Monday, July 30, 2012

JJCM: Day 9 Ramadhan 1433




Sticky Note:
Makruh hukumannya menayang gambo makanan di bulan pose sehingga meleleh air liur... So hanya yang berjiwa kental saje dibenarkan membaca entri ini ye sebab entri saya sekadar untuk berkongsi dan memberi idea mengenai juadah yang boleh kite sediakan untuk keluarga sewaktu berbuka aje. Kalau saya menyebabkan korang jadik lalai dan lupa matlamat sebenar kite berpuasa, saya minta maaf ye.


Sebenarnya harini saya ingat nak seksa somi soh membeli je kat PARAM hahaha... tapikan, kesian pulak sebab dari pagi dia dah kuar sampai petang settlekan hal umah dengan arkitek pasal nak renovate umah baru tu. Pastu balik dah letih tertido bape jam ntah. So saya pun plan nak masaklah cucur ikan bilis *tetiba tingat sebab nengok blog Kak Chik@Ella haritu hehe...* Pastu dah rebuslah telur sejibik konon nak makan ngan mee kari berapi *malas punye bini* Haloo... itu je bahan yang hado kat umah de... nak reka spaghetti ke, mee goreng mamak ke, mihum siam yang lazat itu ke... masalosnya bahan takdok dan kemalasan nak gi kedai haha...

Siap gak cucur ikan bilis ku seyh! Heheh!

Abes je masak cucur tu, sekali nampak pak ustad dah bangun siap-siap nak kuar gi PARAM. So pe lagikan... isteri mithali harus tau bagaimana nak berjimat. Simpan balik mee kari berapi. *Seb baik lom masak hehe...* Telur rebus? Takper, boleh wat menu esok lusa hahaha...

AYAQ BATU CAMPOQ
Hamek ko! ABC yang paling nikmat! Pastu lelah sampai sahur!

NASI GORENG DAGING MERAH
Maveles tip top. Tapi Rayyan makan muntah balik 100%. Kan ummi dah pesan jangan gigit cili api tu, nak! Rugi RM4.50.

PENGAT PISANG & BUBUR GANDUM + JAGUNG
Dap! Kat mana ntah pak ustad beli ni. Taknah lak saya nampak kat PARAM Danau Kota. Pandai pulak carik tu...

ABC ngan nasi tu pak ustad beli kat kedai makan je tu bukan kat PARAM pun. Toksah klentong la sebab saya tau restoran tu belakang umah aje! Akaka... hmmm, tapi musykil bubur sedap tu dia beli katner. Malas nak tanye sebab nanti kalau dah tau sure dia soh saya gi beli sendiri. Mana boleh, nanti habes duitku ngeh, ngehhh! *Dasar pompuan kedekut dan tamak haloba*


*****Pesanan khidmat masyarakat ini dibawakan khas oleh Wan Dolly*****
"Bulan posa ni tak boleh banyak tido!"

Psssttt! Ghupenya baru ku tau apps Pudding Camera tu ade kamera fantasy yang boleh hasilkan gambar bokeh cun cam gini! Sungguh katak di bawah tempurung!

Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

JJCM: Day 8 Ramadhan 1433




Sticky Note:
Makruh hukumannya menayang gambo makanan di bulan pose sehingga meleleh air liur... So hanya yang berjiwa kental saje dibenarkan membaca entri ini ye sebab entri saya sekadar untuk berkongsi dan memberi idea mengenai juadah yang boleh kite sediakan untuk keluarga sewaktu berbuka aje. Kalau saya menyebabkan korang jadik lalai dan lupa matlamat sebenar kite berpuasa, saya minta maaf ye.


Harini tak nak cite pasal makanan berbuka. *Jangan percaya* Pagi ni saya kuar gi jenjalan ngan mak. Wahhh hebat ko Farah bulan-bulan pose gi jenjalan! Bawak bertenang... bukan saja-saja tapi kami berdua ade misi nak carik barang untuk deko ghumah thee... Ini sume gara-gara orang anto katalog umah ke umah tulah! *Tak pasal-pasal dipersalahkan. Takper lepas raya nanti kalau jumpe budak tu ku mintak maap!* Ate saya ngan mak kan sehati sejiwa. Kiteorang bukan leh nampak iklan-iklan sale ni hahaha... Sanggup ku tinggalkan laki di rumah semata-mata nak gi sale tapi bukan jauh pun, kat area opis je hehe.

Kalau anda bijak pandai, cube teka yang mana saya beli! Hehehee...

