Sunday, June 8, 2014

Home » , , , » Cara transform tudung ala aidijuma kasik lulus ikut syariat ;)

Cara transform tudung ala aidijuma kasik lulus ikut syariat ;)



Sekarang ni kan tengah meletop-letop trend tudung bawal Aidijuma. Ate takkan mak tengok aje kot? Cantik wo... tapi kan bidang dia 50" hajer jadik agak tak berapa menepati syarat menutup aurat so meh saya kasik tips bagi yang tergedik cam saya nak jugak pakai tudung pendek tapi in the same time ia masih tutup aurat.


Ingat ye, kite pakai tudung bukan nak tutup kepala tapi nak tutup AURAT.


Cara pemakaian #1: -

Abaikan baju dan tudung yang tak matching itu k!

Stail camni kire okeh jugak. Just ekjas tudung tu bagi bawah dia berlebih aje- automatik jadik tudung bidang 60 ngeh, ngeh.... Tapi cara camni hanya sesuai kalau kita dikunjungi tetamu dan pada masa yang sama kita tak banyak buat kerja yang nak kena ambil barang dari atas. Sebabnya kiri, kanan tudung akan naik sama bila kita ambik barang di tempat yang tinggi so kan dah fail kat situ? Tapi still okay kalau yang datang umah kita tu ipar-duai sebab dorang ni aurat kite dengan depa ade sikit kelonggaran waktu darurat. Contohnya macam basuh pinggan takkan la nak bior je lencun lengan baju sebab punyelah nak kaver kan? No... Nabi kata ada kelonggaran di situ so gunakanlah kelonggaran itu tanpa was-was ye hehe...

Cara pemakaian #2: -


Haaaaaaa hat ni lebih praktik kalau nak pi keluar ghumah! Pusing la berapa darjah pun tapi konpem tiada keraguan di situ, hehe... Caner cara dia? Haaa sonang jek! Korang pi amek satu tudung instant korang yang dah tak pakai atau kalau takde gi ler beli kat paso malam, baru RM15 hajer! Kalau pandai buat muka panda boleh dapat RM10/- lepas less agaga...* INGAT! Tudung instant tu mesti bersaiz >XL untuk dapat hasil yang munasabah, okeh. Tengok makcik kat bawah tu bagi reminder kemahin siap tangan-tangan naik hiu hiu...


Pastu, korang tetas benang yang menyambungkan awning tudung tu dengan kain tudung dia. Kalau nak express, gunting aje tapi lepas tu korang jahit la tepinya kalau tak kang rambu-ramba plak. Sekarang dah siap! Sarung aje tudung instant tadi tu sampai bahu pastu pakailah tudung pendek tadi tu kat atas. Ekcelli tayah buat banyak-banyak pun. Cukup beli satu kaler putih dan satu kaler hitam. Putih untuk baju yang cerah dan hitam untuk baju yang gelap! Bijak tak? Kuang, kuang, kuang... Ekcelli saya dah lama dok pikir nak cipta kain tutup dada camni tapi malas belum ade mase lagi nak design *ceh konon!* Kredit goes to blogger InaAchik sebab dia yang bagi idea untuk kerat tudung instant jadik camni hehe...

Tudung bawal ala Aidijuma saya pakai tu cantik kan? Saya beli kat S2S Collection aje! Bukan tudung aje, brooch cantik dan blouse pun ada. Rasa-rasa nak habihkan duit, jemputlah memborong kat sana ye! Eh, terpromote ke ni? Ngeee...


Signature Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

5 comments

June 9, 2014 at 12:18 PM

Haa kan, aritu ada jgk tgk kat blog tu cuma bab nak jahit tu yg malas tu

Lawanya kak deeb

June 9, 2014 at 1:25 PM

farah, ina pki gak tp style lain sikit, blh dalam ina guna inner / tudung saiz S/M & tudung bawal luar tu ina panjangkan

June 12, 2014 at 3:25 PM

@Tina OthmanKalau malas beli je syria Tina. Just make sure beli hat labuh jelah. Lagi sonang tayah pakai inner kepala. Err statement yang last tu tak berapa clear. Boleh retype lagi tak? Heheh...

June 12, 2014 at 3:26 PM

@sweet lil ovenOoo.. boleh ek saiz S/M? Kita lonjong kot sebab tu kena pakai hat XL ke atas hehe..

June 19, 2014 at 3:11 PM

wahh good idea...

Post a Comment

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KITE KAWAN2!

 
Photobucket