Tuesday, April 17, 2012

Edisi mari belajar: Menu majlis harijadi



Haaa... harini meh kite semua sama-sama belajar nama-nama makanan yang boleh kite dapati di sebuah majlis harijadi kanak-kanak ye. Untuk pelajaran harini, kite akan mengkaji menu di majlis harijadi anak sedare  daku, Dayana Sofea. Jom layan!

Menu #1: BUTTER CAKE
Kek kosong ni mama dia buat. Maklumlah takut kek yang beli untuk tiup lilin kang tak cukup! (Tapi memang betul pun, daku tak dapat rasa kek Baskin Robbin yang sume orang kate sedap tuuu... uwaaaa...!!!)



Menu #2: POPIAH GORENG BERCILI (Sumpah yummeh!)
Kalau kite rasa menu kat umah kite tak mencukupi, tak salah untuk ke kedai di depan pasaraya Ong Tai Kim itu dan memesan RM20/- kuih ini. Orang tetap ingat tuan umah yang buat! Theee...


Menu #3: KUIH SAGU
Hini Wan Dolly besday girl yang buat. Mak memang terer wat kuih. Mak, besday kite lagi 3 bulan tau! Ingat ye! Ahaks!


Menu #4: PUDING TELUR
Ni pun makku yang wat. Jangan hengat anak mat saleh tak tau wat kuih melayu tau. Buku resepi manyak!


Menu #5: KARI AYAM
Yang ni makan ngan pulut sebenarnya tapi pulut lupa nak snap gambanya. Mase ni pun dah rase nak off kamera sebab tangan asek nak gapai pinggan dah!


Menu #6: AYAM MASAK MERAH
Mak mertua abangku masak. Memang perghhhhh!!! Orang meniaga memang masak sedap-sedap ke ek? Nape kalau daku yang masak tak pun sedap cam dorang haha!


Menu #7: SAMBAL GORENG
Ni pun mak mertua abang masak. Maveles!


Menu #8: KUIH KASWI
Ade lagi upenya kuih Puan Dorothy ni ye haha... aaa, ni pun mak den wat!


Menu #9: PUDING ROTI BERSOS
Haaaa... yang iniiiiiii... bukan daku buat! Ini jiran sebelah bagi. Yummeh okehhh!!!!!


Menu #10:  CHEESY WEDGES
Yang ini barulah daku yang wat. Lepas ni sile saksikan kejatuhan KFC okeh!


Menu #11: CHOCOLATE MOIST MUFFIN
Dalam malas-malasku sempat gak ku buatkan muffin ni untuk besday girl tauuu... (tapi nengok orang lain yang abeskan! Haha...)


Menu #12: NASI IMPIT
Nasi ni sparing dia ngan kuah kacang tapi lupe gak nak snap. Maklumlah... manyak tu daku nengok makanan! Ingat tak teruja ke? Wajiblah lupekannn.... ngeeee...!


Menu #13: ......
Ops! Ni bukan makanan tapi ni budak yang habeskan nasi impit itu.

Notakaki Saiz Tujuh:
Sume gambar di atas diambil menggunakan kamera dari Samsung Galaxy Wonder. Okeh jugak ek? (ni first taim cube guna) Tak payah banyak nak kena edit cuma touch up contras jek.

Amacam? Terliur tak? Sape soh tengok! Akaka...

Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Monday, April 9, 2012

Walaweh...!!! Android dah ada Instagram!



 

Ade tak sesape kat sini yang pakai Android sile angkat tangan macam sayeee... ngeeee... Korang hengat lagi tak dulu saya de wat satu post pasal instagram ni kan? Kalau tak hengat, boleh baca kat sini. Masa tu Google Play Store belum wujudkan Instagram untuk Android user lagi. So bila nak image korang ade filter Instagram, korang terpaksalah install dan gunakannya sebagai Action dalam Photoshopkan?


Haaa... tapi skang tak perlu lagi..!!! Harini Instagram dah boleh dipakai oleh Android user tau. Betulll.... kalau tak caya, marilah sesame download applikasi yang hebat ni! (Sile download dari Play Store kat phone korang> search for INSTAGRAM... sure muncul punyelah! Hehehe....)



  Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Wednesday, April 4, 2012

Wordless Wednesday: Sigh!





Info: On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description...

so this is mine.


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Tuesday, April 3, 2012

Apa itu Dropbox?



Korang pernah tak alami kes dimana korang nak email satu file yang besar tapi email korang tak dapat hantar dek kerana besor ngat dan melebihi kuota email box korang? Musti tensen kan? Dah la nak cepat tapi takleh email la pulok!


Haaaa... meh saya kenalkan anda dengan Dropbox! Dimana korang bukan saja bulih hantar file yang besar tapi korang jugak boleh share dengan berape ghamai orang yang korang suka. Semuanya boleh korang buat hanya dengan register pastu terus boleh upload file gedabak korang tu! Besar tak besar... 2GB saiz file yang dia bagi korang untuk haplod okeh! Bosar tuhhhh!!! Pastu lenkali kalau nak upload tapi dah tak muat, ape susah- delete jelah file yang dah hantar kat orang sebelum tu. Kan dah dapat 2GB tu balik! Bijakkan saya? Hahaha... so apa lagi? Meh le menerai kat link bawah ni. Don't worry... FREE aje!


Notakaki saiz tujuh:
Kalau korang nak besarkan lagi saiz box korang tu, skang ni dia ade program referral tau. Senang-senang je nak besarkan box korang tanpa kuar sesen pun! Ngeh, ngeh, ngeh....



Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

KITE KAWAN2!

 
Photobucket