Thursday, December 29, 2011

Pakai tudung (baik) tapi...





Dah bagus dah pakai tudung dan baik sebab tak buat maksiat apa semua, tapi tudung tu sekadar tudung, tak tutup aurat dengan sempurna. Allah perintahkan wanita bukan sekadar memakai tudung sahaja,tetapi hendaklah melabuhkan tudungnya hingga menutupi dada..

Contohnya:

#1 pakai tudung tapi... nampak rambut (tak pakai anak tudung)
#2 pakai tudung tapi... pakai legging (ketat)
#3 pakai tudung tapi... baju pendek (tak tutup pinggul)
#4 pakai tudung tapi... baju jarang (tak pakai inner)
#5 pakai tudung almost perfect tapi... nampak kaki (tak pakai stoking)
#6 pakai tudung tapi... pakai baju lengan pendek/lengan tiga suku
#7 pakai tudung tapi... tak tutup dada (common problem walhal ianya disebut di dalam al-Quran )
#8 pakai tudung tapi... nampak leher (sebab nak tayang subang kot)
#9 pakai tudung tapi... sanggul tinggi sesangat
#10 pakai tudung tapi... ber-make-up tebal (tabarruj)

Bukannya tak boleh nak melawa dan berfesyen tapi berpada-pada lah .. Boleh je tutup aurat dengan sempurna dan nampak lebih cantik. Kalau di mata manusia tak cantik pun, at least cantik di mata Allahkan? :03:


Thanks for the info: Kempen Aurat Saya Maruah Saya


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Wednesday, December 28, 2011

Owh yeh... opisku kena rompak huh!



Hari: Khamis

Tarikh: 22 December 2011

Bilik BIG Boss paling manyak kena punggah. rasanya ni 1st spot dorang kot

Pagi-pagi rabun bute dah dapat kol kate opis kena pecah masuk. Adehhhhh!!! Kalau korang bosan tak dengar? Dahla nak ujong bulan ni haa... tengah dok kumpul duit untuk gaji, adelak siamang curik harta-mende opis! Paramjaddu betul...!

Duit syiling 1 sen taknak lak diameknya. Kalaulah dia tau duit tu juge berguna...

Malangnya benda dah nak jadik so redha jelahkan. Anyway saya nak advice sket since dah terkenakan... ekcelli tak taulah kejadian ni ade related ngan ape yang nak saya cite ni tapi possibility tu tetap ade so beringat jelah. Petang hari Rabu tu ade 2 orang mamat paramjaddu masuk opis ni jual perfume tapi cara dia jual tu agak pelik sebab dia terus masuk pastu sambil offer-offer barang dia jalan terus tengok apa dalam bilik sume. Pastu dah takde sape interested nak beli dia pun blah. Petang tu taim balik keje kiteorang takde bau apa-apa pun kat downstair. Bile colleague lain yang balik around 6:00 pm balik, dorang terbau perfume yang mamat paramjaddu tu cube jual tadi tu around area opis saya ngan satu stair lepas tu bau tu takde (kiteorang ni kat tingkat 3 so bau tu sampai tingkat 3 & 2 aje). Tapi of course la takde expect apa-apa siamang akan berlakukan...

Ni salah satu meja bahagian akaun yang kena geledah

Opis depan kiteorang ni cermin pintunya memang dah pecah so orang bawah dah letakkan pintu kayu kat depan rangka pintu dia tu. Hari tu pintu kayu tu dah beralih so kiteorang dari jabatan forensik ni mengandaikan mamat-mamat itu telah standby dalam opis sebelah tu dari petang lagi sampai sume staff dah balik hari Rabu tu. Owh ye, opis sebelah tu dah lama abandoned sejak MPS kuarkan saman dorang jamming mengganggu persekitaran. Abes kalau dah tengah-tengah azan pun jamming memekak satu Seri Gombak ni apa kes kan.

Nilah abandoned opis yang berdepan ngan opis kiteorang. Dalamnya memang leh wat citer seram

So kerugian even below RM5,000.00 tapi still duitkan? Huhuuu.. manelah nak korek duit hujung-hujung bulan ni wehh!!!... Barang yang konpem hilang yelah laptop account officer sejibik (ni paling mahal), printer yang baru je beli (printer lain tak ndak plak diameknya!), sound system dan petty cash.

