Wednesday, July 31, 2013

Yeay saya tipu... har! Har!




Hehehe.. haaalaaaaaaa.. konon haritu tanak wat entri makanan bulan pose ni tapi nak wat camno... banyak lak gambo makanan yang belum di expose hehe so mak batalkan jelah niat suci mak tu :p ... Saya ingatkan bulan pose ni takde orang yang nak makan kek tapi ghupenya ade gak ye.. ramai pulak tu sampai nak wat biskut raya untuk diri sendiri pun baru dapat wat dua jenis aje- itupun biskut yang jenis malas tahap cipan haha. Order pertama masa dalam bulan pose ni datang dari jiran ghumah belakang hehe... Puan Kamariah ni order untuk besday anaknye yang minat Thomas. Seb baik ubah fikiran ke Thomas sebab sebelum tu mintak watkan Legoland! Wahaha... dengor pun dah ketor lutut!


Pastu tetiba returned customer merangkap jiran belakang ghumah jugak nih tapi jauh sikit hehe... dia order kek rainbow tema Sesame Street merah ni untuk besday suaminya. Hehehe.. bukan suami dia suke Elmo ni tapi anak dia suke so suke ati dialah nak wat tema apekan, dia yang order agaga...



Kek dan muffin ni pulak diorder oleh Kak Sal yang sangat banyak beli ngan saya sepanjang bulan Ramadhan ni. Since ni first time nak bagi dia rasa kek (selalu dia order makaroni ngan hotpot jek) so rase debor le jugak hehe.. lagipun dia ade request deco nak camner specially untuk besday anaknya yang ke-17 tahun tu. Tapi canerpun yang sangat saya suke Kak Sal ni sangat flexible so kalau saya tak dapat buat exactly 100% macam yang dia request pun dia tak kesah dan dia memang selalu tak kesah which buat saya rasa sangat humble dengan kastemer camni (yelah sebab saya ni selalu tak menyabor so bile jumpe orang yang kontra rasa malulah pulak dan rasa teruknya kepada diri sendiri haha...)






Lepas tu lagi sorang returned customer (yang ni lagi banyak kali returnednya hehe... tapi takper saya suke!) nak Supermini's Rainbow Cake pulak. Ekcelli bukan untuk dia je tapi untuk kawan-kawan dia kat opis yang order. Bagus kastemer yang sungguh memahami camni, dah tau supermini nak kena ada 4 orang order baru boleh jalan so dia dah paksa 4 orang siap soh order agaga... *okeh telahan melampau aje*


Last sekali Kak Miza order kek nipis Red Velvet ni. Banyak tul kan dia order? Uiks... saya kata last eh? Owh, tak! Sebenarnya minggu akhir sebelum nak raya ni sudah ade 4 bijik kek yang sudah menunggu dalam senarai huhuuu... Ate bile nak wat projek biskut ni weh? Hahaha.. tulah mase awal pose haritu tanak wat padan muke sendirik! Kek sendirik pun tah bile la weh nak wat!!!! Lalalala...


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Friday, July 12, 2013

LAST OFFER: RAYA COOKIES!!!



Salam sume... nampak tak skang Sugarplum's Kitchen dah ada biskut-biskut baru! Boleh beli pada harga original atau kalau korang nak jimat, belilah dengan harga SUPER DEAL tau! Korang boleh pilih samada nak pilih deal #1:

Beli mana-mana dua jenis biskut dari kumpulan A + mana-mana satu dari kumpulan B dengan harga RM85/- saja (jimat RM2!)

atau deal #2:

Beli kesemua biskut dari kumpulan A&B pada harga RM140/- saja! (Jimat RM4!)

Cam biasa, order je kat bawah ni dan tunggu je penghantaran terus kat depan pintu rumah korang seminggu sebelum berhari-raya, insyaallah! JOM ORDER! (tarikh tutup order ialah pada 27hb Jun 2013)





Powered by 123ContactForm | Report abuse
Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Tuesday, July 9, 2013

Apakah mungkin entri makanan terakhirku?



Ye.. sile jangan terkujat! Inilah azam seorang blogger foodie kepada semua sempena menyambut Ramadhan esok so sama-samalah wait and see samada azam ni akan berjaya atau tak eh? (Tapi taim tulis ni pun dah dapat instinct nak terhapus gak rasanya azam tu hahaha...)


Okeh memula mak nak ucapkan mekaseh kat suuuuuume orang yang wish hepi besday kat mak haritu. Sian dah tue tapi muka masih menten muda camni haha... So semalam pak ustad tetiba datang buang tebiat dia soh besday girl ni *rasa nak termuntah tak bile ku gelarkan diriku gitu?* beli kek eskrem sebab dia tingin nak makan, boleyyy? Tapi takperlah, janji duit bukan duit besday girl hahaha... tolong gi beli no halnya. Sempat la sekodeng kuih-kuih raya sedap kat kedai kek tu agaga...


