Friday, June 27, 2014

JJCM: Medan Selera Supermarket Giant Batu Caves



Ni memang cite basi tapi memandangkan kalau dilayan malas post dalam bulan pose konpem ramai yang bambu saya pasal tayang gambo makanan har har... Jadi marilah kite merajinkan dirik! Ate haritu saya bawak dak teruna saya gi wat Mykad kat UTC Sentul. Baguih la UTC tu sebab suma benda ada dalam tu. JPN ada, JPJ ada, Pos Malaysia ada, Klinik Gigi 1 Malaysia ada.. bak kata senang citelah. Kalau nak pi buat Mykad pastu pi bayo saman hehe.. lepas tu nak pos surat sambil cabut gigi- sume beres kat satu tempat aje. Kalau pi awai pagi (dia bukak 8:30am) maka sampai je konpem korang akan jadi pemegang tiket no. 1 ataupun tak no. 2. Paling koman konpem bawah no. 5 punyelah! Serbis pun cepat tapi kat sini Mykad siap 1 hari so kenalah datang semula untuk collect keesokan harinya ye. Parking senang gak boleh belasah parking tepi jalan tapi itu kena gamble la kan. Canerpun ade gak parking kat basement tapi saya tak berani so parking je tepi jalan je udah!

Kalau korang lapo tetiba masa tengah berurusankan, korang turun aje kat tingkat 2 dimana berlambakan kedai makan kat situ. Haritu saya tertarik ngan kedai jual mee rebus dan rojak tapi tak ingat namanya hee... Mee rebus dia adalah sangat sedap okeh! Rojak dia pun nampak menarik tapi saya kan tak cukup duit  diet! Hehe...

EHHHHHHH!!!!! Bukan ke post ni sebenarnya nak cite pasal medan selera kat Giant? Hagaga... jangan mara haa.. Okeh ni review dia... Owh! By the way, air bandung itu sedap hehe...

Ni nasik goreng nenas. Simple jek tapi sedap gak. Rayyan memang suke nenas!
Ni Maria punye- set nasi putih + ayam blackpepper. Not badlah sebab blackpepper dia tak over sangat. Masa memula tengok rasa macam wo konpem pedas tapi rupenya ok aje.
Ni set nasi putih - ayam merah. Ok memang merah disitu tapi ayamnya cam kurang sikit kot. rasa pun macam banyak sos cili aje.
Ni Wan Dolly punyaaaa... Nasi goreng ayam berempah.. Ayam dia ok tapi rasa macam slack kat sos tomato yang dia tuang kat atas ayam tu. Sungguh tak kena.

Me? Heyyy sayakan diet!!!!!
(Cekonon tapi sume nasi tu saya tau rasa dia cemana kah, kah! Magik tak, magik tak?)

Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Sunday, June 8, 2014

Cara transform tudung ala aidijuma kasik lulus ikut syariat ;)



Sekarang ni kan tengah meletop-letop trend tudung bawal Aidijuma. Ate takkan mak tengok aje kot? Cantik wo... tapi kan bidang dia 50" hajer jadik agak tak berapa menepati syarat menutup aurat so meh saya kasik tips bagi yang tergedik cam saya nak jugak pakai tudung pendek tapi in the same time ia masih tutup aurat.


Ingat ye, kite pakai tudung bukan nak tutup kepala tapi nak tutup AURAT.


Cara pemakaian #1: -

Abaikan baju dan tudung yang tak matching itu k!

Stail camni kire okeh jugak. Just ekjas tudung tu bagi bawah dia berlebih aje- automatik jadik tudung bidang 60 ngeh, ngeh.... Tapi cara camni hanya sesuai kalau kita dikunjungi tetamu dan pada masa yang sama kita tak banyak buat kerja yang nak kena ambil barang dari atas. Sebabnya kiri, kanan tudung akan naik sama bila kita ambik barang di tempat yang tinggi so kan dah fail kat situ? Tapi still okay kalau yang datang umah kita tu ipar-duai sebab dorang ni aurat kite dengan depa ade sikit kelonggaran waktu darurat. Contohnya macam basuh pinggan takkan la nak bior je lencun lengan baju sebab punyelah nak kaver kan? No... Nabi kata ada kelonggaran di situ so gunakanlah kelonggaran itu tanpa was-was ye hehe...

Cara pemakaian #2: -


Haaaaaaa hat ni lebih praktik kalau nak pi keluar ghumah! Pusing la berapa darjah pun tapi konpem tiada keraguan di situ, hehe... Caner cara dia? Haaa sonang jek! Korang pi amek satu tudung instant korang yang dah tak pakai atau kalau takde gi ler beli kat paso malam, baru RM15 hajer! Kalau pandai buat muka panda boleh dapat RM10/- lepas less agaga...* INGAT! Tudung instant tu mesti bersaiz >XL untuk dapat hasil yang munasabah, okeh. Tengok makcik kat bawah tu bagi reminder kemahin siap tangan-tangan naik hiu hiu...


