Tuesday, December 24, 2013

D.A: Menu Lunch/ Dinner -7



Haaa... menu kali ni saya dapat hasil sumbangan atkiners kat kelab FB gak. Memula cam tak caya sebab dia kata memang rasa macam nasi goreng. Secara logiks-nyer-lah-kan, takkanlah masak kobis boleh rasa nasik? Huk-a-loh... saya ni kan banyak tengok channel CI so saya pun teraiii... MEMANG BETUL TAK TIPU nyahhh- rasa dia memang macam nasi goreng! Jadi meh saya share resepi ni kat korang untuk diterai pulak eh. Resepi ini diberi nama Nasi Goreng Tipu hehe...

Bahan-bahannya: -
Bunga kobis dicuci bersih dan toskan (ikutla nak berapa banyak)
Sedikit udang geragau/ udang kering/ udang hidup/ ikan bilis (tengok dalam peti ais mana yang ada thee...)
Sebiji dua telur ayam
Sedikit cili kisar (ikut tahap kepedasan yang dikehendaki)
1-2 biji bawang merah dan bawang putih dihiris nipis
Garam & serbuk perasa
sedikit minyak untuk menumis


Caranya: -

  1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang. Bila dah layu masukkan udang dan masak sampai naik bau. Lepas tu masukkan cili dan tumis sampai garing.
  2. Kendian masukkan telur dan biarkan sampai dia separuh masak baru masukkan bunga kobis serta perasakan dengan garam atau serbuk perasa dan kacau rata. Tadaaa... siap dah nasi goreng tipu anda! Budak-budak pun tertipu okeh har,har, har...



Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Thursday, December 19, 2013

D.A: Menu bekpes -4


 

Menu bekpes yang ni senang jek tapi sodap! In fact sebenarnya korang boleh je godam sikit je resepi biasa bertukar kepada sesuatu yang lebih sodap macam hini. Meh kaji bahannya: -

Bahan-bahannya: -
Telur sebijik
Lada sulah
Sedikit parutan cheese
2 ketui sosej (nak lebih skeatilah)
Tomato dan sayur salad

Caranya: -

  1. Goreng je telur tu dalam minyak yang sedikit. Kalihkan dan terus bubuh sedikit lada sulah dan parutan cheese ikut la berapa banyak korang suke ek. Pastu lipat dan angkat taruk atas pinggan.
  2. Sosej tu panggang je atas periuk pemanggang ajaib sampai masak. Dah siap masukkan dalam pinggan dan letakkan tomato yang dipotong dadu dengan sayur salad disebelah. Dah siap! Senangkan!



  Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Monday, December 16, 2013

D.A: Menu Lunch/Dinner 6



Sebelum korang baca sampai menitik-nitik airliur *haha* adalah penting untuk mak bagitau yang menu ni hanya sesuai untuk mereka yang dah dapat berat ideal cam saya dan makan sekali-sekala je *atau lebih tepat sebulan atau dua bulan sekali hiu hiu* tau... sebabnya menu ni mengandungi kandungan gula dalam rempah perapan so bagi yang baru-baru nak mulakan atkins tu- TOLONG JANGAN MAKAN INI! Thee...


Bahan-bahannya: -

Daging lembu/ kambing sukeatilah nak berapa banyak pun hehe...
Rempah Madu Kambing Istimewa Fiza (sile beli dengan tokeinya kat sini)
Bawang besar
Sayur salad
Timun jepun
Tomato dipotong dadu
Sedikit mayonis
Garam
Lada sulah
Bawang goreng
Daun sup & daun bawang seadanya



Caranya: -

  1. Lembutkan daging menggunakan pressure cooker selama 30 minit dan toskan. Airnya toksah buang. Taburkan bawang goreng, daun sup dan daun bawang serta perasakan dengan garam. Dah jadik sup hehe...
  2. Daging tu kendian korang perap selama 1 jam atau lebih lagi mantap rasanya. Bila tiba masa nak panggang, lumur lagi sikit rempah kasik lagi sedap hehe... Pastu gunakan periuk pemanggang ajaib untuk memanggang. Tayah guna minyak yang banyak kalau korang guna pemanggang ni sebab kalau korang tak boh minyak pun dia tak melekat dan dia masak sekata juga. Cuma kite bubuhkan seoles minyak zaitun supaya bagi garing dan lembab sket je ok.
  3. Bila dah nampak garing kedua-dua belah bolehlah diangkat dan hiris nipis-nipis. So korang akan dapat garing di luar dan lembut di dalam! Hee...
  4. Untuk salad pulak macam biasa, cuma campurkan kesemua ssayur tu dan gaulkan dengan sedikit mayonis dan garam serta lada sulah sampai korang rasa puas hati. Apa lagi? Makanlah! ;P


