Sunday, July 31, 2011

Salam Ramadhan Qareem!


 



Lafaz Niat Puasa

sumber kredit: Chokilala

Nawaitu souma godhin ‘an adaa i, fardhi syahri ramadhaana haadzihis sanati lillahi ta’aalaa


Lafaz Niat Puasa Untuk Sebulan

sumber kredit: Chokilala

Sahaja aku berpuasa sebulan pada bulan Ramadan bagi tahun ini kerana Allah Taala


Doa Berbuka Puasa

Allahumma laka sumtu wa bika aamantu wa ‘alaa rizqika afthartu birahmatika ya arhamarrohimin

Notakaki saiz tujuh:
Ingat ye... yang wajib didahulukan, yang sunat dikemudiankan. Jangan dok sebok kejar yang sunat tapi yang wajib terlepas pandang! Selamat menyambut bulan Ramadhan sume! 


  Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Thursday, July 28, 2011

Rumah Hantu Terbesar Di Dunia - Berani Korang Masuk?



Cite ni aku dapat dari email. Jom share!

Rumah hantu yang terletak di negara matahari terbit iaitu Jepun nie telah diakui oleh Guiness Book of Record sebagai rumah hantu terbesar dan paling menakutkan di dunia.


Bangunan usang nie telah diubahsuai menjadi rumah hantu dalam tema hospital.


 Berbeza dengan rumah hantu yang yang selalu kita jumpa kat FunFair tue, rumah hantu ini tidak memiliki jalan atau laluan yang sudah ditetapkan.


Para pengunjung terpaksa berjalan sendirian atau dalam kumpulan 2-3 orang untuk menuju ke pintu keluar. Di dalam rumah hantu nie juga terdapat banyak pintu/tingkap yang terpaksa dibuka secara manual oleh pengunjung.


Selain hiasan dalaman yang mengerikan, rumah hantu ini juga dipenuhi oleh para pekerja yang berdandan ngeri seperti hantu sebenar.


Bukan sekadar mengerikan pada pandangan mata, rumah hantu nie juga mempunyai bau menusuk hidung para pengunjung.


Bangunan rumah hantu ini mempunyai laluan sepanjang 700m yang penuh dengan lorong-lorong kecil yang boleh membuatkan pengunjung tersesat. Sekiranya pengunjung tidak sesat, masa lebih kurang 50 minit diperlukan untuk keluar dari bangunan tersebut.


Untuk menambahkan rasa takut pelawat, sistem audio yang terdiri daripada suara teriakan, suara langkahan kaki dan lain-lain dipasang dalam bangunan tue.


 Kerana terlalu menakutkan, ramai pengunjung yang terluka kerana terjatuh dalam bangunan hantu tue. Adeiiiiii, seram la nak masuk rumah hantu besar-besar camni. Kita dok ingat hantu berlakon ja, tengok-tengok hantu sebenar. Apa korang nak buat kalau jadi camtu?


Akhir kata dari pengirim e-mail:
 P/s: Bacalah doa sebelum masuk. Peace...



Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Tuesday, July 19, 2011

Contact Name ikut usia perkahwinan



Hahahahaaa!

Ni entry lawak sekejap! Benda alah ni aku dapat dari sis-in-law aku. Korang pernah terpikir tak apa yang suami-suami (wahhh ramainya suami, ahaks!) korang tulis nama korang dalam contact list henpon derang? Yelah, contohnya hunny ke, hunnymadu ke, ayang keeee... kan? Haaa... meh kite tengok apa yang agaknya dorang tulis mengikut usia perkahwinan korang! Lepas ni cepat-cepat gi cek henpon laki uols tau! Manelah tau ade yang matching pulak dengan nama yang di bawah ni! Hahahaha....!!!

