Tuesday, December 30, 2014

Cuti2 Malaysia: Wakaf Che Yeh- Siri VII: Mesti cuba di Kelantan!



Akhirnya sampai la ke penamat siri hashtag Cuti2 Malaysia: Wakaf Che Yeh ni. Selama lima hari kat sana saya belajar yang negeri Cik Siti Wan Kembang ni memang kaya dengan pelbagai makanan yang sedap-sedap. Bukan tu saja tapi semuanya boleh didapati dengan mudah dengan harga yang murah. Uiks! Awat tetiba formal cengginih heh! Meh tengok apa makanan yang korang patut coba hasil ujikaji saya kat sana hehe...

NASI KAK WOOK
Nasi ni ialah nasi putih dengan gulai, sayur, sambal belacan dan ayam goreng yang dipotong kecik-kecik dan disaluti cili. Rasa dia lebih kurang macam nasi kukus ayam berempah kat KL ni cuma ayam dia la beza sket sebab bila digoreng kecik-kecik, ia lebih krup krap hehe... Lokasi saya beli ni kat tepi Perodua Wakaf Che Yeh aje. Kat jalan besar ada trapik lait tu korang amek kiri sekali dan masuk simpang kiri tu jalan sikit aje! Waktu operasi pagi pukul 7:00 sampai 10:00 tengahari rasanya.

KUIH-MUIH TRADISIONAL
Kuih-kuih ni saya beli kat kakak yang jual depan umah dia je dalam kawasan Jalan Pintu Geng. Selain kuih-muih, menu utama dia ialah nasi lauk campur yang yummeh jugak! Tabik kat kakak ni hehe... Meh nengok kuih apa saya beli; Dari atas ialah bahulu telur RM2/- aje. Sebelahnya saya taktau nama kuih tu ala lompat tikam tapi takde benda yang nak tikam tu haha.. Sedap sangat ok! RM2/- jugak. Bawah dia ialah putu halba RM2/-. Ramai suruh rasa so saya belilah putu ni tapi rupenya ia tak sama lansung rasa dengan putu beras sebab dia pakai ubi kayu. Saya makan migraine sampai petang hahaha! Bawah sekali pun saya taktau nama dia jugak RM2/-. Yang pasti ianya sangat yummeh yummeh dan yummeh! *melampau tak?*

NASI AIR DINGIN
Okeh... dalam seeeeemmuuuaaaa makanan yang saya makan sepanjang kat Kelantan ni kan, saya nak bagi award makanan yang paling dipuja dan teringat sampai meleleh-leleh airliur basi ni iaituuuu jeng jeng jenggg... Nasi Air Dingin! Nasi ni dijual kat tepi jalan je oleh sorang abe ni yang mana saya rasa dia mesti hapal muka saya sebab hari-hari singgah beli! Hehe... Lokasi dia ya amat sonang sebab cuma 3-4 meter je dari Perodua Wakaf Che Yeh. Kalau korang nak tau, nasi ni ekcelli cuma nasi putih, sambal belacan dan gulai lemak ikan tongkol aje. Tapi rasa dia? MABELES!

Yeaaa akhirnya tamat sudah! So sesapa yang garuk kepala tak tau pa cita saya dari hari pertama sampai la hari kelima saya jadi pelancong di tanah Kelantan, jemput-jemput ler singgah kat link di bawah ni ye! Adios!


Klik sini untuk baca kisah masa dalam perjalanan ke sini!

Sini plak cite pasal homestay yang kami stay masa kat sana!

Review pasal Restoran Istana Impian Catering kat sini: -

Last but not least *ewah* review kat Cafe D'Classic White Coffee

Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Monday, December 29, 2014

Cuti2 Malaysia: Wakaf Che Yeh- Siri VI: JJCM- Cafe D'Klasik White Coffee


 

Mari kita mulakan intro entri ni dengan membaca surah Al-Fatihah kerana disaat ini seluruh rakyat Kelantan, Terengganu, Pahang, Perak dan Johor sedang menghadapi ujian banjir dari Allah SWT. Semoga mereka redha menerima ujian ini sebagai suatu rahmat dari Allah SWT, amin.


Okeh. Alhamdulillah. Syukur. Masa saya pergi Kelantan haritu cuaca sangat baik. Walaupun ada hari yang hujan renyai dari pagi sampai ke malam tapi tak berlaku lagi banjir waktu tu. So ini akan jadi JJCM saya yang terakhir ditanah Kelantan iaitu dinner saya yang terakhir sebelum saya balik ke rumah manis rumah haritu. Nama restoren ni yelah Cafe D'Klasik White Coffee. Lokasi dia sonang ya amat sebab dia betul-betul kat tepi jalan dan mengadap restoren Istana Impian Catering dan kedai makan Zaine yang saya cite dulu tu. Jom nengok apa yang ada kat sini!

Siyesli... err saya dah lupa nama kebenda alah ni hehe... *lenkali peram lagi entri sampai sebulan ye!* Bunyinye macam udang jangot ke maggot ke eh takkanlah maggot (ulat bangkai) pulakkan! Heheh... Dalam dia yelah udang yang dibungkus dengan apa saya pun tak dapat nak pastikan. Nak kata mee bukan mee, macam tepung tapi bukan tepung. Tapi rasa dia slack sket sebab tepung ke mende tu sangat tebal maka tak dapat menikmati rasa udang tu sangat.

Ni ialah encik nasik goreng kampung. Rasa dia biasa-biasa je kot. Seb baik Maria punye hehe...

