Monday, December 31, 2012

Cuti-cuti Mesia: JB aje!



Macam tiap-tiap tahun, kiteorang memang takde pun planning nak gi berjalan taim coti sekolah ni. Lebih-lebih lagi pak ustad sedang proses recovery dari sakit dan saya pun masih banyak lagi benda nak dikemas dan dikombah kat ghumah ni. Tetiba pak ustad kata dia kena ngajar kat JB dua hari so takkan le nak dok umah kot kan? Jiran baru ade sorang, dua... belah kanan sederet lom ada jiran okeh! Hilang akal ke nak tinggal ngan budak-budak je kat ghumah?! Har! Har!... ngeri mak! Maka dengan itu secara rasminya, sume ikut pak ustad gi JB, yeay!



SILKA HOTEL- JOHOR BARU
Ni hotel tempat kiteorang stay dengan percumanya heheh! *Silelah jeles* Okehlah, bilik dia cozy gak dan susun atur dia kemas. Cuma problem hotel ni yelah service dia kot. Baca kat Foursquare ramai yang kondem serbis dia. So nak jadik cite, kiteorang sampai haritu dah le lewat sebab jalan jem (semua nak gi sambut Santa Claus kot mase tu). Sampai je budak-budak lom mandi lagi so masuklah dalam bilik mandi. Sekali tengok tuala takde walau sehelai pun.


Maka pak ustad pun kol mintak tuala. Tunggu 15 minit takde gak, okeh pak ustad kol lagi. Tunggu lagi 15 minit tapi takde gak. Maka saya pun kol plak dan tunggu 15 minit lagi pun tadak. Pak ustad pun cube kol lagi sekali tapi kali ni dengan hidung kembang kempis la menahan dendam kesumat. Dalam 10 minit kendian baru le dorang anta tapi itupun tuala tepinya dah berkoyak huhuuu... *syukur, syukur... kalau dia tak bagi lansung tuala tu lagi kes naya ko jah!*


KOPITIAM RAMLAH
Kopitiam ni tempat lepak feveret pak ustad katanya sampaikan tuan punye kedai tu pun kenal. Gleme la skejap rase cam celebriti agaga... Tempat makan dia bersih dan selesa. Pelayan pun kemain ramah lagi huhuu...


Haritu saya terai Nasi Ayam Penyet tapi rasa sambal dia tak berapa kick kot. Memandangkan itu menu baru dia, maka saya maapkan kekurangan kesedapan itu hehe... perbaiki lagi ye :p


Tapi Chicken Chop dia memang mebeles. Ayam dia sungguh rangup dan sos blackpepper dia pun menepati syarat la. Rugi tak order yang tu tadi, dem!


Restoran Nakhoda Seafood (berhadapan dengan Silka Hotel)
Kat sini tukang masaknya ada sorang dan pelayan sorang. Dua-dua muda remaja lagi. Kagum gak nengok beso-beso cenggituh dah boleh bukak kedai makan. Rasanya dorang ni dari Kelantan mendengar dari loghat dorang. Makanan dia okehlah sebab saya pernah rasa yang lebih sedap dari kat sini. Tapi udang goreng tepung dia memang mabeles. Beso pulak tu!...


Gitulah ceritenya... eh! Ade ke cite haha...

Budak kecit ni senang je nak bagi dia diam hehe...

Ni bukan hobi tapi memang aktiviti abang walau dimana dia berada huhuuu...

Pemandangan dari balkoni hotel. Tesco wo depan tuuu... *gatal kaki*

Pemandangan dari dalam. Sile abaikan manusia yang syiok tido itu.
Notakaki Saiz Tujuh:
Psssttt.. sorila korang tak sempat nak berblog-walking. Rindu nak baca entry korang tapi apakan daya semenjak jadik Dapur Officer ni takde masa nak bukak laptop. Ni pun dapat curik masa sket sebab budak-budak ikut bapak eh gi umah atok dorang huhuuu...
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Wednesday, December 19, 2012

WW: Ooops! Terlebih sudah!




Info: On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description...

so this is mine.


Harus time dia undur kang akan kedengaran bunyik menyilukan huhuuu...


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Tuesday, December 18, 2012

Resepi: Muffin Karot Salju


 

Harini saya nak kongsi satu rahsia!