~Baru Menikah~



~Tahun Pertama Menikah~



~5 Tahun Menikah~



~10 Tahun Menikah~



~15 Tahun Menikah~



~20 Tahun Menikah~



~25 Tahun Menikah~



~30 Tahun Menikah~

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

~35 Tahun Menikah~



Notakaki saiz tujuh:
Cik Fasha tiada kena-mengena dalam ini cerite. Sile jangan membuat percubaan mendail nombor itu. Mekaseh. -Pesanan Khidmat Masyarakat


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Fenomena 'Juvana' di TV3 huhuuu...




Kredit sumber:


18hb Julai 2011 haritu tamatlah sudah cite Juvana kat TV3 yang selalu ditayangkan jam 9:00 malam tiap Isnin tu. Huhuuu... :puteh_24: sedey weh cite dia dah abes! Dengar kabo cite ni dah jadik satu fenomena so nanti korang tengok la, lepas ni ade yang tuko nama jadi Daim, ade yang bagi gelaran kat kengkawan dengan nama Kedah ke, Komeng ke... Cuma harapnya takdelah pulak parents yang terpikir nak namakan baby baru dorang dengan nama Botak, Ayam dan Kicap sudahlah ye! :heh sogan: Ahaks!


Ni muke-muke budak jahatnye. Kalau nak baca profil dorang dengan terperinci gi kat sini


Bagi korang yang tak pernah tengok cite ni :puteh_30: *rugi-rugi* meh aku cite sket. Memula meh aku kenalkan para pelakon cite ni ye. Mereka-mereka itu yelah:

Bront Palarea, Zahiril Adzim, Izreen Azminda, Irfan Roslan, Beto Khusairy, Kuswadinata, Hariry serta bakat-bakat baru seperti Johan Ariff, Syazwan Zulkifly, Wan Atiqa Farhana, Adam Shah, Khairul Mohamed, Syukri Yahaya, Riki Rikando, Idzham Ismail, Helmi dan Talha Harith.


Ini muka-muki cikgu yang terpakse ngajo depa haha! Nak baca detail profile klik sini.


Okeh, skang kite mule sinopsis citenya:

Kisah bermula apabila Daim bin Yahya (Zahiril Adzim), seorang remaja 17 tahun yang pendiam dituduh membunuh ibunya dan teman lelaki ibunya. Tidak upaya untuk membela diri dan membuktikan kenaifannya, Mahkamah menjatuhkan hukuman agar dia dihantar ke Sekolah Pemulihan Akhlak Wira Bakti (sebuah sekolah NGO) sehingga dia cukup umur untuk dibicarakan.

Bermulalah episod ngeri Daim yang menjadi mangsa buli oleh sekumpulan pelajar diketuai oleh Botak (Johan Ariff). Encik Raja (Bront Palarae), warden yang tiada belas kasihan hanya membiarkan kejadian tesebut terus berlaku. Pengawal sekolah, Tony (Hariry) yang menggunakan kekerasan untuk menyelesaikan masalah hanya memburukkan keadaan Daim. Cikgu Ariffin ( Beto Khusairy) dan Cikgu Azmee (Irfan Roslan) juga mengambil langkah atas pagar dan enggan masuk campur dalam kes pergaduhan pelajar.

Daim hanya mempunyai harapan semula apabila Cikgu Zakiah (Izreen Azminda), seorang tokoh guru bimbingan dan kaunseling menerima tawaran untuk mengajar di Sekolah Wirabakti. Cikgu Zakiah teruja dengan tawaran tersebut dan bercita-cita untuk membimbing pelajar-pelajar di sekolah juvana.

Namun begitu, tugasnya tidak mudah dilaksanakan kerana pelajar-pelajar di sana samseng belaka dan tidak mahu belajar. Warden Raja tidak suka dengan kehadiran Cikgu Zakiah kerana dia memerlukan lebih ramai pengawal dan bukannya guru. Bagi Warden Raja, Sekolah Wirabakti hanyalah sebuah penjara untuk pesalah-pesalah juvana dan cuma kekerasan yang dapat mengawal budak-budak tersebut.

