah sesedap sos kat SR dan rupanya pun memang lain la dari resepi dari blogger ni huhu... takpe Farah, kate nak kurusss... Meh tengok bahannya: -

Bahan-bahannya: -
Sekeping dua fillet ikan (bergantung kepada berapa banyak korang nak bedal)
Daun salad
Daun kobis
Tomato dipotong dadu
Garam
Minyak olive

(Untuk sos hijau)
1 sudu butter
3 ulas bawang putih
Satu genggam daun parsley segar
1 kotak kecil krim masakan (skipped yang ini kalau nak kurus! Har har!)
Sedikit herba dill (saya takde nih)
Garam
Black pepper
Limau nipis atau lemon

Caranya: -
  1. Fish fillet tu dipanggang guna minyak olive yang sedikit saja dalam kuali pemanggang ajaib. Boleh guna kuali biasa tapi kena guna minyak banyak so itu tak berapa elok untuk kesihatan pun kan?
  2. Untuk salad: Gaulkan kesemua sayuran dengan minyak olive dan garam
  3. Untuk sos hijau: Panaskan kuali bersama satu sudu butter.Masukkan 3 ulas bawang putih yang dicincang, segenggam daun parsley yang dikisar halus, masukkan krim masakan, sedikit herba dill (jika ada), garam, black pepper dan sedikit perahan limau atau lemon.Masak sehingga mendidih.Siap!


Signature

D.A: Menu Lunch/Dinner -2

Isnin, Disember 09, 2013 2 Comments


Macam biasa, menu untuk lunch biasanya boleh dibuat sebagai menu dinner jugak. Cuma korang mungkin boleh ubah 'salad'nya ataupun 'gravy'nya. Menu yang ini pun ekcelli menu yang paling simple dan selalu kite buat yeitu- Telur dadar hehe... cume kite ubahsuai sikit dari biasa je. Meh tengok bahannya: -

Bahan-bahannya: -
2 biji telur
sedikit bawang besar
sedikit serbuk lada putih
sedikit cheese parut
garam
daun salad disiat kecil-kecil
kubis dihiris nipis
tomato dipotong dadu
satu sudu mayonis
minyak olive

Caranya: -

  1. Panaskan minyak. Sementara tu pukul telur dengan bawang besar, serbuk lada putih dan garam sampai berbuih. Kemudian tuangkan ke dalam kuali.
  2. Bila hampir masak, taburkan cheese parut ke atas telur tadi dan balikkan sekejap terus angkat.
  3. Untuk saladnya: Campurkan kesemua sayuran dan digaulkan dengan garam dan sesudu besar mayonis. Senangkan? 


Signature

D.A: Menu bekpes -3

Isnin, Disember 09, 2013 6 Comments


Ini feveret saya heheh! Memang saya selalu makan bekpes style cenggini tapi dulu makan dengan roti bakar yang disapu peanut butter dan jem stoberi. Rasa dia perghhhhh!!! Tapi skang lupekan pasal roti tu ye. Kite makan telur ni je sudah! Haa... kate nak kurus haha...

Bahan-bahannya: -
2 biji telur
sedikit cheese parut
sedikit serbuk lada hitam/ lada putih
tomato dipotong dadu
sedikit butter


Caranya: -

  1. Cairkan butter di dalam kuali dan sementara itu, pecahkan telur kedalam bekas dan campurkan garam serta serbuk lada hitam/ lada putih (jangan kacau)
  2. Tuang telur tadi kedalam kuali dan biarkan sehingga separuh masak. Taburkan keju parut ke atasnya rata-rata. Berapa banyak tu terpulanglah kat korang. Lepas tu baru kaup balik dan bila nampak telur tu dah masak sume bolehlah diangkat ke dalam pinggan.
  3. Taburkan tomato yang dah dipotong dadu. Boleh jugak gantikan dengan sayur lain tapi saya memang suka makan tomato hehe... weiii, tomato boleh bagi kulit cantik tauuuu!



Signature

D.A: Menu bekpes -2

Isnin, Disember 09, 2013 2 Comments


Dalam banyak-banyak menu bekpes saya, yang inilah rasanya menu yang paaaaaling senang sekali hehe. Tak payah melibatkan periuk kuali belanga dan seangkatannya pun. Apa yang korang perlu cuma setin tuna mayo yang dah siap dan biskut. Meh tengok bahannya:

Bahan-bahannya: -
Satu tin tuna mayonis
Tomato dipotong dadu
Beberapa keping biskut (sebaiknya biskut kering yang tak bergula)

Caranya:

  1. Letakkan sesudu dua isi tuna tadi ke atas kepingan roti dan lengkapkan dengan tomato dadu. Senangkan?
Owh ye... petang-petang kalau tetiba rasa laparkan, boleh gak menu ni jadik bahan kudapankan? Thee...



Signature

D.A: Menu Lunch/Dinner-1

Isnin, Disember 09, 2013 0 Comments


Okeh skang kite tengok menu untuk makan tengahari pulak. Menu ni boleh gak dibuat untuk dinner. Senang cite buat je lebih, nanti malam tayah masak dah hehe... Meh tengok bahan-bahan dan cara memasaknya: -

Bahan-bahan: 
2 ketul bahagian ayam (buat 4 ketul kalau nak masak untuk dinner sekali)
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit serbuk lada hitam
Garam
Daun salad
Tomato
Kubis
Mayonis
Minyak olive



Caranya: -

  1. Perap ayam dengan garam dan serbuk lada hitam. Biar satu jam kemudian dipanggang/ digoreng. Saya guna kuali pemanggang ajaib 'IKAN' so agak sekejap jelah masaknya dan tak perlu guna minyak sampai tenggelam ayam. Sikit je dah cukup.
  2. Untuk salad: Potong semua sayuran dan masukkan kedalam bekas. Percikkan sedikit minyak olive dan letak sesudu besar mayonis dan sedikit garam. Mayonis ni pastikan korang beli hat Jepun punye tu tau yang ade lambang budak kecik tu. Yang itu kadar carb dia 0%. Kalau guna jenama Kimball, kadar carbnya 1.1g still masih rendah. Brand lain saya tak perasan so kalau korang nak gi beli better baca nutrition fact dia dulu ok. So, lepas dah masukkan semuanya, korang gaul manja-manja sudah pastu dah boleh makan!


Signature
Follow Me at flickr! .