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Tuesday, December 10, 2013

D.A: Menu Lunch/Dinner -5



Menu ni kita pakai fish fillet lagi tapi ingat ye, sebaiknya korang pilih fish fillet yang tak breaded sebab yang ber'breaded' camni masih tinggi kalorinya sebab ada kandungan roti di situ. Meh nengok caner nak wat: -

Bahan-bahannya: -
2 keping fish fillet (atau buat 4 terus sekali untuk dinner)
(Untuk sos tartar)
Beberapa sudu mayonis (ikut suke ati koranglah)
Sedikit cili jeruk (ikut kalau nak pedas boh la banyak)
Sedikit daun parsley dicincang halus
Sedikit bawang besar dipotong dadu
Garam
Minyak Olive
Sedikit perahan lemon


Caranya: -

  1. Fish filet tu dipanggang dalam kuali pemanggang ajaib sampai masak. Tak perlu minyak. kalau nak nampak garing sikit cuma percikkan sikit minyak olive je dah.
  2. Untuk sos tu, gaulkan aje sume bahan-bahannya dan akhir sekali perah sedikit jus lemon. Dah siap!
  3. Hidangkan dengan daun salad atau apa je sayur yang korang nak. Den punye sayur dah abes time ni har har...


Notakaki Saiz Tujuh:
Jangan risau pasal kalori. Saya dah cek sos ni kandungan carbo dia cuma 1gm aje untuk satu serving!


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Monday, December 9, 2013

D.A: Menu Lunch/Dinner -4



Menu yang ini tak berapa sesuai untuk peng'diet atkins' tegar ye. 

Sebabnya untuk ayam ni saya perap dengan Rempah Ayam Madu so ada kandungan gula yang tinggi di situ. Kalau ikut info pakcik gugel, katanya kadar carb dalam madu saja ialah 84.4 gram huhu... Tapi kalau korang peng'diet' suam-suam kuku cam saya ni boleh aje. Yang penting jangan makan dengan nasi dan jangan amal selalu, okeh!


Bahan-bahannya: -
2 ketul ayam (4 ketul untuk makan malam sekali kalau malas hiu hiu...)
Sedikit rempah ayam madu (saya beli ngan Fiza. Sapa nak beli boleh direct kat dia)
Daun salad
Daun Kubis
Tomato dipotong dadu
Satu sudu besar mayonis
Garam


Caranya: -

  1. Perap ayam dengan rempah ayam madu selama sejam dan panggang sehingga masak.
  2. Sayuran digaulkan dengan garam dan sesudu besar mayonis. Siap dan boleh dihidangkan dengan ayam madu panggang tadi!



Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

D.A: Menu Lunch/Dinner -3



Resepi ni saya bagi nama 'Fish Fillet & Salad'. Untuk yang 'newbies' atau yang betul-betul perlu jaga kadar kandungan carb dalam makanan dorang, saya kena bagitau yang 'breaded fish fillet' macam ni adalah tidak boleh ye anak-anak. Disebabkan ade roti di situ maka kandungan carb dia agak tinggi so susahlah kalau korang betul-betul nak turun berat badan dengan cepat. Sebaiknya korang carik fish fillet yang kosong tanpa breaded atau nak fresh lagi, beli je ikan sekor dan belah buat fillet (kalau rajin ler hehe...).

Untuk menu ni saya cuba guna gravy sos hijau dari blogger Ummisalsabila sebab saya suka sangat sos fillet caribbean kat Secret Recipe tu. Cuma saya terpaksa skip krim masakan tu so resultnya taklah sesedap sos kat SR dan rupanya pun memang lain la dari resepi dari blogger ni huhu... takpe Farah, kate nak kurusss... Meh tengok bahannya: -

Bahan-bahannya: -
Sekeping dua fillet ikan (bergantung kepada berapa banyak korang nak bedal)
Daun salad
Daun kobis
Tomato dipotong dadu
Garam
Minyak olive

(Untuk sos hijau)
1 sudu butter
3 ulas bawang putih
Satu genggam daun parsley segar
1 kotak kecil krim masakan (skipped yang ini kalau nak kurus! Har har!)
Sedikit herba dill (saya takde nih)
Garam
Black pepper
Limau nipis atau lemon

Caranya: -
  1. Fish fillet tu dipanggang guna minyak olive yang sedikit saja dalam kuali pemanggang ajaib. Boleh guna kuali biasa tapi kena guna minyak banyak so itu tak berapa elok untuk kesihatan pun kan?
  2. Untuk salad: Gaulkan kesemua sayuran dengan minyak olive dan garam
  3. Untuk sos hijau: Panaskan kuali bersama satu sudu butter.Masukkan 3 ulas bawang putih yang dicincang, segenggam daun parsley yang dikisar halus, masukkan krim masakan, sedikit herba dill (jika ada), garam, black pepper dan sedikit perahan limau atau lemon.Masak sehingga mendidih.Siap!