Di bawah bimbingan Cikgu Zakiah, Daim mula mendapatkan keyakinan diri apabila dia menyertai kelab pendebatan. Daim sudah berani melawan balik Botak dengan cara psikologi untuk meleraikan pergaduhan dan mula mendapat sokongan daripada pelajar-pelajar lain. Namun, apa yang Daim dan Cikgu Zakiah tidak tahu ialah isi hati Warden Raja yang dilihat seakan setuju dengan perubahan positif yang berlaku dalam sekolah tersebut. Daim dan Cikgu Zakiah sedang berdepan dengan ancaman nyawa daripada pihak yang tidak menyenangi tindakan mereka. Apakah yang akan berlaku seterusnya? (info: budiey.com)


Inilah peta Sekolah Wira Bakti. Kalau korang nak tau yang bertanda merah-merah tu apa, sile gi kat sini.



Haaa... bagi yang tengok sure la korang tau ape ending dia kan? Hehee... suke tang last tu bile Daim pulak jadik cikgu. Pastu kawan-kawan yang lain sume dah jadik orang yang berguna jugak. :puteh_2: Tetiba lak rase bangga, haha! *Over emo* Pehalpun aku harap ade la sambungannya nanti sebab rasa cam tak cukup la tengok 13 Episode tu jekan, heee....!





Klik sini kalau nak download lagu tema cite ni ye.

Nak download sume episode? Klik je kat bawah ni. :10: Thanks to Kaze yang menyediakan sume link-link ni. Lepas download, boleh layan sampai lebam! Ahaks! :-



Notakaki Saiz Tujuh:
Aku nak tabek kat penulis cite, penerbit, pengarah, pelakon dan sume yang terlibat dalam pembikinan cite ni sebab berjaye menghasilkan satu cite yang lain dari yang lain sehingga berjaye menjadikannya suatu fenomena penonton Mesia! P/s: Suke Botak! Ngeee...


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Thursday, July 14, 2011

Salam Nisfu Syabaan 1432




Nisfu dalam bahasa arab bererti setengah. Nisfu Syaaban bererti setengah bulan Syaaban. Malam Nisfu Syaaban adalah malam lima-belas Syaaban iaitu siangnya empat-belas haribulan Syaaban. Syaaban ertinya berpecah atau bercerai-berai. Ia dinamakan demikian kerana orang-orang Arab pada bulan tersebut akan berhijrah ke mana-mana tempat untuk mencari air sehingga ke gua-gua dan sebagainya. Pendapat lain pula mengatakan, sebab diertikan demikian adalah sebagai tanda pemisah iaitu memisahkan di antara bulan Rejab dan Ramadhan.

Apakah itu malam Nisfu Syaaban?
Hari nisfu sya’aban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru.

Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Sya’aban bermula pada 14 hb sya’aban sebaik sahaja masuk maghrib)

Berikut adalah antara amalan ibadah di hari Nisfu Sya’aban yang boleh korang wat yeitu:

1. Solat sunat nisfu sya’aban, 2 rakaat selepas solat maghrib (15 Sya’aban, sabtu malam)

Rakaat 1 : baca Al-Fatihah & surah Al-Qadar 1x
Rakaat 2 : baca Al-Fatihah & surah Al-Ikhlas 3x

2. Membaca Yasin 3x selepas solat Maghribnya (15 Sya’aban, sabtu malam)

i) Selepas Yasin pertama : mohon dipanjangkan umur untuk beribadat kepada Allah
ii) Selepas Yasin kedua : mohon rezeki yang halal untuk beribadat kepada Allah
iii) Selepas Yasin ketiga : mohon ditetapkan iman dan Islam & mati di dalam iman & pohonlah segala yang baik….
Kemudian baca Istighfar 11x & selawat 11x
Baca doa nisfu Sya’aban (ada didalam Yasin Majmuk)