Laci saya pun kena gak geledah. Satu external drive yang berwarna pink dan sungguh comel dan kiut itu telah dirompak. Tak sangka perompak tu jambu jugak! Buktinya yang kaler itam tu taklak diameknya!

Tapi de mende la yang bleh kate as 'miracle' yeitu: -

  1. Kalau korang nak tau kat sini sume pemalas nak bawak balik laptop depa bile abes keje. Dahle malas nak bawak balik pastu tak reti nak nyorokkan pulak tu, haha! Tapi hari Rabu tu masing-masing macam dapat hidayah bisikan supaya hangkut laptop masing-masing ke ghumah. Cuma laptop yang ilang tu jelah tuannya tak dapat hidayah kot akaka... Kakak cleaner kate malaikat dah bisikan hati sume orang soh bawak balik laptop haritu agaknya...
  2. Laptop saya kalau dibandingkan dengan laptop yang ilang tu 3 kali comel dan kecik kiut-miut. Dalam erti kate lain kalau nak curik bawak lari laptop saya menepati piawaianlah kan. tapi yang peliknya tak berusik pun laptop tu atas meja saya. Kalau tadi malaikat dah bagi bisikan, yang ni maybe malaikat lindungi dari pandangan kapir tu kot... maklumlah pemiliknya beriman akaka....*huak tuih!*
Wallet BIG Boss yang dah nak dibakul sampahkan ni pun depa geledah jugak... sian...

So... korang beware la ye. Jadikan peristiwa ni satu ikhtibar. Skang ni banyak tul dengar kes-kes yang melibatkan mamat paramjaddu aka India sekitar Gombak ni. So pastikan korang sentiasa berdua dan berhati-hati walau di mana jua anda berada ye. Sekian laporan dari Jabatan Forensik Pusat Bandar Seri Gombak.



Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Tuesday, December 27, 2011

Jom piknik @Bagan Lalang, Sepang



Hoho... (Santa Claus sesat!) lame tol tak berupdatekan? Manyak mendelah nak kene settle ujung-ujung tawon nih jadik blogging ni terpaksa diabaikan sekejap. Ni hari boleh sapu sawang sket so nak citer pasal aktiviti sihat family mentuaku baru-baru ni.

Ape yang penting? Kerjaaaasama!

Dimulakan dengan Bismillah...

Haritu kiteorang sume plan nak gi bercuti kat Cameron Highlands tapi akhirnya terpakse ditukar ke Bagan Lalang je sebab pak mertua kata tak sesuai nak gi panjat gunung taim-taim ujan tak putus ni... hrmm... bahayekan pun. Total sume sekali famili yang pergi yelah tujuh keluarge bahagia termasuk mak dan pak mentua. Dorang sume stay kat Hotel Seri Malaysia tapi saya & famili tak stay sebab esoknya pak ustad ade kelas pengajian jadik kenalah balik hari jek huhuuu....

Kat tepi laut pun ade papparazi tau... Menantu sapelah ni ghajin betul!

Qaseh dah tak sabo nak terjun laut!

Ikan ini bernama Encik Senangin. Beliau sedang menikmati rawatan spa panas di atas daun pisang.

Daging rusuk black pepper dibawa khas dari Setapak!

Anyway, meh nak review sket pasal Hotel Seri Malaysia kat sini. Tempat dia dekat je ngan pantai yeitu kire-kire 100 meter berjalan kaki melalui backdoornya. Tempatnya bersih dan stail ala-ala kampung serta ade macam-macam kemudahan cam tempat makan, swimming pool dan surau (selalunya kiteorang pergi hotel tak jumpe pun surau!). Tapi of courselah rate dia tinggi sket yeitu RM 180/- semalam with breakfast so untuk bajet kecik better go for LKIM Camar Laut atau PNK Sepang je- baru RM80! (takde breakfast la tapi hehe...)

Gambar bukan menunjukkan udara yang kurang sihat tapi air dah terlebih masuk lubang idung!