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

D.A: Menu Lunch/Dinner -2



Macam biasa, menu untuk lunch biasanya boleh dibuat sebagai menu dinner jugak. Cuma korang mungkin boleh ubah 'salad'nya ataupun 'gravy'nya. Menu yang ini pun ekcelli menu yang paling simple dan selalu kite buat yeitu- Telur dadar hehe... cume kite ubahsuai sikit dari biasa je. Meh tengok bahannya: -

Bahan-bahannya: -
2 biji telur
sedikit bawang besar
sedikit serbuk lada putih
sedikit cheese parut
garam
daun salad disiat kecil-kecil
kubis dihiris nipis
tomato dipotong dadu
satu sudu mayonis
minyak olive

Caranya: -

  1. Panaskan minyak. Sementara tu pukul telur dengan bawang besar, serbuk lada putih dan garam sampai berbuih. Kemudian tuangkan ke dalam kuali.
  2. Bila hampir masak, taburkan cheese parut ke atas telur tadi dan balikkan sekejap terus angkat.
  3. Untuk saladnya: Campurkan kesemua sayuran dan digaulkan dengan garam dan sesudu besar mayonis. Senangkan? 


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

D.A: Menu bekpes -3



Ini feveret saya heheh! Memang saya selalu makan bekpes style cenggini tapi dulu makan dengan roti bakar yang disapu peanut butter dan jem stoberi. Rasa dia perghhhhh!!! Tapi skang lupekan pasal roti tu ye. Kite makan telur ni je sudah! Haa... kate nak kurus haha...

Bahan-bahannya: -
2 biji telur
sedikit cheese parut
sedikit serbuk lada hitam/ lada putih
tomato dipotong dadu
sedikit butter


Caranya: -

  1. Cairkan butter di dalam kuali dan sementara itu, pecahkan telur kedalam bekas dan campurkan garam serta serbuk lada hitam/ lada putih (jangan kacau)
  2. Tuang telur tadi kedalam kuali dan biarkan sehingga separuh masak. Taburkan keju parut ke atasnya rata-rata. Berapa banyak tu terpulanglah kat korang. Lepas tu baru kaup balik dan bila nampak telur tu dah masak sume bolehlah diangkat ke dalam pinggan.
  3. Taburkan tomato yang dah dipotong dadu. Boleh jugak gantikan dengan sayur lain tapi saya memang suka makan tomato hehe... weiii, tomato boleh bagi kulit cantik tauuuu!



Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

D.A: Menu bekpes -2



Dalam banyak-banyak menu bekpes saya, yang inilah rasanya menu yang paaaaaling senang sekali hehe. Tak payah melibatkan periuk kuali belanga dan seangkatannya pun. Apa yang korang perlu cuma setin tuna mayo yang dah siap dan biskut. Meh tengok bahannya:

Bahan-bahannya: -
Satu tin tuna mayonis
Tomato dipotong dadu
Beberapa keping biskut (sebaiknya biskut kering yang tak bergula)

Caranya:

  1. Letakkan sesudu dua isi tuna tadi ke atas kepingan roti dan lengkapkan dengan tomato dadu. Senangkan?
Owh ye... petang-petang kalau tetiba rasa laparkan, boleh gak menu ni jadik bahan kudapankan? Thee...



Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

D.A: Menu Lunch/Dinner-1



Okeh skang kite tengok menu untuk makan tengahari pulak. Menu ni boleh gak dibuat untuk dinner. Senang cite buat je lebih, nanti malam tayah masak dah hehe... Meh tengok bahan-bahan dan cara memasaknya: -

Bahan-bahan: 
2 ketul bahagian ayam (buat 4 ketul kalau nak masak untuk dinner sekali)
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit serbuk lada hitam
Garam
Daun salad
Tomato
Kubis
Mayonis
Minyak olive



Caranya: -

  1. Perap ayam dengan garam dan serbuk lada hitam. Biar satu jam kemudian dipanggang/ digoreng. Saya guna kuali pemanggang ajaib 'IKAN' so agak sekejap jelah masaknya dan tak perlu guna minyak sampai tenggelam ayam. Sikit je dah cukup.
  2. Untuk salad: Potong semua sayuran dan masukkan kedalam bekas. Percikkan sedikit minyak olive dan letak sesudu besar mayonis dan sedikit garam. Mayonis ni pastikan korang beli hat Jepun punye tu tau yang ade lambang budak kecik tu. Yang itu kadar carb dia 0%. Kalau guna jenama Kimball, kadar carbnya 1.1g still masih rendah. Brand lain saya tak perasan so kalau korang nak gi beli better baca nutrition fact dia dulu ok. So, lepas dah masukkan semuanya, korang gaul manja-manja sudah pastu dah boleh makan!


