Friday, April 18, 2014

Mari Belajar Deko Kek Cawan!



MARI GELAK-GULING BERJEMAAH.
Haritu kelas Rayyan belajar cara-cara nak mendeko kek cawan dan yang jadik cikgu tipunya sape lagi kalau tak mak jemah ni har har.. ok fine, gelak ar sebab masa balik tu saya cerita kat abangnya si budaktaiklalatepibibir tu yang hari ni ummi ngajar kelas adik. Dalam hati mesti dia kata;

"Wahhhh, terernya ummi...!" 

Tapi hakikatnya dia cuma kata;

"Lawaknya"




Krik..... krik.... 





Ok fine. Sambung cite.


Ni nak bagitau korang.. ngajo bebudak ni kan dia punye seronok lain macam tau nak citer. Setiap kali kite dapat tunjuk depa hasil kerastangan kite ni, depa punya tepok tangan siap pakej "WHOAAAA!!!" Hahaha, makin perasan le mak kunun terer hagaga...

Masing-masing tengah mennunggu giliran

Misi hantam sajalah bukan depa tau pun makcik ni klentong depa har har...

Sebelum masing-masing deko atas kek cawan memasing, makcik kena bagi latihan amali dulu, heh!

Hamek hang buat sendiri haha.. kat ghumah jangan harap Rayyan nak ku bagi deko mampuih kek orang kang kena reject hiu hiu...

Ni hasil keje depa.. budak-budak pra-sekolah berumur 6 tahun yang lansung takde basic melukih atas kek tapi telah berjaya dipesongkan pemikirannya jadik kreatip.... haa amacam? Rasa terhina tak agaga...


 HAPPY FACES! Ummi cayang korang! *tetiba!*
Ye, ye.. i know ramai yang tanya bile saya nak bukak kelas dewasa... Saya bukan tanak wat tapi cube korang kaji alasan ni okeh tak? : -

  1. Saya tak layak nak mengajar sebab saya menuntut pun dari hasil pemerhatian 'Chef Wan Dolly' aka mak saya dan selebihnya trial and error sampai penuh tong sampah baru berjaya hehe...
  2. Hangpa yang besor ni sume ketegaq ajor banyak kali pun tak paham-paham tak macam ngajo bebudak sekali tunjuk dah terer hahahaha.. ayat makan hati tak? Taklah sebenarnya dah banyak dah kelas untuk dewasa ni so korang pilih je lah nak pi yang mana. Janji siap ongkosnya ngeh, ngeh...
  3. M.A.L.A.S. hahahahaha...




JUMPA LAGI SAYANG-SAYANG UMMI SEMUAAAAA..!!! Besor besok jangan lupe kat makcik yang ajor korang lukih atas kek ni tau.. hagaga *kesat hinguih + ayormate*



Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Wednesday, April 16, 2014

Resepi: Nasi Goreng Baked Cheese



Ni lah jadiknya kalau budak-budak dah bosan dengan nasi goreng style sedia ada. Lebih-lebih kalau korang mempunyai anak yang bertaik lalat ditepi bibir seperti saya, maka adalah KEWAJIBAN untuk rajin mencipta resepi sebelum beliau me'laser' dengan ayat-ayat seperti;

"Ni je ummi masak?"  ... atau..
"Laaa ummi ni dah tak tau masak ke?" ... ye sedikit sadis di situ tapi lebih baik dari yang ini --->
"Eeeiiiiii ummi masak apa tuuuu??? Tanaklah makan!" .. sob, sob (kisah benar)


So harini saya nak perturunkan resepi yang sonang yang hamat tapi boleh tipu minda kekanak sebab pabila masak nasi ini berasa seperti pizza. Jadi bolehlah klentong budak-budak yang ni pizza versi nasi ye! Ekcelli nasi gorengnya boleh belasah je ikut ske korang tapi untuk yang gambar ni saya wat cenggini: -

Bahan-bahan:

  • sedikit bawang besar potong dadu/ cincang
  • sebijik bawang putih
  • sedikit butter untuk menumis
  • nasi putih 2-3 pot
  • apa-apa daging/ ayam/ seafood. Di sini saya guna sotong dan daging kisar.
  • apa-apa sayur yang ada dalam esbok. Saya guna kacang panjang dan daun sup.
  • cili masak yang dipotong halus atau guna cili kisar pun boleh
  • sedikit garam
  • sedikit lada sulah
  • serbuk perasa/ cukup rasa/ kiub ayam
  • sedikit daun basil/ oregano/ thymes dan sewaktu dengannya
  • sedikit cheese parut

Cara-caranya: -
  1. Cairkan butter dalam kuali dan tumiskan bawang besar sama bawang putih. Bila dah naik bau, masukkan daging kisar. Gaul sekejap sampai daging masak.
  2. Masukkan sayur dan cili diikuti nasi. Kemudian campak pi lada sulah, garam, serbuk perasa dan kacau rata. Last sekali masukkan sotong dan tutup api bila nampak sotong dah masak.
  3. Masukkan nasi goreng ke dalam bekas tahan mikrowave dan tabur parutan cheese. Akhirkan dengan menabur daun thymes, basil, oregano sume tu. Takde pun takpe.
  4. Masukkan dalam ketuhar dan set api atas aje pada suhu 200 darjah Celsius. Masak dalam 10-20 minit atau sampai nampak cheese dah kekuningan dan mula mencair.
  5. Wallah! Dah siap!


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

KITE KAWAN2!

 
Photobucket