Monday, February 9, 2015

Home » , , » Resepi: Nasi Arab Noxxa

Resepi: Nasi Arab Noxxa



DURASI: 30 minit
JENIS OPERASI: Stir Fry & High Pressure

Semenjak ada piuk Noxxa ni makin bertambah ghajin plak nak masak nasik yang bukan nasi putih. Abeslaa atkins mak, nak huhuuu...Boleh je abaikan nasi dan makan lauk dengan sayur aje tapi mana aci penat masak tak dapat makan kan? Hehehe... Haa meh kite kaji bahan-bahannya: -



  • 2 cawan beras basmathi- rendam 1/2 jam & tos (saya pakai beras biase jek)
  • 2 cawan air
  • 1/2 cawan susu cair
  • 5 ketui ayam
  • *2 ulas bawang putih- hiris halus
  • *1 labu bawang besor- hiris
  • *1/2 inci halia- cincang
  • *3 biji buah pelaga
  • *1 batang kayu manis
  • *1 biji cili hijau- cincang
  • *1 tangkai daun saderi- cincang
  • *1 helai daun pandan
  • 1/2 cawan kismis hitam dan perang
  • Secubit safron- hujung jari (saya tak letak sebab takdok! Heh!)
  • Minyak jagung & garam


Caranya:  -

  1. Masuk minyak, tekan button 'Stir Fry' dan button 'ON'. Masukkan bahan tumis yang bertanda * di ataih tu ye dan kacau sampai wangi. Kendian masukkan ayam dan safron. Masak sampai garing pastu masukkan iar, susu cair, garam dan beras. Tutupkan periuk dan tekan button 'OFF'.
  2. Tekan butang 'High Pressure' dan setkan masa selama 7 minit serta tekankan button 'ON'. Bila dah masak, tekan button 'OFF' dan lepaskan tekanan pada tombol atas sekejap. Bila dah boleh bukak penutupnya, masukkan kismis, gaulkan dan tutup semula.

Jelatah ni option. Sonang je buatnye. Hiris timun, carrot dan nenas pastu gaulkan dengan garam, gula dan cuka sikit. Dah boleh makan hee...
TADAAAAA! Dah siap! OK FINEEEEEE..!!!! Nasik terlembik!! Kahkah!


Notakaki Saiz Tujuh:
Kalau korang rasa nak gak periuk Noxxa ni, 
korang boleh whatsapp/ telegram saya kat
(016) 2290.444 ye.
Boleh beli by cash, ansuran ataupun kutu dengan saya!
Eh! Terpromo lagik! Thee...!

Signature Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

4 comments

February 9, 2015 at 11:09 AM

sedapnyaaaa nasi arab. lama tak makan ^^

February 9, 2015 at 2:15 PM

All the best ! ,

Saya ada buat GA , Sudi tak join ? http://matalensajemariberceloteh.blogspot.com/2015/02/1st-giveaway-wanitabesiberbicara.html

February 24, 2015 at 5:01 PM

@Nur InaniAittt??? Nasik lembik pun nampak sodap kah? Egege...

February 24, 2015 at 5:02 PM

@Emma DianaErrr.. errr.. valid sampai setahun tak? Hehee...

Post a Comment

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KITE KAWAN2!

 
Photobucket