Thursday, February 13, 2014

Pi IKEA??? Sekarang tak perlu lagi!



Dulu kan zaman keroje, pantang IKEA ada sale je mulelah saya tak senang duduk. Kena-kena pulak ade sekor syaiton besor dok hasut ajak tuang keje pi soping sana akaka..
*Wei Aju ko jangan terasa tau hiu hiu...*
Tapi la ni semenjak dua menjak jadik dapur opiser bertarap donia nih, ate maleh no nak gi sana.

Takde duit saje le bagi alasan maleh. Kah, kah...



Tapi rak ni memang saya carik dah lama dah since dari baru pindah umah ni sebabnya saya dah beli sebelum ni... tapi tak cukup le pulak. Barang melebihi muatan cenggitulah jadiknya. Merata la saya carik tapi idok jumpe jugak rak yang sama macam yang kat IKEA tu. Boleh je beli yang lain design tapi tercabar la kewibawaan i sebagai bekas pelajar senireka kejuruteraan ni kannn.. (tanak kalah tu, ihiks!)

Di satu hari yang tenang... (kononnya)

Godek punye godek sekali terjumpak la dengan page Small Palace kat pesbuk. Dia ni juai barang-barang dari IKEA secara online. Amatlah sesuai untuk

kaki pemalas, 
kaki jimat, 
kaki malas nak beratur, 
malas nak carik parking 
dan
malas nak ayat toklaki ajak gi soping macam saya hehee.... 

Opkos la korang kena bayar sket untuk postage tapi same gak kan, korang gi sana bayar parking, bayar duit minyak bla, bla... kalau order ngan dia ni korang boleh beli barang dengan satu jari je sambil nguyah kopok dan ditemani secawan kopi panas lagi! Dijamin tangan dan kuku korang bersih dan tumit tak pecah berdiri lama!


So akhirnya dapatlah saya memiliki rak idaman saya tu hehe... Orang kata dah alang-alang beli tu kan, saya beli lah sekali clip plastik makanan ni. Haishh... tulah masalahnya- nak beli satu, pi beli dua. Tu blom masuk supermarket lagi. Nak beli limau sebiji je.. tapi ubat jerawat, kopiko, ceklat kat display rack sume pun saya hangkut. Udahnya janji tadi gi paso nak belanja bawah dua hengget akhirnya jadik lapan puloh dua hengget lima posen, haishhh!


Ok nak cite lagi satu benda. Hari yang sama dapat parcel SmallPalace ni, dapat jugak barang yang saya hoder dari hakak Shilla ni. Suke sangat weh! Pernah baca blog orang tu dia pernah beli seketui je benda alah ni RM80/- tapi ngan hakak Shilla, dua bijik camni tujuh poloh hengget je untung tak untung wehhhh! (tumbuh tanduk)


Ni versi dah diisi dengan cereal pek 150gm. Boh yang kotak kecik dulu wehhh demi untuk testing hehe...

|
|
|
|
V

Amacam? Cantik tak? Cantik tak?....


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Tuesday, February 4, 2014

D.I.Y: Projek Wall Sticker ;)



 
Haritu saje je jalan-jalan blog orang tengok jeles caner dorang deko umah memasing maka tersinggahlah ke blog Rencah Kehidupanku ni. Bila tengok dia pasang wallsticker rasa cam teringin le plak tapi usaha meng'usha' big bosh tak berapa berjaya sebab dia sonyapppp jo, huhuu... maka saya dah lupekanlah aje hasrat murni buang duit itu... Tetiba selang seminggu, dua lepas tu dia bagi duit suruh gi beli mana yang saya berkenan. Wahhhh...Teruja mak!!! Well, nak kata apekannn... isteri mithali le katekan... tak push bebel pun dapat. *Riak dahhhh!* Agaga...


Sebelum tu memang saya dah lama berkenan ngan design dari Wall Sticker Paper Deco Malaysia ni. Harga RM50 satu roll oklah tu sebab saya cuma nak pasang kat tabletop aje. Saya pilih kaler dan corak ni sebab nak transform tabletop saya jadik ala-ala English style gituh *ecehhhhh...*


Okeh adik-adik, memula sekali korang kenalah bersihkan dulu tempat yang nak ditampal nanti tu ye. Ambik kain bersih dan lap sampai korang pasti kawasan tu dah bebas dari habuk dan sebarang bendasing yang mengganggu ye.

Cermin-cermin yang ade kat dinding tu kena cabut dulu ok.

Kendian, sediakan wallpaper sticker, gunting, pensil, pembaris dan kalau ada pita ukur pun okeh.


...CAMNER NAK MULA...
  1. Ukur dulu berapa panjang dan lebar tempat kite nak tampal tu kemudian tandakan ukuran tu pada belakang wallpaper sticker tadi.
  2. Lepas gunting, kopek sikit bahagian hujung sticker tu dan buka terus sampai lebih kurang 4 inci dan kemaskan bahagian belakang sticker yang tak bergam tu supaya tak mengganggu time nak menampal kang.
  3. Acu kat tempat nak tampal tu kiri kanan. Kalau dah puas ati, baru lekapkan bahagian 4 inci tadi tu kemudian tarik melurut perlahan-lahan baki sticker tadi tu ke bawah. Sepatutnya dengan cara ni sticker tu akan lekap dengan cantik (takde bubble-bubble dah) tapi kalau ade boleh je bukak balik dan cuba lagi sekali, dua kali, sepuloh kali, seratus kali... ikut sukelah. Tapi kalau dah seratus kali bukak dah tak rupa sticker jangan plak gi marah tukang jual wallpaper tu yek! Ahaks!
  4. Tips: Untuk jimatkan sticker, pastikan korang ukur betul-betul supaya tak banyak sticker yang tak guna dikendian hari. Lagi satu, jangan risau kalau nak tampal sini sikit sana sikit sebab bile dah tampal memang tak nampak dah kesan menampal tu. Nampak even aje *kalau korang pro cam saya lah haha, konon!*


Hasilnya....

Ada lebih lagi saya tampal kat tepi tangga ----->

Lampu ni memang datang sekali dengan sticker pokok dan burung tu. Saya beli dengan Almari Nora dah lama dah tapi nampak cam tergantung sebab tapaknya tak jejak tanah haha... so dengan adanya brick sticker tu barulah nampak cam dia ade tapak berdiri sketkan. Tapi sekarang ada masalah barulah pulak! Nampak macam tapak dinding dia tak habis tapi.... sticker dah yillek so buat-buat tak nampak je sudah! :P


  Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

KITE KAWAN2!

 
Photobucket