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

D.A: Menu Bekpes -1



Okeh saya dah janji nak bagi resepi diet atkins saya kan haritu? So kite mula dengan menu bekpes yang ini ye. Simple je dan sebenarnya kebanyakkan menu diet atkins ni jauh lebih mudah dari kita masak nasi dimana perlu masak lauk-pauk lain. Menu bekpes yang ini saya bagi nama Sausage & Omellete. Meh tengok bahan dan cara buatnya: -


Bahan-bahan: -
Sebiji telur
Tomato dipotong dadu
Beberapa batang sosej dihiris kecil
Serbuk lada putih
Garam
Sedikit cheese parut
Sedikit butter


Caranya: -
Memula panaskan kuali dan masukkan butter. Bila butter dah cair bolehlah gorengkan sosej sampai garing.
Bila rasa-rasa sosej tu dah masak, tolak ia ketepi kuali dan masukkan telur. Biar separuh masak. Taburkan serbuk lada putih dan garam. Pastu baru kacau rata-rata.
Akhir sekali taburkan cheese dan letakkan ke dalam pinggan. Taburkan tomato yang dah dipotong dadu tadi dan tunggu pe lagi? Bedallah! Ngee...


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Friday, December 6, 2013

DIET ATKINS- Menu saya :)



APA ITU ATKINS DIET?

Atkins Diet ialah sejenis corak pemakanan yang diperkenalkan oleh Dr. Robert C. Atkins bagi membantu seseorang individu untuk mengurangkan berat badan melalui konsep pembakaran karbohidrat (carbohydrate) dan lemak di dalam badan. Dengan mengurangkan dan mengehadkan makanan berkarbohidrat seperti nasi, mi, kentang dan gula, badan akan mula membakar lemak sebagai bahan api. Ini bererti berat badan anda akan mula menyusut.
" Had 20 gram karbohidrat selama Induction ini bukan bertujuan untuk menyusahkan anda tetapi untuk memastikan badan anda membakar lemak, bukan glukosa. Dari segi sainsnya, badan akan menggunakan glukosa sebagai bahan api terlebih dahulu sebelum lemak. Jika anda mengehadkan karbohidrat kepada hanya 20 gram atau kurang sehari, store glukosa badan anda akan habis dalam masa 48 jam (2 hari). Selepas tu, apa yang dibakar oleh badan anda sebagai tenaga adalah lemak semata-mata dan dengan cara inilah anda akan menghilangkan lemak."



Walawehhhh.. tetiba je kan nak follow diet atkins ni kan haha... Sebenarnya saya dah tau lama dah akan kewujudannya dan dah ramai kawan yang buat tapi saya tak taulah secara detail apa itu diet atkins. Rupa-rupanya tanpa saya sedar, dah dekat setahun gak saya amal diet ni tapi saya cuma kurangkan makan nasi iaitu cuma pada hari Sabtu dan Ahad saja. Yang lain-lain karbo saya tetap makan so bile nak mulakan diet ni agak senanglah pada saya hehe... Ok, meh saya share menu atkins yang saya dah wat: -

Menu bekpes: Sausage & omelette

Menu lunch & dinner: Blackpepper Chicken & Salad

Menu bekpes: Tuna biscuit with tomatoes

Menu bekpes: Scramble egg with cheese & tomatoes

Menu lunch & dinner: Omelette & salad

Menu lunch & dinner: Fish fillet & salad

Menu lunch & dinner: Ayam panggang rempah & salad

Insyaallah entri lepas ni saya share resepi-resepi mereka di atas ni eh. Lagipun saya kena terangkan sket sebab ada sesetengahnya tak sesuwei untuk yang nak turunkan berat badan dengan cepat sebab saya curang sket kui kui... Depends untuk reason apa korang nak dietlah. Cam saya ekcelli berat ngan tinggi dah ideal tapi saya ade kesukaran berdiri lama dengan berat yang pangkal 5+ ni so saya berdiet sebab nak cuba turunkan ke angka 4+. Okey by then, tungguuuuu... !


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

KITE KAWAN2!

 
Photobucket