Wednesday, May 13, 2015

Jom camping!



Siyesli spiking...
I is tak ske masuk hutan.
Tak ske serangga yang tah hapa-hapa spesis lebih-lebih lagi yang bangsa keje asek nak menggigit semedang.
Tak ske baju basah.
Tak ske baju basah.. eh tertulis dua kali!

Tapikan, i kan gigih nak rebut takhta isteri mithali jadik i kenalah support apa yang encek syuben suka buat, walaupun kena terima hakikat kulit gebu i akan kena gigit, baju melekit dan yang sewaktu dengannya. So haritu pak ostad bawak kiteorang gi camping kat Sg. Tua kat batukep (heh, dekat je pun!) Ekcelli hari sebelum tu, kiteorang gamble gi Hulu Langat konon nak camping. Tapi apela punye naseb ramei sungguh orang dari Sg Congkak sampai le ke Sg Gabai. Dah ler jem dalam 20 minit sebab ada eksiden. Akhirnya dari pukul 11:00 pagi sampai pukul 6:00 petang haritu, kiteorang cuma bawak makanan, khemah dan segala eksesori tu berjalan-jalan je dengan kete kompeni haha... sadis!

Sebenarnya Sg. Tua ni pun kiteorang main gamble aje sebab balik umah hari sebelum tu Rayyan dah merajuk sendu sebab tak jadik camping. So hari tu memang tekad ajelah. Lagipun makanan pun dah berapa lama nak simpan perap dok kluar masuk esbok tu daaa...

Mari sediakan tempat lepak dulu ye. Ummi takleh wat keje nanti sakit pinggang jadi ummi amek gambo hajer hehe...
Nama tempat yang kiteorang pegi ni Hutan Lipur I. Lokasi dia kat tepi jalan je melalui Jalan Ulu Yam lama. Kalau korang ke depan sikit nanti jumpa satu lagi spot namanya Hutan Lipur II tapi haritu kiteorang tak gamak nak masuk situ sebab penuh!

Yang macam pondok kaler merah tu tempat nak memasak tapi rasanya itu untuk orang yang sewa resort kat dalam tu kot. Tapi nama resort tu tak tau sebab tak nampak pulak signboard. Kat belah sana jugak banyak pondok untuk orang yang duduk kat resort tu. Outsiders yang datang macam kiteorang ni kena pilih tapak batu jelah bentang khemah huhu...

Dia punye environment boleh kata lebih kurang macam Sg Chiling kat Batang Kali. Air dia DEFINITELY lah sejuk! Cuma i is tetap tak ske serangga yang berlompatan di atas permukaan air yang asek sebok nak datang dekat, huhu! Kenapalah mereka itu sangat besar!!!! Huaaaa...! Mencik!!!

Percubaan guna setting blur tapi macam kena tambah lagi jek, kan? Okeh failed!

Bab masak & makan memang ditunggu-tunggu! Yeszzz!!! Ngee...

Pestaim masak dalam bekas ni tauuu... bangga uols mak dapat masak nasi tak mentah! Harhar!

Cik minah ni hobi dia tiap lima minit gi basuh kaki sebab kaki kena pasir, huhu...! Mari kite abadikan gambonye sebagai bukti. Besok-besok nanti cucu tanya bolehlah tunjuk, haa ni lah gaya mak hang masuk hutan huhu...

Heaven btol bila daging & ayam dipanggang atas arang. Nampak jek macam hangit tapi ekcelli okeh. Mungkin sebab effect madu ke atas pembakaran kot hehe! Nak masak kat umah pakai arang memang tak lah. Adekah daku harus mengikut pak ostad lagi bercamping? Owh tidakkk!!!

Semua itu untuk dia sorang. Apekahhh???
Tak taulah ape ke nama spesis encek ni. Dia ada banyak kat pokok tempat parking.

Beware of budak-budak merah ni. Sekali kena geget, seminggu pun blom tentu ilang gatal dia tau huhu...
NOTAKAKI SAIZ TUJUH: 
Silalah abaikan tarikh kat gambar tu ye. Nampak nau dah lama tak guna kamerakan? Sampai date dia pun dah larik setting harhar..


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Friday, May 8, 2015

Resepi: Nasi Goreng Berempah & Sotong Rangup


 

Nasi goreng ni sebenarnya mak saya yang cipta. Dia cedok tang mana tak tau la tapi nak kabo, walaupun dia omputeh tapi bab kari, nin dia... cengginiiii... memang champion! Toksah cong la kata dia pi kelas belajar. Dia belaja pun sampai darjah tujuh jek (wujud wei darjah tujuh, la ni dah takde) tetiba jepun serang Malaya. Jadi bila Jepun dah balik negeri, dia amek upah jaga anak India pekerja kebun kelapa sawit. Nak jadik cita dua badik ni len takmo makan kecuali kari jadi mak saya pun gigih la menuntut ngan mak depa masak kari sampai la terer hingga ke hari ini. Ate kalau dah hari-hari masak kari mana tak sandang title champion huhu... eh! Panjang pulak intro ngeh,ngeh.. Ekcellikan,  bukan je kari, tapi semua makanan yang based kari semua dia tererlah termasuk pajeri mangga, nenas, *adeh menitik dah airlior!*  nasi goreng berempah ni, ayam goreng rempah dan sewaktu dengannya. Jadi hari ni meh saya turunkan ilmu buat nasi goreng ni kat korang eh!

Bahannya: -
2 pot nasi putih
2 ulas bawang merah- ditumbuk
1 ulas bawang putih- ditumbuk
1 sudu besar serbuk kari bancuh dengan sedikit air untuk dijadikan pes
1 tangkai daun kari
2 biji telur
Sotong/ udang/ isi ayam/ daging (ikut suka)
2 batang kacang panjang dihiris nipis
sedikit butter untuk menumis
garam dan serbuk perasa


Caranya: -

  1. Cairkan butter dan tumiskan bawang. Bila dah kekuningan, masukkan daun kari dan pes kari. Kacau dan biarkan sampai garing sikit.
  2. Kendian masukkan telur dan kacau sampai masak. Masukkan sotong/ udang/ ayam/ daging, kacang panjang dan nasi. Gaul rata. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa.


Kali ni saya tak campurkan sotong dalam nasi sebab tetiba teringat makan sotong rangup kat restoran  sini dulu jadi goreng dia asing. Saya cuma celup depa dalam putih telur dan salut dengan tepung goreng kentucky aje. Lepas goreng baru saya campurkan dalam nasi. Krup, krap wehhhh!



  Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

KITE KAWAN2!

 
Photobucket