Wednesday, October 28, 2015

Home » , » Resepi: Baklava

Resepi: Baklava



Pernah dengar manisan dari negara Turki ni tak? Saya pun sebenarnya tak pernah tau pun kewujudan benda sedap ni. Ntah cemana haritu semasa sessi menggugel tetiba tersampai ke satu page resepi dia. Nampak cam sedap so saya terailah hee...


Bahan-bahan dia tak banyak dan nak buat dia pun senang yang hamat. Meh saya tunjukkan follow dari resepi ChefGunaWanMalaysia: -


Bahan-bahan untuk filling baklava :
  • 2 cawan walnut + pistachio + almond dikisar medium fine ( separuh halus tau..nak kasar pun boleh juge.. ) *Saya malas jadi saya guna cocktail mixed nuts macam gambo di atas ni je hehe...
  • 8 sudu besar gula pasir 
  • 1/2 cawan air Bunga Mawar, kalau tak ade boleh guna sedikit essen rose.... *saya guna serbuk kayu maneh
  • 1 packet fillo pastry *saya guna kulit popiah segera je
  • 250 gm melted unsalted butter/ margerine ( kalau tak ade jugak boleh guna minyak masak atau minyak zaitun ) 

Cara membuat baklava:
  1. Sapukan unsulted butter pada loyang ( bie guna guna 12 x 12 " , ikut suke korang nak kecil atau nak lagi lebar..)
  2. Letak satu / sehelai lapisan fillo ke atas loyang .
  3. Kemudian sapukan fillo 1 dgn melted butter/ marjerin
  4. Lepas tu, Lapiskan lagi fillo pastry no.2 ke atas lapisan fillo no.1 yg telah siap disapu butter tadi..
  5. Korang perlu lah mengulang langkah ini sampai lebih kurang 18-20 helai.amacam penat tak?iskh benda baik dan sedap..kena lah sabar membuatnye..okay..
  6. Part ni agak penting, tuangkan adunan kacang td di atas fillo pastry yang telah hampir 20 helai disapu butter, ratakan adunan kacang..kasi cun tau..padat sikit..baru besh..
  7. Ulang balik langkah melapis fillo pastry, jangan lupa sapukan butter sampai fillo habis...
  8. Potong baklava straight / serong / atau ikut suke korang...
  9. Bakar 180C lebih kurang 30- 45 min.

Setelah dibakar & potong, masak gula 1/2 cawan bersama air 1/2 cawan + sedikit air rose @ esen rose masak hingga bubble... jangan sampai jadi karamel. Kemudian..gunakan stener atau sudu.. tuangkan atas baklava yg telah dibakar dan dipotong..pastikan meresap...

Credit: Resepigunawanmalaysia.blogspot.my

Notakaki Saiz Tujuh:
Hee sori chef! Kena guna gambo chef sebab lepas masak makan tak hengat. Dah licin baru terperasan tak amek gambo lagi hagaga...!


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Post a Comment

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KITE KAWAN2!

 
Photobucket