3. Baca surah ikhlas 1000x

4. Berpuasa pada siangnya (Sabtu)

Abul Khair Al Talaqaani r.a. mengira nama2 malam Nisfu Syaaban sebanyak 22.
Antaranya yg termasyhur adalah:
1. Malam Dimustajabkan Doa
2. Malam Pembahagian Takdir
3. Malam Rahmat
4. Malam Berkat
5. Malam Pengampunan (Taubat)
6. Malam Penebusan
7. Malam Syafaat
8. Malam Penulisan
9. Malam Keagungan dan Kemuliaan
10. Malam Rezeki
11. Malam Hari Raya Para Malaikat
12. Malam Penghidupan


Ni pulak diantara kelebihan bulan Sya’aban:

  1. Sesiapa berpuasa sehari dalam bulan Sya’aban maka Allah haramkan tubuhnya dari api neraka dan dia akan menjadi teman kpd nabi Allah Yusof didalam syurga.
  2. Riwayat dari Osman Bin Abi Al-As, Sabda Nabi Muhammad (saw) : pada malam nisfu sya’aban setelah berlalu 1/3 malamnya, Allah turun ke langit dunia lalu berfirman : adakah orang-orang yang meminta maka Aku perkenankan permintannya , adakah orang yang meminta ampun maka aku ampunkannya , adakah orang yang bertaubat maka aku terima taubatnya dan diampunkan semua orang mukmin lelaki & perempuan , melainkan orang yang berzina atau orang yang berdendam marah hatinya kepada saudaranya.
  3. Sebaik-baiknya minta ampun dengan ibubapa sebelum hari nisfu sya’aban kerana amalan kita akan terhalang dari diangkat ke langit sekiranya kita derhaka/berdosa dengan ibubapa kita.
Wallahua’alam

JADI JOM KITA PAKAT PENUHI MALAM NISFU SYAABAN NI DENGAN AMAL IBADAH. KITA TAK TAHU KALAU KITA BERKESEMPATAN LAGI UNTUK BERTEMU DENGANNYA TAHUN HADAPANKAN?… NAUZUBILLAMINZALIK…

Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Wednesday, July 13, 2011

Apakah artinya ini...?




Published: Jumaat Julai 1, 2011 MYT 5:18:00 PM
Updated: Jumaat Julai 1, 2011 MYT 6:13:18 PM
Kabinet Tak Benarkan Astro Naik Tarif Perkhidmatan Sehingga Dapat Kebenaran SKMM

KUALA LUMPUR: Kabinet pada Jumaat membuat keputusan untuk tidak membenarkan stesen televisyen berbayar Astro menaikkan tarif perkhidmatan mereka selagi tidak mendapat kebenaran daripada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), kata Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim.

Beliau berkata isu tarif itu telah dibincangkan dalam mesyuarat Kabinet hari ini dan Kabinet berpendapat Astro tidak sewajarnya menaikkan apa pun tarif berkaitan perkhidmatan mereka pada waktu ini.

"Saya telah bersetuju untuk SKMM tidak membenarkan kenaikan sebarang tarif Astro kecuali ianya telah diluluskan oleh SKMM, dan mengikut kadar yang berpatutan, serta mengikut lunas undang-undang,' katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat pasca-Kabinet di Angkasapuri di sini. - BERNAMA


Surat bagitau pasal caj harga baru Astro tu aku dapat semalam yeitu 13hb Julai 2011 manakala bahan berita ni lak disiarkan 13 hari sebelum itu iaitu pada 1hb Julai 2011. Sooo......?

Adakah ini bermakna yang SKMM telah membenarkan kenaikan tarif Astro tu???

Hmmm... pehalpun, aku dah tak berape kesah sangat sebab bulan ni aku last ada akaun ngan dorang :hua: heheh! Tapi kalau dorang proceed gak, sian la kat akaun holder yang lain. Tak pasal-pasal je kena bayar manyak camtu. So, pe lagi? Ikut jelah jejak aku tuko ke Dreambox, abes cite! :31: Hehe...


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

KITE KAWAN2!

 
Photobucket