Rahsia la sangat!! Haritu mase balik umah Sg Buloh, tetiba anak dara saya tingin nak wat muffin nih sebab resepinya ada kat dalam novel yang dia baca tu. Ini kira pestaim la ku bagi anak daraku wat muffin dia sendiri. Dari menyediakan bahan, menyukat dan sewaktu dengannya, sume dia yang wat sendiri. Bila saya tolong dia marah- sian kan?. Tapi bab parut karot tu (Karot?) saya watkan sebab takut kena jari dia kang nanti luka lak *penyayangnye i...*



Meh nengok bahan-bahannya: -
2 1/2 cawan lobak merah, diparut
2 cawan tepung serbaguna, diayak (saya guna tepung naik sendiri)
1 sudu teh soda penaik (saya tak masukkan since pakai tepung naik sendiri)
1 1/2 sudu teh serbuk penaik (ni pun saya tak masukkan)
1/2 sudu teh garam
2 biji telur Gred A (saya pakai gred C tapi jadik jugak! Thee...)
1 cawan gula halus
1 cawan mentega (lembutkan pada suhu bilik)
2 sudu teh esen vanilla


Cara-cara menjahanamkannye pulak
(mengikut versi saya sendiri sebab kalau ikut resepi kat novel tu cam berbelit sket hehe...) : -

Putar telur sampai betul-betul kembang dan tambahkan gula sedikit demi sedikit sehingga habis. Masukkan mentega dan putar sehingga sebati. Lepas tu masukkan tepung yang dah dicampur dengan garam sedikit demi sedikit sehingga habis. Akhir sekali masukkan lobak dan gaulkan. Setelah semuanya sebati, bolehlah cedokkan adunan kedalam mangkuk kertas dan bakar pada suhu 200 darjah celsius selama 20-30 minit atau sehingga dah naik bau dan atasnya kekuningan gitu.



Bahan-bahan untuk membuat aising krim keju: -
1/4 cawan mentega dilembutkan
227 gram krim keju, dilembutkan
2 cawan gula aising, diayak
1 sudu teh esen vanilla
Kulit lemon, diparut

Cara membuat aisingnye pulak: -
Putar keju krim dengan mentega sehingga lembut. Masukkan gula sedikit demi sedikit ke dalam adunan dan apabila sudah menjadi rata dan licin, masukkan esen vanilla serta kulit lemon yang diparut. Sejukkan muffin sebelum ditutup permukaannya dengan ising krim keju. Parut sedikit keju di atas ising.

Notakaki Saiz Tujuh:
Takkk... korang memang tak salah nengok gambo. Gambo tu memang takde aising sebab tak sempat tunggu muffin tu sejuk, budak-budak dah bedal habes! Sabo jelah!


  Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Thursday, December 6, 2012

Resepi: Moist Eggless Choc Cake


 

Resepi ni dah lama tersenarai dalam bookmark Chrome ni tapi tak pernah de masa malas nak buat. Tapi haritu ntah nape rasa cam kena lempang je terus terprint resepi ni kat opis pastu balik Sg. Buloh haritu terus buat. Itulah hikmahnya perasaan kena lempang itu agaga... Ekcelli resepi ni amek dari blog Abang Mat Gebu sebab nampak cam menarik aje... Bahan dan cara nak wat dia pun tak susah mana.


Bahan-bahannya:-
  • 1 cawan tepung gandum* (saya pakai Tepung Naik Sendiri aje)
  • 1/2 cawan serbuk koko*
  • 1 camca teh baking powder* (Saya tak bubuh)
  • 1/2 camca teh soda bicarbonate* (Pun tak bubuh gak)
  • 2 camca besar susu tepung*(*disatukan dan diayak)
  • 1 cawan gula perang @ soft brown sugar
  • 1/2 cawan minyak jagung (mat guna canola oil)
  • 1 1/4 cawan air dari peti sejuk
  • 1 camca teh esen vanilla
  • 1/2 camca teh mocha flavor (Saya tak bubuh)
  • Secubit garam
  • 1 camca teh cuka makan atau jus lemon (mat guna 1 camca besar oren sunquick)
  • Coklat cair untuk hiasan
  • Strawberry segar untuk hiasan (Takdok so abaikan hehe... ganti ngan whipped cream aje!)