Nama kedai ni LinenCraft tau. Lokasinya kat Taman Industri Bolton. Senang sangat nak carik sebab dia ngadap jalanraya. Bila masuk je ke jalan Taman Industi Bolton tu (dari arah Seri Gombak), korang akan nampak kedai tayar dulu belah kiri *lupe lak namanya* Nampak je terus amek kanan sebab kedai ni sederet ngan kedai tayar tu. Lagi satu landmark dia sederet ngan Pos Malaysia. Sampai ghaye ni dia wat sale lebih 50% tau. Korang bayangkan kain sliding door 3 panel yang rege RM240 boleh dapat RM150 jek! Muahaha... *tumbuh tanduk riak* Ade lain lagi- cam comforter harga RM60 je, alas peti ais RM20 dan macam-macam lagilah! Tapi yang paling saya salute sebab walaupun harganya murah, kualiti kain dan jahitan dia memang kelas. Kalau korang nak tau gak, belakang showroom dorang ni ade kilang dorang sendiri so kat situlah dorang jahit suma langsir, cadar sume tu... tu pasallah murah sebab harga dari kilang! Ngeeee... saya suke!

Kan main perasan diri tu hensem... senyum tak sudah! Maapkan ummi ye nak sebab mase ngandungkan ko manyak nengok cermin akaka....

Lepas membeli-belah tak sedar diri dua beranak ini, saya tak terus balik ghumah sebab gi umah kakak ipar lak nak mintak dia potong rambut Rayyan. Rimas mak nengok rambut dah panjang ala-ala sabut kelapa. Haa... para muslimah yang tingin nak motong rambut dan tinggal berdekatan Gombak, silelah ke salun kakak ipar saya ni ye sebab salunnya dalam umah. So sangatlah privacy dan cozy tapi harus diingat ye, pompuan je yang diterima, pelanggan lelaki sile ke kedai mamak berhampiran. Kalau nak datang kena wat appointment dulu tau kat nombor ni: Ella (019) 209.7272. Silelah sebut nama yang indah ini-'FARAH' supaya dapat diskaun sahabat ye! Akaka...

Okeh, sebab hati Wan Dolly dah gumbira dapat perabeh duit tadi, maka diistiharkan hari ni Wan Dolly belanja pizza! Yeay! Selamat duit den! Akaka... *durhaka*


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

JJCM: Day 7 Ramadhan 1433



Sticky Note:
Makruh hukumannya menayang gambo makanan di bulan pose sehingga meleleh air liur... So hanya yang berjiwa kental saje dibenarkan membaca entri ini ye sebab entri saya sekadar untuk berkongsi dan memberi idea mengenai juadah yang boleh kite sediakan untuk keluarga sewaktu berbuka aje. Kalau saya menyebabkan korang jadik lalai dan lupa matlamat sebenar kite berpuasa, saya minta maaf ye.

Harini dah genap seminggu kita puasa. Huhuuuu baru semingguuuuu tapi dah takde idea nak berbuka apa ngan nak masak sahur apa huahuaaaa... Haalaaa... korang yang blom de anak tu senang gak kire sebab kena consider tekak diri sendiri ngan laki aje, tapi daku ni kena pikir 5 tekak punye menu hari-hari tau... parah mak camni kalau brenti keje besok! Konpem tak tau nak masak pe hari-hari! *Koma* Boleh tak nak order je dari kedai tiap-tiap hari? Akaka....! Dah jangan layan kesakitan mental, layan makanan berbuka sempena genap seminggu berpuasa ni ye: -

NASI KUKUS AYAM DARA
Permintaan dari Mirul... Tapi dia kate kari dia rasa masam. Sure dah lama bikin tu kan? Haaa hamek ko 4/10 markah udah!

ROTI JALA
Takde sorang pun makan. Haishhh budak-budak ni (termasuk ngan sayalah sekali haha....) Entah nape takde selera pulak nak makan hari ni. Agaknye sebab panas sangat kot so sume dah belasah air sampai 2 jag lansung makanan main cubit-cubit je rasa. Tiada markah ye sebab tak rasa hehe....

CHICKEN CHOP
Chicken chop ni memang selalu saya beli kat pasar malam Taman Melati so saya dah tau rasanya. Markah 10/10 cam biasa lagipun budak-budak memang suke!