Min & Ain- 2 orang anak dara yang berjaya memanfaatkan pengggunaan air sebaiknya

Kiteorang pegi haritu hari Sabtu (dan coti sekolah) so memang dah expect kat sane sure crowdednye kan- so... kiteorang datang awal. Mase pegi taim ghaye dulu tu kiteorang je manusia yang ada kat situ! Sungguh berbeza keadaanya dowh, haha! Dah pasang-pasang khemah sume, idupkan api- maka bermulalah aktiviti piknik kiteorang. Budak-budak terus terjun laut tengah-tengah rembang tu sampai kulit hitam haha... Ikan-ikan segar korang bleh beli kat ujung jalan tu je so saya just bawak sambal ngan kuah asam dari umah. Yang ayam dan daging tu saya bawak gak dari rumah. Kat sane takde jual ayam dan daging ye! Heheh! Owh ye, pasar jual ikan tu bukak dari pukul 7:00 pagi sampai 9:00 malam so korang bleh beli ikan-ikan tu anytima okeh. In fact, malam tu sebelum balik pun saya sempat singgah memborong ikan kat situ dengan kak Nurul hehe!

Rayen cube menari tango bile nampak ombak sambil diiringi guru-guru tarinya

Pemenang kategori baju sama kaler
Budak yang disangka takut laut jangan disangka selamanya akan takut ye!

Akhil bermain kompang di dalam air

Rayyan takut air??? Impossible...

Pelbagai cara digunakan untuk mendulang emas

Yang ni mendulang emas sambil buat lawak mega minggu ke-9
Qaseh sudah bersedia di garisan permulaan. Sile beri laluan ikan-ikan sume!

Dah puas berendam main pasir pulok!

Qaseh dah taknak kuar dahhhhhh...!!!

Aktiviti sihat sesame sepupu- sepapat

Asyraf membuat percubaan mengurangkan pasir

Posing ala majalah Mangga gitew... ahaks!

Sessi latihan mengorek pasir

Pencurik pasir di Bagan Lalang terbongkar!


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Thursday, December 15, 2011

Gerhana Bulan 10 Dis 2011




Gerhana bulan wujud apabila bulan melalui sebahagian daripada bayang-bayang bumi. Kejadian ini cuma boleh berlaku ketika bulan purnama, dan apabila matahari, bumi dan bulan terjajar pada satu barisan yang sama, atau sangat-sangat hampir. Jenis dan panjang suatu gerhana bulan bergantung pada kedudukan bulan yang relatif kepada nod orbitnya. - Kredit to Encek Wiki

P/s: Gambar kat atas tu saya amek guna lense 18-200mm. Tunggu kot-kot ade orang sponsor lense 300mm boleh dapat imej laaaagi besar, okeh! (Ade kew? :mKorek: Haha!) Gambar tu diamek pada jam 9.45 minit malam kira-kira 30 minit lagi sebelum berlakunya proses gerhana bulan penuh. *Sambil diiringi Maria dan Rayyan yang bikin sound blaster sebab dapat kuar umah malam-malam!*


Untuk gambar lebih besar sila klik di sini

Signature :01:
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Wednesday, December 14, 2011

Wordless Wednesday: Ombak Rindu


 


Info: On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.

This is mine.


  Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Tuesday, December 13, 2011

Segmen : 5 Blog Cool Pilihan Ku 2011



Wahhhh... sambil-sambil berblog-walking tadi, tetiba ternampak satu segmen dari Abe Ben Ashaari aka Aaron Aziz itu (sesuke ati tambah).

Untuk join , mudah saja ... Cam biasa ,buatkan satu entri ..Letak header BENASHAARI.COM
Tajuk : 5 Blog Pilihanku 2011 dan linkkan ke entrinya.
Berikan 5 buah blog pilihan korang dan kenapa ianya menjadi pilihan .
Tinggalkan url di ruangan komennya.

Senang je kan ? Tapi dateline jam 5 petang ini (13/12/2011) so struggle Deeb cepatttt...! Dah pukul 4.13 nih! Haha!

So, ni dia link-link peberet mak: -

SEBAB SKE: Tayah beli paper. Dia selalu post entry brite terkini! Ahaks!

SEBAB SKE: Entry post dia manyak bikin STRESS!!!

SEBAB SKE: Blog dia ade variety ade macam-macam info

SEBAB SKE: Dia ade banyak citer pasal telor!

SEBAB SKE: Dia ni klako! Haha...


YESSS! Berjaye abeskan 04:25pm! Ngeee....


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

KITE KAWAN2!

 
Photobucket