Nasi goreng biasa ni pak ustad punya. Dia makan sekali dengan padprik... eh mana gambo padprik? Laaa lari bawah sekali pulakkkk... ngeh, ngeh... ermmm rasa dia ok ok je.

Nasi Goreng Daging Merah kepunyaan Mirul. Nasi goreng dia biasa-biasa gak tapi daging merah tu bernaseb baik la sebab kehadiran dia menyebabkan nasi goreng tu berjaya dihabiskan siMirul.

Nasi putih ngan telur dadar (tidak kenampakan di situ). Erkk- tayah review la kot!

Haaaaa yang ni baru saya punya! Mee goreng mamak! Saya patut cuba benda lain rasanya huhu...

Haaa ni la padprik toklaki saya punya tadi. Takpa lah dia suka dok bawah. Hat ni sedap gak. Okeh memang nyesal order mee goreng masin dan terpaksa habiskan! Adehhh!!!


Overall yang saya boleh kata pasal cafe ni yelah, rasa dia tak berapa menepati selera kiteorang yang banyak songeh ni kot hehe... Rasa macam ada something yang tak cukup bila makan *okeh kiteorang tamak* tapi no wonder kot saya hari-hari lalu kedai ni masa hantar toklaki gi keje dan saya tengok pengunjungnya memang tak ramai berbanding kedai yang lain. Apapun korang kenalah cuba dulu baru tau yek! Dengan itu, saya memberi markah: -

RATING
Servis: starstarstarstar
Food: starstarstar


Klik sini untuk baca kisah masa dalam perjalanan ke sini!

Sini plak cite pasal homestay yang kami stay masa kat sana!

Review pasal Restoran Istana Impian Catering kat sini: -

  Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Tuesday, December 23, 2014

Cuti2 Malaysia: Wakaf Che Yeh- Siri V: JJCM- Cafe Jiran



Sambung lagi kisah makan haha... 

Malam ni tetiba rasa cam nak makan Western plak kan. Ate hari-hari dok makan Kelantanese food, baka-baka mat saleh ni mulelah bising nak makanan omputeh, konon!.. Restoran yang kiteorang pegi ni ekcelli disuggest oleh kawan pak ustad. Lokasi dia 10 minit dari Wakaf Che Yeh. Jom nengok apa yang hado: -

Kite mulekan dengan teh ais. Kepunyaan Maria. Gelasnya mengingatkan rumah yang ditinggalkan hehe...

Lasagna Maria punya. Boleh tahan... cuma saya lebih suka kalau lebih baaaanyaaaakkkk cheese! Eh, kata Maria punya! Ahaks!

Ini yelah sup mushroom buatan sendiri so sedap sebab tak rasa banyak Aji Naik Moto macam yang dalam tin.

Fish & Chip-  Ikan dia fresh & lembut. Sedap.

Pak ustad selalu order yang super sedap, nyampah! Yang ni lamb grilled!

Overall makanan dia sedap dan servis pun laju even masa kiteorang pegi tu tinggal setengah jam nak tutup tapi dorang tetap layan kiteorang. Yang teruja tu sebab saya nampak restoran ni diusahakan oleh chef melayu muda-muda dan kalau dok dalam ni, korang akan rasa macam dok dalam restoran chef 5 bintang. Dari pakaian, menu, plating... sumenya menarik. So ini rating saya!


RATING
Servis: starstarstarstarstar
Food: starstarstarstar


Klik sini untuk baca kisah masa dalam perjalanan ke sini!

Sini plak cite pasal homestay yang kami stay masa kat sana!

Review pasal Restoran Istana Impian Catering kat sini: -

Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Wednesday, December 10, 2014

Cuti2 Malaysia: Wakaf Che Yeh- Siri IV: JJCM- Restoran Zaine



Satu je wording yang sesuai untuk makanan kat kedai ni- 

MABELES & OWHSEM! 

Yelah, yelah........ dua!

Kedai ni berdekatan je dengan Restoren Istana Impian Catering yang saya cite kat sini tu. Kire macam selang beberapa buah kedai jelah. Tapi yang ni memang dah ngadap dengan pasar Wakaf Che Yeh tu betul-betul. Tukang masak dia orang Pakistan pior so masakan dia memang perghhh sedap!!! Bukan tu je, pakcik owner ni sangatlah friendly sampai dia sudah tertarik nak jadikan Rayyan menantu cucu dia! Ade canlah mak mentua makan sedap free hari-hari napok gayanye! Kihkih...


Kat sini menu dia cuma ada beriani kambing, beriana ayam, nan cheese dan kebab. So haritu kiteorang sume diet *jangan percaya sangat* so kiteorang order nan cheese dengan kebab. Repeat order 2 kali sebab punyelah sedap okeh so takde maknelah diet agaga... Ekcelli kedai ni bukan la kedai sangat tapi dia cuma satu sudut tepi jalan yang dia pasang banner dan boleh muat 2,3 meja aje. Tapi saya sangat respek & tabik spring kat foreigners ni sebab dengan hanya kedai yang tak macam kedai tu tapi siapa sangka makanannya sodap hingga menjilat kepala lutut! *okeh tipu disitu*
So sesapa nak carik, landmark paling senang yelah pasar Wakaf Che Yeh dan jugak McDonald's. Konpem kedai makan Zaine ni ada di sinun!


RATING
Servis: starstarstarstarstar
Food: starstarstarstarstar


Klik sini untuk baca kisah masa dalam perjalanan ke sini!

Sini plak cite pasal homestay yang kami stay masa kat sana!

Review pasal Restoran Istana Impian Catering kat sini: -

Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

KITE KAWAN2!

 
Photobucket