Monday, February 16, 2015

Home » , » Resepi: Mushroom Soup Homemade! Jimat sey!

Resepi: Mushroom Soup Homemade! Jimat sey!



Warghahaha.. tokei kedai kalau dapat tau ni konpem marah punya sebab buat pendedahan eksklusif ni! Heee... Korang tau dak, sempena CNY ni kan, ade offer tau Mushroom Soup yang dalam tin tu (namanya dirahsiakan hehe...) RM13.90 untuk 3 tin. Tapi korang nak tau tak? Sebenarnya dengan kos 3 tin harga promosi tu, korang boleh dapat seperiuk mushroom soup homemade yang fresh lagik! Tak tipu! Meh tengok bahannya: -


  • 200 gm/ 1 peket Cendawan Shitake
  • 500gm Single Cream atau Fresh Milk (saya pakai Fresh Milk je sebab dah tawaf satu supermarket tapi tak jumpak gak single cream tu)
  • 12 sudu tepung gandum
  • Sedikit butter
  • Air secukupnya
  • Garam
  • Perasa (kalau suke)


Cara buatnya pulak: -

Memula hiriskan cendawan shitake nipis-nipis dan gorengkan dengan butter sampai layu dan warnanya bertukar agak keperangan. Kendian, masukkan tepung gandum dan kacau sampai rata. In case korang terlupa macam saya ngeh, ngeh... jangan risau sebab korang boleh bancuh ia ngan sedikit air untuk jadikannya pes dan simpan dulu sehingga next step.

Masukkan cendawan tadi ke dalam blender bersama sedikit air dan blendkan sekejap. Kendian tuangkan ke dalam periuk.
Tuangkan susu dan kalau rasa perlu bolehlah tambahkan air lagi ikut banyak mana suka. Last sekali masukkan garam dan serbuk perasa. In case korang terlupa goreng cendawan dengan tepung gandum tadi, well nilah masa yang tepat untuk masukkan tepung yang korang dah jadikan pes tu tadi ye!
Okay! Dah siap! Wallah!

Notakaki Saiz Tujuh:
In case korang buat untuk kuantiti yang kecil, reducekanlah amount bahan-bahan tu tau. Yang ni bahan untuk satu periuk besar!


Signature Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

10 comments

February 16, 2015 at 2:12 PM

serius senang! maceh..hehe..boleh buat!

February 16, 2015 at 2:43 PM

makan smpi kenyang..yuummyyy..
tq share kak

February 16, 2015 at 9:43 PM

sedap tu..tk pernh try lg wat sdiri

February 24, 2015 at 4:07 PM

@timm billJangan lupe syarat utama nak bagi konpem jadik- lepas masak hantar sini! Hagaga!

February 24, 2015 at 4:08 PM

@Lynda Che LahTak dan nak kenyang Lynda! Habeh disapu dek budak-budak kat umah ni! Huhu...

February 24, 2015 at 4:09 PM

@mama tisyaAaaa memang sedap. Jangan lupa syarat tok wan tuu.. baca komen atas sekali ye! Agaga...

March 5, 2015 at 10:37 AM

Deeb, ada cara masak tertentu ke, sbb kalo aku buat letak tepung tu dia jadi macam berketul. Texture dia tak cantik. Tak paham plak rase. Ke takleh masak terlalu lama ke cemana/

March 15, 2015 at 1:01 PM

Nak tanya yg 12 sudu tepung gandum tu guna sudu makan ke?

March 15, 2015 at 2:18 PM

Yup darling 😉

March 15, 2015 at 2:19 PM

Takpa sebab nantikan nak blender waktu tu abes la berkecai. Tp in case lupa, tulah aku soh bancuh dulu ngan ayor wat pes supaya x berketui. Terai lag naa...

Post a Comment

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KITE KAWAN2!

 
Photobucket