Thursday, April 20, 2017

JJCM: Restoran Nasi Arab Ta'if


 

Mari mengeluarkan entri terperam lagi ye. Dah 4 bulan baru ghajin ada masa nak tulih review pasal restoran arab ni agaga... bizi betui kehidupanku kan? Heheh!
Restoran ni baru je bukak dalam bulan Oktober 2016 kat Saujana Utama, Sg Buloh ni. Dia punya pemilik, tukang masak, pelayan, tukang bancuh ayor... semuanya orang arab... kena pulak dengan decoration dalam restoran ni kan, memang korang akan rasa macam tengah makan kat tanah arab punyelah!
Harga dia pun tak la mahal dan tak juge murah. Kira standartlah untuk masakan arab ni. Menu dia pun banyak berhelai-helai pages sampai tak tau nak order yang mana satu hehe...

Mari mulakan dengan ayor oren dan ayor apple hijau ni. Saya tak rasa sebab masa ni baru abes pantang tapi mereka-mereka yang mengodernya kata sodap!

Ni namanya Chicken Grill Mandy. Sedap!

Yang ini MY PEBERET... Beef Hummus! Roti dia boleh pilih nak roti nipih macam dalam gambo ni ke atau roti nan. I like yang nipih pasal nak diet*LAH*SANGAT.

Yang ini Chicken Mandy Hanith. Pun sedap! E-ehhh macamana bleh tau ek? Agaga...

Hehe... ini budak memang dari kecik kalau jumpa nasik macam sepuluh tahun tak makan ngeee.. taktaulah ikut perangai sapa *lap peluh*

Jangan main-main... Wan Dolly skang pun dah pandai diet tau. Tak caya tengok dia makan ni aje- Chicken Kebab. Like mother like daughter sangat haha.

Ni iklan sampingan- Kat sini ada gak juai eskrem ni & boleh je pi pilih sendiri nak flavour apa. Demi nak rasa sedap ke tak, saya sanggup langgor pantang sesuap. *Alasan!*

Ni Lamb Mandy Thani. Kalau kata kambin toksah pikir la haih sapa punya. Konpem pak ustad la yang punya hoho. Tapi macam biasalah dia mesti suap punya bini dia yang dari mola dok perati je dia makan tu kan hehe... daging dia lembut sangat & sedap!

Hat ni nama dia Lamb Oqdeh. Hat ni pun sedap gak rasa dia ala-ala rendang tapi ada masam-masam sket. Yang ni pun boleh pilih nak makan dengan roti nipis ataupun tebai.
Yang ini nama dia Shawarma Chicken. Biasa shawarma dia depa lipat lepat siap kan? Tapi kat sini depa boh seketui ayam tu ha pastu pandai-pandai la lipat lepat sendiri. Sodap gak!

Okeh, disebabkan makan banyak sangat, maka kenalah singgah dikedai perabot berdekatan untuk eksesais mata ye. Kalau teruih balik tido nanti naik 10kg lagi, hehe...
Okeh, overall saya rasa masakan kat sini memang sedap. Environment pun selesa & layanan dia memang terbaik. Haritu sebelum balik depa tahan bagi kami free teh arab dulu. Malam tu lak hujan gerimis memang terbaeklah pekena teh arab yang berempah tu. Lagi best depa siap pasangkan kipas khas kat meja kami aje sebab dia kata memang adat depa kalau minum teh arab tu kena pasang kipaih. Gamaknya sebab teh tu memanaskan badan la kot no. Ntah la kalau depa chong pun kami pecaya je agaga... so berapa bintang saya nak bagi? Nin diaaa...

RATING
Service: starstarstarstarstar
Food: starstarstarstarstar

Cubalah weh!


  Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Wednesday, April 19, 2017

Travelling Tips: Saujana Utama, Sg Buloh to 1Utama (versi Bas & MRT)


Mak ni idok le ghajin na sebenarnya nak travel-travel nih. Tapi kalau hari-hari dah kena pujuk rayu dengan anak dara nak try naik pengangkutan awam (maklumlah, sejak lahir tak pernah naik bas hatta bas sekolah. Okeylah tipu, mungkin ada la sekali kot masa kicik ikut saya gi Chokit) jadik mak yang baru abeh pantang ni pun gigih la jugak bawak dia gi 1Utama haritu. Alang-alang dah ajo anak dara naik pengangkutan awam ni kan, meh mak nak turunkan ilmu macamana nak travel dari Saujana Utama, Sg. Buloh ke 1Utama Mall tu ye. Kalau korang berhajat nak pegi sana naik kete, silelah waze aje okeh, itu lebih afdhol hehe...