KUIH LOMPAT TIKAM
Inilah satu-satunya makanan yang dapat masuk perut saya harini. Kalau sebulan ini aje yang saya makan konpem bleh muat baju saiz xs har har... *verangan*

 Belanjawan Ini Hari:
Nasi kukus ayam dara: RM7.50 (gile mahal!)
Roti jala: RM2.00
Chicken Cho: RM8.00
Kuih lompat tikam: RM1.50
Air tembikai susu: RM2.00
Air Jagung Madu: RM2.00

Jumlah busat: RM23.00

Alaaa.... lebih balik! Ni nasik ngan chicken chop punye pasallah ni! *Salahkan makanan* Berusaha kurangkan lagi ye Farah!


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Friday, July 27, 2012

JJCM: Day 6 Ramadhan 1433



Sticky Note:
Makruh hukumannya menayang gambo makanan di bulan pose sehingga meleleh air liur... So hanya yang berjiwa kental saje dibenarkan membaca entri ini ye sebab entri saya sekadar untuk berkongsi dan memberi idea mengenai juadah yang boleh kite sediakan untuk keluarga sewaktu berbuka aje. Kalau saya menyebabkan korang jadik lalai dan lupa matlamat sebenar kite berpuasa, saya minta maaf ye.

Harini saya membazir huhuuu... *sile jangan ikut perangai itu*. Tapi sebenarnya bukan plan pun *nak cover gak hehe...* Sebabnya kan, budak-budak sume dok mintak saya belikan nasik lemak so saya pun dah tapaukan la untuk dorang. Sekali ayah dorang balik bawak burger bakar lagi cam semalam. Korang tau jelah budak-budak kalau dah nampak berger, nasi konpem tak pandang. Huhuuu.. akhirnya sampai malam nasik pun dah basi dan masuk dalam perut cik tong. *Nyesal, nyesal*

NASI LEMAK KUALA KANGSAR
Nilah nasiknya. Mirul sorang je yang makan. Tapi last year saya ade beli so saya memang tau nasi lemak makcik ni memang sedap. Sayangnye cuma sebab dah kenyang makan berger tak dapat la nak telan anda ye cik nasik. *Sian dia! Agak-agak nasik tu marah saya tak?* Nasik tu tak marah tapi Allah yang marah, ngoks!

KERABU MANGGA
Ni beli sebab nak makan waktu sahur. Tapi tak berapa best la sebab simpan lama mangganya dah lemau, dah tak rangup dan fresh lagi. Lenkali wat sendirik!

SENGKUANG CALIT
Haaaa... ini memang feveret saya! Mase zaman sekolah dulu, asal balik sekolah mesti nak beli tapi lepas saya pindah sekolah Ipoh, dah tak jumpa dah benda ni. Hagaknya orang Perak tak ske makan ni kot. Kat sini ade gak yang saya jumpe tapi dia cume pakai sos merah so takla sesedap yang zaman sekolah dulu. Haa... tapi yang ni memang maveles sebab dia pakai sos merah dengan sos hitam sama macam zaman dulu kala hehe... Weh, korang jangan memain tau. Dia siap ade blog dan facebook tau! Canggih tak canggih sengkuangku! Markah? 20/10 hahaha.... *Naseb ler dah nama pun feveret!*

KELI BAKAR
Yang hini pun feveret gak! Memang best! Tapi ni saya wat lauk untuk bersahur. Markah mestilah 10/10 hehe...

Belanjawan Hari Ini:
Nasi Lemak @ 4 bungkuih: RM7.50
Kerabu Mangga: RM2.00
Sengkuang Calit @ 2 ketul: RM4.00
Air tembikai cucu: RM2.00

Jumlah busat: RM15.50

Hmm.. not badkan... siap ngan lauk sahur. Hehe...

Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Thursday, July 26, 2012

JJCM: Day 5 Ramadhan 1433




Sticky Note:
Makruh hukumannya menayang gambo makanan di bulan pose sehingga meleleh air liur... So hanya yang berjiwa kental saje dibenarkan membaca entri ini ye sebab entri saya sekadar untuk berkongsi dan memberi idea mengenai juadah yang boleh kite sediakan untuk keluarga sewaktu berbuka aje. Kalau saya menyebabkan korang jadik lalai dan lupa matlamat sebenar kite berpuasa, saya minta maaf ye.


Entry hari ni bakal menitiks kan ayer liur so gi amek tisu dulu cepat *konpiden sendirik*

Takat murtabak jek bleh bagi terliur? Hek-elehhhh... bukan, bukannn... nanti sat lagi na! Murtabak ni Maria ske sebab tu saya beli. Saya cubit sikit je rase- sedap gak dan isinya pun tebal so saya bagi 10/10 markah. Tapi yang ni carry forward besok ye- simpan dalam peti ais sebab perut dah tak muat nak isi.