Ekcelli upenya pak ustad nak wat makan-makan ngan anak-beranak sket sempena nak sambut ramadhan besok ni so sekalilah dengan besday saya haritu kekdahnya... *penat ku lompat teruja* Takde mende pun cuma baca doa je pun. Pastu cam biasa budak-budak yang oberlah... Saya pun cuma masak Hotpot Potatoes je sebab haritu budak-budak kata tak dapat makan masa saya wat untuk kastemer.


Cite pasal Hotpot potatoes ni, saya nak ucap maseh kat sume kastemer yang sudi cuba haritu. Since ni baru percubaan pertama so saya cuma jual sikit je tapi alhamdulillah licin.


Besoknya saya berjaya jual +-50 pack Baked Macaroni cheese plak. Dan lusanya, pun sebab menu baru saya cuma buat sikit aje yeitu Kacang Pool Set tapi alhamdulillah pun jugak sume licin dijual.


So terima kasih sangat ye kat sume yang sudi cuba tu especially kat Kak Salmy sebab dia order sampai 20 pack untuk wat frozen food puasa.

Tak sempat nak rehat tetiba dapat plak permintaan untuk buat Supermini Rainbow Cake, alhamdulillah. takpe... rezeki jangan ditolak, penat boleh disimpan dikendian hari heheh... *quote tamak*. Maka terhasillah empat Supermini Rainbow Cake ni. Maseh sangat kat Kak Miza, kak Zaleha & kak Nabilah yang sudi order dan sudi plak share gambar kat saya ye!





Last but not least, terima kasih gak kat Cikgu Yanie yang sudi order lagi ngan saya. tapi kali ni dia nak Kek Nipis Red Velvet sempena harijadi dia so dia nak jamu cikgu-cikgi kat sekolah dia ngajar tu. tak sempat nak wish hepi besday haritu hehe...


Okeh, abes dah entri makanan untuk Syaaban terakhir harini *agaknyelah!* Sekian, maseh!

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL MUBARAK SUME!!! :)


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Tuesday, July 2, 2013

Kek, kek, kek dan kek!



Rasa cam tak banyak wat kek seminggu, dua lepas tapi bile nak edit baru perasan manyak gak eh! Padan le mak rase cam nak pengsan je minggu nih.. haha, boleh?
Okeh... memula hari Sabtu lepas wat kek nipis buttermilk (gambar atas) tu untuk sedekah kat surau. Masa tu ada majlis sambut Ramadhan kat sana so itu ajelah yang mak mampu bagi pun. Lain menda nak masak tak reti hehe...

Pastu tetiba returned customer requested Chilled Creamy Cake ni. Sempat gak mak gagahkan dirik yang malas ni membuatnye hehe....

Haa yang ni memang express punye kek nih! Tetiba jek hari Jumaat petang si Maria balik sekolah tu dia kata kawan dia order kek nak esok jugak! Huhuuu... jenuhlah mak dah sampai parkir umah kena kuar balik gi kedai supplier nak carik bahan. Terheran skejap bapak eh nengok tadi dah parking tetibe kuar balik hahaha...

Order ni plak dari BFF masa kat sekolah menengah dulu. Lama dah wei tak jumpak dia. Last time masa dia datang collect kek besday anak dia yang 2nd pastu senyap tetiba. Alih-alih ku nengok post kat FB dah dapat baby baru! Huhuuu... diam ubi berisi rupenya makcik agaga...

Dia order 2 jenis kek nipis yeitu brownies dan Japanese Soft Cotton Cheese Cake nih. Disebabkan dia dalam pantang, maka mak ni terpaksa la memberanikan diri gi nganto kek ni kat umah dia. Seb baik tak lepas sampai ke Perlis nun haha.. tapi satu pencapaian ke atas diri sendirik la berjaya drive out of the box hehe.. *kembang hidung*


Last sekali thanks pada Kak Siti sebab mintak saya watkan kek Barbie ni untuk besday anaknya yang ke-8 tahun haritu. Letih gak membuatnya sebab nak jadik cite haritu cuaca tersangatlah panasnya dan saya pulak guna cream cheese untuk frosting kek ni. Maka terjadilah peristiwa dua kali kena alter balik baju sebab melorot nampak aurat agaga...

Owh ye... last but not least *ewah* nak mekaseh kat sume yang sudi mencuba Baked macaroni cheese saya pada hari Jumaat lepas tu! Insyaallah nanti sambung lagi dalam bulan ramadhan ye (kalau rajin hahaha...)

NOTE SELINGAN: 
Order biskut raya masih dibuka ye! Klik iklan kat bawah untuk direct ke order form ye! Thanks!



Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

KITE KAWAN2!

 
Photobucket