Thursday, October 24, 2013

Resepi: Roti Lapis Daging Berkeju



Sebenarnyakan dah lama teruja nak cuba resepi yang saya dapat dari FB WanieDD Homemade ni tapi, selalunya adeeeeeee je benda yang menyebabkan kena 'adjourned'... opkos paling utama sebab virus 'M' tulah kan hehe... so lama la dah peram resepi ni dalam henpon, ntah caner semalam tak tau nak makan apa untuk buka pose so teringat la plak kat roti yang menawan ini. Tak sangka ramai plak manusia-manusia kebuluran yang tergoda tengok roti ni so ni saya bagi resepinya ye: -


Bahan2:
utk Inti:300gm daging cincang @ 4 kpg dading burger (dihancurkan) kalau nak daging lebih boleh tambah lagi..
2 ulas bwg putih
1 biji bwg besar
1/2 paket perencah daging black paper maggi
sedikit air
garam n gula
minyak

12 keping roti
3biji telur
200ml susu fresh
8kpg slice cheese
cheddar diparut
* sayur2 ikut suka

Cara2:
Untuk inti:
  • Panaskan minyak, tumis bawang putih, masukkan bawang besar dan daging... goreng hingga daging empuk.
  • kemudian masukkan perencah black paper dengan sedikit air... masak sehingga daging masak dan kering.
  • Ketepikan dan biar sejuk.
Untuk Roti lapis:
  • Sapukan keseluruhan bekas tahan panas dgn butter or mentega
  • Bancuhkan telur dgn susu sehingga sebati
  • Celup roti kedalam bancuhan susu td dan susun dlm bekas. Buat sehingga penuh bekas untuk tingkat yang pertama.
  • Tuangkan separuh dari inti tadi keatas roti n ratakan. Kemudian susun slice cheese keatas daging.
  • Tutup dgn lapisan roti yg dicelup seperti langkah pertama tadi...
  • Ulang proses yang sama... Lastly tabur cheddar parut kat lapisan atas sekali..
  • Jika ada lebihan telur just siram diatas roti supaya tak membazir...
  • Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 180c lebih kurang 35-40 minit (sehingga masak)
  • Kuarkan dari oven sedia untuk dihidang..


Kenapa nampak cam keratan rentas kepala buaya ek? Erk!!!

Senangkan? Tapi kalau rasa malas nak buat sonang jo... tunggukan ajelah kemunculannya di SugarPlum's Kitchen ok! *Wink*Wink*


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Wednesday, October 9, 2013

Pastikan baca ketika kenyang...Heheh!



Lama betul blog ni bersawangkan? Hehe... Bizi bebenor makcik surirumah ni korang tak tau haha. Sekarang baru saya tau nape saya tak dilahirkan jadi binik PM.. jadik surirumah pun bizi tahap gaban kalau jadik binik PM canerlah gamaknyekan? Hiu hiu... Ekcelli saya ni baru baik demam ni ha. Tapi mase demam haritu gagah dan gigih jugak balik umah mak sebab kiteorang adik-beradik dah buat plan baek punye nak kasik mak surprise gathering! Plan kali ni pakai sistem potluck so hamek ngko punye banyak makanan har har.. tak caye meh layan (gambo je le agaga...) : -

Karipap ni home made dibuat oleh besday gegurl. Cam tau-tau jek kan ramai orang nak datang siap boleh bikin karipap the day before heh! Mak punye instinct beb- hebat!

Cempedak di luar pagar ni saya yang bawak tapi goreng kat umah mak. Simpan kat ghumah sampai naik berangin satu badan pasal saya ngan paknye je yang makan. Budak-budak tak reti makan buah traditional ni, pehhh!

Creamy Corn Custard Pudding hahaha.. amacam nama? Kalau letak Puding Jagung je cam biasa je kan? Tapi memang sodap berkrim okeh. Puding ni kakak saya bawak- si blogger Sally itew ;)

Baked Cheese Pasta- Asek buat untuk orang jek skang buat untuk makan sendirik puas hati haha....

Domino's menu WAJIB maklumlah keturunan mat salehkan? Huahua... *ketawalah weh!* Pizza ni cucu sulung mak yang belanje hehe...

Ni kurma daging datang dalam satu set ngan nasi beriani

Ayam masak merah pun dalam set nasi beriani. Fobia gak nak telan nih memula gara-gara rumours pasal bakteria salmonela... tapi sekali dah telan tak reti nak brenti! Heheh!

Dalca ni dapat free dengan nasi beriani

Jelatah ni pun free ngan nasi. Pemurah tul kan?
 
Haa nilah nasi beriani tu! Ni bukan kiteorang masak tapi ditaja oleh abang yang sulung hehe...
 
Tertinggal pulak encek pappadom ni! Makan ngan nasik beriani campur kuah dalca perghhhh!!!!
Roti John ni pun abang yang sulung belanje. Dia memang pemurah dan dia D-U-D-A... eh, saya sebut tak dia duda? Ade sesapa nak jadik abang ipar saya? Agaga...

 
Trio 3 thirst breaker ni tahan beberapa minit aje pastu kena tambah haha...

Durian Cake dari Secret Recipe ditaja oleh abang no.2. Sodap gak tapi tak berani makan banyak takut kepala bengong hehe...

Kek Carrot dengan Lemon Creamcheese ni tak jumpa kat mana-mana kedainya deh sebab ianya dimasak dengan penuh kasih-sayang walaupun tengah demam dan berdiri pun terhuyung-hayang haha...
 
Sebenarnya ada lagi satu menu yeitu sate- abang no. 2 belanja tapi sebab daging-daging itu jalan jauh dari Kajang so tak sempatlah amek gambonye. Canerpun salute kat sume yang terlibat dalam komplot ni sebab...

MISI KITA untuk tahun ini 
.
.
.
.
.
.
.
BERJAYA!

HEPI BESDAY BONDA AMINAH @ DOROTHY WILFRED STOKES!


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

KITE KAWAN2!

 
Photobucket