Roti boom ni Mirul plak yang mintak. Roti dia cam tahun lepas gak sangat oily tapi ntah nape nengok Mirul makan cam selamba jek. Mungkin dia peminat minyak. Disebabkan Mirul makan cam tak hengat donia jadi agaknya sedaplah tu so saya bagi 8/10 markah. Takleh markah penuh sebab minyak. Tambah bedak sket bleh dapat markah penuh ye encik roti.

Kononnya saya nak kongsi jelah hirup sup ni ngan pak ustad *ceh kemain!* tapi upenya sup ni postponed jadik lauk sahur. Hehe... tayah masak! Tapi sup dia memang best jadik saya bagi 10/10 markah.

Okeyyyy... skang saya bagitau nape murtabak ngan sup tu terpakse ditunda masuk perut mase berbuka. Semalam pak ustad beli Burger Bakar Rawang yang saya idam-idamkan sekian lama tuh! Waduhhhh...! Rasa cam jatuh chenta plak ngan pak ustad akakaa... *tetiba*

Haaaa hambek kalau kau! Sikit punye besar! Molot berdiameter Ning Baizura je yang bleh masuk dari atas sampai bawah sekali gigit. Mulut comel cam saya ni kena la gigit roti dulu, pastu sayur, pastu daging... pastu  tak abes perut dah nak koyak! Akaka... padan muke saya!

Belanjawan harini:
Murtabak @2 keping: RM6.00
Roti boom @3 keping: RM3.00
Sup campur: RM10.00
Air jagung: RM2.00
Lai Chi Kang: RM2.00

Jumlah busat: RM 23.00


OH MY BUDGET!!!
Tapi takper kot sebab murtabak tu carry forward besok. Sup pun jadik lauk sahur hehe... *Sejukkan hati sendiri*


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Wednesday, July 25, 2012

JJCM: Day 4 Ramadhan 1433




Sticky Note:
Makruh hukumannya menayang gambo makanan di bulan pose sehingga meleleh air liur... So hanya yang berjiwa kental saje dibenarkan membaca entri ini ye sebab entri saya sekadar untuk berkongsi dan memberi idea mengenai juadah yang boleh kite sediakan untuk keluarga sewaktu berbuka aje. Kalau saya menyebabkan korang jadik lalai dan lupa matlamat sebenar kite berpuasa, saya minta maaf ye.



Dorang ni bukak pose awal ikut masa Zimbabwe

Kite pose baru masuk 4 hari, tapikan... ape nak makan untuk berbuka pun dah tak tau nak beli hape hahaha.... tu blom masuk cite nak masak pe untuk sahur lagi tuh. Migrain jugak dibuatnya. Harini ntah nape rase malas nak makan tapi kena gak makan kan... so saya beli sate je hehe...


Belanjawan Hari Ini:
Sate: RM16.00 (dgn nasi impit)


Lebih singgit dari semalam tu Farah oiii... kurangkan lagi ye! Ahaks!

Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Tuesday, July 24, 2012

JJCM: Day 3 Ramadhan 1433




Sticky Note:
Makruh hukumannya menayang gambo makanan di bulan pose sehingga meleleh air liur... So hanya yang berjiwa kental saje dibenarkan membaca entri ini ye sebab entri saya sekadar untuk berkongsi dan memberi idea mengenai juadah yang boleh kite sediakan untuk keluarga sewaktu berbuka aje. Kalau saya menyebabkan korang jadik lalai dan lupa matlamat sebenar kite berpuasa, saya minta maaf ye.


Harini hari pertama saya jejak kaki ke pasar ramadhan. Cam biasa tempat yang wajib pegi yelah kat Danau Kota pasal boleh terus balik umah dengan gumbiranya. Hari pertama ni agak mencabar sket sebab first taim tengok macam-macam makanan jadik dia punye teruja cam siamang la sket kan akaka... tapi camnerpun seb baik la imanku kukuh *iman sangaaaat*. Jom tengok kukuh tak kukuh imanku ahaks!


BUBUR LAMBUK
Ini beli untuk Rayyan. Okeh gak rasa ala-ala bubur lambuk Kg Baru lagik. Isi dia pun manyak- ade udang besar, isi ayam, sayur, kacang dan sewaktu dengannya. Markah untuk ni 10/10.