  • Okeh, memula korang kena tau kat mana port dan pukul berapa bas dari Saujana Utama ni akan bergerak. Ni infonya: -

*INFO PERKHIDMATAN BAS SAUJANA UTAMA - KL*
Nama Syarikat: Bas Selangor
No Bas: 101
Laluan Perjalanan: Saujana Utama-KTM Sg Buloh- Kepong -Bangkok Bank (KL)
Jadual Perjalanan
Hentian & Masa:
*Hentian Pertama* : *Seri Pagi (SU-KL)*
Masa : 6.30 pagi, 11.00pagi, 3.00 ptg
*Hentian Bangkok Bank (KL-SU)*
Masa: 9.00pagi, 1.00ptg, 6.00ptg
*Tertakluk kepada kesesakan jln & perubahan jadual oleh syarikat bas.
  • Korang boleh tunggu kat mana-mana bus stop dalam Saujana Utama tapi kalau nak selamat, tunggulah kat hentian pertama bas yeitu kat Seri Pagi sebab kat situ kalau dia sampai, dia tak teruih jalan tapi dia akan tunggu lebih kurang 5-10 minit sebelum meneruskan perjalanan. Cuma haritu hari malang kiteorang kot sebab saya dapat info yang bas ada selang sejam, jadinya seawal pukul 8:00 pagi kiteorang dah terpacak kat situ. Tunggu punya tunggu, akhirnya pukul 10:00 pagi baru dia sampai port huhu...

Tiket bas sorang RM2.50 aje dari SU ke stesen MRT Sg Buloh-Kajang tu. Kalau dia caj lebih, silalah saman.

  • Perjalanan dari hentian Seri Pagi tu ke stesen MRT Sg. Buloh adalah dalam 20 minit (bergantung kepada hari jugaklah... hari yang saya pergi tu Public Holiday jadi jalan lengang hehe...). Bas akan berhenti betul-betul kat tepi tangga untuk naik ke stesen MRT jadi turun je dari bas, bersedialah pasang kuda-kuda untuk mendaki tangga tu ye.

Sila klik gambar untuk tumbesaran sihat.


  • Bila korang berada dalam ruang legar MRT tu, silalah bukak mata besar-besar dan mulakan misi mencari mesin token ye. Bila dah jumpa, pilih perjalanan ke hentian BANDAR UTAMA dan samada nak token pergi-balik ataupun sehala. Tambang untuk perjalanan sehala yelah RM3.80 aje, Bila dah puas ati, tekan Ok dan nanti korang akan dapat token kaler biru macam dalam gambo tu. Ingat tau, kalau korang beli token pergi balik, simpan token tu baik-baik sebab nanti time balik korang nak guna balik. Kalau tak, sangkutlah korang kat hall nak masuk tu like forever heheh. Okey dah settled beli token, bolehlah scan token korang kat hall masuk ke ruang menunggu MRT tu dan tunggulah sehingga ia tiba ye. Owh ye, jangan risau kalau tetiba blur. Tanya je kat staff sana sebab depa suma sangat peramah dan friendly sangat okeh! (Mekaseh ye abang staff yang bagi tunjuk ajar kat kami budak first timer naik MRT nih hehe!)

YEAYYYYYYY Keretapi dah sampai!!!! Errr keretapi ke hee...

Bersih dan kemaih sangat dalam ni.

Dalaman dia tema kaler biru yang cantik.

Perasan ke perasan? Hahaha.. ye, tadak orang selain kami! Kamilah RAJAAAAA!!!!! (Tumbuh tanduk)

  •  Perjalanan dari stesen MRT Sg. Buloh ke stesen Bandar Utama amek masa lebih kurang 30 minit la lebih kurang. Bila dah sampai, korang jalan je teruih nanti nampak signboard 1Powerhouse. Kalau nampak tu kira betuilah tu. Nanti korang akan nampak MRT feeder bus bersusun kat tepi jalan.


  •  Bukan semua MRT feeder bus tu akan lalu ke 1Utama tau jadi korang kena tengok betui-betui kat bas tu dia tulih apa. Carik bas yang ada tulih laluannya T812.


  • Tambang feeder bus ni RM1 aje tapi kalau korang nak jimat kedekut taik idung masin, korang boleh je lintas jalan dan teruskan berjalan kaki selama lebih kurang 5-10 minit bergantung kepada kelajuan korang dan nanti korang akan jumpa pintu masuk 1Utama tu. Kalau naik bas, nanti dia akan belok ke kanan dan tak sampai 5 minit korang pun sampailah kat 1 Utama Centre Court Entrance (Dataran Bandar Utama). Lepaih tu, bolehlah teruskan aktiviti menyoping dan mencuci mata ye.
  • Waktu nak balik nanti korang ada 2 option gak samada nak menapak je atau tunggu feeder bus. Tunggu je feeder bus kat tempat korang tunggu tadi tapi saya tak pasti berapa lama masa menunggu sebab haritu kami menapak aje. Tempat menunggu bas untuk balik ke Saujana Utama pulak, korang cuma jalan ikut jambatan yang sama korang naik ke MRT masa datang memula tadi tapi instead of turun ke tempat bas turunkan korang tadi, korang jalan teruih je ke opposite road dan tunggu bawah jambatan tu ye. Jangan lupa berdoa bas sampai cepat! Ahaks!
Sekian saja pelajaran kita untuk harini ye murid-murid! Daa....!



Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

KITE KAWAN2!

 
Photobucket