Pastu, korang tetas benang yang menyambungkan awning tudung tu dengan kain tudung dia. Kalau nak express, gunting aje tapi lepas tu korang jahit la tepinya kalau tak kang rambu-ramba plak. Sekarang dah siap! Sarung aje tudung instant tadi tu sampai bahu pastu pakailah tudung pendek tadi tu kat atas. Ekcelli tayah buat banyak-banyak pun. Cukup beli satu kaler putih dan satu kaler hitam. Putih untuk baju yang cerah dan hitam untuk baju yang gelap! Bijak tak? Kuang, kuang, kuang... Ekcelli saya dah lama dok pikir nak cipta kain tutup dada camni tapi malas belum ade mase lagi nak design *ceh konon!* Kredit goes to blogger InaAchik sebab dia yang bagi idea untuk kerat tudung instant jadik camni hehe...

Tudung bawal ala Aidijuma saya pakai tu cantik kan? Saya beli kat S2S Collection aje! Bukan tudung aje, brooch cantik dan blouse pun ada. Rasa-rasa nak habihkan duit, jemputlah memborong kat sana ye! Eh, terpromote ke ni? Ngeee...


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Wednesday, June 4, 2014

Jom tambah saham akhirat yuk!




Alhamdulillah haritu selesailah sudah Majlis Pelancaran Tabung Pembinaan Surau Nurul Iman & Ceramah Isra' dan Mikraj kat taman saya. Allah dah kata kalau kita buat majlis untuk kebaikan dunia & akhirat insyaallah semua urusan Dia permudahkan, Allahuakbar!

Aktiviti berposing sebelum buat keje hias pentas haha...

Kalau korang sume nak tau, kat taman saya sekarang ni takde surau tetap. Yang ada sekarang cuma rumah kosong yang disewa untuk dijadikan surau sementara so korang bayangkan jelah keluasan umah boleh muat berapa orang jemaah ajekan.


Sebab itulah, kiteorang berusaha nak bina sebuah surau tetap yang lebih besar dan selesa. Suma dah beres alhamdulillah, tinggal sekarang kami sedang mencari dana untuk cukupkan belanja pembinaan surau tu aje. Sebab tulah saya harap agar pembaca blog saya ni sudilah kiranya kalau dapat menyumbang mengikut kemampuan masing-masing. Walau RM1 yang korang sudi sumbangkan, memang Allah dah janji terus masuk dalam tabung akhirat korang, Subhanallah!

Posing itu adalah wajib walaupun jam didinding sudah menunjukkan 11:40 malam kan hahaha... These are my lovelies neighbors. Yang sedang riba baby mata bulat ya amat tu ialah isteri Imam Muda Arrazzi.

Selain daripada tu, saya juga akan salurkan setiap RM1/- kalau korang buat pembelian di SugarPlum's Kitchen bermula dari sekarang. Insyaallah.. korang dapat saham, saya dapat tolong orang dapatkan saham, insyaallah!

Dari Anas r.a. berkata bahawa ada tujuh macam pahala yang dapat diterima seseorang itu selepas matinya.

  1. Sesiapa yang mendirikan masjid maka ia tetap pahalanya selagi masjid itu digunakan oleh orang untuk beramal ibadat di dalamnya.
  2. Sesiapa yang mengalirkan air sungai selagi ada orang yang minum daripadanya.
  3. Sesiapa yang menulis mushaf ia akan mendapat pahala selagi ada orang yang membacanya.
  4. Orang yang menggali perigi selagi ada orang yang menggunakannya.
  5. Sesiapa yang menanam tanam-tanaman selagi ada yang memakannya baik dari manusia atau burung.
  6. Mereka yang mengajarkan ilmu yang berguna selama ia diamalkan oleh orang yang mempelajarinya.
  7. Orang yang meninggalkan anak yang soleh yang mana ianya selalu mendoakan kedua orang tuanya dan beristighfar baginya.
  8. Yakni anak yang selalu diajari ilmu Al-Qur'an maka orang yang mengajarnya akan mendapat pahala selagi anak itu mengamalkan ajaran-ajarannya tanpa mengurangi pahala anak itu sendiri.

Rayyan yang berjaya mengayat awek huhuuu....


Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah S.A.W. telah bersabda : "Apabila telah mati anak Adam itu, maka terhentilah amalnya melainkan tiga macam :

  1. Sedekah yang berjalan terus (Sedekah Amal Jariah).
  2. Ilmu yang berguna dan diamalkan.
  3. Anak yang soleh yang mendoakan baik baginya.


Akhir kata, 
jom layan upacara perasmian dan ceramah Isra' & Mikraj dari Imam Muda Arrazzi yang berlansung pada hari Jumaat 30hb Mei 2014 yang lalu!

 


  Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

KITE KAWAN2!

 
Photobucket