ROTI ARAB
Indon tu sesuka ati dia je kan boh nama roti ni roti arab. Saya rasa macam roti john je jugak. Beza dia cuma dia pakai roti arab. Ngelat! Untuk itu, markahnya 5/10 sebab tipu.

KUIH-MUIH
Haaaa... kuih dari makcik masam ni memang terkenal dari tahun-tahun lepas lagik. Kuih-kuih dia sumenya sedap cume tulah, muke tu tak pernahnya nak senyum. Tapi mungkin gak tu trademark dia kan? Kalau tidak, susah la orang nak kenal dia ngeh, ngeh... untuk makcik masam cam biasa markah penuh! 10/10.

AGAR-AGAR CAMPUR
Harga dia RM2 untuk 5 jenis agar-agar yang korang bleh campur-campur. Saya pilih agar-agar mangga, oreo ngan batik. Rasanya meveles walaupun kaler dia rase cam nak kuar isi perut akaka... Sebab sedap dan murah, saya bagi markah 10/10.


Belanjawan hari ini:
Bubur lambuk: RM 3.00
Roti Arab nan hado: RM 4.00
Kuih-muih: RM 4.00
Agar-agar: RM 2.00
Air tembikai laici (tak sempat nak snap dh abes akaka): RM 2.00
Jumlah busat: RM 15.00

 Hmmm... kena kurangkan bajet lagi ni Farah....

Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Monday, July 23, 2012

JJCM: Day 2 Ramadhan 1433


 


Sticky Note:
Makruh hukumannya menayang gambo makanan di bulan pose sehingga meleleh air liur... So hanya yang berjiwa kental saje dibenarkan membaca entri ini ye sebab entri saya sekadar untuk berkongsi dan memberi idea mengenai juadah yang boleh kite sediakan untuk keluarga sewaktu berbuka aje. Kalau saya menyebabkan korang jadik lalai dan lupa matlamat sebenar kite berpuasa, saya minta maaf ye.


Haaa.. semalam gelakkan saya sebab menu berbuka giler malas sangatkan? Haaa hari ni hamek! Berlambak la pulak! Sebenarnya saya memang dah planning nak wat roti jala. Alih-alih petang pak ustad kuar gi beli nasi arab pulak. Pastu abang saya pulak datang ngantor kuih dari mak saya. Kalau semalam berjaya mengekalkan berat badan, hari ni hamek ko- naik 10 kilo! Akaka...!

Ni memang diantara kuih feveret saya hehe... mak memang sayang kat saya kan? Dah la wat kuih ni pastu kaler pink lak tuh akaka... *perasan*

Dulu guna acuan biase lambat sket lah nak siap roti jala ni. Kali ni pakai acuan yang saya beli kat Kak Jee dulu so cepatlah siapnya. Kena pulak ade ramai chef kat dapo saya- Soo Winchi tolong bancuh batter, saya tebar jala, Tomok tolong gulung. Pastu dorang dua pakat masak kuah kari tu. Saya duduk dan monitor aje. *Owh nikmatnye menjadik ibu akaka... (amek kesempatan)* Konpem tahun ni kena hulur duit raye extra kat depa dua tu kan? Kena wat perancangan awal nak melarikan diri ni akaka... Yang si kecik lak jadi Chef Zubir. Berdiri atas kosi pastu dok komen abang ngan kakak dia masak sampai letih dengar dia dok pot pet!

Ni nasi arab pak ustad beli kat kedai arab mana ntah hahaha... susah nak predict sebab kat kawasan umah saya ni manyak na kedai makan arab. Tapi tu tak penting, yang penting bedal je! Thee...

Haaa... korang tau tak yang kedai bakeri Pistachio skang tengah promosi kek terbaru dorang yeitu kek roll Moo Moo ni. Korang wajib terai tau sebab ia sangatlah lazat! Yang ni pak ustad beli untuk chef Zubir sebab dia berjaya pose sampai kol 1:00 tengahari harini hehe... (tak sahur tu- okehla tu kan?) Tapi cam biaselah, walaupun untuk Rayyan, tapi Ummi wajib bedal!

Cengginilah ghupe keknya. Dia kaya dengan rasa susu tapi tak muak pun makan sampai abes hehe... Krim susu dia sejukkkkk je bile masuk mulut. Nyummm mooh! Tak mahal pun weh- RM12.90 jek! Kalau korang member cam saya dapatlah harga RM10.90!


  Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

KITE KAWAN2!

 
Photobucket