Wednesday, March 18, 2015

Resepi: Nasi Daging Istimewa Noxxa



JENIS OPERASI: Stir fry & high pressure
Durasi: 1 jam

Nasi daging ni kan sesuai sangat kalau korang malas nak masak lauk sebab lauk dia masuk sekali dalam nasi. So lepas masukkan nasik dalam periuk Noxxa ni dia automatik masak so korang bolehlah gi berjimba hehe... Jom kite kaji bahan-bahannya dulu ye!

Bahan-bahan:
2 cawan beras basmathi- rendam 1/2 jam dan toskan
1 1/2 cawan air rebusan daging/ air+ 1/2 ketul kiub daging
1/2 cawan susu cair
300gm daging- potong dadu
1 labu bawang besar- hiris
2 ulas bawang putih- hiris
1/2 inci halia- mayang halus
1/2 sudu kecil jintan manis biji
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 kulit kayu manis
1 helai daun bay
1 sudu besar kismis- cincang halus
Sedikit kunyit dan garam
Minyak jagung/ sapi

Caranya: -

1) Tekan butang STIR FRY dan tekan ON. Panaskan minyak. Masukkan bawang, bunga lawang, pelaga, kayu manis, halia dan kayu manis. Bila wangi masukkan daging dan jintan manis. Kacau sekejap dan tekan butang OFF. Tutup penutup dan halakan tombol kepada PRESSURE. Setkan butang HIGH PRESSURE selama 40 minit dan tekan butang ON. Sementara tu boleh gi mandi ye agaga....

2) Bila dia dah berbunyik tit tit tu maknanya dah masak la tu. Tekan butang OFF dan bebaskan tekanan pada tombol. Masukkan air, susu cair, garam, kunyit, kismis dan beras. Tutup penutup dan halakan tombol kepada PRESSURE. Setkan butang HIGH PRESSURE selama 7 minit dan tekan ON. Selepas 7 minit dia akan berbunyik tit tit lagi menandakan nasik dah siap! Bebaskan tombol tekanan dan biarkan selama 5 minit. Lepas tu hidanglah! Senangkan!
Daging ni saya tak masuk sekali dalam nasi sebab budak-budak nak makan daging blackpepper. kalau korang nak buat macam ni, korang cuma mulakan langkah memasak dengan melembutkan daging guna HIGH PRESSURE selama 40 minit. Keluarkan dan gunakan airnya untuk memasak nasi ikut step di atas tadi. Cuma waktu untuk memasak nasi tadi (Step 1) bolehlah reduce kepada 10 minit saja, okeh!

NOTAKAKI SAIZ TUJUH: Bagi yang berminat nak dapatkan piuk serbaguna Noxxa ni dari saya, bolehlah SMS/Whatsapp/Telegram saya kat (016) 2290.444 ye! Kalau korang nak bayo secara ansuran pun saya terima apetah lagi kalau bayo cash! Heee... Owh ye, sesapa yang buat pembelian melalui saya, saya akan bagi kompilasi resepi menggunakan periuk Noxxa PERCUMA! Yeay!



Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Tuesday, March 3, 2015

Resepi: Apam Pisang Kukus



Memulakan, rasa macam tak yakin ngat betul ke kalau masak dalam piuk Noxxa ni boleh menjadik kann..? Kalau bab nak bagi lembut daging guna high pressure tu rasa macam memang logik la tapi boleh meh nak masak lain guna dia? So saya cube eksperimen buat apam pisang kukus sebab nampak gambo dia macam mengecurkan! Meh kaji bahan-bahannya dulu: -


Bahannya: -

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 2 biji telur
  • 1/3 cawan minyak jagung
  • 1/4 cawan gula perang
  • 1/2 cawan pisang emas- dilanyak lenyek
  • Secubit garam


Sekarang kite pergi ke cara membuatnya!

Campurkan gula, minyak dan telur dalam mangkuk dan pukul sampai kembang dan sebati. Saya takut jari rosak jari saya pakai mixer je bhawawa... Last sekali masukkan tepung dan gaul sampai dia sebati. Okeh ready dah!
Tuang dalam acuan yang boleh muat periuk Noxxa tu. Sementara tu masukkan air ke dalam periuk pada paras 1/5. Letakkan rak besi dan acuan berisi adunan tadi kat atasnya. Tutup penutup dan setkan tombol pada tudung kat 'STEAM' dan set butang steam selama 12 minit. Tekan butang ON. Kalau tak ON jenuh sampai subuh pun tak masak lagi kihkih...

Bila dia dah berbunyik tit tit tu, tekan butang OFF. Biarkan apam pisang dok dalam piuk tu untuk 3 minit lepas tu baru keluarkan untuk dimamam! Loh! Senangnya!

TIPS: MIL saya pernah berpesan, kalau nakkan kaler apam ke, kek ke jadik gelap, jadikan gula perang tu gula hangus dulu tau!


NOTAKAKI SAIZ TUJUH:
Bagi yang berminat nak dapatkan piuk serbaguna Noxxa ni dari saya, bolehlah SMS/Whatsapp/Telegram saya kat (016) 2290.444 ye! Kalau korang nak bayo secara ansuran pun saya terima apetah lagi kalau bayo cash! Heee... Owh ye, sesapa yang buat pembelian melalui saya, saya akan bagi kompilasi resepi menggunakan periuk Noxxa PERCUMA! Yeay!


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

KITE KAWAN2!

 
Photobucket