Cara-cara membuatnya: -
Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan sedikit minyak, alas dasar tin dengan kertas minyak. Atau guna tin bulat berukuran 8 inci. Ketepikan.
Dalam satu bekas, masukkan bahan2 yang diayak bersama gula perang dan garam tadi, gaul rata. Tuang air, minyak, esen vanilla dan mocha falvor, dan kacau dengan whisk hingga semua sebati dan tidak bergentel2.
Masukkan cuka atau jus lemon dan kacau hingga sebati. Tuang dalam tin dan bakar selama 35 - 40 minit atau hingga masak, bergantung pada oven masing2. Sejukkan kek sebelum dihias. Boleh hidangkan...

Sonangkan?


Makan ngan whipped cream cicah chocolate cair Hersey's pun sodap!

  Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Wednesday, December 5, 2012

WW: Alhamdulillah! :)




Info: On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description...

so this is mine.

Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Tuesday, December 4, 2012

JJCM: Nasi Kukus Ayam Dara Berempah (Selera Utara), Sg Buloh




RATING
Servis: starstarstarstarstar
Food: starstarstar starstar


Kalau haritu saya dah bagi review pasal Nasi Kukus Ayam (Selera Kelantan), hari ni saya nak bagi review pasal Nasi Kukus Ayam Dara Berempah (Selera Utara) pulak. (Wahhh... macam tak masak je daku ni kan? Asal balik umah aje musti nak tapau haha...! Hentikan bidaah itu ye sebab itu hari bondaku ikut sekali balik umah. Maka itu pasallah tak sempat nak masak ngee...)

Ni kuah kari dia. Mengandungi bahagian anggota-anggota ayam tapi tenggelam dalam kuah. Sedap gak tapi pedas sket.

Sambal belacan ni okeh, sedap!

Kalau namanya pun selera utara maka wajiblah ade jelatahkannn...! Sedap gak tapi masih takleh challenge mak saya punye hehe... 

Haaa... daging masak kicap ni pestaim beli yang dia bleh wujud sekali dalam pakej nasi kukus ayam dara berempah. Tapi rasa dia biase je.

Opkos yang paling best yelah ayam berempah dia nilah! Rasanya lebih sedap dari ayam selera Kelantan haritu sebab yang tu kurang rempah sket.

BURPPPP! Heee...


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Thursday, November 29, 2012

Resepi: Durian Crepe



Ni attempt kedua buat mende alah ni. Kali pertama jadik Tempoyak Crepe sebab terexpose beliau kat panas hahaha... *hampehzz...* so kali ni wat lagi sekali sebab colleague tingin nak rase. Resepi dia saya amek kat Kak Azlita Aziz tapi diubahsuai mengikut bahan ape yang hado oleh saya dengan selambanya thee...




Bahan-bahan Crepe:

  • 250 gm tepung gandum (saya campur tepung naik sendiri dengan tepung gandum sebab tepung dah abes haha...)
  • 3 biji telur
  • 500 ml santan
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh pandan emulco(saya wat kaler kuning so patutnya pakai perasa jagung tapi saya ganti dengan vanilla essence sebab tu je yang ade)
  • 1 sudu teh pewarna hijau (stok pewarna takde so saya ganti dengan sikit serbuk kunyit)




Cara-cara membuat crepe:

1) Satukan semua bahan di atas di dalam bekas dan kacau rata. Masukkan dalam blender dan kisar kemudian tapis.

2) Sediakan kuali leper untuk membuat crepe yang tidak melekat Panaskan hingga kuali benar-benar panas
Oleskan sedikit minyak pada kuali dan kemudian kecilkan api

3) Tuangkan satu senduk kecil ke dalam kuali dan masaklah adunan tadi hingga menjadi crepe. Adunan tak perlu di balikkan. Bila permukaan atasnya dah kering terus angkat. Buat sehingga habis dan biarkan sejuk.




Bahan-bahan filling: -
  • 1 cawan Non dairy Whipping Cream
  • Isi durian secukupnya

Cara membuat filling: -

Pukul Whipping Cream dalam mixer hingga kental. Pisahkan isi durian dari bijinya. Lumatkan sedikit.





Bentangkan 1 keping crepe. Letakkan Whipping Cream di tengahnya. Letakkan isi durian. Tutupkan semula dengan Whipping Cream *Saya tak buat step ni. Tak perasan! Ngee...* Lipatlah crepe.Kemudian simpan dalam peti ais sebentar. Enak di hidangkan dingin.


Okey, crepe saya besar dan buruk. Sekian!


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

KITE KAWAN2!

 
Photobucket