Thursday, November 21, 2013

Rayyan's Graduated!



Ok. Memula sebenarnya mak tak berape konpiden nak anta si Rayyan ni gi sekolah at the age of 5 sebab kakak ngan abang dorang dulu saya anta dari umo 4 tapi gi sekolahnya adelah beberape bulan hajer. Ate kalau dah banyak kali monteng melalak, melolong, meraung tanak gi sekolah memang banyak le tuangnye huhu...

Ni first day sekolah :)

Tapi ntahla nape kan... mase belum pindah Saujana Hill ni,*cewah* kiteorang anak-beranak saje je gi lalu SK Seri Pristana ni sebab nak tunjuk abang sekolah dia. Ntah caner ternampak banner untuk kemasukan pra-sekolah pastu ntah caner 'ter'isi borang dan 'ter'hantar har har.. dan akhirnya 'ter' dapatlah keputusan yang dia dapat masuk. Ekcelli dia bertuah sangat sebab saya dapat tau yang ini 2nd year sekolah bukak untuk budak 5 tahun dan tahun depan dah takde offer untuk 5 tahun. Rezeki betulkan?

Ni baru beberapa bulan sekolah- time ni baru dapat baju :)

Dan sesungguhnya saya sangat-sangat bersyukur sebab Allah SWT mudahkan segala jalan dari apply sampai la dia graduated haritu. Ade la gak drama-drama linangan airmata, kuak lentang kat tengah-tengah kelas, purak-purak tido dalam kelas... tapi alhamdulillah, either Rayyan yang well behaved atau cikgu-cikgu kat sekolah ni pandai tackled budak, wallahualam.

Tengah susun barisan ikut giliran nak naik pentas. Sebelah tu kelas Rayyan. Yang sungguh berdedikasi tulah cikgu dia :P

Tapi telling the truth... so far kat sekolah ni saja yang saya tengok anak saya diajar masa pra-sekolah. Kakak dan abang dia dulu saya anta kat sekolah Tabika Perpaduan tapi fakta: dorang belajar sebulan, dua aje. Lain-lain manyak nyanyi dan wat keje sendiri. By end of the year (walhal dorang lagilah masuk tadika since 4 tahun so maknanya gi belajar 3 tahun!) kakak tau baca tapi bukan sebab kat sekolah tapi sebab saya belikan dia cd belajar abc dan dia sonok belaja thru cd hari-hari sampai boleh baca buku. Mirul darjah satu baru boleh membaca.

Rayyan ni pulak, even dia ni banyak gak tuang kelas tapi bukan sebab monteng cuma... dia banyak sakit (ya, masa 6 bulan pertama dok umah baru ni kami anak-beranak selalu je sakit bersambung-sambung. Sampaikan doktor kata dia pembawa talasemia which sampai skang saya takleh accept sangat) tapi saya boleh nampak improvement dia. Masuk bulan ke-2 dia dah boleh tulis ABC sampai Z. Bulan seterusnya dah boleh baca simple words, kemudian dah hafal Al-Fatihah, dah tau berwudu' dan solat... dan paling ketara- dia boleh berdikari.


Saya sangat bangga sebab budak yang dulunya cuma tau certain words macam ummi, ayah, abang, kakak dan perkataan-perkataan yang sangat digemarinya iaitu 'play' dan 'games'... sekarang dah berubah tahu banyak perkataan. Malah dia dah tau nak beza amalan yang baik dan yang buruk.


So rasanya the credits goes to his teachers: Cikgu Rosilawati, Ustazah Azlina & Cik Rosdalilah yang saya tau banyak berkorban masa dan tenaga untuk pastikan depa-depa ni mencapai tahap yang membanggakan parents. Wahhh tetiba berucap macam ahli parlimen agaga...!

OMG soh ummi amek gambar dia berdua dengan awek dia UHUKKKKSS!!!!

Untuk sume cikgu-cikgu Rayyan, saya sangat berterima kasih dan berdoa semoga Allah akan permudahkan urusan mereka di duniawi dan juga diakhirat kelak, dimurahkan rezeki dan dilindungi rahmat dan ehsan Allah sepanjang masa, amin!

Rayyan, jangan suke sangat na sekolah dah abes. Tahun depan ade seround lagi pra yek! Heheh!


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Wednesday, November 13, 2013

Hari Sukan & Sukaneka Pra-Sekolah & PPKI SK Seri Pristana, Sg Buloh


 

Cite basi tapi mak penat nak taip haha. Wehhh, jadik suri rumah ni lagi penat tangan asek bergerak je doploh empat jam tauuu... kaki pun dah naik kematu berejam dok berdiri aje kat dapo tu. Padan le sape keje opis sumenya kuku kaki tangan sume cantik-cantik ceh! *bukan jeles, bunyik aje macam heheh!*


Ini ialah Welkam Gift dari sekolah untuk AJK (nama je AJK tapi keje tuang hehe...) Sekolah korang mampoo? Haha... Baca buku tu rasa cam nak baby la plak haha bengong...

Mari layan gambar: -






















  Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

JJCM: Restoran Ruen Thai, Saujana Utama Sg Buloh



Pak ustad saya ni kalau kawan dia rekemen tempat makan yang best, laju je dia bawak kiteorang try. So haritu kawan dia suggest la kedai makan ni. Dekat je pun ngan rumah saya iaitu area Central Mart jugak.
Restoran dia bersih dan cosy gak. Eventhough tak banyak pilihan dalam menu dia tapi ok la gak sebab mostly menu dia ciptaan dorang sendiri so jangan gatal-gatal pi mintak nasik goreng mamak ke hapa. Jom cekidaut apa yang kiteorang makan haritu: -

Ini ler set Nasi Ayam Krabi yang kawan dia suggest tu. Mmm... ntahler. Saya rase cam kureng je. Tak berapa menepati tekak hehe... Ate beza ngan nasi ayam biasa cume diletaknya bawang besar gaul kicap atas ayam tu so cam takde yang menarik pun la. Seb baik bukan saya punye kalau tak jenuh nak habeskan heheh!

Haaa... yang iniiii PUN bukan saya punye hehe. Ni set Nasi Goreng Paradise. Not bad gak nasi goreng dia. Sotong celop tepung dia pun rangup.

Yang ini barulah saya punye- set Nasi Goreng Portugal. Nasi goreng dia same jek ngan nasi goreng atas tadi tu tapi lauknya tukar daging blackpepper. Sedap gak tapi daging dan telur walaupun memang sedap dimakan bersama, ia bukanlah satu kombinasi makanan yang sihat menurut sunnah Nabi ye adik-adik hehe... (tapi bedal gak la, sayang wooo...)

Pak ustad? Dia menjaga bentuk badan jadi dia hirup sup daging je which is not bad gak. Gambo takde sebab dia dok jauh sepelaung haha...

Owh sebelum terlupe, air bandung soda ni memang TERBAEKKKKK!!!!!! Hehe...


RATING
Servis: starstarstarstarstar
Food: starstarstar star


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

KITE KAWAN2!

 
Photobucket