Thursday, November 21, 2013

Home » , , , » Rayyan's Graduated!

Rayyan's Graduated!



Ok. Memula sebenarnya mak tak berape konpiden nak anta si Rayyan ni gi sekolah at the age of 5 sebab kakak ngan abang dorang dulu saya anta dari umo 4 tapi gi sekolahnya adelah beberape bulan hajer. Ate kalau dah banyak kali monteng melalak, melolong, meraung tanak gi sekolah memang banyak le tuangnye huhu...

Ni first day sekolah :)

Tapi ntahla nape kan... mase belum pindah Saujana Hill ni,*cewah* kiteorang anak-beranak saje je gi lalu SK Seri Pristana ni sebab nak tunjuk abang sekolah dia. Ntah caner ternampak banner untuk kemasukan pra-sekolah pastu ntah caner 'ter'isi borang dan 'ter'hantar har har.. dan akhirnya 'ter' dapatlah keputusan yang dia dapat masuk. Ekcelli dia bertuah sangat sebab saya dapat tau yang ini 2nd year sekolah bukak untuk budak 5 tahun dan tahun depan dah takde offer untuk 5 tahun. Rezeki betulkan?

Ni baru beberapa bulan sekolah- time ni baru dapat baju :)

Dan sesungguhnya saya sangat-sangat bersyukur sebab Allah SWT mudahkan segala jalan dari apply sampai la dia graduated haritu. Ade la gak drama-drama linangan airmata, kuak lentang kat tengah-tengah kelas, purak-purak tido dalam kelas... tapi alhamdulillah, either Rayyan yang well behaved atau cikgu-cikgu kat sekolah ni pandai tackled budak, wallahualam.

Tengah susun barisan ikut giliran nak naik pentas. Sebelah tu kelas Rayyan. Yang sungguh berdedikasi tulah cikgu dia :P

Tapi telling the truth... so far kat sekolah ni saja yang saya tengok anak saya diajar masa pra-sekolah. Kakak dan abang dia dulu saya anta kat sekolah Tabika Perpaduan tapi fakta: dorang belajar sebulan, dua aje. Lain-lain manyak nyanyi dan wat keje sendiri. By end of the year (walhal dorang lagilah masuk tadika since 4 tahun so maknanya gi belajar 3 tahun!) kakak tau baca tapi bukan sebab kat sekolah tapi sebab saya belikan dia cd belajar abc dan dia sonok belaja thru cd hari-hari sampai boleh baca buku. Mirul darjah satu baru boleh membaca.

Rayyan ni pulak, even dia ni banyak gak tuang kelas tapi bukan sebab monteng cuma... dia banyak sakit (ya, masa 6 bulan pertama dok umah baru ni kami anak-beranak selalu je sakit bersambung-sambung. Sampaikan doktor kata dia pembawa talasemia which sampai skang saya takleh accept sangat) tapi saya boleh nampak improvement dia. Masuk bulan ke-2 dia dah boleh tulis ABC sampai Z. Bulan seterusnya dah boleh baca simple words, kemudian dah hafal Al-Fatihah, dah tau berwudu' dan solat... dan paling ketara- dia boleh berdikari.


Saya sangat bangga sebab budak yang dulunya cuma tau certain words macam ummi, ayah, abang, kakak dan perkataan-perkataan yang sangat digemarinya iaitu 'play' dan 'games'... sekarang dah berubah tahu banyak perkataan. Malah dia dah tau nak beza amalan yang baik dan yang buruk.


So rasanya the credits goes to his teachers: Cikgu Rosilawati, Ustazah Azlina & Cik Rosdalilah yang saya tau banyak berkorban masa dan tenaga untuk pastikan depa-depa ni mencapai tahap yang membanggakan parents. Wahhh tetiba berucap macam ahli parlimen agaga...!

OMG soh ummi amek gambar dia berdua dengan awek dia UHUKKKKSS!!!!

Untuk sume cikgu-cikgu Rayyan, saya sangat berterima kasih dan berdoa semoga Allah akan permudahkan urusan mereka di duniawi dan juga diakhirat kelak, dimurahkan rezeki dan dilindungi rahmat dan ehsan Allah sepanjang masa, amin!

Rayyan, jangan suke sangat na sekolah dah abes. Tahun depan ade seround lagi pra yek! Heheh!


Signature Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

2 comments

November 21, 2013 at 10:29 AM

untung la rayyan sbb msk skolah pra...so suasana tu dh bole rs...tisya pn baru gk konvo lastweek

November 29, 2013 at 4:15 PM

@mama tisyaItulah. Lagipun selalu cite yang belakang tu sekolah abang (wah sekolah abang) so dia pun tau yang nanti dia pun kena masuk sekolah abang hehe.. Owh ye ke Tisya! Congrats!

Post a Comment

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KITE KAWAN2!

 
Photobucket